Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Miałem taki przypadek, komp nawet live CD z Linuchem mulił, jak się okazało kondensatory zasilacza były spuchnięte, jak widać nie tylko w audio porządne zasilanie się liczy.

Skomentuj

Akurat to, że zasilanie jest ważne to żadne zaskoczenie, ale myślę że w trochę inny sposób niż w audio. Po prostu działa albo nie działa :P
      Cóż zasilacz jest stary, ale dobrej jakości (Chieftec) i jakiś czas temu jak go czyściłem to kondensatory wyglądały OK, chociaż chętnie bym je pomierzył. Może podjadę do serwisu i podepnę zasilacz pod jakiś tester.

Skomentuj

No niestety nie, źle odfiltrowane powoduje niestabilną pracę podzespołów, nie mówię, że na pewno to jest problemem, ale często zasilacz jest bagatelizowany.

Oscyloskop i pomiar tętnień, w serwisach to pewnie podmieniają zasilacz (w sensie nie widziałem takiego testera, który potrafi wykryć ubite kondensatory).

Skomentuj

Holgin, od siebie jeszcze polecę Hiren's Boot CD. Można wrzucić na pendrive'a lub na CD. Ma nawet dwa systemy z powłoką: jakiś Linux i Mini XP

Skomentuj

Wspomniany program Vivard też tam znajdziesz.

Skomentuj

Ja za kazdym razem robie to w ten sposób:

Mini tool partition Wizard- wyzerowanie dysku /ewentualnie rozpartycjonowanie na nowo
              Rufus- wypalenie instalki windowsa na pendrivie i zainstalowanie windowsa
              Reloader activator- aktywowanie windowsa
              Acronis true image- aktywowanie partycji z systemem recovery/ obraz partycji systemowej ( zgrana na inny dysk)

Skomentuj

Trzeba zaosczedzic na prądzie. Żona i tak siedzi tylko na necie więc nie potrzebuje wydajnego kompa. W nagrode dostanie coś cichszego i w miarę wydajnego. Właśnie skończyłem składanie jej nowego potworka.

Skomentuj

Że też Wam się chce
                  Na szczęście skoków technologii nie ma i jeśli ktoś kilka lat temu wyłożył te 4 koła na komputer, teraz wystarczy że dwa razy do roku odkurzy i co mniej więcej rok wymieni wentylatory.
                  No i jakieś ssd na pci-e można sobie kupić.

Zasilacz jest ważniejszy niż powszechnie się sądzi - jakieś dziwne restarty, zwiechy i takie objawy, które pojawiają się raz na jakiś czas - to najczęsciej jest wina zasilacza. Względnie kurz i pasta termo bądź pady.

Skomentuj

Faktycznie potworek, brzydal jak noc :P

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                      No niestety nie, źle odfiltrowane powoduje niestabilną pracę podzespołów, nie mówię, że na pewno to jest problemem, ale często zasilacz jest bagatelizowany.

Oscyloskop i pomiar tętnień, w serwisach to pewnie podmieniają zasilacz (w sensie nie widziałem takiego testera, który potrafi wykryć ubite kondensatory).
                      Eh, no tak, zasadniczo o coś takiego mi chodziło, źle się wyraziłem. W przypadku komputera albo działa stabilnie albo niestabilnie, czyli przynajmniej w mojej opinii nieakceptowalnie (zwiechy, cokolwiek) - "nie działa". Ciut inaczej jest chyba przy mocnym OC, bo wtedy bardzo dobra stabilność zasilacza pozwala ciut wyższe taktowania osiągnąć.
                      W audio to różnych konstrukcji jest mnóstwo, tak samo bije się rekordy pojemności w zasilaczu Ale mniejsza z tym.
                      Oscyloskopu niestety nie mam, tak to dawno bym sobie obejrzał swój zasilacz. Serwis o którym myślę jest znajomy i już raz zasilacz testowali, więc podejrzewam, że będą mogli rzeczowo mój sprawdzić.
                      Za resztę sugestii co do programu dziękuję :)

ruffpl - taka obudowa i "oszczędność" słabo mi współgra jaki jest kosztorys i co tam siedzi w środku, jeżeli można zapytać? :)

Skomentuj

Takimi kategoriami rozpatrując to wszystko albo działa, albo nie.
                        A szansa trafienia 6 w lotto jest 50% - wygrasz, albo nie wygrasz.
                        Sęk w tym że czasem zdarza się np restart co jakiś czas, czasami 3 razy dziennie, czasami przez miesiąc spokój.
                        W przypadkach które znam z własnego doświadczenia to zawsze był zasilacz.
                        Najczęściej XFX ;]

Skomentuj

W tej obudowie tylko okno mi nie pasuje. Wygląda jak z jakiegoś zakładu okno z wywietrznikami

ps. ?! kto kupuje zasilacz XFX

Skomentuj

Tak ze dwa lata temu wszyscy wszędzie radzili, namawiali wręcz :)
                            Miały swoje zalety - były tanie i ciche, do czasu :)

Skomentuj

http://allegro.pl/ramka-5-25-slim-2-...202027723.html (Ramka 5,25 SLIM-2,5 HDD SSD zamiast dvd w laptopie)

uzywal ktos cos takiego?

ostatnio spojzalem na ceny dyskow SSD i ceny sa coraz ciekawsze
                              a ze w moim lapku mam tylko miejsce na jeden dysk...
                              czy w tych adapterach jest tylko przedluzacz sata?
                              jezeli tak to mozna by chyba przerobic stary naped dvd? akurat mam 2szt padniete

Skomentuj

Zamieszczone przez MrBigT Zobacz posta
                                Takimi kategoriami rozpatrując to wszystko albo działa, albo nie.
                                A szansa trafienia 6 w lotto jest 50% - wygrasz, albo nie wygrasz.
                                Sęk w tym że czasem zdarza się np restart co jakiś czas, czasami 3 razy dziennie, czasami przez miesiąc spokój.
                                W przypadkach które znam z własnego doświadczenia to zawsze był zasilacz.
                                Najczęściej XFX ;]
                                Mój typ to stare Delty i Fortrony, często firmowane przez innych (niektóre Chiefteci miały bebechy Delty a Modecomy Fortrona).
                                Obie firmy miały serie, które chodziły latami i co najwyżej padł jakiś kond., w Fortronach było trochę gorzej przy niektórych z APFC.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                http://allegro.pl/ramka-5-25-slim-2-...202027723.html (Ramka 5,25 SLIM-2,5 HDD SSD zamiast dvd w laptopie)

uzywal ktos cos takiego?

ostatnio spojzalem na ceny dyskow SSD i ceny sa coraz ciekawsze
                                a ze w moim lapku mam tylko miejsce na jeden dysk...
                                czy w tych adapterach jest tylko przedluzacz sata?
                                jezeli tak to mozna by chyba przerobic stary naped dvd? akurat mam 2szt padniete

Kolega coś takiego sobie zamontował w jakimś Lenovo, na upartego można byłoby wykorzystać stary napęd, z pewnością przyda się z niego złącze, bo w napędzie i HDD wtyk zasilania jest inny.
                                Last edited by ampli; 01.12.2015, 19:47.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                  z pewnością przyda się z niego złącze, bo w napędzie i HDD wtyk zasilania jest inny.
                                  no to tu mamy problem

Skomentuj

Używam takiej ramki, tyle że można ją mieć tak ze 3 x taniej ;]
                                    Ogólnie spoko. U mnie działa. Jedyne co trzeba było wziąć z napędu to zaślepka.
                                    Choć uprzedzam że najbezpieczniej jest stary hdd umieścić w niej, a ssd w miejsce hdd.

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta

ruffpl - taka obudowa i "oszczędność" słabo mi współgra jaki jest kosztorys i co tam siedzi w środku, jeżeli można zapytać? :)
                                      Jakaś zwykła intelowska płyta z zintegrowaną grafą i core i5. Do tego 80gb ssd na system i 500gb hdd na dane. Ramu jeszcze nie mam /kupię jakiś najtańszy. Sprzęt leżal jakiś czas nieużywany więc poskładałem co sie dało a obudowę kupiem tanio od jakiegoś kolesia, jako używkę/ nieużywana i jeszcze zafoliowana :). Kiedyś marzyła mi się taka do mojego kompa do gier/ teraz będę jego wnętrzności przenosił do media center aby stał w salonie, bo blaszak nie wyglądałby zbyt ładnie.
                                      Last edited by ruffpl; 01.12.2015, 21:04.

Skomentuj

80gb ssd ? coś nosem przeczuwam mocno średnie prędkości ;]

Skomentuj

Jakiś używany ocz agility 3, którego dostalem z jakąś płytą, nie pamiętam jaka dokładnie jego pojemność.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X