Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Też myślałem o 2 takich małych energooszczędnych dla dzieci żeby nie stawiac im landary na biurku (jeszcze kosztowały wtedy kilka stów więcej) ale przez to, że lubię grzebac złożyłem im z używanych części z aukcji allegro po małym kompie tak aby nie przekroczyć 900-1000zł za sztukę ( z umową, że monitor i obudowa za ich pieniądze ze skarbonki). Córka dostała dodatkowo chłodzenie wodne (na ozdobę :) ) z rózowym płynem,/tylko podświetlenie za rezerwuarem dorobiłem + i5 6500T do grania na zintegrowanej grafice. Syn trochę lepszy zestaw z płyta do podkręcania + i5 6600k bo zapewne za parę lat będzie chciał lepszą grafikę wsadzić jak nie będzie mu starczać (komp typowo do gier jest w innym pokoju więc to im starczy )

Skomentuj

co to za chłodzenie? jakieś przerobione aio?

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
        co to za chłodzenie? jakieś przerobione aio?
        Dokładnie. Kupilem taki zestaw Corsair za niecałe 100zł i rurkę za kilka zł. Wentylatory ze sterownikiem miałem bo kupiłem nadmiar z Alli

Skomentuj

witam

Ma ktoś sprawdzone miejsce do przechowywania kopii danych w chmurze?

Skomentuj

Zleży ile i jakie dane. Jeśli to dane, na których ci naprawdę bardzo zależy nie przechowuj ich w chmurze tylko trzymaj kopie w różnych miejscach.
            Używam serwisu Mega.nz (wersji darmowej) do przechowywanie i dzielenia się mniej ważnymi danymi. Przez kilka lat nie było problemów i nic mi nie zniknęło.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
              Dokładnie. Kupilem taki zestaw Corsair za niecałe 100zł i rurkę za kilka zł. Wentylatory ze sterownikiem miałem bo kupiłem nadmiar z Alli
              Sprawne? Mam uszkodzone aio fractala i pomysłu brak - nie wiem czy próbować naprawiać pompę, która nie zawsze startuje, czy kupić zewnętrzną z rezerwuarem...

Skomentuj

Mam lapka z win 10 młodego, który zaczął mocno zamulać. Reistalacja systemu pomogła, ale komp nie wrócić do pierwotnej szybkości przy uruchamiania. Czy można w inny sposób przeinstalować system? Ewntulanie czy upgrade w dół do Win 7 jest możliwy i nie utracę licencji?

Skomentuj

Jaki masz dysk? Znajomego komputer mulił okrutnie. System przeinstalowywalismy i nic to nie dało. Chyba te nowe aktualizacje tak spowalniają system. Zmiana na Windows 7 też nic nie dała.
                  Zmieniliśmy dysk na SSD (za niecałe 100zl z outletu) i komputer śmiga jak nowy.

Skomentuj

Dysk HDD 1T. Też podejrzewam, że trzeba włożyć SSD.

Skomentuj

Ja mam staruszka chyba 12 letniego
                      po dlugim czasie zmienilem na SSD i jest przepasc!

druga kwestia to pasta na radiatorach w kompie. jak zle przewodzi cieplo to tez calego kompa mocno znula :/

i taka zwykla pasta do elektroniki nie wystarczy! :p
                      miedzy ta tania silikonowa a komputerowymi jest 10x przepasc!

Skomentuj

To w takim razie muszę wsadzić jakieś SDD, widzę że inaczej nic z tego nie będzie. Te reinstalacje niewiele wnoszą a komputer jest dobry MSI GL63 więc sam system musi działać dobrze.

Skomentuj

Czy możecie polecić jakiś sensowny router do domowego użytku? Sieć po kablu z modemu mam ok 100mb/s.

Skomentuj

Może ktoś poleci sensownego laptopa tak do 3500 zł? W sklepach teraz straszna posucha i z powodu pandemii ceny komputerów strasznie podskoczyły w górę, lapek mojej siostry zdycha i zastanawiam się czy wpadło Wam może w oko coś sensownego w oko w takim przedziale cenowym?
                            Last edited by ameli; 13.10.2021, 12:03.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              Czy możecie polecić jakiś sensowny router do domowego użytku? Sieć po kablu z modemu mam ok 100mb/s.
                              Od kilku lat używam
                              Mikrotik RB2011UiAS-2HnD-IN
                              Bardzo stabilny sprzęt i dość dobrze wyposażony. 5 portów 100Mb, 5 portów Gigabit. Trochę stara już technologia WiFi, tryb N. Teraz na topie jest AC, ale jeśli masz neta 100Mb, to będzie ok. Konfiguracja jest dość specyficzna, ale można na nim cuda robić. Ja mam u siebie przekierowania portów do NAS, serwer VPN i parę innych kombinacji. Cena moim zdaniem jak za tak dopracowany sprzęt jest ok, niecałe 500zł.
                              Wcześniej miałem
                              TP-Link TL-WDR4300
                              Na dzień dobry musiałem aktualizować, bo fakał się nawet po lan. Wieszał się średnio raz w tygodniu. Trochę lepiej było po wgraniu alternatywnego softu opartego o linux, ale w końcu pogoniłem go. Teraz mam święty spokój. Ten Routerboard jest wydajny i mega stabilny. no i finalnie tańszy od tego TP-Linka.

Zamieszczone przez ameli Zobacz posta
                              Może ktoś poleci sensownego laptopa tak do 3500
                              Proponuję rozejrzeć się za sprzętem polisingowym. Od paru lat tak kupuję i nie narzekam. Często można dorwać sprzęt z gwarancją 12 miesięcy fakturą i w idealnym stanie.
                              Tak kupiłem aktualnego Dell 7240. Używam już dwa lata. Pracuję na nim kilka godzin dziennie, smiga. Cena nowego w sklepie ponad 5 tysi, ja dostałem za 1400 zł. Stan igła.
                              Last edited by czarodziej; 11.03.2021, 13:18.

Skomentuj

Zamieszczone przez czarodziej Zobacz posta
                                TP-Link TL-WDR4300
                                Na dzień dobry musiałem aktualizować, bo fakał się nawet po lan. Wieszał się średnio raz w tygodniu. Trochę lepiej było po wgraniu alternatywnego softu opartego o linux, ale w końcu pogoniłem go. Teraz mam święty spokój. Ten Routerboard jest wydajny i mega stabilny. no i finalnie tańszy od tego TP-Linka.
                                Dostałem TP linka WR1043 od kolegi. Totalny badziew, zasięgu nie ma w pokoju 5m dalej, nawet na tych jego trzech antenach. Mój stary i prosty w obsłudze Pentagram działa lepiej. Zamówiłem na razie wzmacniacz sygnału, patrząc po rozkładzie mieszkania powinno być lepiej. Zobaczymy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta

Dostałem TP linka WR1043 od kolegi. Totalny badziew, zasięgu nie ma w pokoju 5m dalej, nawet na tych jego trzech antenach. .
                                  Musiał być uszkodzony, mój aż tak zły nie był. Zwyczajnie lubił się przywiesić. Pół biedy, gdy byłem w domu, to go wyłączyłem na chwilę i śmigał dalej, ale jak chciałem coś zdalnie zrobić i nie mogłem, to już mnie trafiało.

Jeśli potrzebne jest urządzenie o dobrym zasięgu, to polecam Ubiquiti UniFi. To nie jest router, pełni funkcję AP. Występuje w kilku wersjach: jedno i dwusystemowy, o mniejszej mocy i tzw. LongRange. Generalnie sprzęt projektowany do zastosowań w hotelach i magazynach, gdzie potrzebny jest stabilny sygnał i dobre zarządzanie.
                                  Montowałem tego trochę i w firmach i u znajomych. Bije na głowę jeśli chodzi o zasięg większość routerów z rynku.

Skomentuj

Fritzbox 4040, stabilne, aktualizowane, szczelne, na bramkę VPN, media server, FTP, wifi bardzo na poziomie, na iPhone XS wyciąga jakieś 740Mb/s.
                                    Ogółem wygląda jak wygląda, wielu ludziom to poleciłem i w wielu firmach jak robiłem outsource to zamontowałem, a nikt absolutnie się nie skarżył.
                                    Nawet maleństwo 4020 ma powie wszystkie bajery i doskonale sobie radzi.
                                    Sam lata siedziałem na 7490 i nadal go mam jako zapas w razie awarii głównego routera.

Mikrotika nie polecam, zawodowo używam tego sporo ale jak ktoś nie wie jak, to ustawić to uczciwie to nie tak łatwo.

Skomentuj

Hej może ktoś się spotkał z takim problemem. W domu poprowadzone okablowanie sieciowe do switcha Dlink. Montuję własnie brakujące w ścianach gniazda 6e w standardzie t568b ( takie jak zamontowane wszystkie wtyki do switcha). Jeden komp po podpięciu kabla ethernet do gniazda bez problemu normalnie łączy się z netem, a w drugim... taka sytuacja- w momencie podpięcia kabla w gniazdo, komp natychmiast się zawiesza.....Jakieś zwarcie czy coś?

Skomentuj

Zwarcie nie powinno robić, przecież na wejściu i tak są transformatory.
                                        Obstawiał bym problem ze sterownikami. A jak podpinasz ten komputer w inne gniazdo to działa normalnie?

Skomentuj

W ścianie 2 gniazda, w płycie głównej tylko jedno ethernet. Jutro jak będę w domu sprawdzę czy sie zawiesi w biosie po.podłączeniu kabla a jak pojdzie i wina windowsa to szybki format.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X