Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ostatecznie wzialem cos takiego GIGABYTE 890FXA-UD5, plyta starsza i uzywana ale laczaca mocna sekcje zasilania z wyjsciem spdif.

Tak naprawde w zyciu mi nic jeszcze nie padlo, oprocz sieciowki na obecnej plycie, nie krece mocno procka wiec sprzet zyje u mnie jak paczek w masle ;p
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Coś mam ostatnio średnie mam szczęście do tych komputerów, więc tak , tym razem msi b85-g43 , na tym i5 4440 zasilacz silentiumpc deus g1 600w . Komputer kręci wiatrakami i brak sygnału, przełożyłem ram i nadal to samo, zmieniłem na inną kość też patriot tyle że 2gb (tą samą męczyłem na tamtej msi b75 co poleciała na serwis ) na tej komp zakręci wiatrakami i się wyłącza po kilku sekundach i tak w kółko, włożyłem znów moją kość 4gb komp się włączył, ale zrobiłem restart i jest nadal to samo czyli kręci wiatrakami i nic po za tym, już drugi raz nie udało się go uruchomić. Kość 2gb wkładam do innego kompa oczywiście działa bez problemu . Jakieś sugestię bo chyba na serwis znów poleci .

Skomentuj

Sam składałeś z podzespołów?, w tych czasach trzeba sprawdzać socket czy nie są piny wygięte, piszą o tym nawet w opiniach na morele lub też ten chipset B85 może wymagać update biosu pod ten procek, z Z87 (wersja biosu) nie ma problemów z kompatybilnością z prockami .
        Last edited by jaman7; 26.07.2014, 13:08.

Skomentuj

Tak sam i piny wyglądały na ok. W sklepie pytałem czy na pewno bios jest pod 4 generację i powiedzieli że nie powinno być problemu. Zastanawiające jest że raz odpalił. Jak wyjme ram kompletnie to od razu piszczy że coś nie tak. A tak to się włączy i brak sygnału video

Skomentuj

Jak masz jeden ram lub dwa to slot 2 i 4 od socetu, i jaki masz dokładnie model ramu, tu są kompatybilne ramy http://pl.msi.com/product/mb/B85G43....div=MEMSupport jak w tabeli podają to ramy 1,5V, możesz podstawić inny ram DDR3 1,5V i sprawdzić.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
              Tak sam i piny wyglądały na ok. W sklepie pytałem czy na pewno bios jest pod 4 generację i powiedzieli że nie powinno być problemu. Zastanawiające jest że raz odpalił. Jak wyjme ram kompletnie to od razu piszczy że coś nie tak. A tak to się włączy i brak sygnału video
              weź sprawdź procka...

Skomentuj

Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
                weź sprawdź procka...
                A masz coś na podmianke ?

Skomentuj

A masz coś na podmianke ?
                  musiałbym ojca zapytać, daj znać na gg jaka to płyta dokładnie

Skomentuj

msi b85-g43
                    Płyta z socketem 1150 (haswell)

Skomentuj

Sprawdziłem piny pod prockiem i wyglądają ok, inne sloty ram, kości mam patriot psd34g213332 i na liście ich nie ma, ale niby parametry mają odpowiednie. Na nich komp kręci wiatrakami , uruchamia się monitor ale wyskakuje brak sygnału i się wyłącza. Natomiast na kości PSD32G133381 komp na chwile kręci wiatrakami i się wyłącza i tak w kółko. Jak nie będę miał od kogo części podmienić będę musiał dać całość na serwis jakiś .

Skomentuj

Podmień zasilacz.

Skomentuj

wątpię że to zasilacz

Skomentuj

Pamięci patriot psd34g213332 masz w porządku 1333Mhz, napięcie 1,5V powinno na nich latać spokojnie, z taktowaniem 1600MHz ma standardzie bez OC, bardziej obstawiam bios, na stronie jest już kilka wersji biosów z update obsługi procków.

Skomentuj

Muszę zobaczyć z kiedy jest plyta, ale bios z lutego tego roku miał obsługę haswell refresh a mój i5 to już dużo starszy bios, coś w każdym razie muszę z tym zrobić bo chciałbym używać tego kompa

Skomentuj

Wygląda na to że msi b85-g43 potrzebowała tylko aktualizacji biosu, co całe szczęście szybko bo jeszcze tego samego dnia płyta była do odbioru z serwisu proline w Poznaniu. Jeszcze są małe ale w peryferiach ale całość już chodzi, wszystkie stery załadowane i powinno być już ok.

Skomentuj

Dziwne, bo i5 4440 nie jest nowością.

Skomentuj

Niby nie , ale jednak coś mu nie pasowało, teraz też po chwili monitor załącza się, w każdym razie działa, jedynie nie dogaduje się nadal kontroler ide na pci z nagrywarką cd philipsa, a szkoda, reszta chyba działa w miarę ok. Tak na pulpicie i przeglądarce około 75-80W ale z grafiką radeon hd6450 , pewnie spanie o 5-10W jak ją wyjmę, bo w teście ma 14pkt a ta z i5 czyli intel 4600 ponad 20 więc po co ją męczyć, chociaż procesor delikatnie wydajnieszy jest na zewnętrznej grafie. Na starym amd i intel atom podobna wydajność 47 , za to na tej i5 skacze do 467 więc delikatny przeskok jest, szkoda tylko że to komp do przeglądania neta i multimediów, żadnego grania.

Skomentuj

Dziś odebrałem dopiero tą b75, po naprawie nawet nie mówię ile była na serwisie. Płyta wymieniona sprawna tak mi powiedzieli. Składam do kupy wszystko tylko zasilacz podmienilem jak by co. Niestety nadal to samo. Działa ale jak zaladowalem sterowniki od grafy komp nie chodzi. Teraz proponują żebym cały zestaw dostarczył

Skomentuj

Podłącz wszystkie elementy poza obudową i bez dyskow/ tylko 1 kosc pamieci + grafe i zrestartuj bios.

Skomentuj

Zobaczę w.przyszłym tygodniu jak będę w domu. Obudowa jest inna i zasilacz. Kość ramu i tak jest jedna, na drugim kompie działa więc musi być dobra. Ale zobaczę i dam znać

Skomentuj

Czaruję...
                                          X