Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie no, marudze nad wymiar, oczywiscie ze sie da.
    Raczej nikt nic 'grubego' nie kompiluje, tak wiec z czasem tej kompilacji problemu nie ma.

Kiedys sie bawilem w te male plytki pod multimedia, ale stwierdzilem ze to nie dla mnie.
    Jednak wole cos PC-like, instaluje dowolne distro i nie martwie sie ze nie bedzie paczek pod ten arch albo ze distro bez powodu przestanie byc rozwijane.

Niestety, zaleta ARMow to zapotrzebowanie na energie. Ten moj NASik na celeronie 1037U (3x SATA, 2x GIGABIT) z mobo micro ATX, 1 dysk ssd, 2 dyski 2,5" w raid, xonar st w PCI i zasilka z aktywnym PFC to jakies ~25W, moze trochu mniej/wiecej.
    Taki ARM z dyskami to pewnie polowa tej wartosci.
    Last edited by tomekk_; 08.08.2015, 21:48.

Skomentuj

Te płytki ponoć zżerają góra kilka watów, na początku kombinowałem z mATX, ale wtedy było chyba z 40W (zmierzone multimetrem, więc mocno na oko)...

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
        Paweł.S zobacz jeszcze czy P8600 ci się nie kalkuluje. Na twoim miejscu więcej jak 40zl bym nie dawał, bo niedługo za kilkaset zł dostaniesz używany komputer nowszej generacji. Jednak core 2 duo to już dziadek
        tylko pytanie czy na magistrali 800 pojdzie?
        bo cena faktycznie dobra

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
        BTW sam mam laptop na C2D P8600 i 6gb ramu i całkiem sprawnie chodzi, do gier już się nie nadaje.
        no co ty gadasz?! mi fallout 3 na pelnych deatalach pieknie chodzi! :p
        nic nowszego nie odpalalem

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
          Na Rpi1 nie miałem żadnych problemów z 720p i 1080p. Więc i na Rpi2 nie powinno być problemów :)
          Właśnie cisnę RPi2 i urzekło mnie genesis na xbmc. Fajna baza filmów w jednym miejscu z dopasowanymi napisami bez użycia zewnętrznych wtyczek jak napiprojekt itd.. :)
          1080p leci bez problemu nawet udostępnione z lapka, który jest w sieci na wifi. :)

Skomentuj

Panowie, nie zalega komuś 4gb ddr2 w jednej kości do laptopa - tanio :-) ?
            Mogę też wymienić się w podobnej ilości, mam 2x4gb w dualu ddr3:

Skomentuj

Program który prawidłowo działa na XP na Windowsie 8 zgłasza błąd

Da się to naprawić?

Skomentuj

Tak, wpisz 11.25 zamiast 11,25 :) Kropka zamiast przecinka.

To jest kwestia interpretacji tekstu jako liczby zmiennoprzecinkowej. Na pewno tak samo miałeś na Windows XP, tylko użyłeś kropki zamiast przecinka i przeszło.

Skomentuj

Niestety to nie działa. Może w ustawieniach Windowsa trzeba coś zmienić?

Last edited by Echo1; 07.09.2015, 14:31.

Skomentuj

Cyganisz mnie. No chyba, że system Ci automatycznie zmienia kropkę na przecinek.

Skomentuj

Nie cyganię. Jest tak jak piszę.

Skomentuj

Nie pokazuj mi jak jest napisane. Po prostu wykonaj czynność o której napisałem. Czy wyskakuje ten sam błąd tylko z kropką?

Skomentuj

Gdy wpisuję kropkę dostaję komunikat: "Niewłaściwa wartość liczbowa"

Skomentuj

To bardzo źle. Najwidoczniej zamiana przecinka na kropkę wewnątrz programu nie działa jak powinna. Szkoda tylko, że ktoś stwierdził iż blokowanie kropki to dobry pomysł.

Z ciekawości - jaki to program?

Skomentuj

Program Elektrosym. Już zrobione: Panel sterowania -> Region -> Formaty -> Ustawienia dodatkowe -> Liczby -> Symbol dziesiętny: ","

Skomentuj

To samo chciałem Ci zaproponować, czasem programy się kłócą bo ktoś nie pomyślał o innych regionach świata.

Skomentuj

Potrzebuję przejściówki do monitora DVI -> D-Sub. Kupiłem jakąś tanią ale obraz jest nieostry. Jakiej firmy adapter możecie mi polecić?

Skomentuj

A czego sie spodziewales? d-sub to lajno.

Skomentuj

Raczej błąd nie leży po winie przejściówki, a co do samej ostrości, masz ustawienia monitora + ustawienia karty graficznej
                                      Obraz może też być nieostry jeśli Windows działa z inną rozdzielczością niż nominalna monitora

Skomentuj

W zyciu nie mialem dobrego obrazu z d-sub, na roznych monitorach i roznych kartach.

Skomentuj

Kiedyś z tym walczyłem, jeszcze na bańkach :) no i ostatnio na rzutniku przy kablu 10m. Na upartego się da uzyskać niezły obraz, ale już trzeba dobrego kabla, dobrze zsynchronizowac kartę i monitor.
                                          Niestety to analog i zależy od kabla, tego co grafika ma na wyjściu, tego co monitor ma na wejściu... A i tak efekt najczęściej gorszy niż po dvi/hdmi czy innych takich. Przejściówka raczej nie szkodzi, za krótka. Kiedyś miałem takie po 5zł i działały. Ale kabel już potrafi narobić kuku, tutaj lepiej nie oszczędzać za bardzo, kupić gruby ekranowany, z koralikami na obu końcach itp :( Ja ten 10m zrobiłem wprawdzie na podwójnej skrętce komputerowej, ale dobrze kombinowałem którymi parami puszczać sygnał zanim się zsynchronizował. Jednak w skrętce każda para ma inną długość i to widać.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X