Zamieszczone przez Jacek Zieliński
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[komputery] temat ogólny
Collapse
X
-
Raczej stawiam na pad plyty, problemy z Ramem beda raczej sygnalizowane pikaniem, ale komp ruszyc powinien. Moze masz kiepski zasilacz i narobil balaganu, trudno zdalnie powiedziec. W kazdym razie skladajac nowego kompa, pamietaj o pozadnym markowym zasilaczu, praktycznie w 90% gotowych, nawet drogich zestawow siedzi gowniany zasilacz (z tzw. czarnej listy), a to wrozy wiele problemow w przyszlosci. Rowniez polecam Proline -spory wybor i dobre ceny, dolozyl bym pare zloty i od razu kupil dysk SSD.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaWłaśnie przeprowadziłem eksperyment. Mam obsadzone 2 banki z 4. Po kolei sprawdzałem każdy bank po kolei każdą z posiadanych kości. Nie udało się. Możliwe, że obie padły na raz ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez brencik Zobacz postaAsus jesli chodzi o płyty robi straszny badziew. Padaja na to samo - nie naprawiaja nawet na gwarancji -zwrot kasy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Shizo Zobacz postaobstawiam że padła płyta główna, ewentualnie procesor ale raczej płyta.
Wyciągnij wszystko.... zsotaw tylko procek i płytę główną....
Jeśli masz głosnik systemowy będzie Ci lepiej zdiagnozować "zdechlołka"
Odpalasz kompa ze samym prockiem jeśli odpali bios i będzie piszczał to znaczy ze płyta moze być jeszcze sprawna. Po włożeniu kości będzie piszczał że nie ma karty graficznej jeśli nie zapiszczy że pamięć.... . I tak dalej w różnych konfiguracjach. Na necie znajdziesz kody błędów. Inaczej nie podpowiem bo musiałbym mieć Umarlaka na stole operacyjnym(PS za dużo się takich umarlaków przez ręce przewineło :P )
Last edited by ploter; 31.03.2015, 22:02.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaNVidia 8800GTX
Może to karta padła ? Tylko nie wiem, czy objawy były by takie jak opisujesz. Jak u siostry GPU padał, to właśnie tak to wyglądało, że wiatraczek zakręcił lampki się zaświeciły i zaraz wszystko się wyłączało nawet bez mrugnięcia ekranu. No ale to lapki, dlatego nie jestem pewny.
Warto by to sprawdzić, bo jeśli to karta to do piekarnika z nią. Zmartwychwstanie na jakieś półroku, dało by Ci to czas na przemyślenie działań bo kupowanie na szybko to niezbyt dobre wyjście
Skomentuj
-
Z tym piekarnikiem to prawda, "upiekłem" kiedyś inną kartę bo miała artefakty na obrazie i pomogło. No nic, posprawdzam co się da i zobaczymy. Na razie łepek ma tablet, smartfom, PS3 i XBox One i słabe oceny w dzienniku więc nie jestem specjalnie czuły na jego marudzenie na temat komputera. Zobaczymy.
Skomentuj
-
Ploter dobrze prawi. Wyjmij wszystko, odpal samą płytę z procem. Jak nie zapika możesz jeszcze wyjąć procka i włożyć spowrotem, czasem pomaga jeśli styk szlag trafił. Jak dalej nie zapika to spróbuj z innym zasilaczem. Jak dalej nie zapika to dopiero kupuj, ale na twoim miejscu starałbym się kupić same flaki na raty, zawsze to 1-2stówy na obudowę i zasilacz w kieszeni.
A jak słabe oceny to samą płytę główną i na wymianę :). jak zapika z nową to jesteś w domu :)
Skomentuj
-
Dzięki. Z całkiem gołą płytą (tylko CPU) już sprawdzałem, to samo, wiatraki (w zasilaczu i na procku) zakręcą się przez moment i tyle.
Ryzyk fizyk. Kupiłem na aledrogo używaną płytę Asusa P5B z ciut mocniejszym prockiem za 115 PLN z wysyłką. Jak ruszy to dobrze. Jak mnie nie minie nowy komputer to będę ją miał do swojego komputera, który jest zupełnym zabytkiem. No ale ja nie nie gram i do naszych zastosowań forumowych będzie aż natto wypasiony.
Skomentuj
-
Shizo
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaKupiłem na aledrogo używaną płytę Asusa P5B z ciut mocniejszym prockiem za 115 PLN z wysyłką
Mam znajomego co jakiś czas temu przywoził po znajomości z elektroszrotu różne części komputerowe to oprócz najtańszych producentów płyt głównych sporo o dziwo asusów było różnych i to prawie każda uszkodzona także nie wiem jak jest z tą renomą ASUSA.
Skomentuj
Skomentuj