Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy wstawienie takiej karty http://olx.pl/oferta/radeon-x1650-ra...tml#2e81ca0e55 w miejsce posiadanego Radeon-a 9550 (czy jakoś tak) da możliwość oglądania youtooba w rozdzielczości HD? Aktualnie max przy w miarę płynnym odtwarzaniu to 240 i praktycznie 100% czasu procesora. Ma taka operacja sens czy ograniczeniem jest też słaby procesor i i tak nic to nie da? Najlepsza rozdzielczość monitora to 1440x900 75Hz.

A może taka będzie lepsza/wydajniejsza i przy okazji tańsza http://olx.pl/oferta/karta-graficzna...tml#24162f44a0 . Doradźcie proszę co ewentualnie wybrać z używek do 100 PLN.
    Last edited by Jacek Zieliński; 21.09.2015, 22:26.

Skomentuj

Jakkolwiek samych kart nie porównam, to AGP za 100zł to straszny żart, telefony mają już lepsze układy graficzne. Jakakolwiek inwestycja w taki komputer moim zdaniem nie ma sensu.
      Proponowałbym wymianę komputera, coś na Core 2 Duo powinno aktualnie kosztować grosze..

Skomentuj

Nie jestem graczem i nic mocarnego mi absolutnie nie potrzeba. Aktualnie zadowolę się płynnym odtwarzaniem youtooba.

Skomentuj

Z agp daleko nie zajedziesz... sam to przerobilem, poszukaj co możesz kupić za ta 100zl a póżniej sprawdzić jakies testy ,opinie.. albo model na yt to zobaczysz jakie gry na tym rusza, jakis tam poglad to daje-teoretycznie.

Skomentuj

Jest jednak coś pomiędzy AGP a zapalonym graczem :) C2D którym wspomniałem to nie mocarny sprzęt, tylko takie minimum dla komfortowego przeglądania internetu i korzystania z podstawowych programów. AGP jest od dawna nie wspierane i gdyby patrzyć na wydajność, to taka karta powinna kosztować 10 zł, ale jej cenę nabija to, że w ogóle jeszcze jest :)
            Jakaś używana karta graficzna na PCI Express za 100 zł będzie miliard razy lepsza niż cokolwiek na AGP.

Skomentuj

powiem tak, popatrz sobie że takie Raspberry Pi radziło sobie z odtwarzaniem filmów wyższej jakości niż YT, a kosztuje 200zł
              za 200-300zł kupisz starego lapka, który będzie sobie lepiej radzić niż to co masz teraz

Skomentuj

Chciałbym puścić zasilananie routera (12V 1500mA) i switcha (9V 500mA) po jednym przewodzie ethernet, długości około 8metrów.
                Naturalnie napięcia pójdą różnymi żyłami i to gniazdo będzie służyło tylko do tego. Pytanie czy nie będzie za dużo strat na przewodzie i w efekcie ryzyka uszkodzenia sprzętu?
                Są dostępne urządzenie POE ale one nie wyślą mi jednocześnie dwóch różnych napięć.

Skomentuj

Ja jak już muszę tak zrobić to po prostu rozbieram switcha i wymieniam kondesatory na większe napięcie.
                  I działa nawet jak mu zapodam 24 v a domyślnie był na 9.
                  Na końcu jedynie rozdzielisz napięcie na wtyki http://www.cyberbajt.pl/produkt/3241...2w-2155mm.html

Skomentuj

To puść 12V i stabilizator na 9. Pewnie że dwóch napięć nie puści, bo to ma tylko filtr DC.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcinio Zobacz posta
                      Są dostępne urządzenie POE ale one nie wyślą mi jednocześnie dwóch różnych napięć.
                      Bo nie musza, one sa na 48V i gra. Po to właśnie wymyslono PoE aby nie zonglowac setkami roznych napiec.

Skomentuj

Niestety nie zawsze (np MikroTik 8-30V), choć zdarzają się mocno droższe urządzenia sieciowe, co potrafią akceptować 8-48V...

Skomentuj

Nie mam odwagi przerabiać nowego switcha, czasem gwarancja się przydaje. Dlatego właśnie chciałem z jednej strony ethernetu podłączyć dwa zasilacze a z drugiej strony tylko wtyki zasilające do urządzeń. Szybko, tanio, bez dodatkowych urządzeń, tylko pytanie czy są jakieś przeciwskazania do takiego rozwiązania.

Skomentuj

A te urządzenia rozumieją POE, czy chcesz filtrować też na wyjściu? Bo jeśli rozumieją POE, to po PoE może mogą rzeczywiście przyjąć 48V?

Skomentuj

Zamieszczone przez marcinio Zobacz posta
                              Nie mam odwagi przerabiać nowego switcha, czasem gwarancja się przydaje. Dlatego właśnie chciałem z jednej strony ethernetu podłączyć dwa zasilacze a z drugiej strony tylko wtyki zasilające do urządzeń. Szybko, tanio, bez dodatkowych urządzeń, tylko pytanie czy są jakieś przeciwskazania do takiego rozwiązania.
                              Napiecie stale na kablu 8m moze nalapac tyle zaklocen ze te urzadzenia nie beda dzialac poprawnie - mozliwe jakies zwisy itp.
                              Ale to trzeba po prostu sprawdzic.
                              W tej chwili wiekszosc routerow ma wbudowane przetwornice, ktore powinny ogarnac ten smietnik na zasilaniu.

Skomentuj

Urządzenia nie filtrują POE. Skrętkę mam ekranową, wybiorę gniazdo najbliżej oddalone to zejdę z długością może do 4-5 metrów i potestuję. Kombinuję bo tam gdzie stoi switch nie ma miejsca by zmieścić UPS, tak to mam pociągniętą linię 220V.
                                Dzięki za odpowiedzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                  Napiecie stale na kablu 8m moze nalapac tyle zaklocen
                                  Ee tam, mam w biurze dłuższy kabel. Ale urządzenie obsługuje POE.

Skomentuj

Kiedyś montowałem kamerkę po skrętce 95 m kabla poszło i działa do dziś. Wszystko na przewieszce.

Skomentuj

kiedys ktos pytal o zamienniki baterii do laptopow
                                      niedawno kupilem taka baterie do swojego asusa K70IO
                                      bateria byla tania - 75zl i teoretycznie wieksza pojemnosc
                                      ale pierwsze testy wykazaly ze jednak trzyma krocej niz oryginal :(
                                      oryginal trzymal 2-2,5h
                                      zamiennik ok 1,5h

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        teoretycznie wieksza pojemnosc
                                        Tak jak akumulatorki AA po 4000mAh...

Skomentuj

no nie - nie az tak bardzo
                                          fabryka 4400mAh a zamiennik 5000mAh
                                          co by bylo mozliwe...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X