Nawet do 20 kHz efekt naskórkowości ma raczej marginalne znaczenie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Grające kable z audio show. Prawda czy mit.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaMierzył ktoś różnicę rezystancji kabli o różnych przekrojach oraz długości wykorzystywanej w domowym audio ? Dajmy na to 3 metry ? Coś mi się wydaje, że na takiej długości nawet 0.75mm2 będzie miało dużo poniżej tego 0.1R
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaW przypadku basu te zjawiska nie mają żadnego znaczenia. Wręcz można powiedzieć, że nie występują.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez djrobo Zobacz postanależy dążyć do możliwie niskiej rezystancji przewodów (oraz co nawet jest bardziej krytyczne - rezystancji cewek podłączonych szeregowo w filtrach ) z uwagi na jej wpływ na spadek DF wzmacniacza a także Qes głośnika (a więc dalej na Qts , EBP i wogóle poprawność zestrojenia obudowy) !
Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz postaTrafiłem tak że zmieniali zestaw więc od razu po odpaleniu, zauważyłem że jak na TIW'a to coś tam nie gra, zero zejścia tylko pukanie jak deską w szafę. Laska zmienił kable na te grubsze (pisze tak by łatwiej było je zidentyfikować) i nagle zejście się pojawiło... Potem pobladłem, zwątpiłem w swój słuch i od tamtej pory nic nie jest takie jak było... :crying:
U nas też usłyszeliśmy różnice pomiędzy qed ruby i tych w białym oplocie co marian przywoził (nie wiem co to było). Podpięte to było pod monitory Piotrka, różnica była, nagle wszystko zagrało jakoś jaśniej i przyjemniej, jak dla mnie bardziej przestrzenie - to było chyba w niedziele. Mariusz i mój kolega Karol również to usłyszeli. Gokar już podczas piątkowych testów słyszał różnice między tymi kablami.
Zamieszczone przez djrobo Zobacz postarobiliśmy na studiach eksperymenty w tym temacie. nie pamiętam ich przebiegu ale wnioski były takie że jednak pojemność i zjawisko naskórkowości wpływają na przebieg pasma przenoszenia także w zakresie częstotliwości akustycznych
Chodzi mi o to jaka (jak duża, w jakim zakresie, co i w jaki sposób konkretnie zmienia) zmiana przebiegu powoduje "rozlazły bas"/bas jak pukanie deską w szafę/jaśniejsze i bardziej przejżyste granie na jednych kablach vs inne kable ?Last edited by gi; 13.11.2015, 10:23.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez djrobo Zobacz postarobiliśmy na studiach eksperymenty w tym temacie. nie pamiętam ich przebiegu ale wnioski były takie że jednak pojemność i zjawisko naskórkowości wpływają na przebieg pasma przenoszenia także w zakresie częstotliwości akustycznych
Pojemność kabla bywa różna ale przyjmując 100pF / m można sobie wziąć dołożyć do obecnego systemu równolegle kondensator np 470pF równolegle do zacisków kolumny (co będzie odpowiadać 5m kabla) i posłuchać czy coś się zmieniło.
Skomentuj
-
Nie na temat...To że im grubszy kabel tym lepiej, to wiadomo, ale czy są różnice w dźwięku, tego już nie był bym taki pewien... nawet po teście u Gokara gdzie słyszałem różnicę między Qed-em a Melodiką. Musiał bym jeszcze raz zrobić taki test aby się upewnić ze to nie omamy.
Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz postaJa słyszałem różnice na kablach w pokoju AS.
Nie wiem co za elektronika grała wtedy, ale były zapięte kolumny "laski" i te cienkie kable.
Trafiłem tak że zmieniali zestaw więc od razu po odpaleniu, zauważyłem że jak na TIW'a to coś tam nie gra, zero zejścia tylko pukanie jak deską w szafę. Laska zmienił kable na te grubsze (pisze tak by łatwiej było je zidentyfikować) i nagle zejście się pojawiło...
Ale taki efekt to akurat prawda, grubość kabla jest ważna przy basie.
Jednak mnie zastanawia co sprawia, że dwa podobne kable, dobre kable, tej samej grubości, "grają" inaczej, i że jest to słyszalne.
Chciał bym zobaczyć taki test na żywo, gdzie słuchający nie widział by jaki kabel aktualnie gra a by trafiał poprawnie 10 na 10.
Ktoś chętny?
PS. niech jakiś moder otworzy inny temat i tam wrzuci te opowieści o kablach.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNie na temat...Pozwoliłem sobie przenieść posty do nowego tematu. W temacie AS nie ma sensu spamować.
Myślałem nad wyborem sekcji, ale "Akustyka" pasuje tutaj najbardziej, ponieważ jest już tu test kondensatorów od kolegi pharaoh.
Tak naprawdę kabel głośnikowy powinien spełniać dwa podstawowe parametry
1. Nie może mieć za małego przekroju
2. Nie może być za krótki :)
Skomentuj
-
Nie na temat...
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaTak naprawdę kabel głośnikowy powinien spełniać dwa podstawowe parametry
2. Nie może być za krótki
Skomentuj
-
oczywiście, że kable(przewody) nie grają, grają głośniki,
jednak do momentu jak sam nie usłyszałem różnicy, nie chciało mi się wierzyć, że różnica może być tak duża,
nawet mój tata po 70-tce usłyszał różnicę, a nic mu nie mówiłem o podmianie kabli.
Jak masz gówno nie kolumny to różnicy nie zauważysz, taka jest moja opinia,
a kable trzeba dopasować pod głośniki, pod sprzęt i pod swoje upodobania,
u jednego te za 2k będą ok a u drugiego te za 20zł,
i każdemu się nie dogodzi, temat rzeka, najlepiej przetestować,
i możliwe, że nie na każdym sprzęcie będzie różnica,
pozdrawiam niedowiarkuf :)
Skomentuj
-
Większość ludzi tutaj dopuszcza możliwość, że kable mają wpływ na dźwięk ...
Ciekawe jednak jest jedynie naukowe wytłumaczenie tego zjawiska w domowym audio. To jak ? Potrafi ktoś wytłumaczyć jaki konkretnie wpływ mają kable na pasmo akustyczne i jakie różnice są między różnymi przekrojami (oraz hmm markami/materiałami/etc) ?
Opinie jak to opinie nigdy nie można brać ich za pewnik (są oczywiście pomocne w wyborze, gdy starzy userzy są zgodni co do tego, który jest "najlepszy").Last edited by gi; 13.11.2015, 11:29.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaWiększość ludzi tutaj dopuszcza możliwość, że kable mają wpływ na dźwięk ...
Zamieszczone przez gi Zobacz postaCiekawe jednak jest jedynie naukowe wytłumaczenie tego zjawiska w domowym audio. To jak ? Potrafi ktoś wytłumaczyć jaki konkretnie wpływ mają kable na pasmo akustyczne i jakie różnice są między różnymi przekrojami (oraz hmm markami/materiałami/etc) ?
Ja osobiście zgadzam sie z tym co napisał Marian
Jeśli zeczywiscie slychac i powinno byc to słyszalne w ślepym tescie i mozna by wskazać bezbłędnie
Jeśli tak to wtedy jest sens wymiany takiego kabla na ten lepszyJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kolmen Zobacz postaTak naprawdę kabel głośnikowy powinien spełniać dwa podstawowe parametry
2. Nie może być za krótki
to może:
4. Dobre ekranowanie (szczególnie sygnałowych).
Zamieszczone przez gi Zobacz postaCiekawe jednak jest jedynie naukowe wytłumaczenie tego zjawiska w domowym audio. To jak ? Potrafi ktoś wytłumaczyć jaki konkretnie wpływ mają kable na pasmo akustyczne i jakie różnice są między różnymi przekrojami (oraz hmm markami/materiałami/etc) ?
Mimo wszystko, mówiąc kabel, mamy na myśli całość, tj. wtyk, luty, drut, luty i znów wtyk. A co np. jeśli gniazdo Neutrika "nie lubi" się z wtyczką Amphenola ?
Skomentuj
-
Ja osobiście dopuszczam możliwość, że słychać różnice w kablach, ale póki nie zrobię ślepego testu nie widzę sensu inwestowania w kable. Za dużo mam innych rzeczy do wymiany, by kablami sobie głowę zaprzątać.
Będziemy chcieli z Mariuszem zrobić taki test, zobaczymy co wyjdzie: Qed ruby vs Alphard DaVinci vs Klotz
Póki co część mnie jest przekonana, że w wyniku zmęczenia na wystawie słuch płatał mi figle, ale jednak coś tam słyszałem... Kurde a życie było takie pięknePreamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPanowie jeszcze jeden audio show i bedzie trzeba odświeżyć temat pharoha o tescie kondensatorow przeprosinami
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaWiększość ludzi tutaj dopuszcza możliwość, że kable mają wpływ na dźwięk ...Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaCzyli cos sie zmieniło i forum sie rozwija
Jak ludzie zaczną robić testy z pumeksem pod kablami to też tak to opiszesz? :)
Raven robił pomiary co daje filc na frontowej ściance, i wyszło że coś tam daje na plus.
Chciał bym zobaczyć pomiary kabli, jeśli wyjdzie że różnica jest i jak będą dowody że ludzie to słyszą (w ślepym teście), to wtedy można poważnie rozmawiać.
Teraz to jest na zasadzie: "ja nie słyszę", "ja nie wierzę", "a ja słyszałem i ja wierzę... ale co sprawia że grają inaczej tego nie wiem".
Skomentuj
-
Nie wiem czy nie większym problemem jest rezystancja na stykach niz rezystancja samego kabla.
Mamy podłaczone kable np. przez tydzien, może miesiąc, a miedź też potrafi się utlenić.
Na stykach - złącze wzmacniacz kabel i kabel kolumna teoretycznie moze przestać być juz takie dobre jak po świezym zakręceniu okablowania.
Na rezystancje przewodów czułe są kolumny, ponieważ rosnie rezystancja i tym samym rośnie QTS, co oznacza wówczas słabszy bas i rozłazi się strojenie BR.
Zapinamy nowe kable i mamy lepsze styki poniewaz na stykach miedź jeszcze sie nie utleniła. Zatem odczuwamy poprawę w szczególności na basie.
Nie jestem w 100 % przekonany do tej teorii , ale moze coś w tym być ...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz postaPóki co część mnie jest przekonana, że w wyniku zmęczenia na wystawie słuch płatał mi figle
Skomentuj
-
Zamieszczone przez roman763Kable wprowadzają pewne zmiany w zalezności od materiału z jakiego wykonany jest przewodnik,jakiego jest przekroju,kształtu,jakich użyto izolacji,ekranów ,wtyków itp.Wartości te są mierzalne i będą różnice w pomiarach tylko czy te pomiary mają jaki kolwiek wpływ na to czy my sami usłyszymy te różnice????
Gdyby były pomiary i powiązanie z konkretnymi zmianami dźwięku to by dużo wyjaśniło i nikt by tego nie kwestionował. Co więcej pomogło by to też w innych sferach diy audio.
Skomentuj
Skomentuj