Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podmień zasilacz.

Skomentuj

Czy instalowałeś ten driver? "Intel Management Engine Driver" http://www.msi.com/support/mb/B75MAE...iver&Win7%2064, instaluje się go zaraz po chipsecie.
      Last edited by jaman7; 22.06.2014, 10:56.

Skomentuj

Poszły wszystkie sterowniki po kolei, zainstalowałem msi live update i wyskoczyła spora lista, wszystkie po kolei i jest ok, ale jak dam od grafy to znów system się ładuje, komp się wyłącza na chwile i startuje od nowa. Zasilacz to chieftec gps-450AA-101A czyli standard atx 2.0. Ogólnie komputer działa normalnie oprócz tego że grafa jest nie zainstalowana co jest dziwne, bios oczywiście też zaktualizowany, komp pobiera 35-41W na samym windowsie . Zrobię pełną aktualizacje 7 i zobaczymy , o ile czasowo dam radę to dziś ogarnąć .

Skomentuj

Sprawdzałeś może podstawkę pod procek czy czasem nie jest wygięty któryś pin.

Skomentuj

Nie tego akurat nie robiłem. Nie chciałem już ściągać procka. Prawdopodobnie będzie zasilacz wymieniony na nowy. Jak to nie pomoże to chyba pójdzie na serwis bo tylko dysk zostanie ze starego kompa

Skomentuj

Przypomniało mi się że sprawdzałem piny pod procesorem i były ok. Delikatnie włożony i zapiety, z resztą nie jest to pierwszy procesor jaki instaluje. Serwis zalecił aktualizacje biosu co też zrobiłem i nie pomogło, odrzucają winę zasilacza i dla pewności mam podmienić kartę graficzną której nie miałem więc musiałem coś zakupić. W sobotę jak da radę to pod mienie i się zobaczy co z tym będzie. Komputer w każdym razie działa dobrze, można rozdzielczość zmienić tylko nie można zainstalować karty graficznej i pewnie nie działa jakaś obsługa wymagającej grafiki, ale że to komouter prawie że biurowy to nikt nawet nie narzeka na tą niedogodność ale mnie to i tak nurtuje co z tym jest, wygląda na to że dostałem nowy uszkodzony procesor.

Skomentuj

RAM sprawdzales? dla pewnosci zapodaj memtest

Skomentuj

Więc tak, memtest 1h40min mielenia ramu i zero błędów. Natomiast włożyłem radeona hd3560 i tu już windows nie wstaje, reset za każdym razem dokładnie tak samo jak po instalacji sterowników karty graficznej, pozostaje już chyba tylko zmiana zasilacza, ram przekładałem w inny slot i też nic .

Skomentuj

Jednak radziłbym dokładniej obejrzeć socket, już widziałem kilka płyt które miały ten problem z mniej lub bardziej wygiętym x pinem, pobieżny przegląd podstawki tak na oko wydaje się wszystko w porządku. Choć zasilacz nie wykluczony tym bardziej wieloletni.
                    Last edited by jaman7; 28.06.2014, 12:20.

Skomentuj

Decyzja i tak jest aby kupić zasilacz bo ten chieftec już leci jest. Choć w domu w media center mam jeszcze starszy i 24h chodzi i żadnych objawów zmęczenia. Dziwne jest to że nawet włożenie innej karty graficznej powoduje restart kompa, pasek stanu ładowania windowsa się pojawia i reset. Ale będzie chyba coś z zasilaniem bo w biosie jest taka opcja od zasilania że przy zaniku czy coś takiego ma wyłączyć kompa i tak sie właśnie dzieje.

Skomentuj

uruchomilem dzisiaj aero2
                        zdziwilem sie ze obejzalem sobie serial on-line duzo stabilniej niz na orange!
                        ale do nadajnika mam niedaleko

Skomentuj

Może być wina jeszcze biosu w grafie, komp wykrywa model karty czy jest jedynie standardowa karta graficzna?.

Skomentuj

Windows jest swiezy tak? Ram sprawdziles, jest ok. Kilka razy zdazyly mi sie podobne problemy, szukalem szukalem, ponowna reinstalacja pomagala, czasem zdazaja sie jakies bledy przy instalacji sterow, wlasnie nie odpowiednie stery od grafiki potrafia sporo namieszac w systemie, w przypadku GPU najnowsze nie zawsze znaczy najlepsze. Zasilacz spokojnie powinien dac rade, chyba, ze jest walniety, dla pewnosci sprawdz na jakims innym (pewnym). Jesli twierdzisz, ze wszystko inne dziala bezproblemowo, mysle, ze jednak masz cos w systemie namieszane, ja bym zrobil ponowna reinstalke, choc z drugiej strony jesli masz problemy nawet o ile dobrze rozumiem integrze (z ktorymi raczej nie ma problemow) to hmmm, moze byc tez plyta walnieta. Ewentualnie zrob jeszcze test OCCT - testuje procek, grafe, ramy, pokazuje napiecia itd, jest to dosc extremalny test, jesli cos jest walniete na pewno wyjdzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                              Więc tak, memtest 1h40min mielenia ramu i zero błędów. Natomiast włożyłem radeona hd3560 i tu już windows nie wstaje, reset za każdym razem dokładnie tak samo jak po instalacji sterowników karty graficznej, pozostaje już chyba tylko zmiana zasilacza, ram przekładałem w inny slot i też nic .
                              a jakies livecd albo linux ?
                              obstawiam albo coś z płytą, prockiem lub zasilaniem

Skomentuj

Tak z pendriva wystartowałem. Grafa narazie widnieje jako standardowa, system świeży . Zintegrowana wysypuje się na zainstalowaniu sterowników a włożenie hd3560 powoduje że w ogóle windows nie wstanie. Płyta wyłącza zasilanie na chwilę i uruchamia się od nowa. Będę jakoś dalej z tym walczyć tylko że kompa nie mam na miejscu a uzytkownikom w cale to nie przeszkadza, ale jest nowe i powinno wszystko działać.

Skomentuj

Panowie pomozcie podjac decyzje

Gigabyte GA-990XA-UD3
                                  + 36mc gwarancji
                                  + solidnosc wykonania, zaufanie do marki
                                  + mocna sekcja zasilania
                                  - brak wyjscia coaxialnego

ASRock 970 Extreme4
                                  + wyjscie coaxialne
                                  + wyswietlacz bledów
                                  - krotsza gwarancja
                                  - slabsza sekcja zasilania

ASRock tanszy o 50zl od GA
                                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Gigabyte. Odkąd pamiętam używam i nie narzekam.

Skomentuj

zdecydowanie Gigabyte, ma szybszą szyne i w razie jeśli chcesz grzebać w biosie to ma Dualbios

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                                        ma szybszą szyne
                                        jaką?

ASRock to już nie ten z czasów socketu A. Obecnie jedne z najbardziej opłacalnych płyt.

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                                        grzebać w biosie to ma Dualbios
                                        A asrock ma przycisk do resetu biosu z tyłu, więc nie trzeba nawet obudowy otwierać.

Za GB przemawia gwarancja.
                                        Jednak jeśli nie będzie jakiegoś podkręcania to wolałbym tańszego asrock'a.

Skomentuj

Bierz asusa lub msi/ mi gigabyte zawsze padal po gwarancji- najpierw plyta, pozniej grafa

Skomentuj

Czaruję...
                                          X