Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przy normalnym użytkowaniu mam 1.6 GB RAM zużyte... podczas oglądania stronek a lubię czasem otworzyć kilkanaście zakładek sama Opera zajmuje jakieś 1.5GB to już masz trzy
    msconfiga sprawdzałem niedawno i powyłaczane rzeczy są.... teraz poprawiłem jeszcze...

GG samo zajmuje 120 364K, opera z jedną zakładką DIYaudio 657 056... i foobar który sobie muzę odtwarza.... 18 888K reszta poniżej 10 000K w menedzerze zadań...

Skomentuj

Ploter ja mam w nowym lapku 8GB ramu i śmiga naprawdę dobrze, ja bym najpierw zaiwestował w ram a ewentualnie później myślał ssd

Skomentuj

No ale ile ;D mam teraz 4GB w dualu :> jak dołoże 8 w jednej kości to stanie się coś ??

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
          opera z jedną zakładką DIYaudio 657 056
          Co ? Z ciekawości zobaczyłem jak to u mnie na chromie wygląda...około 642 MB zajmuje mi 7 zakłade: DIYaudio, FB, portal typu demoty, dwie bazy danych ScienceDirect, jeden pdf i google search. Mam słabego lapka acer 4GB ramu, podpięty pod niego drugi 22 calowy monitor, brak formata od pól roku i nic mi się nie zacina.
          Albo masz problem gdzie indziej, albo po prostu opera "sucks".

Skomentuj

Co do poboru prądu przez dyski SSD to też wcale nie jest tak pięknie i cudownie... Owszem, w czasie spoczynku biorą tyle co nic, i w stresie w sumie niby niewiele więcej, ale za to w stresie obciążają procka znacznie bardziej niż HDD i bilans się niemal wyrównuje. W lapkach praktycznie niezauważalna jest różnica w zużyciu baterii.

Skomentuj

Moze to dlatego ze mój system jest od nowości nie ruszany czyli...jakieś... hmm... niepamietam

Poprawiłem msconfiga teraz 1.31GB po odpaleniu (GG uruchamiany ) po odpaleniu Opery podskoczyło do 1.6GB teraz odpaliłem takie same strony co waloos czyli DIY,facbook, demoty, googlemail i youtube i sama opera wskoczyła na 851MB a zużycie ogólne pamięci na 2,03GB

Skomentuj

mój system jest od nowości nie ruszany
                No to ja polecam najpierw zrobić format a dopiero później zastanowić się nad upgradem jednostki. Ja robię format co 6-9 miesięcy i jest dobrze. Po 2-3 miesiącach użytkowania jestem w stanie zauważyć pojawiające się niedomaganie systemu, wtedy różnica jest już odczuwalna, daję mu jeszcze pochodzić te pare miesięcy i jak mi się nudzi to go kasuje :)

Znajomy namawiał mnie na win8, bo podobno jest mało RAMo żerny, ale jakoś się do tego nie przekonuję. 7 mi odpowiada.

Ja mam w tej chwili 2.25GB z 4GB użycia RAMu i nie ma mowy, żeby coś cięło. Oprócz przeglądarki, leci aimp, 3 pdfy otwarte, dwa pliki worda, rainmeter, rocket dock, deamon i avast i swobodnie piszę prace dyplomową :)
                Rób format :P
                Last edited by waloos; 12.02.2014, 22:34.

Skomentuj

Poprawiłem msconfiga teraz 1.31GB po odpaleniu (GG uruchamiany )
                  To ktos jeszcze korzysta z GG? WTW czlowieniu! :)

Skomentuj

ploter, dokupienie ramu nie zaszkodzi, ale moim zdaniem nie zauważysz dużej różnicy póki nie zrobisz formata Tylko chodzi mi o formata z prawdziwego zdarzenia, a nie jakieś instalowanie windowsa na windowsie :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      To ktos jeszcze korzysta z GG? WTW czlowieniu!
                      sadzac po ilosci osob ktore do mnie pisza to nie malo

ploter - jeszcze jest polsrodek w postaci dyskow hybrydowych. jako ze masz blaszaka to chyba latwiej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        sadzac po ilosci osob ktore do mnie pisza to nie malo
                        Nie chodzi o komunikator, tylko program do komunikacji :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          ploter - jeszcze jest polsrodek w postaci dyskow hybrydowych. jako ze masz blaszaka to chyba latwiej
                          Ale po co pchać się w niepotrzebne wydatki ? To tak jakby kupować nowe, lepsze garnki zamiast je porządnie umyć. ploter sam napisał, że nie wie kiedy format robił. Logiczne jest zrobić format i dopiero potem zastanowić się czy potrzebny jest nowy sprzęt.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Nie chodzi o komunikator, tylko program do komunikacji
                            tak, wiem. ciagle uzywam gg 7,7

Skomentuj

Do gg to polecam uzywac otwarto zrodlowych (open source) programow jak multikomunikator Pidgin.im (prosty i ladny) lub jak ktos lubi bardziej konfigurowalny typowo pod gg to Kadu.im

Ramu to lepiej brac wiecej niz probowac spasowac kosci w dual channel (co i tak jest trudne nawet kupujac ten sam model) ktory i tak daje marginalny wzrost wydajnosci odczuwalny tylko w benchmarkach. Pamietac tylko trzeba by timingi byly podobne, a nie wieksze i taktowanie.

Przeinstalowac system nigdy nie zaszkodzi. W sumie od tego wypadaloby zaczac.

Pobor pradu przez rozne podzespoly zawsze jest wiekszy jak sie ich uzywa bardziej, fakt nawet SSD moze brac wiecej, ale patrzac po sobie to moj pc jak i laptop przez ponad 90% czasu ma wszystko na minimum (taktowanie procesora, karty graficznej, obciazenie dyskow itp) wiec chyba nawet lepiej patrzec na to ile komputer/laptop w trakcie bezczynnosci tego pradu zuzywa, no chyba, ze ktos intensywniej korzysta z komputera to juz inna bajka.

SSD w laptopie jest jak najbardziej mile widziane bo wlasnie najczesciej odzyskiwac dane musialem z laptopowych talerzowek gdzie laptop zaliczyl jakis upadek lub byl poddawany sporej ilosci wstrzasow czy uderzen przez dzieci... a bardzo czeste parkowanie glowic w tych dyskach potrafi troche namieszac.

Skomentuj

Ploter co do pamięci, skoro i tak musisz kupić 2 kości to proponuje 2x8GB 1333 , najlepiej jeszcze z nikim CL , i wyłączyć plik wymiany na dysku.
                                Wtedy te operacje są całkowicie wykonywane w pamięci RAM.

Co do komunikatora to również polecam WTW, min dlatego ze integruje się z XAMP
                                Last edited by wrotekpoz; 13.02.2014, 07:03.

Skomentuj

Jeżeli masz 4 gb w dualu to do zwykłego przegladania stron itd bez grania w gry lub uzywania wymagających programów powinno ci wystarczyć i nie kupowałbym napewno kości wolałbym zainwestować tą kasę w coś innego. Reinstalacja systemu i dobra konfiguracja na pewno sporo da. GG mało już kto używa bo stało się programem bardzo obciążającym. Z komunikatorów polecem pidgin bo można w jednym programie skonfigurować gg facebooka g-talka i wiele innych. Jeżeli chcesz inwestować pieniążki w komputer napisz całą specyfikacje a napewno coś pomogę i doradze co zmienić.

Skomentuj

Poprawiłem msconfiga teraz 1.31GB po odpaleniu (GG uruchamiany ) po odpaleniu Opery podskoczyło do 1.6GB teraz odpaliłem takie same strony co waloos czyli DIY,facbook, demoty, googlemail i youtube i sama opera wskoczyła na 851MB a zużycie ogólne pamięci na 2,03GB
                                    Jakiej opery używasz? Ja mam 2- 12.16 (ja jej używam) i 19.01 (żony)- ta nowsza pobiera pełno ramu/ każda strona to osobny proces powyżej 20mb z pamięci/ jak otwarte są obie to minus 1-4gb ramu :mellow:
                                    Last edited by ruffpl; 13.02.2014, 08:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez wrotekpoz Zobacz posta
                                      Co do komunikatora to również polecam WTW, min dlatego ze integruje się z XAMP
                                      XMPP - dla ścisłości, XAMP to serwerek jest :)
                                      Zamieszczone przez siwy645 Zobacz posta
                                      Jeżeli masz 4 gb w dualu to do zwykłego przegladania stron itd bez grania w gry lub uzywania wymagających programów powinno ci wystarczyć...
                                      Świat się kończy, 4GB ledwie starcza do przeglądania netu :) Faktem jest, że przeglądarki z wersji na wersję są coraz bardziej pamięciożerne, nowe gęgę też "lubi" RAM, a jeszcze jak mu zablokujesz reklamy... Sam mam 8GB/i7/win7-64, ale bez przesady. Problemem nie jest niedostateczna ilość pamięci, ale sposób zarządzania zasobami. Winda ile jej RAMU nie pokażesz, tyle zużyje.
                                      Niestety nie mogę się odnieść do opinii PM w części dotyczącej IE. Od momentu kiedy się zaktualizował do wersji 10.x.x.x wywraca mi system (nic mi nigdy i na żadnym kompie nie wywróciło win7, a IE10 wali znienacka BSOD) Nie szukałem zbyt długo rozwiązania, bo i tak używałem go tylko do sprawdzania czy jakiś kawałek kodu, css-a, czy tp. jest kompatybilne z IE :/ Także bez żalu nie używam. FF nie jest może idealny, ale działa (no i jeden z najważniejszych pluginów, ABP :))

Skomentuj

Zamiast GG polecam AQQ z wtyczką GG. Nie muli, archiwum wczytuje się bardzo szybko, sam program szybko startuje. Pożera aż 75k.
                                        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
                                          Niestety nie mogę się odnieść do opinii PM w części dotyczącej IE. Od momentu kiedy się zaktualizował do wersji 10.x.x.x wywraca mi system
                                          Nie wiem, nie uzywam. U mnie buja sie IE 11 :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X