Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

to ze nie dziala z tymi przenosnymi antenami to wiem - sprawdzalem w samochodach
    ale chodzi mi o to czy to dziala na normalnej zewnetrznej antenie?

nie mam tv od pol roku a nie chce mi sie przewozic 40" przez pol polski

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      ale chodzi mi o to czy to dziala na normalnej zewnetrznej antenie?
      Tak.
      Nawet na samorobce Yagi polutowanej z drutu 4mm2.

Skomentuj

Jaką matę czy czym wygłuszyć obudowę komputerową w środku, ktoś ma jakieś doświadczenie w tej sprawie

Skomentuj

Kompa nie możesz wygłuszyć, bo i tak hałas spieprzy Ci otworami wentylacyjnymi, których nie możesz zatkać.

Zdejmij pokrywę, wydmuchaj kurz sprężonym powietrzem (kiedy będziesz przedmuchiwał wentylatory złap łopatkę, aby zapobiec rozpędzeniu się śmigła od ciśnienia powietrza. Łatwo jest przesadzić z prędkością i uszkodzić łożyska, przez co wentylator będzie potem hałasować, terkotać etc). Dobrze jest sprawdzić rozmieszczenie kabli. Mają być ułożone tak, aby nie zakłócać przepływu powietrza. Nie wiem, co to za komputer, jakiej daty i do czego Ci najczęściej służy, ale można się pokusić o wymianę chłodzenia procesora, jeśli korzystasz z rozwiązania producenta procesora. "box"owe chłodzenia są najczęściej wyposażone w niewielkie, wysokoobrotowe wentylatory, które przy nawet niewielkim stresie kontroler wkręca na 2 500RPM. Cichsze są większe, wolnoobrotowe jednostki. Tak samo dobrze jest mieć wentylator w przodzie i tyle obudowy. Jeśli chodzi o chłodzenia karty graficznej, to... No tutaj sprawa się komplikuje. Ciężko jest znaleźć jakieś zamienne "coolery". Są one produkowane tylko do high-endowych sprzętów. Słyszałem dobre opinie na temat podmiany chłodzenia grafiki na chłodzenie od procesora (cooler typu "tower"), jednak pozostaje wtedy do rozwiązania kwestia mocowania, bo bez podpórek na 100% urwiesz gniazdo PCI-E.

Wg Mnie wygłuszanie PC nie ma sensu. Sprawne chłodzenie = cicha praca. Jeśli już Twój PC będzie na tyle sprawnie chłodzony, że w końcu nie będą Ci przeszkadzały już szumy wiatraczków, zacznie Ci przeszkadzać "skrobanie" dysku twardego. Tutaj rozwiązań jest kilka, ale na pewno trzeba się pozbyć HDD z PCta. Zastępujesz go dyskiem SSD, a wszelkie ważne i "duże" dane przerzucasz albo na dysk przenośny (tańsze, ale i mniej wygodne rozwiązanie), albo robisz w swojej domowej sieci dysk sieciowy i masz dostęp do danych z każdego urządzenia połączonego z Twoją siecią . W dodatku montujesz drugi taki sam dysk do serwera i łączysz je w macierz RAID 1, co dodatkowo zabezpiecza Twoje dane.

Pozdro
          Last edited by Leito; 26.04.2015, 10:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez Leito Zobacz posta
            Jeśli chodzi o chłodzenia karty graficznej, to... No tutaj sprawa się komplikuje. Ciężko jest znaleźć jakieś zamienne "coolery". Są one produkowane tylko do high-endowych sprzętów.
            kiedys byla cala seria cichego chlodzenia do kart graficznych. mam taki wynalazek na GeForce 4200Ti i sprawdzal sie znakomicie przez jakies 8 lat
            nie byly one drogie - cos ok 40-50zl

ale nie mam teraz blaszaka pod reka zeby sprawdzic nazwy

w kompie halasuja czesci mechaniczne. czyli wentylatory (procek, grafika, zasilacz)
            jak to wyciszysz to mozna sie zabrac za amortyzowanie hdd czy cd/dvd
            wiecej nie ma co wyciszac w kompie

Skomentuj

Ja mam stacjonarny bezwentylatorowy, wywalilem wszsytkie za to radiatory sa godne.
              Wczesniej obudowe wygłuszałem i cos to daje ale niewiele.

Skomentuj

Obudowa leci na DIY wycinam i dokładam blachy tam gdzie trzeba, stary chieftec, wiatraki będą 140 na wolnych obrotach, na procku jest zmieniony, od grafy też się zmieni, temp już mam przyzwoite w obecnej obudowie ale skoro nową tak przygotowuje to pomyślałem aby ją czymś wyłożyć. Dysk ssd jest na system ale oprócz niego jeszcze 4 zwykłe z czego cały czas pracuje tylko jeden na którym jest katalog torrenta. Serwer plików domowy jest to jak i odtwarzacz, już źle nie jest z hałasem ale chcę wydusic ile się da

Skomentuj

Dyski jak możesz zamontuj tak aby nie przenosiły wibracji na obudowę, do tego ciche wentylatorki np. AC3.

Ja ciszę uzyskałem robiąc od zera kompa, i5-3475S 65W TDP, do tego przewymiarowane chłodzenie, najcichszy GTX660 jakiego znalazłem, dyski SSD i 2,5” mechaniczny. Ażurowa obudowa ITX, płyta główna zasilana tylko z 12V i 220W zasilacz Dell 12V pasywnie chłodzony. Trochę lutowania i mam na biurku minikompa którego normalnie nie słychać.
                  Jak siedzę przy kompie, to głośniejsza jest zmywarka która pracuje w kuchni, chyba że gram, to wtedy lekko szumi. Ale w czasie grania jest to pomijalne, PS4 jest głośniejsze i to sporo.

Najbardziej na wyciszenie kompa wpływa wywalanie dysków 3,5”, wpakowanie dysków SSD, cichy zasilacz, dobra wentylacja obudowy i jak najmniejsza obudowa.
                  W chieftec dragon każde źródło dźwięku dodatkowo było podbijane jest przez tą wielką budę i trudniej było ją wyciszyć niż taką małą skrzyneczkę.
                  Dobre są też karty graficzne z turbinami, wyrzucającymi powietrze z kompa.

Obudowy fractala ze średniej półki cenowej, mają maty wyciszające w środku, ale prawda jest taka że jak w środku coś zawyje to i tak słychać.

Fajnie się sprawdzają takie gumowe kołki do montowania wentylatorów, bo wibracje nie są przenoszone na obudowę.

Ogółem można tak wyciszyć że jedyne co będzie słychać to piski z przetwornic CPU/GPU, które czasami się odzywają.

Tyle że ja mam na punkcie ciszy paranoję, bo w pracy słucham codziennie jak szumią i wyją serwery, sprzęt sieciowy, czy stacje robocze. Aż głowa czasami boli.
                  To w domu nie chcę słyszeć absolutnie żadnego wentylatora.

Nawet wodę przerabiałem i obecnie powietrzem można osiągnąć to co kiedyś wodą.
                  Choć Zalman Reserator fajnie wyglądał przy kompie, to musiał stać na tym samym poziomie co komp.

Skomentuj

i5 siedzi tu właśnie, przerobiłem już różne obudowy i chieftec ma solidne i duże podatne na modernizacje obudowy, dyski są tu na sankach ale zobaczę czy da radę je przykręcić, obecnie jest wystarczająco cicho tylko jeszcze muszę odizolować od podłogi bo tu się najwięcej wibracji przenosi, komp schowany za kanapa więc tragedii nie ma

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                      i5 siedzi tu właśnie
                      ale moje kompy sa stare! :(

Skomentuj

jaką myszkę bezprzewodową polecacie dla umiarkowanego gracza w rozsądnej cenie? :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          ale moje kompy sa stare! :(
                          A ja myślę że nie ma znaczenia czy stary czy nowy ma nie przeszkadzać i tyle, na razie udało się wyciąć dziurę w boku i wpasowac wytloczenie z blachy od pieczenia, teraz będę to na nity osadzac

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                            jaką myszkę bezprzewodową polecacie dla umiarkowanego gracza w rozsądnej cenie? :-)
                            Dziewczyna sprawiła mi Bloody R3 bo miałem jakieś małe gówno z microsoftu z zepsutą rolką. No i póki co nie narzekam. Ma jakieś dla mnie nie przydatne bajery jak, ale to co potrzebowałem ma. Dwa guziki pod kciukiem są dosyć blisko tyłu, dla mnie to plus bo pomimo dużej reki, tak ją układam że nigdy tam nie docierałem. Teraz jest ok.
                            Graczem wielkim nie jestem więc nie powiem Ci jak się sprawuje. Dla mnie jest fajną i wygodną mychą.

Skomentuj

Uwaga na fałszywe włamania na wasze konta na allegro :)

http://niebezpiecznik.pl/post/doszlo...wisie-allegro/
                              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Delta Holmes - jak usunąć ten syf z komputera?

Skomentuj

mozesz sprobowac resetowac ustawienia przegladarki jakiej uzywasz, ja mialem podobnie z yahoo. Tylko stracisz zapisane hasla do stron.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                    Delta Holmes - jak usunąć ten syf z komputera?
                                    To samo mam po wciągnięciu oprogramowania z dobreprogramy.pl... Nawet custom i wyłączenie wszystkich reklam nie wystarczyło i się gówno zainstalowało :/

Skomentuj

Coś mi świeciło że pytałem już o to kiedyś.. a tu linki :-)

http://diyaudio.pl/showthread.php/22...ios#post432274

Skomentuj

To co podał Marios powinno pomóc. Marios, co tym razem ściągałeś i skąd, że znowu ten syf masz?

Z dobreprogramy.pl nie ściągam od kilku lat, syf można przy okazji ściągnąć. Aktualnie pobieram tylko z instalki.pl - pobieranie bezpośrednie.

Do tego mała uwaga, daemon tools jakby ktoś instalował - czytać po woli każdą stronę i patrzeć co jest zaznaczone inaczej będziemy zmuszeni do ponownego formatu lub jak się uda tylko na usuwaniu wirusów. (niezależnie z jakiego źródła się go pobierze, syf jest w instalce)
                                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

no chyba dobreprogramy ale już sprzęt ogarnięty sugerowanym przez Ciebie toolem :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X