Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oczywiście że tak.

Nie na temat...
    Zaraz wpadnie tu .3lite i opisze swoją maszynę
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie, nie - teraz przerwa z "zabawkami" :P

Rozmowa jest jednak o laptopach a ten mam w miarę normalny :P
      Last edited by .3lite; 07.01.2014, 22:45.

Skomentuj

Ja tam wiem, co tam masz
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Hermes, jesteś informatykiem, pracujesz pewnie w firmie informatycznej. Dziwie się, że w nazwijmy to "przemysłowych" rozwiązaniach stosuje się laptopy, zamiast mocnych jednostek stacjonarnych. Przeważnie jest na odwrót, tzn. częściej można spotkać mocne komputery stacjonarne w firmach wymagających dużej mocy obliczeniowej.

Skomentuj

A może lenovo z500? Używam już kilka msc i jest git:) Podstawowa rzecz to wrzucenie ssd i jest rakieta:)

Skomentuj

cudny90, W mojej firmie dużo stawia sie na mobilność. Jeździmy za granice do klientów itp. Laptop o takich parametrach co ma W530 spokojnie uciągnie dwie wirtualki z SharePointem na pokładzie, a to już coś.
              marcinsywala.pl

Skomentuj

Jeszcze zapytam. Jest promocja w x-kom na lenovo g505s. Delikatnie ponad zakladany budzet ale jesli warto to jutro bym kupil bo dzwonilem i jest w rzeszowie, a wiec jak warto?
                http://www.x-kom.pl/p/153959-noteboo...w-hd8570m.html

Skomentuj

Pomimo tego, że z zawodu jestem informatykiem, zatrzymałem się z dobre 5 lat na temat podzespołów komputerowych.

Mam do was parę pytań bo chciałem zmienić komputer bo się kończy starego żywot.

1. Zasilacz.
                  Czym się różni zasilacz 600W do 120zł od takiego za 350zł oprócz odpinanych kabli, większego wentylatora, ewentualnie cichszego, i osłonkach na kable. Moim koledzy kupowali zawsze obudowy z zasilaczami a ja kupiłem Chiefteca osobno, zarówno jedne i drugie chodziły po 8 lat i w grach dawały radę. Wiem stabilniejszy prąd itp. ale tego nie widać. Więc jaki sens jest płacić 3 razy tyle?

2. Kompletnie nie wiem jaki procesor wybrać INTEL czy AMD, miałem to i to, zadowolony byłem z obydwu na tamte czasy. Myślałem nad 4 rdzeniowym AMD.

3. Co jest bardziej przyszłościowe – lepsze. AM, AM+, FM2....

4. I jaka ta płyta główna ich jest milion rodzai. Jaka firma itp.

5. Co z tym ramem, im większy CL tym lepiej? Wziąć 2x8 czy 1x16gb i jaka firma.

Generalnie mam 2500zł na:
                  zasilacz lub obudowę z zasilaczem
                  procesor
                  płytę
                  ram
                  dysk

I chciałbym wycisnąć z tej ceny jak najlepszy sprzęt. D

Nie gram w gry, od tego ma XBOX. Głównie to programy Adobe PS,AI, itp.
                  Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                  Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Jestem fotografem i do tego też mam komputer, polecam:
                    I5(najlepiej z K na końcu)+odpowiednie mobo+16GB Ram+SSD128GB+dysk magazyn 2TB.
                    Na zasilacz warto wydać więcej wszystkie markowe sprzęty będą dobre jesli nie mamy mega karty graficznej.

Co do najlepszej konfiguracji ilu polecających tyle opinii najlepiej zajrzyj na forum komputerowe tam będziesz miał zapewne kilkanaście gotowych konfiguracji.
                    Last edited by dj_zibi; 14.01.2014, 13:10.

Skomentuj

Zibi właśnie nie chcę pytać komputerowców, tylko was bo oni to wiesz pojęcia często nie mają o elektronice a się wypowiadają po 3 ekrany. I to ludzie z innego świata są. Mam kolegę takiego, to gada mi, że jak nie ma się z 5 tys na komputer to to nie komputer i myszkę ma za 400zł. A ja z 5 rok a4tech za 16zł

Zapomniałem dopisać ze do kompletu grafika tylko taka bez wentylatora, bo mam z tym złe doświadczenia. Im mniej wentylatorów tym lepiej dla mnie.

Skomentuj

Jak nie grasz to wystarczy ta wbudowana grafika :)

Ostatnio cos takiego składałem koledze(róznica ze on ma przedpotopowa kartę graficzną w pozostałości po starym kompie oraz inny zasilacz). Według mnie jak chcesz dobrego kompa warto dołozyc z 500zł do tej wartości ewentualnie szukać tańszej płyty głównej lub chwilowo zrezygnować z dysku SSD.

W domu mam podobną konfigurację z tym ze na starym I5 2500K(2 generacja) oraz SSD M4 + inny zasilacz.

Last edited by dj_zibi; 14.01.2014, 13:20.

Skomentuj

Mówi się, że składanie PC zaczyna się od porządnego zasilacza. Markowy zasilacz daje Ci pewność, że nie będzie wahań napięcia, które są zabójcze dla podzespołów. Ponadto wyposażony jest w wszelkiego rodzaju zabezpieczenia itp.
                          marcinsywala.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                            Mówi się, że składanie PC zaczyna się od porządnego zasilacza. Markowy zasilacz daje Ci pewność, że nie będzie wahań napięcia, które są zabójcze dla podzespołów. Ponadto wyposażony jest w wszelkiego rodzaju zabezpieczenia itp.
                            Przy czym jesli nie montuje ultra hiper wydajnej karty graficznej która potrzebuje jeszcze więcej prądu można kupić słabszy(tańszy) zasilacz który i tak będzie spokojnie dawał radę. Jednak tak jak piszesz poniżej pewnego poziomu nie warto schodzić.

Skomentuj

Panowie, mam problem z komputerem. Jestem prawie pewny co sie dzieje, ale chce sie upewnic i zapytac o Wasze zdanie. Otoz od jakiegos czasu pojawiaja sie na ekranie jakies artefaktym, glownie na obrazkach/grafikach. Pojawia sie czasami na filmach z tuby.

Przy ogladaniu normalnych filmow avi, mkv nic nie zauwazylem.

oto zrzut ekranu ze strony www :

Mam karte graficzna Radeon hd 4350, chlodzenie pasywne.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                Przy czym jesli nie montuje ultra hiper wydajnej karty graficznej która potrzebuje jeszcze więcej prądu można kupić słabszy(tańszy) zasilacz który i tak będzie spokojnie dawał radę. Jednak tak jak piszesz poniżej pewnego poziomu nie warto schodzić.
                                Nic nie pisałem o mocy :) Ale jest tak jak piszesz

---------- Post dodany o 14:32 ---------- Poprzedni post o 14:30 ----------

PM, identyczne objawy miałem jak padała mi grafika. Pomogło wypiekanie => http://marcinsywala.pl/diy/wpis/wypi...rty-graficznej
                                marcinsywala.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                  PM, identyczne objawy miałem jak padała mi grafika. Pomogło wypiekanie => http://marcinsywala.pl/diy/wpis/wypi...rty-graficznej
                                  Najchetniej to bym karte zmienil, ale moze pozycze cos na probe, a te sprobuje wrzucic do pieca.

Skomentuj

Lepszy zasilacz wybiera się przede wszystkim ze względów bezpieczeństwa. Takie sprzęty się przeważnie na lepszych elementach, lepiej trzymają napięcia i w razie awarii jest większa szansa, że nie spali on innych podzespołów (mi kiedyś taki noname wykończył dwie karty graficzne, dysk i kość RAMu w starym komputerze). Jeśli chodzi o procki, to ostatnio zdecydowanie wygrywał Intel, teraz sytuacja się trochę zmienia. CL RAMu to opóźnienie, więc lepiej jak najmniejsze. Ważniejsza jest dziś jego ilość niż szybkość, 1366MHz spokojnie wystarcza, nie będzie dużych różnic w stosunku do lepszych kosci. Dobre firmy to np. OCZ, Corsair, Kingston, niektóre dają dożywotnią gwarancję. I zdecydowanie polecam zagospodarować trochę pieniędzy na dysk SSD, bez niego komfort pracy będzie dużo gorszy (to z własnego doświadczenia). Skoro nie potrzebujesz mega karty graficznej do grania, spokojnie za 2500zł uda się złożyć bardzo wydajny zestaw łącznie z SSD .

Nie na temat...
                                    Niby smartfon to taki mini komputer, jednak zanim napisałem te kilka zdań, inni zdążyli już odpowiedzieć Pisanie takiego posta, stojąc w zatłoczonym tramwaju jest jednak mało wygodne :)
                                    Last edited by grzechupk; 14.01.2014, 13:54.

Skomentuj

Z "wypiekaniem" szanse są fifty/fifty. Albo się uda, albo nie. Pytanie jaka karta i ile warta? Bo w wariancie II (nie udało się) trzeba będzie znaleźć wyjątkowo tolerancyjny serwis.

Skomentuj

Wymodziłem tak wstępnie.

To mi trochę wyjaśniliście. Dziękuje.

Skomentuj

Karta jest po gwarancji i jest to najtanszy model z pasywnym chlodzeniem. Za nowa dalem jakies 120zl

Skomentuj

Czaruję...
                                          X