Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] temat ogólny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja przymierzam się do wymiany hdd na ssd, moj dysk jest najwolniejszym ogniwem w lapku i to strasznie irytuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      SSD też ma swoje wady i nie powinny one być bagatelizowane i zasłanianie samymi zaletami. Odnoszę sie do konkretnego przypadku Pawła S który ma malutki HDD, który jest wiecznie pełny i moim zdnaiem przy takim stylu użytkowania SSD nie sprawdzi sie kompletnie. Bo SSD to dysk który musi być pusty zeby działał wydajnie i niezawodnie przez długi czas a na magazyn danych nalezy mieć duży HDD. Jezeli Paweł ma 250GB dysku i dokupi 128gb SSD to tego SSD zapełni migiem i szybko ujawnią sie wszelkie wady tego rozwiązania a z zalet pocieszy sie tylko chwile. Na koniec będzie rozgoryczenie ze sie wydało 4 stówy i jest lipa.
      Tutaj masz duzo racji ja od samego początku podkreślałem ze SSD tylko na systemówkę i jako dysk roboczy a nie do trzymania danych Założyłem ze jesli ktoś zapytał o SSD poświecił 30min i przeczytał wady/zalety i wie do czego te dyski służą:)

ruffpl
      Właśnie podałeś przykład małych dysków SSD których bym nie kupował, 128GB minimum:)

Skomentuj

Podałem takie, ponieważ takiej wielkości w zupełności wystarczą na system. Sam mam w stacjonarnym 60gb ssd- 23gb windows, 23gb programy, 7gb pliki użykownika i systemowe, reszta wolne na pierdy z pulpitu, pliki tymczasowe, itp. Gry mam zainstalowanie na 2hdd w raidzie a i tak w ogóle nie gram :)

Wg. mnie są cztery wyjścia

-kupić ssd a stary hdd dać w obudowę usb i mieć jako zewnętrzny
        -kupić hybrydę
        -kupić ssd i adapter dvd-ssd/ zamontować ssd zamiast dvd i zostawić stary hdd- przez to bylyby 2 dyski w laptopie ale brak dvd (ktoś tego jeszcze używa?)
        -kupić duży pojemny hdd a ze starym zrobić co się chce/ zostawić, sprzedać

Skomentuj

Rok temu też się pokusiłem o SSD a konkretniej Plextor M5 Pro 128GB (jeszcze były za ponad 550 zł w morelach) - obecnie staniały. To był jeden z najlepszych posunięć, jeśli chodzi o dalsze mody w PC. Przeskok jakościowy jest konkretny i to prawda, że jeśli przeszło się z HDD na SSD to nigdy nie wróci się do talerzowca. Oczywiście mowa tutaj o dysku systemowym. Do moich kolekcji różnych różności używam trzech dysków WD Green o łącznej wadze 6 TB, na dzień dzisiejszy zostało jeszcze trochę, ale myślę już o dalszym rozwoju macierzy

<3 SSD

Skomentuj

Zamieszczone przez jozef213 Zobacz posta
            Jak to sie psuje dysk ? moze bad sectory masz ,3 lata dysk nie mial prawa sie wykonczyc
            dysk uszkodzony mechanicznie. myszka dostala skrzydel. odbila sie od biurka, kabel sciagnal ja w dol, walnela w lapka, odbila sie od klawiatury i rozbila matryce...

na poczatku bylo tylko kilka bad sectorow. teraz jak mi sie skanuje to jakas masakra :/ pozniej zrobie zdjecie jak bede znou skanowal

Hybrydy też bym sobie odpuścił. Niewiele szybsze a dużo droższe.
            akurat ten film testowy bardzo mnie zachecil do hybrydy
            Odnoszę sie do konkretnego przypadku Pawła S który ma malutki HDD, który jest wiecznie pełny
            ej - no nie przesadzaj! w blaszaku mam 80gb i te 250gb dla mnie to duzo!
            no i mam jakies 50gb jeszcze wolnego miejsca

podsumowujac - nie stac mnie na SSD + HDD
            ale na SSHD (hybryda) jestem w stanie sie zapozyczyc nawet i teraz
            wiec teraz pytanie - czy inwestowac w hybryde dla samego szybszego uruchamiania kompa, czy za te pieniadze szukac wiekszego dysku HDD? (o dziwo "zaledwie" 2x wiekszy)

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
              bylyby 2 dyski w laptopie ale brak dvd (ktoś tego jeszcze używa?)
              tak, ciagle nagrywam bardzo duzo plyt. po kazdej imprezie rodzinnej idzie 10 plyt ze zdjeciami

Skomentuj

Ja w PC mam dwa dyski Hitachi 7200/1TB zapiete w software raid 1 na swojego linuksa i oddzielny, pojedynczy WD Blue na windowsa 7 z battlefieldem ;p
                Jakos nie widze potrzeby zeby system wrzucac na SSD

Moze w lapie bym sie skusil zeby miec wszystko na SSD, zapewne fajnie sie to prezentuje - a dwa, nie potrzeba mi w lapie duzo miejsca, glownie na narzedzia.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  250gb dla mnie to duzo!
                  no i mam jakies 50gb jeszcze wolnego miejsca
                  ciekawe gdzie ja bym pomieścił to co ściągnąłem w tym roku :)

Skomentuj

Nie na temat...

Mam ten sam problem Łącze pozwala na 605 GB poboru dziennego.

Skomentuj

Z innej beczki :

- jak jest realizowana regulacja głośności w wyjściu słuchawkowym telefonu ? Na drodze cyfrowej, czy dalej, już po "przerobieniu" na postać analogową ? A jak to wygląda w karcie muzycznej ?
                      - czy w smartfonie można "przestawić" jakąś aplikacją wyjście słuchawkowe na wyjście liniowe ? Może inaczej, czy w ogóle jest taka potrzeba ? Bo napewno można ustawić jakiś rozsądny poziom głośności wyjścia słuchawkowego i podpiąć ten sygnał pod zewnętrzny wzmacniacz (w moim przypadku akurat radio w samochodzie żony (ma AUX), chce słuchać MP3 a radio nie ma dekodera), natomiast nie wiem czy nie ma to jakichś innych konsekwencji ("konflikt" impedancji etc,)

Skomentuj

nie martw sie tylko podlacz
                        jak sie przesteruje to bedziesz slyszal

sam tak uzywam starego telefonu jako zrodla muzyki

wracajac do dyskow
                        w lokalnym sklepie SSD 128gb za 350zl
                        hybryda 500gb za 304zl

jak mi dysk nadal bedzie sie sypal (teraz ledwo muzyki slucham) to chyba skusze sie na hybryde

Skomentuj

Zamieszczone przez dzabij Zobacz posta
                          Z innej beczki
                          Podłącz jacka do smartfona i chinchami do radia (AUX). Ściągnij apki do odtwarzania muzyki np. Poweramp, Jetaudio, Apollo, Playerpro, albo fajny do samochodu Select Music. Większość z nich posiada opcje takie jak ustawienie clipingu, replay gain, limiter, albo po prostu w eq obnizyc poziom głośności.

Skomentuj

inne pytanie - uzywa ktos moze DLNA PC z TV? tj rozchodzi mi sie o filmy ogladane na tv poprzez dlna z dysku pc programem mezzmo, za cholere nie potrafie wtopic napisow... Bawil sie ktos tym?

Skomentuj

Po pierwsze- jaki tv? Po drugie - czy widzi filmy i uruchamia, czy tylko pokazuje foldery.

Jak udostępniasz coś przez DLNA np filmy, to musisz mieć te pliki w folderze takim jak widzi ci tv/ czyli np włączając player w tv - workgroup/ komputer zdziśka / movies. Możesz też zaadresować link do folderu, aby otwierał np. movies/filmy hd/ i tam wszystkie filmy.
                              Podstawowa sprawa z napisami to to, że większość tv nie czyta plików txt tylko srt. Jak masz w folderze film i napisy txt do tego filmu to musisz je przekonwertować za pomocą np To SRT Converter. Możesz zaznaczyć w programie wszystkie katalogi na dyskach w jakich masz filmy z napisami i po chwili po konwersji masz dodatkowo do każdego filmu plik srt. Teraz tv powinno wyśwetlić film z napisami :razz:. U mnie zawsze działa.

Skomentuj

decyzja podjeta - zamawiam hybryde!
                                tak mnie komp juz wkurza

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  decyzja podjeta - zamawiam hybryde!
                                  tak mnie komp juz wkurza
                                  No to zdaj relacje jak już bedzie po testach :) . W sumie wybór niezły, taki kompromisowy, patrząc na obecne ceny.

Ja na wiosne zmieniałem dysk i musze przyznać, że przez 5 lat zaszedł jakiś postęp w tej dziedzinie bo ten nowy wcale gorzej nie chodzi od wcześniejszej macierzy RAID 0 . Moze w sytetycznych testach pokazałoby ze macierz szybsza ale w normlanym uzytkowaniu nie jest to takie odczuwalne a system uruchamia sie nawet szybciej.

Skomentuj

No to zdaj relacje jak już bedzie po testach
                                    obawiam sie ze nawet przesadka na sprawny klasyczny dysk bylaby wyraznie odczuwalna
                                    a co dopiero na ssd

Skomentuj

kiepsko to wygląda

No mnie też komputer wkurza czasem. Chetnie wymieniłbym na coś szybszego ale.. no właśnie widzę zupełna stagnację w tym temacie. Śmigam na płycie z AM2+ sprzed 5 lat i prockiem podmienianym 3 lata temu (3 rdzeniowy athlon 3.1GHz) za którego dałem wtedy 300zł. I jak przeglądam teraz testy to bazując na obecnych platformach z procesorem również za ok 300zł bo takie kupuje od lat, niestety nic nie zyskam. Wzrost wydajnosci będzie znikomy, zupełnie nie wart zachodu przesiadania sie na nowszą platforme AMD czy intela. Bo wzrost rzędu 20% nie jest adekwatny do kosztów wymiany procka, płyty i ramu.

Do podobnego wniosku doszedłem z samochodem. Mam 16 letniego rupcia ale w dobrym stanie. No i teraz na co zmienić? za ~15tys kupie jakiegoś 8-10 latka którey zaraz bedzie wymagał kupy wymian które w obecnym samochodzie już mam zrobione. Kupno 3-4 letniego wozu który bedzie pewniejszy i posłuży dłuzej bez grybszych napraw wiąże sie z wydaniem ponad 20 tys .. no właśnie tylko po co ? Żeby mieć to samo co mam tylko ponad 10 lat nowsze? W moim obecnym aucie niczego mi nie brakuje.

W pewnym momencie trzeba sie zatrzymać i odpoczać bo pogoń za co raz to nowszym i "lepszym" do niczego dobrego nie prowadzi.

Skomentuj

Do podobnego wniosku doszedłem z samochodem. Mam 16 letniego rupcia ale w dobrym stanie. No i teraz na co zmienić? za ~15tys kupie jakiegoś 8-10 latka którey zaraz bedzie wymagał kupy wymian które w obecnym samochodzie już mam zrobione. Kupno 3-4 letniego wozu który bedzie pewniejszy i posłuży dłuzej bez grybszych napraw wiąże sie z wydaniem ponad 20 tys .. no właśnie tylko po co ? Żeby mieć to samo co mam tylko ponad 10 lat nowsze? W moim obecnym aucie niczego mi nie brakuje.

W pewnym momencie trzeba sie zatrzymać i odpoczać bo pogoń za co raz to nowszym i "lepszym" do niczego dobrego nie prowadzi.
                                        W pewnym momencie chęć kupna nowszego samochodu(i nie tylko) to kwestia pokazania się przed sąsiadem. Wiadomo, młodsze sprzęty posiadają funkcję, które ułatwiają życie i mogłyby się przydać(np. xenon w samochodach itp.), ale pytanie czy faktycznie jest nam to konieczne.

Skomentuj

ja mam 13 letniego blaszaka ktory mi w zupelnosci wystarczal (no moze w pare gier bym nie pogral)
                                          ale lapka musialem kupic na studia
                                          nie szalalem z zakupem i nawet obecnie nie widze potrzeby zmiany.
                                          padl DVD to wymienilem. rozwalilem matryce to sie mocno wkur... i wymienilem. teraz zostal dysk, enter na klawiaturze i wlacznik zasilania :/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X