Dysk ST94813AS masz na sata1 więc będziesz musiał zmienić w biosie tryb na ahci jeśli taką masz możliwość lub jeśli instalujesz xp a nie przełączysz na ten tryb to instalator nie zobaczy dysku bo instalka xp zapewne nie ma zintegrowanych driverów do sata a konkretnie kontrolera chipsetu - dla sata (lub do instalki xp zintegrować drivery sata konkretne dla modelu laptopa w trybie tekstowym poprzez nlite), a na pc zainstalowałeś ubuntu w trybie ahci. Dawniej jak pojawiły się dyski sata1 aby można było zainstalować xp, należało poprzez klawisz F6 wybrać drivery ale i tylko poprzez klasykę ze stacji dyskietek 1,44". Zainstaluj bezpośrednio na lapku np opensuse, z satami radzi sobie doskonale, ubuntu do opensuse jest dość ubogi. Lub szybciej odpal wersje live opensuse gnome lub kde http://software.opensuse.org/131/pl zobaczysz bezpośredni dostęp do dysków z poziomu odpalonego systemu live przez eksplorator Dolphin lub Konqueror.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[komputery] temat ogólny
Collapse
X
-
Jesli dobrze zrozumialem to:
- sprawdzić czy w biosie mam ahci lub ide (ewentualnie przestawić)
- uruchmic kompa na tym systemie z pendriva albo z cd.
Przy wgrywaniu ubuntu przez pc nie odlaczylem dysku i teraz mam jakies cuda na drugim komputerze. Zmotywowala mnie ta sytuacja do zrobiebia pożądku na C...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz postaPrzy wgrywaniu ubuntu przez pc nie odlaczylem dysku i teraz mam jakies cuda na drugim komputerze.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jaman7 Zobacz postajeśli instalujesz xp a nie przełączysz na ten tryb to instalator nie zobaczy dysku bo instalka xp zapewne nie ma zintegrowanych driverów do sata.
Skomentuj
-
znowu jestem bez internetu - facet od radiowki to jakis wariat. od dawna nie zjawil sie z umowa, mimo ustalania kilku terminow, a teraz mi zablokowal neta bo nie place rachunkow :/
olewam go i oddaje mu jego sprzet
aero2 zamowione, ale to potrwa
przypadkiem mam u siebie starter z heyah "rok internetu za darmo"
czy znacie lepsze oferty tego typu?
play LTE odpada bo nie mam kasy na modem :(
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaaero2 zamowione, ale to potrwa
przypadkiem mam u siebie starter z heyah "rok internetu za darmo"
czy znacie lepsze oferty tego typu?
play LTE odpada bo nie mam kasy na modem :(
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mobias Zobacz postaPrzecież możesz w playu z 3g korzystać.
Za heyah musze placic. 50zl na 3 miesiace. A za te pieniadze wykupie dodatkowy pakiet neta
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaNo wlasnie nie - ten darmowy net bez limitow jest wylacznie w lte
Za heyah musze placic. 50zl na 3 miesiace. A za te pieniadze wykupie dodatkowy pakiet neta
Skomentuj
-
Skomentuj