Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Grające kable z audio show. Prawda czy mit.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez roman763 Zobacz posta
    Kolejny już ostatni skrajny przykładrzenosimy swój ulubiony zestaw do znacznie mniejszego pokoju,efekt... basu jest tyle że nie da się tego słuchać.Oczywiście można szukać innego "jaśniej" grającego wzmacniacza?mozna też przeprojektować zwrotnicę aby kolumny zagrały"zwiewniej,lżej"?ale można też sprubować zmienić przewody głosnikowe na takie "gorsze,ciensze" nie zalecane na forum.Takie "gorsze" przewody poradzą sobie z "górą i średnicą" ale znacznie "odchudzą" z basu a o to nam własniem chodziło!!!
    Niestety będzie dokładnie odwrotnie - im cieńszy przewód tym większa rezystancja - im większa rezystancja tym wyższe QTC i więcej basu - ilość basu rośnie ilość średnich spada ze względu dzielnik rezystancyjny (a właściwie impedancyjny) którego elementem szeregowym jest przewód a równoległym kolumna.

Niestety stwierdzenia "cienkim przewodem bas nie płynie" po prostu mnie rozwalają.

Tylko po co robić takie testy?czemu ma to słuzyć?Temat tego wątku to wpływ róznych "kabli na brzmienie"czy tak?Bez problemu można udowodnić że "kablami" mozna kształtować końcowe brzmienie i to czasem w duzym stopniu.
    No to skoro można tak kształtować brzmienie w dużym stopniu to jaki problem to udowodnić w teście. Skoro zmiana kabla jest dla ciebie niemalże równoznaczna ze zmianą kolumn to przecież różne kolumny w teście ABX są rozróżnialne to i przewody powinny być tak czy nie?
    Last edited by Sound Wave; 19.11.2015, 22:38.

Skomentuj

Skupilbym sie raczej na identycznej glosnosci każdego z testowych zestawow
      Nie zależnie co testujemy

Ale to juz pislalem wczesniej.... kiedys
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
        Dyskusja jest o tym czy będzie różnica między OFC 2.5mm2 za 2zł/m, a kablami o tym samym przekroju sprzedawanymi na audioshow za 5000zł (czy tam 100 000 zł, cokolwiek), czy też nawet takim SC-ORBIT 2.5mm2 za 17zł/m.
        Różnicę będą i do tego odnoszą się moje wpisy i nie zwracam uwagi na ceny poszczególnych przewodów.Jeśli spytasz czy wierzę w wiele sponsorowanych recenzji kabli i kwieciste opisy szamanów audio odpowiadam że NIE!!!ale wpływu użytych przewodów na końcowy efekt nie wykluczam:)

Skomentuj

Przykładowy test ABX, może nie dotyczący kabli, ale forma podobna http://mp3ornot.com/
          Last edited by Marios; 19.11.2015, 22:34.

Skomentuj

Nie na temat...
            Toć wiem co polecam.

https://www.google.pl/search?q=morel...+%C5%BCelazko+

Skomentuj

Typowa długość przewodu audio to jakieś 5m co daje długość żyły (w tą i z powrotem) 10m
              rezystancja typowych przekroi przewodów miedzianych dla odcinka 10m:
              16mm^2 - 0,01 om
              8mm^2 - 0,02 om
              4mm^2 - 0,04 om
              2mm^2 - 0,08 om
              1mm^2 - 0,15 om
              0,5mm^2 - 0,3 om
              0,25mm^2 - 0,6 om

Dla zobrazowania skali rezystancja cewki w torze niskotonowym ~0,5 om
              Rezystancja głośnika (dla kolumn 8 om) 6om
              NAJWAŻNIEJSZE wysokiej klasy głośniki największych światowych producentów mają w najlepszym razie rozrzut RDC na poziomie +/-0,05om - czyli może nam się trafić różnica między lewym i prawym kanałem 0,1om - tak po prostu.
              Jak tu przyrównać 0,01om różnicy między przewodem 16mm^2 a 8mm^2?

Warto też zwrócić uwagę na współczynnik temperaturowy miedzi który powoduje jeszcze większe zmiany podniesienie temperatury o zaledwie 20oC powoduje zmianę rezystancji o ponad 0,5 ohm!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta

Wszelkie zmiany, które usłyszy człowiek MUSZĄ być widoczne na pomiarach i tylko pomiary mogą coś udowodnić/wytłumaczyć.
                Może wytłumacz dlaczego uparłeś się drążyć ten temat od dupy strony ? :)
                Podstawą każdej wiedzy i nauki są doświadczenia empiryczne
                Pisząc łopatologicznie
                Jeżeli odtwarzany dźwięk różni się w odsłuchu przy zastosowaniu różnych kabli to stwórz urządzenia pomiarowe i metody pomiarów , które to pokażą :)
                Natomiast Ty uparłeś się i próbujesz udowadniać , że skoro badziewne metody pomiary i równie badziewny sprzęt pomiarowy nie pokazuje różnic to nie może być słyszalnej różnicy :lol:
                Będziesz na stos wysyłał za nieprawomyślność ? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                  Jeżeli odtwarzany dźwięk różni się w odsłuchu przy zastosowaniu różnych kabli
                  Właśnie najpierw to trzeba ustalić a do tego służy test ABX - olać który gra lepiej to nie istotne ale czy ktoś jest w stanie usłyszeć jakąkolwiek różnicę w warunkach obiektywnych (nie wynikającą z autosugestii po opróżnieniu portfela lub debecie na koncie)?

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                    Niestety stwierdzenia "cienkim przewodem bas nie płynie" po prostu mnie rozwalają.
                    Ja tego nie napisałem,stwierdziłem jedynie że zmniejszenie przekroju przewodu może spowodować iż kolumna zagra "lżej" bas nie będzie dominował.Mógłbym również napisać że mozna by sprubować przytkać bas reflex skarpetą i posłuchać co się zmienia ale zaraz znajdzie się expert który napiszę że jesli skarpeta to tylko "frote" :)

Skomentuj

Właśnie najpierw to trzeba ustalić a do tego służy test ABX - olać który gra lepiej to nie istotne ale czy ktoś jest w stanie usłyszeć jakąkolwiek różnicę w warunkach obiektywnych (nie wynikającą z autosugestii po opróżnieniu portfela lub debecie na koncie)?
                      I najlepiej zrobić to eksperymentalnie , a nie waląc bezproduktywnie w klawiaturę :)

Skomentuj

Rozumiem, że porównywane będą kable o jednakowym przekroju i długości.

Skomentuj

I najlepiej zrobić to eksperymentalnie , a nie waląc bezproduktywnie w klawiaturę
                          Tyle, że żaden "kabelkowiec" się nie zgodzi bo boi się ośmieszyć a osoby które były od początku "racjonalistami" zostaną przez kabelkowców uznane za nie obiektywne i mamy pat.

Ja tego nie napisałem,stwierdziłem jedynie że zmniejszenie przekroju przewodu może spowodować iż kolumna zagra "lżej" bas nie będzie dominował.
                          Czyli jak jest więcej basu i mniej średnich i wysokich (co w skrajnych przypadkach pokaże nawet pomiar) to twoim zdaniem jest go mniej i nie dominuje? Robi się coraz ciekawiej...
                          Muszę przyciszyć, żeby grało głośniej...

Skomentuj

Może wytłumacz dlaczego uparłeś się drążyć ten temat od dupy strony ? :)
                            Podstawą każdej wiedzy i nauki są doświadczenia empiryczne
                            Pisząc łopatologicznie
                            Jeżeli odtwarzany dźwięk różni się w odsłuchu przy zastosowaniu różnych kabli to stwórz urządzenia pomiarowe i metody pomiarów , które to pokażą :)
                            Natomiast Ty uparłeś się i próbujesz udowadniać , że skoro badziewne metody pomiary i równie badziewny sprzęt pomiarowy nie pokazuje różnic to nie może być słyszalnej różnicy :lol:
                            Będziesz na stos wysyłał za nieprawomyślność ? :)
                            Bo to nie jest drążenie tematu od dupy strony.

Doświadczenia empiryczne już mamy, ludzie twierdzą że słyszą różnicę, teraz zgodnie z tym co napisałeś czas na naukę by to potwierdzić. Ludzkie zmysły są zbyt zawodne by im wierzyć (niektórzy tutaj mają problem z rozróżnieniem głosu własnej żony, to sorry ale ja w wasze doświadczenia z kablami nie wierzę).

Nic nie muszę wymyślać, urządzenia pomiarowe i metody pomiaru jużsą. Wielokrotnie dokładniejsze niż wymagane.

O jakich badziewnych metodach i sprzęcie pomiarowym mówisz ?
                            Last edited by gi; 19.11.2015, 22:55.

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez dolphin123
                              Informacja
                              Wskazówka
                              Nie ogarniam...
                              +1

Skomentuj

Zamieszczone przez piotrsy Zobacz posta
                                To nie powinno budzić wątpliwości :)

Skomentuj

Powiedz jak w teście ABX można się pomylić w jedną stronę test ABX nie mówi nic o tym, że masz wskazać co gra lepiej a jedynie powiedzieć czy na pozycji "X" gra przewód A czy B?

(...)

To chyba najlepsze podsumowanie - skoro ktoś nie może wskazać przy błyskawicznym przełączeniu czy gra TEN SAM PRZEWÓD CZY INNY to oznacza to jedno dla niego tej różnicy nie ma!
                                  Wyjaśniam. Żeby test został uznany za pozytywnie zdany, trzeba prawidłowo wskazać minimum 9 prób na 10 przełączeń. Takich 10 przełączeń trzeba powtórzyć minimum dwie serie, a najlepiej trzy. Czyli mamy 3x10 powtórzeń. Potwierdzenie, że się odróżnia daną rzecz, to minimum 3 x 9 na 10
                                  Kolega robił test wzmacniaczy. Prawidłowo wskazał 7 z 10 prób, 9 z 10 prób i 6 z 10 prób. Test wykazał, że nie rozróżnia wzmacniaczy. Mylił się zawsze "w jedną stronę", wskazywał za każdym razem więcej razy prawidłowo niż się mylił. Czyli po kolei- 7 dobrze i 3 źle, 9 dobrze i 1 źle, 6 dobrze i 4 źle.

Jeśli ktoś nie zna szczegółów testu ABX, to wyjaśniam. Mamy dwa sprzęty A i B. Przełącznik jest tak zbudowany, żeby każdorazowo przechodził przez zero. Czyli gra sprzęt A, przełączmy na zero i dopiero na A lub B. Po co to? Ano po to, że inaczej nie da się cofnąć na ten sam sprzęt. Może się tak zdarzyć (przeszedłem taki test), gdzie 10X grał sprzęt A, ani razu zaś B. Słuchamy sprzętu A i przełączamy na zero po czym wracamy do A i tak 10 razy. To też jest pełnoprawny test ABX. Trzeba wtedy wskazać, ze 10 razy grał sprzęt A. Ilość możliwości jest spora. Zwykłe przełączanie ze sprzętu A na B to pestka. Jeśli raz zorientujesz się na początku co gra, nie możesz się już pomylić. Możesz nawet zgadywać, wtedy albo trafisz 10 n 10, albo zero. Szansa jest 50%, więc to nie ma sensu, bo każde przełączenie to zmiana sprzętu.

(...)

Bzdura. Oznacza to, że pomimo pozorów, test ABX jest w audio niewymierny. Nic więcej. Jak zrobisz ze 20 testów ABX to pogadamy. Teraz to możesz sobie poteoretyzować.

- - - - - aktualizacja - - - - -

W teście ABX zmianę topologi czy częstotliwości podziału na zwrotnicy można wykryć z pewnością 10/10 (oczywiście mowa o dwóch różniących się zwrotnicach ale nadal obu poprawnych)
                                  Zmianę głośnika tak samo
                                  Zmianę strojenia bass reflex o nawet 2-3Hz tez (tu trzeba odpowiedniego sygnału ale w teście rodzaj sygnału nie jest narzucony )
                                  Odróżnić sygnał z THD o pewnym poziomie (tu zależy to od słuchacza) od sygnału czystego
                                  Jedną kolumnę od innej (przy zachowaniu SPL)
                                  itp itd.

Sprawdzałeś to? Śmiem wątpić.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie dodaje mi się ilość postów, dziwne to.

Skomentuj

Zamieszczone przez palton Zobacz posta
                                    Nie dodaje mi się ilość postów, dziwne to.
                                    Temat został przeniesiony do Offtopic, z którego to wpisy nie liczą się do liczby napisanych postów w tematach "merytorycznych".

Skomentuj

Zamieszczone przez piotrsy Zobacz posta
                                      To nie powinno budzić wątpliwości :)
                                      Jeśli jest ktoś kto używa kabla głośnikowego w roli rezystora i z tego powodu dopatruje się spisku producentów kabli to trudno takich wątpliwości nie mieć. :)

Skomentuj

Jesli to prawda że kable zmieniają dźwięk na lepszy to:
                                        Obecnie mam kable za ok 2zł/metr 2x1.5mm2, jakie niedrogie kable dadzą już słyszalny efekt ?

Skomentuj

Zamówiłem audiofilskie kable za 17 zł / mb, zobaczymy czy pozamiatają moje mega kable za 2zł

Skomentuj

Czaruję...
                                          X