Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    A czego sie spodziewales? d-sub to lajno.
    Gdy monitor podłączam bezpośrednio do komputera przez D-sub mam ostry obraz więc nie ma powodu żeby nie można było uzyskać ostrego obrazu na trym monitorze podłączonym przez przejściówkę do cyfrowego dvi.

Skomentuj

Ustaw kartę w natywną rozdzielczość i częstotliwość monitora. Nie wiem ile masz ustawień sygnału w karcie/monitorze, ale spróbuj ustawić snchronizację. Te tryby auto w monitorach najczęściej przynoszą dobre efekty, ale nie zawsze. Może być też niska jakość sygnału z tego wyjścia w karcie, wtedy nie przeskoczysz. Przejściówki bym raczej nie obwiniał, miałem ich wiele i od della i chińskie i wielkiej różnicy nie widziałem. No chyba, że ci się jakaś uwalona zdarzyła.

Skomentuj

Dlatego mówiłem, że również nie obwiniałbym przejściówki.
        Dopiero co bawiłem się różnymi komputerami, które podłączałem przez przejściówkę i nie było znaczącej różnicy, a rozmyty obraz to będę miał nawet przez HDMI w FHD jak źle ustawię rozdzielczość.

Skomentuj

Mam problem mianowicie dokupilem do laptopa pamiec ram, niestety komputer jej nie widzi. Laptop to lenovo g505s fabrycznie mial 4gb dokupilem jedna kosc 8gb kingston kvr16ls11/8. po wlozeniu kosci nic sie nie zmienilo w ustawieniach, pisalo ze dostepne jest 3.2 gb. Po wpisaniu recznym po przez komende msconfig 12gb sprawa wyglada tak :

Jest ktos w stanie mi pomoc?

Skomentuj

Sprawdź jak to wygląda w biosie. Być może słabo dociśnięta lub nie współpracują z sobą. I nie kupuje się większej pamięci niż oryginalna jednej szt. Albo 2 od razu albo wcale.. Nie działają w dual channel i mogę być problemy. Sprawdź czy wykrywa ci prawidłowo samą 8GB
            Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Odpal memtest i zobaczysz co go boli. Ale faktycznie pracując nie w dualu może mieć jakiś problem z adresowaniem. Dobrze nik pisze, spróbuj samą 8

Skomentuj

Jesli trzeba nie widze problemu by dokupic kolejna kosc. Co w biosie mam dokladnie sprawdzic

Skomentuj

System 32 czy 64 bity? Widziałem już akcje że sprzedają lapki z 4GB pamięci a instalowany jest system 32bity i potem są problemy :/
                  Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

64 bitowy system. Kupilem bez systemu aczkolwiek system mam oryginalny, zaden pirat. Tak to wyglada w biosie.

Skomentuj

Pirat nie pirat... Pamięć widoczna w biosie więc i system powinien widzieć.

Skomentuj

Pawel074, na pierwszym zdjęciu już widać że system 64bitowy. Poszperałem trochę na forum Lenovo i znalazłem podobny przypadek z tym samym modelem. Rozwiązania = brak ale ... tam po kilku restartach laptopa w końcu system sam z siebie nagle wyświetlił prawidłową wartość. Co możesz jeszcze zrobić oprócz sprawdzenia w BIOSie to zainstalować CPU-Z, jak ogarniasz chociaż trochę angielski to znajdziesz zakładkę MEMORY i sprawdzisz czy tam wykrywa pamięć poprawnie.
                        BIOS masz aktualny więc na poprawki od strony Lenovo nie ma na co liczyć.

Skomentuj

Angielski znam. Dzisiaj cos powalcze z tym.
                          Tak to wyglada:
                          Last edited by Jimy-Adi; 11.09.2015, 05:40.

Skomentuj

Albo miejscami je zamień. I sprawdź w menadżer zadań ile pamięci jest widziane.
                            Last edited by Artmag; 11.09.2015, 08:48.

Skomentuj

CPU-Z elegancko pokazuje, że masz zainstalowaną pamięć. Możliwe, że samo okno systemu się zwiesiło coś. Możesz sprawdzić jeszcze czy system w Menadżerze zadań zużywa tylko tyle co pokazuje okno systemu czy więcej.
                              W Windows 7 jest jeszcze Monitor zasobów, tam też można sprawdzić wykorzystanie ramu i dostępną pojemność.

Skomentuj

Panowie co sądzicie o takim sprzęcie jak Dell 780? http://allegro.pl/komputer-dell-780-...605399257.html

Sprawa wygląda tak, że potrzebuje małych gabarytów kompa stacjonarnego, najlepiej typu Desktop. Ostatnio trochę sie przeprowadzałem i słabo podoba mi się ciąganie ogromnej jednostki centralnej + kable, dla tego myślę o małej jednostce typu desktop, z bezprzewodowa myszą i klawiaturą.

Obecnie mam: MSI 785G-E53, AMD Athlon II x3 445 3x3,16Ghz, DDR3 2GB, karta graficzna zintegrowana, obudowa cooler master elite, zasilacz nie pamiętam ale troche lepszy. Najchętniej wsadziłbym to w małą obudowę, ale z racji że płyta jest w rozmiarze ATX (24x30cm) nawet małą obudowa ATX jest duża.

Czy jest sens sprzedać mój obecny komputer i kupić tego Della? Komputera stacjonarnego używam jedynie do internetu, oglądania filmów oraz Word i Exel.

Skomentuj

To jest mały komputer? Kawał kloca.
                                  Jak chesz cos naprawde malego to np. http://allegro.pl/zotac-zbox-id92-be...642712139.html

Skomentuj

Troszkę droższy jest szukam czego nawet używanego w cenie do 400zł.

Skomentuj

haha, Brencik, kolega wrzuca sprzęt za 400zł, a Ty mu proponujesz za 2 tysiaki

za 400zł możesz kupić jakiegoś starszego lapka używanego i będzie w ten sposób mniej kompaktowe, a architektura i3 bardziej wydajna, sama karta zintegrowana będzie lepsza już
                                      kilka ofert na szybko
                                      http://allegro.pl/sony-vaio-sve14-i3...661237459.html
                                      http://allegro.pl/acer-aspire-5750g-...652748464.html

co do starszych sprzętów w obudowie normalnego kompa to to co przedstawiłeś powinno być ok, mniejsze albo podobne jednostki o większej wydajności już są droższe i były też mało dostępne

Skomentuj

Laptop mam służbowy, więc puki co nie ma sensu kupowanie drugiego lapka, a stacjonarki jakoś nie chce się pozbyć, tylko chciałbym, zeby była mniejsza

Skomentuj

Ja kiedyś na dellach w takiej obudowie pracowałem, do biura OK, ale do domu bym nie wziął, bo hałasują. Sprawdź, może się coś zmieniło, bo to było sporo la temu, jeszcze na jednordzeniowych pentiumach HT

Skomentuj

Czaruję...
                                          X