Paweł sprawdź ustawienia biosu w sekcji dotyczącej kontrolera SATA/ATA. Tam powinno być opcja która umożliwia ustawienie Compatible i Enhanced lub coś podobnego. Starsze systemy nie dają sobie rady z Enhanced.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[komputery] temat ogólny
Collapse
X
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaCo wy z ztym ramem wyskakujecie ?Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaJakby ram nawalal to by i na starym dysku nie chcialo chodzic...
Brat kiedyś miał taki przypadek że mu laptop przymulał, zacinał, zawieszał. Ktoś mu doradził że to HDD. Kupił nowy HDD miał problemy z zainstalowaniem Windowsa, gdy go już jakoś zainstalował to komputer chodził jak stary rzęch, 5min się win włączał itp. Okazało się że coś tam w biosie było (nie pamiętam już) Dysk był zbyt nowy a bios zbyt stary, musiał zaktualizować bios. Po tym dysk zaczął chodzić normalnie ale komputer dalej miał trzaski.... Koniec końców taki że RAM wymienił (bo sypały błędami) i koniec problemów.
Ja ostatnio instalowałem Win XP na takim tam starym lapku. Nie mogłem z dosa zainstalować win ( co ja się na wkur...) wymieniłem kostkę RAM (sypała błędami) i poszło... Pliki zanim wpadną na HDD muszą przelecieć przez magazyn podręczny - pamięć...
Kiedyś miałem w blaszaku problemy z windowsem blue screny itp. Dysk miał bad sektory ogólnie trochę podjechany już był. Całą wine położyłem na niego, wymieniłem, problem nie zniknął. Okazało się że i dysk i RAM mają błędy. Ram wymieniłem HDD powycinałem trochę i jeszcze pociągnął ile mógł...
Takich/podobnych przykładów mogę wymienić jeszcze kilka....
Oczywiście nie twierdzę i nie upieram się przy tym że zaraz i ty masz problem z RAM. Hipotetycznie zakładając że weźmiesz i sprawdzisz jednak pamiątki i okaże się że nic im nie jest to wyjdzie że się wygłupiłem (?) :) i/lub będziesz zły na mnie. Ale, nie można mi zarzucić że sprawdzenie RAM to moje widzi mi się które sobie wziąłem z powietrza. Z doświadczenia wiem....
Służyłem tylko radą.
---------- Post dodany o 21:09 ---------- Poprzedni post o 21:07 ----------
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaPozniej nawet niebieski ekran wyskakiwal, lub zwieszanie uruchamiania kompa (na ekranie z logo! Czyli tam gdzie system jeszcze nie dziala)
Dobra, dobra już się zamykam!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez grzechupk Zobacz postaMoże to nie problem z dyskiem a z płytą główną? Miałem takie wrażenie czytając opis problemów (że po kolei zaczęły siadać podzespoły), być może coś z mostkiem?Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa przeczytales dokladnie temat?
wystarczy spojzec na zdjecie wyzej
A co do konkretów: kiedy kupiłem nowego kompa nie chciał się zainstalować system, okazało się, że jedna z kości RAM jest wadliwa. Po jej wyjęciu wszystko działało, wyjmowałem po kolei i kiedy ta jedna wadliwa była w slocie - komputer nie działał prawidłowo.
Objawy właśnie takie, oczywiście podejrzewałem dysk, ale przyczyna nie zawsze jest taka oczywista.
Skomentuj
-
Mi dysk sie sypal w blaszaku z powodu zasilacza...
Wieczorem sprawdze. Plytka lezy na kompie
---------- Post dodany o 21:18 ---------- Poprzedni post o 21:11 ----------
Powtarzam jeszcze raz - dysk, matryca i klawisz enter zostaly mechanicznie uszkodzone przez "latajaca mysz"! Ram jest w bezpiecznym miejscu na skraju kompa. Predzej plyta w tym miejscu by dostala (gdzies pod enterem)
Skomentuj
-
Cześć, pozwolę sobie podpiąć się pod ten temat.
Nadszedł ten czas, kiedy trzeba zmienić komputer. Stary jest już porządnie wysłużony i zasługuje na porządną emeryturkę :)
Wiem, że na forum jest parę osób, które nt sprzętu komputerowego dużo wiedzą, dlatego postanowiłem tutaj zapytać (fora stricte komputerowe jakoś mi "nie leżą") :)
To może zacznę od tego, co chcę kupić:
płyta główna, procesor (+dodatkowy cooler, pewnie MACHO), ram, karta graficzna (chyba), dysk ssd, monitor (23" albo 24", raczej LED, na pewno IIYAMA)
Zasilacz mam dobry, ocz modxstream 600W, wystarczy, dysk ssd to pewnie jakiś ocz albo plextor 128gb
Dysku HDD nie planuję kupować (ani na komputerze stacjonarnym, ani na laptopie, dane nie zajmują mi więcej niż 90gb) ponieważ nie chcę dodatkowego hałasu (tylko o to mi chodzi, bo dźwięk głowicy mnie już do szału doprowadza - w moim kompie stac. jest jakaś rozklekotana chyba już :) ) No chyba, żebym kupił jakiś cichutki 2,5".
Oprócz SSD chcę kupić HDD, ale zewnętrzny 1TB (na nim trzymałbym muzykę/filmy/instalki) Więc w zasadzie na SSD byłby tylko system + programy, 128gb w zupełności wystarczy.
To co mam aktualnie: pentium 4 3GHz, 512mb ram, geforce fx5200.
Co mi przeszkadza w moim komputerze głównie: to, że wolno działa :) Wszystko byłoby ok, gdyby nie to coraz to nowsze oprogramowanie (np. przeglądarka), które wymaga coraz to większej mocy obliczeniowej i od którego nie da się uciec.
Do czego używam: Przede wszystkim nie gram. Nie gram w nic, i grał nie będę, bo mi szkoda czasu. Odpalam czasem programy obliczeniowe takie jak matlab, ansys, czy graficzne w stylu photoshopa CS3 (mógłby działać szybciej), czy cada. Tylko, że np. autocad 2009 działa na moim kompie stacjonarnym, ale google chrome się tnieI to jest ten paradoks. Matlab 2007 też śmiga spoko na stacjonarce. Ale wiadomo, na nowszym kompie zainstaluje sobie nowsze wersje programów (które są mi potrzebne).
Ile mam do wydania? "To, że mam w portfelu 4000zł, nie znaczy, że mnie stać na komputer za 4000zł"
Więc im mniej, tym lepiej i chciałbym się zamknąć w 3000zł, aczkolwiek czarno to widzę.
Nad czym się zastanawiam:
Procesor i5 (np. 4670K), a może xeon? Nowe procesory mają wbudowane karty graficzne, jak jest z ich wydajnością? Może do moich zastosowań nie potrzebuję oddzielnej karty graficznej (bo nie będę grał)? A jak widzę dwa duże wentylatory na tych nowych kartach graficznych to już je słyszę i już mnie denerwują
Płyta: Nie mam pojęcia, ufam firmie ASUS... Jakim chipsetem powinienem się zainteresować?
RAM: 8gb, a może 16gb? Jakie firmy? Tylko nie goodram... Nie mam zaufania do takich wynalazków, przepraszam.
Grafika: Jeśli potrzebuję karty graficznej (gdyby ta procesorowa nie wystarczyła) to nad jaką powinienem się zastanowić? Dotychczas byłem fanem intela i nvidii. Fanem intela dalej jestem, ale co do karty to jakiegoś radeona mógłbym spróbować w sumie... Chyba, że radek do intela nie pasuje :)
Monitor: Od zawsze marzyła mi się iiyama, a wtedy kupiłem MAGa (mam do dziś) i też jest spoko, działa bez problemów, ale tym razem już bym chciał iiyame. Matryca raczej IPS, czy się mylę? Podświetlenie LED? W dzisiejszych czasach chyba nie ma co pchać się w starsze typy. Rozmiar... Tutaj nie wiem... Aktualnie mam 17" 4:3, teraz najbardziej popularne są 23 i 24", mniejszego jak 23" chyba nie ma sensu kupować. Jest sens dołożyć do 24"? Filmy oglądam rzadko, ale czasem oglądam. Komputer nie jest i nie będzie centrum multimedialnym, tzn. nie mam do niego podłączonego zestawu 5.1 ani nic w tym rodzaju. Bardziej obejrzę czasem po prostu z krzesła jakiś film, w przeciętnej jakości. Do CADa przyda się większy monitor, bo te 17" są małe. Chociaż na lapku (eee pc 1005HA) 10" mam i nie raz się poprawki wprowadzało w rysunkach :)
Proszę o rady, może jestem w błędzie, może wcale nie potrzebuję takiego wypasionego zestawu? Może w dzisiejszych czasach wydawanie 3 klocki na komputer to zwykła strata pieniędzy? Nie wiem, ale chętnie posłucham opinii :)
Pozdrawiam :)
Skomentuj
-
http://allegro.pl/intel-i7-3770k-8gb...534116095.html
Do tego możesz dokupić drugie 8 GB RAM i będzie cacy.
Co do grafiki - jakaś "lepsza" się przyda (może 560 Ti?) bo chociażby Photoshop potrafi używać mocy karty graficznej do rysowania, nie jestem pewien jak to jest z CS3 ale nowsze na pewno mają takie możliwości.
To wyjdzie jakieś 2500 PLN - resztę już sam możesz dobrać ale pamiętaj, że na Allegro drogo może być więc warto by poszukać gdzie indziej a jeszcze lepiej gdyby kupić od bliskiego sklepu komputerowego.
Skomentuj
-
Trochę źle się zrozumieliśmyChciałem się zamknąć w 3000zł z monitorem
Ale pewnie się nie zamknę...
Myślałem kupować wszystko w morele.net.... Nie, pobliski sklep odpada, bo u mnie nie ma normalnego sklepu komputerowego.
A co z częściami używanymi? Byłbym skłonny polować na allegro...
Co do tego procka i7... Jestem raczej za wyższym modelem z niższej półki niż niższym modelem z wyższej półki :) Więc może jakiś i5 z wyższej półki byłby lepszy i tańszy. (np. 4670k)
Skomentuj
Skomentuj