Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

LG, SAMSUNG robią matryce dla wielu producentów. SAMSUNG robi np. matryce których sam nie używa (vide iPhone :)) w tańszych urządzeniach własnej produkcji używa matryc AUOptronics, także czasami trudno trafić - jak w pudełku czekoladek

Z LG mam kiepskie doświadczenia, 7/10 zepsuło się niedługo po gwarancji. DELL wypada lepiej, ale display port nie jest popularnym standardem (jak się nie ma DELL-a z DisplayPortem :))

Tak naprawdę, przy 24" 1920*1080 nie jest jakąś wielką rozdzielczością do CAD/CAM, ale w tej kasie NEC'a czy EIZO nie kupisz.

Popatrz może za czymś w większą rozdzielczością, z matową matrycą, niekoniecznie IPS. Zwróć baczną uwagę na migotanie podświetlenia LED - niektórzy się skarżą - niby nie widać, a wkurza i po kilku godzinach boli głowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
      Tak naprawdę, przy 24" 1920*1080 nie jest jakąś wielką rozdzielczością do CAD/CAM, ale w tej kasie NEC'a czy EIZO nie kupisz.
      Mam to na uwadze, ale nie chcę zwiększać budżetu. Ponadto większej rozdziałki lapek nie wydoli, a nie mam w planach wymiany kompa w przed końcem roku. Generalnie całość rozbija się o to aby był drugi monitor, najlepszy w założonym budżecie, który nie będzie męczył przy dłuższym stosowaniu.

Dzieki za rady, teraz pozostaje pooglądać na żywo monitorki.

Skomentuj

Do CAD najleszym rozwiązaniem jest używanie 2 monitorów. Dużo lepsza ergonomia pracy. A jakością wyświetlanie, jak nie robisz poligrafii, fotografii i reklamy zawodowo to nie musisz się tak bardzo przejmować. Dobrze jak dostosujesz jasnośc nowego monitora do starego, bo to denerwuje najbardziej w pracy z dwoma monitorami.
        Last edited by mobias; 10.03.2014, 05:55.

Skomentuj

Chilihead, zastanów się dobrze nad tą propozycją: http://www.ceneo.pl/19520350
          iiyama xb2380hs, matryca IPS, pivot, podświetlenie LED, 23".

Skomentuj

Po wstępnych oględzinach na placu boju zostają oba delle i Iiyama.
            Regulacja wysokości i pivot jednak przeważają.
            Nie udało mi się jednak porównać ich na żywo w jednym sklepie, dopiero w piątek dostawa, więc się chwilowo wstrzymam. Zastanawia mnie różnica pomiędzy matrycami w Dellach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
              Zastanawia mnie różnica pomiędzy matrycami w Dellach.
              A co konkretnie Cię zastanawia?
              http://www.dell.com/ed/business/p/dell-u2312h/pd
              http://www.dell.com/ed/business/p/dell-p2414h/pd

I tu jest normalnie, przynajmniej jeśli chodzi o rozmiar plamki :)
              Ja bardziej wierzę materiałom ze strony producenta niż sprzedawców
              Last edited by infinity; 11.03.2014, 22:23.

Skomentuj

Głownie fakt, że mają inną matrycę (P2414H LG, U2312HM ponoć samsungowa). Dodatkowo U2312HM ma mocniejsze podświetlenie matrycy, i zastanawiam się na ile będzie to istotne w praktyce. No i co tam jeszcze w praniu wyjdzie :P

Skomentuj

Słuchajcie, czy takie coś starczy do obejrzenia MKV w jakości BD?
                  http://allegro.pl/dualcore-ad2550-4x...028131454.html
                  Albo takie coś http://allegro.pl/gigabyte-ga-c1037u...035921918.html (minusem brak spdif chyba, że któryś z małych jacków da się przekonfigurować. Wie ktoś czy się da? Na tym by mi zależało)

Bo poza tym wygląda bardzo fajnie do zrobienia HTPC.

Skomentuj

Ostatnio pisałem tutaj o tym, że chyba dysk pada w komputerze mojej kuzynki. No i wygląda na to, że padł.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Bez włożonego dysku (kazałem jej wyjąć, skoro podejrzewam, że jest niesprawny) nie wstaje ubuntu livecd... Wcześniej gdy był sprawny dysk to ubuntu normalnie śmigało. Teraz nie. I nie wiem, czy bez dysku twardego da się odpalić ubuntu live cd, czy nie? Jeśli nie, to okej.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                      Ostatnio pisałem tutaj o tym, że chyba dysk pada w komputerze mojej kuzynki. No i wygląda na to, że padł.

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Bez włożonego dysku (kazałem jej wyjąć, skoro podejrzewam, że jest niesprawny) nie wstaje ubuntu livecd... Wcześniej gdy był sprawny dysk to ubuntu normalnie śmigało. Teraz nie. I nie wiem, czy bez dysku twardego da się odpalić ubuntu live cd, czy nie? Jeśli nie, to okej.
                      Bez problemów każda dystrybucja live odpali bez hdd.

Skomentuj

Tak przeczuwałem :) Tylko, że jej też napęd szwankował i teraz problem może być z napędem... Gdyby ona nie była 1500km ode mnie, to by to uprościło sprawę.
                        Dzięki jaman!

Skomentuj

Zawsze można zrobić jakąś dystrybucje live na usb.

Skomentuj

Wiecie, ja chciałem, żeby ona odpaliła ubuntu po to, żeby sprawdzić, czy ogólnie komputer jest sprawny.

A ubuntu jej wysyłałem jak formatowałem jej przez skajpa, jej rękami, dysk i instalowała windowsa. Długa historia. Wtedy musiałem jej nagrać ubuntu na dvd (bo sama obrazu nie umiała nagrać) i wysłałem jej to pocztą. Teraz pendrajwa z ubuntu jej nie będę wysyłał, prędzej ona mi wyśle dysk i ja go przetestuję u siebie i wtedy będzie wiadomo, czy dysk jest uszkodzony. Kupię nowy i jej wyślę. Kombinacji milion pincet. Chyba z tym nowym dyskiem będę jej musiał wysłać napęd na usb, co by na nowym dysku windowsa mogła postawić

Skomentuj

Ale skoro najpierw dysk a później jeszcze widzisz uszkodzenia cd, ato może wcale nie urządzenia, tylko sata na płycie szwankuje?

Skomentuj

Micwoj, bardzo możliwe. Ale napęd to już jej dawno szwankował, kupiła płytkę do czyszczenia napędu i potem działał. Ale w sumie możliwe, że to sata szwankuje. Napisałem jej, żeby mi cały komputer wysłała :)

Skomentuj

Gdyby ona nie była 1500km ode mnie
                                  Napisałem jej, żeby mi cały komputer wysłała
                                  To może taniej drugi kupić

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                    To może taniej drugi kupić
                                    Ale to "niepolitycznie" wyjść może :P

Skomentuj

Dokładnie. Dobra, nie ma o czym gadać. Na razie komputer jest zepsuty i nie ma go kto naprawić. Pożyczyła sobie od kogoś po prostu cały komputer i tyle. Że też ludzie w dzisiejszych czasach bez kompa nie potrafią żyć... :)
                                      Pozdrawiam

Skomentuj

Dzięki za porady, wybrałem Dell UH2312HM. Miałem egzemplarz kumpla na parę dni do zabawy i podpasował jak ulał. Jutro odbieram swój :P

Skomentuj

Chilihead najlepszy monitor jaki stworzył człowiek do pracy na dwóch (lub więcej) okienkach to Dell U2913WM.
                                          Kupiłem go rok temu i po raz pierwszy w życiu nie myślę o zmianie monitora.
                                          Genialny pod każdym względem i wart każdej złotówki.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X