Miałem taki przypadek, komp nawet live CD z Linuchem mulił, jak się okazało kondensatory zasilacza były spuchnięte, jak widać nie tylko w audio porządne zasilanie się liczy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[komputery] temat ogólny
Collapse
X
-
Akurat to, że zasilanie jest ważne to żadne zaskoczenie, ale myślę że w trochę inny sposób niż w audio. Po prostu działa albo nie działa :P
Cóż zasilacz jest stary, ale dobrej jakości (Chieftec) i jakiś czas temu jak go czyściłem to kondensatory wyglądały OK, chociaż chętnie bym je pomierzył. Może podjadę do serwisu i podepnę zasilacz pod jakiś tester.
Skomentuj
-
No niestety nie, źle odfiltrowane powoduje niestabilną pracę podzespołów, nie mówię, że na pewno to jest problemem, ale często zasilacz jest bagatelizowany.
Oscyloskop i pomiar tętnień, w serwisach to pewnie podmieniają zasilacz (w sensie nie widziałem takiego testera, który potrafi wykryć ubite kondensatory).
Skomentuj
-
Ja za kazdym razem robie to w ten sposób:
Mini tool partition Wizard- wyzerowanie dysku /ewentualnie rozpartycjonowanie na nowo
Rufus- wypalenie instalki windowsa na pendrivie i zainstalowanie windowsa
Reloader activator- aktywowanie windowsa
Acronis true image- aktywowanie partycji z systemem recovery/ obraz partycji systemowej ( zgrana na inny dysk)
Skomentuj
-
Że też Wam się chce
Na szczęście skoków technologii nie ma i jeśli ktoś kilka lat temu wyłożył te 4 koła na komputer, teraz wystarczy że dwa razy do roku odkurzy i co mniej więcej rok wymieni wentylatory.
No i jakieś ssd na pci-e można sobie kupić.
Zasilacz jest ważniejszy niż powszechnie się sądzi - jakieś dziwne restarty, zwiechy i takie objawy, które pojawiają się raz na jakiś czas - to najczęsciej jest wina zasilacza. Względnie kurz i pasta termo bądź pady.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaNo niestety nie, źle odfiltrowane powoduje niestabilną pracę podzespołów, nie mówię, że na pewno to jest problemem, ale często zasilacz jest bagatelizowany.
Oscyloskop i pomiar tętnień, w serwisach to pewnie podmieniają zasilacz (w sensie nie widziałem takiego testera, który potrafi wykryć ubite kondensatory).
W audio to różnych konstrukcji jest mnóstwo, tak samo bije się rekordy pojemności w zasilaczuAle mniejsza z tym.
Oscyloskopu niestety nie mam, tak to dawno bym sobie obejrzał swój zasilacz. Serwis o którym myślę jest znajomy i już raz zasilacz testowali, więc podejrzewam, że będą mogli rzeczowo mój sprawdzić.
Za resztę sugestii co do programu dziękuję :)
ruffpl - taka obudowa i "oszczędność" słabo mi współgrajaki jest kosztorys i co tam siedzi w środku, jeżeli można zapytać? :)
Skomentuj
-
Takimi kategoriami rozpatrując to wszystko albo działa, albo nie.
A szansa trafienia 6 w lotto jest 50% - wygrasz, albo nie wygrasz.
Sęk w tym że czasem zdarza się np restart co jakiś czas, czasami 3 razy dziennie, czasami przez miesiąc spokój.
W przypadkach które znam z własnego doświadczenia to zawsze był zasilacz.
Najczęściej XFX ;]
Skomentuj
-
http://allegro.pl/ramka-5-25-slim-2-...202027723.html (Ramka 5,25 SLIM-2,5 HDD SSD zamiast dvd w laptopie)
uzywal ktos cos takiego?
ostatnio spojzalem na ceny dyskow SSD i ceny sa coraz ciekawsze
a ze w moim lapku mam tylko miejsce na jeden dysk...
czy w tych adapterach jest tylko przedluzacz sata?
jezeli tak to mozna by chyba przerobic stary naped dvd? akurat mam 2szt padniete
Skomentuj
-
Zamieszczone przez MrBigT Zobacz postaTakimi kategoriami rozpatrując to wszystko albo działa, albo nie.
A szansa trafienia 6 w lotto jest 50% - wygrasz, albo nie wygrasz.
Sęk w tym że czasem zdarza się np restart co jakiś czas, czasami 3 razy dziennie, czasami przez miesiąc spokój.
W przypadkach które znam z własnego doświadczenia to zawsze był zasilacz.
Najczęściej XFX ;]
Obie firmy miały serie, które chodziły latami i co najwyżej padł jakiś kond., w Fortronach było trochę gorzej przy niektórych z APFC.
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postahttp://allegro.pl/ramka-5-25-slim-2-...202027723.html (Ramka 5,25 SLIM-2,5 HDD SSD zamiast dvd w laptopie)
uzywal ktos cos takiego?
ostatnio spojzalem na ceny dyskow SSD i ceny sa coraz ciekawsze
a ze w moim lapku mam tylko miejsce na jeden dysk...
czy w tych adapterach jest tylko przedluzacz sata?
jezeli tak to mozna by chyba przerobic stary naped dvd? akurat mam 2szt padniete
Kolega coś takiego sobie zamontował w jakimś Lenovo, na upartego można byłoby wykorzystać stary napęd, z pewnością przyda się z niego złącze, bo w napędzie i HDD wtyk zasilania jest inny.Last edited by ampli; 01.12.2015, 19:47.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaz pewnością przyda się z niego złącze, bo w napędzie i HDD wtyk zasilania jest inny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
ruffpl - taka obudowa i "oszczędność" słabo mi współgrajaki jest kosztorys i co tam siedzi w środku, jeżeli można zapytać? :)
Last edited by ruffpl; 01.12.2015, 21:04.
Skomentuj
Skomentuj