Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Sam Win7 to max. 1Gb zostaje ok. 3Gb w przypadku 4 dostępnych. (włączył bym prostą grę, przeglądarkę z otwartymi kilkunastoma zakładkami , film HD i jeszcze pewnie dał bym rade pracować na photoshopie )
    W grach na prostych PC to tak istotne jest duża ilość RAM, ale weźmy np. taką PS3 wiesz ile tam jest RAM? a dlaczego tylko tyle ? - zobacz przepustowość i zegar.
    Nie upieram się przy swoim, być może się mylę więc jak już wspomniałem proszę tylko a by mi to wyjaśnić.
    Mam W8 i 4gb ramu. System na dzien dobry adresuje dla siebie 2 giga, a po uruchomieniu przegladarki FF i gadacza WTW zostaje okolo 2.5gb wolnego. I co z tym zrobic? Dyski miela jak szalone.

Dzis 8gb ram to minimum dla 64bitowego systemu. Chyba, ze ktos pisze tylke maile, gada na forum i oglada filmy, to bedzie dzialac na 4gb, tylko co to za dzialanie.

Dysk SSD, 8gb ramu i W8 to na dzis naprawde fajnie dzialajaca baza. Startuje jak rakieta w kilka sekund.

Skomentuj

Z ciekawości, jaki masz SSD ?
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Fajnie, że się taka dyskusja wywiązała :)

3lite, najsłabszy i7 będzie lepszy od najmocniejszego i5, ale pewnie nieproporcjonalnie droższy...

Co do monitora to myślałem nad tym:
        http://www.morele.net/monitor-led-ii...pixele-524855/

Albo nad tym:
        http://www.morele.net/monitor-led-ii...pixele-429971/

Drugi jak widać sporo tańszy... Za to wydaje mi się, że to jakiś zabawkowy model tej marki... Dlatego byłbym skłonny kupić droższy. Monitora się tak często nie wymienia.

ironhide, dlaczego odradzasz LEDy? Patrzyłem na ceny zwykłych LCD i nie są wcale dużo tańsze od LEDów.

Co do goodrama to właśnie chodzi mi o to, że niby Polskie, a tak naprawdę mało mają z Polską wspólnego (nie wierzę, że wszystko od A do Z produkują w Polsce). Pamiętam czasy, kiedy polecano myszki firmy Lognetmedia, że Polskie, że fajne. Szarpnąłem się na myszkę, okazała się zwykłą chińszczyzną, a w dodatku firma wypuściła kilka modeli myszek, a aktualnie w ogóle już nie istnieje. Ciekawe, czy pamięci goodram są polecane na zagranicznych forach komputerowych? Gdyby były dobre, na pewno by je ktoś "odkrył" i o nich napisał parę słów za granicą.

Na AMD mnie nie namówicie, niestety :)
        Co z XEONem? Może byłby dobrym wyborem? :)

RAM jest stosunkowo tani i 8gb to jest myślę optymalna ilość, a można dokupić w razie czego.

Dwa dyski HDD odpadają na pewno ze względu na hałas. Dużej pojemności na pewno nie potrzebuję.
        Zastanawiam się teraz nad dwoma SSD 64gb w RAIDzie :) Pojemność wyszła by 128gb, a prędkość dwa razy większa? Wyszło by ponad 100zł drożej... Nie wiem czy jest sens.

Dlaczego jestem aż tak bardzo za SSD? Miałem przyjemność kiedyś pracować na fajnym, wypasionym komputerze i po wejściu w windows 7 w (nie pamiętam jak to się nazywało) takie informacje o wydajności komputera, okazało się, że głównym ograniczeniem jest dysk twardy (tam był HDD) i to było duże ograniczenie. Dlatego jestem zdania, że to w dzisiejszych czasach dyski twarde najbardziej spowalniają komputery.

morozaw, zainteresował mnie ten procek i5 3350P, jest 200zł tańszy od i5 4670K (którym byłem najpierw zainteresowany) ale to może nie świadczy o dużo mniejszej wydajności tylko o tym braku zintegrowanej grafiki. W teście wypadł spoko.
        Tylko czy socket 1155 nie jest przestarzały? Bo socket o szybkości działania chyba nie świadczy? Nie jestem fanem dokładania, inwestowania w sprzęt bo wiem, że choćbym ile nie dołożył to i tak to będzie stary komputer, więc wole co kilka lat kupić wszystko nowe (teraz wyjątkiem jest zasilacz, bo mi się zepsuł, no to kupiłem taki, który mi wystarczy na długo, nawet w nowym komputerze).
        Co do grafiki 3D, raczej się nie bawię, chociaż pamiętam kolega nonameplum z tego forum mnie trochę zainspirował do podziałania w "nosorożcu" i trochę się bawiłem w renderowanie, ale do tego mi dotychczasowy komputer wystarczał, więc spoko
        Największy problem mam właśnie z tym, że gdy włączę 5 zakładek, worda i cada i chcę np. szybko z cada na jakąś konkretną zakładkę w chromie przejść no to zaczyna się granie głowic, a potem informacja, że chrome nie wyrabia itp. i muszę długo czekać.

Płyty pod socket 1155 są tańsze od tych na 1150?
        Jaką płytę, grafikę i pamięć byś zaproponował morozaw do tego procka? 3350P

W podkręcanie nie chce mi się bawić...

Oj Luszti, aż mi się łezka w oku zakręciła Miałem podobnego "potwora" W sumie obudowę gdzieś jeszcze niedawno widziałem. Byłem stałym bywalcem forum mod-planet, a teraz już forum praktycznie umarło... Jak cały modding.

Nie zauważyłem morozaw, że wrzuciłeś rozpiskę. Zamiast 3470 wolałbym już dopłacić te 30zł i mieć 4570.
        Dysk SSD polecasz plextora? Myślicie, że ta marka będzie produkowała ciągle dyski SSD, czy to jakiś pojedynczy "wybryk"?
        Te pamięci goodram do mnie naprawdę nie przemawiają... Źle bym się czuł, gdybym wiedział, że pracują w moim komputerze Może jakieś corsair? W podobnej cenie.
        Płyta MSI to jakiś sprawdzony model? Co do marki nie mam zastrzeżeń. Aktualnie mam starą płytę ABITa, ale wiem, że już nie ma takiej marki.

Jakie chłodzenie zamiast tego macho byś polecił? Nie wiem w ogóle, czy macho mi się zmieści, bo podobno nie do wszystkich obudów wchodzi. Może rzeczywiście taki duży cooler to przesada. Byle miał jeden duży wentylator, a nie jakąś małą piszczałkę.

No i jaka grafika?

Dzięki za pomoc :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
          Z ciekawości, jaki masz SSD ?
          Moj komp jest przed modernizacja dyskow. Waham sie miedzy ssd+hdd lub raid na hdd. Moj kumpel postawil nowy komputerek na ssd plextor PX-128M5S 128GB i predkosc dzialania robi wrazenie.

Skomentuj

Też bym brał ssd. Cisza totalna no i prędkość działania, uch:) Ja na nowym lapku miałem 1Tb 5400rpm, no muł straszny z kompa był(i7 3632qm, 8gb ramu), teraz wrzuciłem 64gb ocz i skok widać gołym okiem, a 1tb śmiga sobie po usb3.0 jako magazyn:)

Skomentuj

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
              Powiedz coś więcej na temat
              Wentylatory - był kiedyś taki artykuł w CHIP, gdzie jeden z redaktorów zaprojektował układ komunikujący się z kompem przez port szeregowy, służący do sterowania obrotami czterech wentylatorów w cztrerech krokach każdy. Bez żadnego mikrokontrolera. Napisałem do niego maila i udostępnił mi layout PCB, więc sobie ten układ wykonałem.
              Temperatury - popularne DS18B20 podpięte pod prosty układ z diod i rezystorów mieszczący się we wtyczce RS232 i do takiego też portu podpięte.
              Wyświetlacz 3x24 znaki podpięty pod port równoległy i sterowany chyba przez jaLCD.
              Całość dawało radę spiąć przez soft na kompie.
              To były czasy technikum i jeszcze nie dużo wiedziałem, ale wykonać to potrafiłem.
              Dziś zrobiłbym już to całkowicie inaczej - z użyciem mikrokontrolera, podpinane przez jeden port USB.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                ironhide, dlaczego odradzasz LEDy? Patrzyłem na ceny zwykłych LCD i nie są wcale dużo tańsze od LEDów.
                Bo jeśli już LED to drogi i musisz sprawdzić samemu w sklepie czy ma pełne podświetlanie i jak ono działa. Ja kupowałem niecały rok temu 23" philipsa za ok. 400zł wszystkie te do 500zł (takie tylko patrzyłem) miały poświatę (pół księżyc od dołu) tak jak by ktoś latarkę od dołu przyłożył - TRAGEDIA! mały ruch głową i już jasność się zmienia a wraz z nią kontrast ostrość.... - KATASTROFA jednym słowem.
                Nie wiem jak te za okł. 1000zł teraz się prezentują Najlepiej jak pójdziesz do sklepu i porównasz, powiedz niech Ci zapodadzą czarny pulpit i sobie porównaj z LCD od razu zobaczysz w czym rzecz.
                iiYama hmm no dobre są ale to wszystko - dobre. Za te pieniądze a zważając na fakt iż będziesz pracował z grafiką , fotami to poszukał bym coś lepszego jakiś dobry EIZO... nie orientuje się dobrze w monitorach aktualnie.

Co do goodrama to właśnie chodzi mi o to, że niby Polskie, a tak naprawdę mało mają z Polską wspólnego (nie wierzę, że wszystko od A do Z produkują w Polsce). Pamiętam czasy, kiedy polecano myszki firmy Lognetmedia, że Polskie, że fajne. Szarpnąłem się na myszkę, okazała się zwykłą chińszczyzną, a w dodatku firma wypuściła kilka modeli myszek, a aktualnie w ogóle już nie istnieje. Ciekawe, czy pamięci goodram są polecane na zagranicznych forach komputerowych? Gdyby były dobre, na pewno by je ktoś "odkrył" i o nich napisał parę słów za granicą.
                Ale jak Ci się zepsuje to wysyłasz do Wilkowa czy gdzie to tam u nas w kraju i zaraz masz nowe... - dożywotnio :) i oto tu chodzi, czego chcieć więcej ? :)
                Miałem w życiu chyba, ze 3 razy microny: mushkiny, cruciale i g-skille chyba; wszystkie wykorkowały, ostatnio cruciale, przez pół roku co jakiś czas musiałem wygrzewać cruciale w piekarniku żeby zaskoczyły i zaczęły jeszcze chodzić :) mógł bym je wysłać na gwarancje do producenta, ale myślisz że mi się chciało :bored: Nim by wróciły to miną by taki czas że i tak musiał bym kupić jakieś na ten czas...
                Mam teraz goodramy, wolne bo wolne, ale moim zdaniem nie do zajechania, kręcić się nie kręcą tak jak microny,ba wg się nie kręcą zmiana o 25Hz i już im nie pasuje :) ale służą!
                W twoim przypadku to brał bym jakieś microny...
                Ja się zatrzymałem na DDR2 i narazie nie mam zamiaru przeskakiwać na 3 Nie wiem jak za granicą ale w Polsce każdy zorientowany w temacie mażył o goodram PRO (ddr2, takie pomarańczowe radiatorki)) :) najlepsze microny jakie mogły być. Strasznie ciężkie do kupienia. Niezawodne, i się kręciły jak marzenie.

Ja do dziś poluje na nie na Allegro :)

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Mam W8 i 4gb ramu. System na dzien dobry adresuje dla siebie 2 giga, a po uruchomieniu przegladarki FF i gadacza WTW zostaje okolo 2.5gb wolnego. I co z tym zrobic? Dyski miela jak szalone.

Dzis 8gb ram to minimum dla 64bitowego systemu. Chyba, ze ktos pisze tylke maile, gada na forum i oglada filmy, to bedzie dzialac na 4gb, tylko co to za dzialanie.
                Nie rozumiem twoje wypowiedzi; napisałeś że system z 4 zabrał 2 wiec zostaje 2 włączyłeś wymienione programy i zostało 2,5gb i pytasz co z tym zrobić - :blink:

Nie mam W8 i nie chce mieć (nie przekonuje mnie to coś) mam win7 64bit i ten zabiera ~800Mb.
                Windows wykorzystuje ~90% RAMu resztę jest wyłączone z użycia, można to sobie włączyć ale o takich trikach można poczytać w necie.

Mam 4gb DDR2 800MHz CL5-6-6-18 i tylko ze względu na gry te aż 4gb gdyby nie to to wystarczyło by mi 2GB w dualu micronów na 1200Mhz 5-5-5-15 i było by 2 razy wydajniej.....

Jak Ci dyski nie wyrabiają tzn. że są najsłabszym ogniwem... = SSD np.

Zastanawiam się teraz nad dwoma SSD 64gb w RAIDzie Pojemność wyszła by 128gb, a prędkość dwa razy większa? Wyszło by ponad 100zł drożej... Nie wiem czy jest sens.
                Pojemność była by taka jak najmniejsza pojemność jednego z dysków czyli dalej 64gb :)

Skomentuj

Ja kupowałem niecały rok temu 23" philipsa za ok. 400zł wszystkie te do 500zł (takie tylko patrzyłem) miały poświatę (pół księżyc od dołu) tak jak by ktoś latarkę od dołu przyłożył - TRAGEDIA!
                  Podświetlanie krawędziowe - dlatego powinno być z tyłu a nie na krawędziach bo wtedy właśnie takie rzeczy wychodzą.

Pojemność była by taka jak najmniejsza pojemność jednego z dysków czyli dalej 64gb
                  Widzę, że nie bardzo jesteś świadomy iż są różne rodzaje RAID'ów - kolega akurat mówi o Raid 0 gdzie tak, prędkość wzrasta dwukrotnie tak samo jak pojemność.

Pracuje na podobnych programach co kolega i dodatkowo wirtualizacja więc dla mnie użycie pamięci na poziomie 10 GB to norma, nie wiem jak kolega ale jeśli będzie na tych programach pracował profesjonalnie z dużymi modelami i obrazkami to pamięć RAM skończy się szybciej niż myśli.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                    Widzę, że nie bardzo jesteś świadomy iż są różne rodzaje RAID'ów - kolega akurat mówi o Raid 0 gdzie tak, prędkość wzrasta dwukrotnie tak samo jak pojemność.
                    :o
                    are u Seriously ?

Skomentuj

Musisz się wiele nauczyć jeszcze, szkoda tylko, że próbujesz innych uczyć nie wiedząc nawet samemu jak co działa :lol:

Skomentuj

Pracuje na podobnych programach co kolega i dodatkowo wirtualizacja więc dla mnie użycie pamięci na poziomie 10 GB to norma, nie wiem jak kolega ale jeśli będzie na tych programach pracował profesjonalnie z dużymi modelami i obrazkami to pamięć RAM skończy się szybciej niż myśli.
                        Zawsze w każdej chwili może dokupić :)
                        Dalej nikt nie przekonał mnie dowodami do tego że w takich programach ilość RAM jest istotniejsza niż jego prędkość.
                        Czy możesz włączyć u siebie któryś z tych programów i pokazać w procesach-wydajności że rzeczywiście wchłania Ci takie GB ?

---------- Post dodany o 17:33 ---------- Poprzedni post o 17:33 ----------

Musisz się wiele nauczyć jeszcze, szkoda tylko, że próbujesz innych uczyć nie wiedząc nawet samemu jak co działa
                        Seriously ? O.o

Skomentuj

Czy możesz włączyć u siebie któryś z tych programów i pokazać w procesach-wydajności że rzeczywiście wchłania Ci takie GB ?
                          Nawet w danej chwili przerabiałem kilka obrazków z lustrzanki i na dobry start mam użycie 2.4 GB (sam Photoshop) a to jest praktycznie nic, gdy właduje kilkanaście RAW'ów to dopiero się zacznie.

Prawda jest taka, że mając tylko 4 GB lub mniej nigdy nie zauważysz takiego użycia bo szybciej włączy się SWAP na dysku niż pozwoli zapełnić całą pamięć.

Seriously ? O.o
                          Człowieku weź się w garść i przestań robić z siebie idiotę.

Skomentuj

Nawet w danej chwili przerabiałem kilka obrazków z lustrzanki i na dobry start mam użycie 2.4 GB (sam Photoshop) a to jest praktycznie nic, gdy właduje kilkanaście RAW'ów to dopiero się zacznie.
                            No to pokaż!

Człowieku weź się w garść i przestań robić z siebie idiotę.
                            :)

Skomentuj

Nie na temat...
                              Hehehe. W końcu przeglądnąłęm i zamknąłem wszystkie karty w przeglądarce/ od 2 miesięcy miałem codziennie otwarte 2 okna i w każdym otwarte po 10-40 kart. Aż dziwnie to teraz wygląda jak jest tak pusto. I własnie teraz zamknę ostatnią ... papa

Skomentuj

Ehh, no dobra - jestem w danej chwili na laptopie gdzie mam "tylko" 16 GB DDR3 ale i tak mając tylko kilka programów włączonych mam ogólne użycie około 5.2 GB:

Jeszcze kompilacja w tle szła ale bym się tym nie przejmował. W Photoshopie mam otwartych kilka większych stratnych jpegów po konwersji z RAW, Opera około 20 zakładek.

Pomyśleć, że przy profesjonalnej obróbce to jest naprawdę nic - jak będę pracował na głównym komputerze to wrzucę ciekawsze zdjęcie.

*Photoshop na laptopie to 32 bitowa aplikacja więc niektórzy panowie tutaj będą wiedzieć co to oznacza i jakie ograniczenia teraz tworzy, na głównym komputerze używam 64 bitowej wersji.

Skomentuj

Dalej nikt nie przekonał mnie dowodami do tego że w takich programach ilość RAM jest istotniejsza niż jego prędkość.
                                  W Photoshopie mam otwartych kilka większych stratnych jpegów po konwersji z RAW
                                  Faktycznie, przekonałeś mnie :)
                                  Nie wiem jak te inne programy ale jeśli podobnie to dobre 8gb to min.

Skomentuj

No to przy okazji zobacz sobie na różnice między Raid 0 a Raid 1 :)

Skomentuj

Kiedys mialem skaner do filmow, ktory dysponowal rozdzielczoscia 5400dpi. Surowe skany pelnej jakosci zajmowaly grubo ponad 100mb. Jak sie to wrzucalo do szopa, to dostawal takiej czkawki, ze pamiec kurczyla sie w po kilku kliknieciach.

Ramu nigdy za wiele.

Skomentuj

komputerowcy mam pytanko:) Interesuje mnie pilot logitech harmony 300. Ma zastąpić 3 piloty: od mojego kondycjonera diy(tylko on off na rc5), od tv samsunga(modelu szybko nie pamietam) i teac ah500i. Da się na nim to ogarnąć?

Skomentuj

tak, gdyż ma funkcje uczenia się z oryginalnych pilotów
                                          a jak ich nie masz to się dopasowuje (sam mam logitecha 300)
                                          sprawdziłem i ma ustawienia od ah500i, jak podasz od tv to też sprawdzę

Skomentuj

Czaruję...
                                          X