Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Akurat lutować będę od spodu, to gniazdo to takie pod wtyczkę od FDD, przewlekane. Elementy które są następne (jakby jednak ścieżka) też są od spodu. Więc będzie grzeje grzeję, lutuję, znowu grzeję :)
    O, tak to wygląda (zdjęcie z aukcji na której to kupiłem)

Skomentuj

No to robisz na odwrót jak wcześniej napisałem, czyli grzejesz od strony gniazda, a lutujesz od strony ścieżek.. :)

Jeśli lutujesz od strony pinów tego gniazda, czyli z drugiej strony to zdjęciem nie pomogłeś
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Możesz sobie pomóc nakładając trochę cyny, jeśli masz pastę lutowniczą (pomijając topniki do pbfree, nieraz tak sobie radziłem) powinna wystarczyć oraz nałożyć na te pola lutownicze przed lutowaniem. Gorzej będzie jeśli pole lutownicze jest na szerokiej ścieżce to może nie wyrabiać ta chińska lutownica szczególnie jak cienki grot.

Skomentuj

Lepszego zdjęcia nie mam. Pola są standardowe, ani duże ani małe, ale od środkowych wyprowadzeń jest wylewka masy, więc nie pomaga bo się wszystko dookoła ciepłe robi. Ale tych skrajnych wyprowadzeń, od których idą cienkie ścieżki tez nie mogę stopić. Pytam jak bo może czegoś nie wiem, a boję się dłużej pogrzać, żeby nie upalić gniazda, bo plastikowe i innych elementów w okolicach. Muszę jeszcze popróbować, ale pewnie w weekend, bo mi się już tydzień planami wypełnił. Domieszam zwykłej cyny, może pomoże. Jak się uda to napiszę, na razie koniec tematu.

Skomentuj

Idź z tym do jakiegoś serwisu elektronicznego, zlutują Ci to pewnie za piwo :)

Skomentuj

Jeszcze tak nisko nie upadłem żebym gniazdka nie zlutował. Weszło mi na ambicję

Skomentuj

Nie na temat...
                Przytrzymaj mi piwo

Skomentuj

Nie wiem jak to ma raster ale takie coś udawało mi się nawet dupiata lutownica wymontować w taki sposób że od spodu zalewałem duża ilościa cyny żeby zgrzało wszystkie pola lutownicze na raz i puszczało. Obowiązkowo użyć zwykłej cyny a nie pbfree. To że będą się inne elementy grzać to nie istotne, nie zaszkodzi im to, no chyba że będziesz minute grzać . Zalać, chwile poczekać bo druk obustronny i kleszczami próbować wyciągać. Druku tak szybko nie uszkodzisz ale też nie szarp na siłe.

A tak w ogole, jak ci nie zależy na samym gniezdzie - wytnij je zostawiając tylko wystające piny i wtedy wyciągaj pin po pinie. Przygrzewasz i kleszczami wyciagasz.
                  Last edited by dragon; 06.11.2014, 21:15.

Skomentuj

Tak oto na moim łóżku zaległo 9709zł w elektronice komputerowej...

Kuzyn się nosił od dłuższego czasu z zamiarem wymiany kompa za około 3500-4000. Tydzień temu powiedział, że to jest ten moment, a ja sam stwierdziłem, że to co mam jest słabe (Phenom 2 960x4, gtx460) i zrobiłem zestawienia - dla niego i siebie. Oczywiście moje było lepsze niż kuzyna (biorę tylko cpu mb, ram, gpu, kuzyn całość z systemem i obudową). Za jego sprzęt wyszło 4000, za mój około 3400. Na drugi dzień przyjechał, żeby złożyć wspólnie zamówienie i stwierdził, że nie będzie dziadował i chce to samo co ja. Do tego brat chciał gtx970 gaming i 10k zł się nazbierało...
                    Zakup auta oddalił się o 3400zł

Skomentuj

obudowę i płyty główne wziąłbym lepsze osobiście ale co kto woli, chłodzenie CPU seria?

Skomentuj

Obudowa już i tak lepsza od tego co chciał na początku - M30.
                        Kuzyn chwilowo seria, chyba że od mojego brata weźmie Akasa Venom Medusa, ja chyba wezmę Deepcool Lucifer.
                        Jaką płytę zatem byś wziął? Z ciekawości tylko pytam :)
                        Last edited by Bebok; 22.11.2014, 14:03.

Skomentuj

Ta obudowa jest dość fajna, ale po dłuższym obcowaniu osobiście stary chieftec i dremel się znacznie lepiej sprawdzi. Niestety strasznie licha jest ta obudowa w porównaniu do chiefteca

Skomentuj

Ssd plextor, który model?

Skomentuj

M6s 128

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                Jaką płytę zatem byś wziął? Z ciekawości tylko pytam :)
                                Celowałbym w cokolwiek z Asusa (PRO, Gryphon, Sabertooth) czy Gigabyte (w podobnej cenie co Asrock spokojnie można coś dostać). Miałem do czynienia z płytami Asrocka i niemiło je wspominam.

Skomentuj

Ja bym brał asusa ROG

Skomentuj

Hehe, a widzisz, ja z kolei mam dobrą opinię o Asrocku, a złą o Msi. Płyt innych producentów nie miałem. Ten Asrock jest polecany w kwocie jaką chciałem dać za mobo (500zł), a za coś lepszego musiałbym dopłacić 200zł, więc sensu nie widzę, bo ani o/c (z początku) nie będę robił, ani wodotrysków nie potrzebuję :)

Skomentuj

Ruff, ROG to cała seria więc co konkretnie :)

Ja mam Sabertootha Z77 chłodzonego powietrzem, brat ma Sabertootha P67 i część kompa zwodowaną i jesteśmy w pełni zadowoleni z tych płyt. Miałem kiedyś EVGA X58 Classified, nówka, tylko Komputronik to miał za 1400zł wtedy, bardzo fajny sprzęt ale zanim uzbierałem resztę części tak jak chciałem to sprzedałem na rzecz PS3 i lapka bo mi bardziej to było potrzebne niż stacjonarka.
                                      A na Gigabyte'ach mam teraz dwa kompy starsze jeszcze z C2D i też funkcjonują pomimo swoich lat, jeden z hackintoshem a drugi media center.
                                      Asrocka miałem dwie płyty i obie padły po roku, może tak mi się trafiło nieszczęśliwie.

Skomentuj

Ja mam 2 kompy na czerwonych ROGach ( AMD na Crosshair i Intela na Rampage) i nie narzekam do tej pory. Co do wymiany na lepsze to poczekam jeszcze kilka lat.

Skomentuj

Czy w/g was 4 GB ramu wystarczajace jest do 7 i internetu ?? Bo ja odczuwam strasznie jak kilkanaście tematów DIY otworze...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X