Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez siwy645 Zobacz posta
    W amidze to sie odpalało gry 3d z konsoli bez workbencha żeby chodziły bo inaczej ramu brakowało.
    A ile bylo mozliwosci :) na swoje czasy komputer i system niemal doskonaly

Skomentuj

Zaoszczędzisz trochę miejsca jak usuniesz z ssd pamięć wirtualną.
      Zrobiłem to od rzau po instalacji windowsa :)

Skomentuj

Możesz też wyłączyć hibernację systemu - to zaoszczędzisz jakieś 1-1,5GB

Skomentuj

Panowie w tym miesiacu zakupie laptopa. Maksymalna kwota to 1500zł(choc im taniej tym lepiej). Laptopa bede kupowal w Rzeszowie. Co wybrac? Sluzyl bedzie do obslugi max 2 programow jednoczesnie. W wiekszosci obliczeniowe, cady, laby itd. W żadne gry nie gram i nie mam zamiaru. Dysk 500gb spokojnie wystarcza. Raczej szybki procek i dysk jest najwazniejszy. Bez jakichs fikusnych bajerow. Wielkosc od 14cali w gore. Widzialem, ze juz za ta kwote mozna kupic laptopy z i3 tylko nie wiem czy warto? Zdaje sobie sprawe z tego ze ceny w sklepach sa rozne dlatego napisalem ze im taniej tym lepiej choc pare zlotych moge nagiac budzet. Ma ktos jakies rozeznanie w tym temacie? W co warto inwestowac?

Skomentuj

Ja ponizej tej kwoty kupilem sobie do pracy lenovo t410, seria biznesowa sygnowana thinkpadem dawnego IBM.
            Buda z magnezu, core i5, 8GB ramu, dysk 320 / 7200rpm, grafa intela i podwyzszona rozdzialka.

Mozna ustrzelic wersje z nvidia quaddro.
            Bylo sporo konfiguracji, mozna wrzucic modem 3G.

---------- Post dodany o 18:46 ---------- Poprzedni post o 18:46 ----------

Ogolnie stary dobry pancerniak, szkoda ze juz nie IBM.

---------- Post dodany o 18:50 ---------- Poprzedni post o 18:46 ----------

tylko ja kupilem uzywke, wiesz......

Skomentuj

Tak wiem. Mi chodzi o nowego bo faktura Vat sie przyda ;D

Skomentuj

Ja w 2012 w grudniu kupiłem żonie Lenovo b580 i jestem zadowolony a raczej żona :razz: Ogólnie laptop pracuję płynnie multimedia internet i podstawowe programy biurowe. Gier na nim nie ma żadnych chyba prócz angry birds :) Jakość wykonania ok. Zawiasy po roku trzymają niemal identycznie (przynajmniej ja nie odczułem żeby chodziły lżej). Ogólnie zakup udany, myślałem nad używką mocniejszą ale wolałem dołożyć 300 zł i cieszyć się gwarancją w razie czego. Zz tego laptopa zapłaciłem coś około 1300-1400 zł z wysyłka i gwarancją door to door (były opcje z gwarancją tradycyjną). Rys na nim po roku nie ma laptop w 90 % używany w domu czasem do pracy do znajomych gdy jest potrzeba. Ogólnie ja bym doradził kupić ci słabszego laptopa a nowego skoro i tak w gry nie grasz. Jedyna wadą jest szkląca matryca wiadomo w słoneczny dzień trzeba się ustawić odpowiednio aby nie waliła po matrycy i szkląca ramka wokół bardzo się palcuje.

Co do dysku to zależy ci na pojemności czy prędkości ? Mam dużo znajomych co pozmieniali w laptopach dyski na SSD i wszyscy mówią że zyskały drugie życie nawet te starsze :)

Jakbyś mógł określić czy to do domu czy na wypady jak go będziesz użytkował czy zależy ci na pracy na bateri ?

http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...p-do-1500.html

tu małe porównanie w zakresach cenowych.

Ja kierowałem się przy zakupie aby miał 2 rdzeniowy procek 4 gb ramu ddr3 port usb3 wyjście HDMI na dzisiejsze czasy to już standart, oczywiście wifi b/g/n, do tego dostałem jeszcze port kart SD i czytnik linii papilarnych niby bajer a przydatny :)
                Last edited by siwy645; 03.01.2014, 18:49.

Skomentuj

Co do dysku to zależy ci na pojemności czy prędkości
                  Na predkosci ale 200gb musze miec.

Mam dużo znajomych co pozmieniali w laptopach dyski na SSD
                  Fajne tylko drogie i ogranicza je liczba zapisów.

Jakbyś mógł określić czy to do domu czy na wypady jak go będziesz użytkował czy zależy ci na pracy na bateri ?
                  50% w domu, 25% na uczelni i 25% w warsztacie samochodowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                    25% w warsztacie samochodowym
                    Tutaj laptop nowy do tej kwoty może nie sprostać egzaminu :( sam z zawodu jestem mechanikiem i wiem ile smaru, piasku i innego brudu ma się na rękach.

Skomentuj

Laptop bede obslugiwal ja, nie mechanik, dla nich bedzie obecny stary PC . Jest w apollo lenovo b590 za 1500zł ale gwarancja tylko 12miesiecy ;/ 24 uwazam za minimum.

Skomentuj

hmm lenovo mi dało gwarancje 24 miesiące

http://allegro.pl/laptop-lenovo-b590...816606679.html

tu masz na promocji allegro ale gwarancja dla firm 12 dla konsumenta 24

Skomentuj

http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php

To może się przydać :) Masz porównanie chyba wszystkich procków :)

Osobiście poniżej i3 nie mogę pracować bo są to "muły", druga opcja to że w budżetowych modelach są dyski 5400rpm - samo zło sam się z takim męczę potrafi zamulić kompa :(
                          Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
                            Osobiście poniżej i3 nie mogę pracować bo są to "muły"

Do przeglądarki multimediów jak najbardziej i3 nie jest potrzebne :) i uważam że nie odczułby przy takim wykorzystaniu różnicy. Sam w stacjonarce mam amd 965 be i przy używaniu przeglądarki i innych pierdół różnicy nie czuć. Problem zaczyna się w programach które potrafią wykorzystać potencjał procesora. Adobe photoshop, konwertowanie, pakowanie rozpakowywanie i temu podobne.

Skomentuj

Jimy-Adi, myślę, że warto zainteresować się tą propozycją:

http://lenovo.strefamarek.allegro.pl...ro_Lenovo_main

Ideapad g500c. Jak na nowy laptop za tę cenę (1300zł) wg mnie spoko.

Skomentuj

daj se luz . celeron ? toż to do pracy się tak nadaje jak pół bułki na śniadanie

---------- Post dodany o 00:04 ---------- Poprzedni post o 00:01 ----------

http://allegro.pl/laptop-lenovo-b590...816606679.html
                                http://allegro.pl/laptop-lenovo-g500...854027167.html

Skomentuj

A ja bym byl za większą rozdzielczością niż 1366 x 768/ sam taką mam w lapku i mi jest za mała.

Skomentuj

Apropo lapów... Jakaś alternatywa dla tego lapa w cenie do max max max 2kzł?
                                    Lenowo GG580 i5 3230m 4GB 1TB +8GB SSD AMD Radeon HD8570M 1GB
                                    http://allegro.pl/lenovo-g580-g500h-...836540593.html

Skomentuj

nie :)

Skomentuj

Tak myślałem, ale wolę się upewnić :)

Skomentuj

Pamiętajcie, że przykładowo i3 w stacjonarce a w laptopie to zupełnie INNE procesory. Różnią się nie tylko taktowaniem, ale często i liczbą rdzeni oraz wątków. Dlatego takie porównania są bez sensu, to że podobnie nazwany procek desktopowy daje radę - zupełnie nic nam nie mówi o jego mobilnym odpowiedniku.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X