Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Grające kable z audio show. Prawda czy mit.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    Jeśli zeczywiscie slychac i powinno byc to słyszalne w ślepym tescie i mozna by wskazać bezbłędnie
    Najwiecej do gadania ma autosugestia

robilem swego czasu eksperyment na AudioStereo

zrobilem 2 interkonekty i wyslalem do ludzi, powiedzialem im ze IC sa wykonane jeden z miedzi a drugi ze srebra, w rzeczywistosci oba byly identyczne a ludzie slyszeli roznice...wnioski wyciagnijcie sami
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      Ależ gorący temat. Zainteresowalo mnie zjawisko naskórkowości, czy jak je tam się nazywa. Jak do czegoś dojdę, z dowodami, to podziele się i obalimy parę teorii.
      Zjawisko naskorkowosci wplywa na przesylany sygnal ale przy wyzszych czestotliwosciach. Przy naszym marnym pasmie 20Hz-20kHz wplyw tego zjawiska jest pomijalny
      Lepiej poswiec ten czas na zrobienie jakiegos superglosnika-wiem, ze potrafisz El_liero Zrobisz go, pomierzysz i wszystkich zadziwisz...

Ps. Zlotousi audiofile towazysze... Kimkolwiek jestescie Apeluje!!! Skoro twierdzicie ale nie potrzficie wytlumaczyc dlaczego kable "graja", dodaja powietrza kolumna, sprawiaja, ze nagle dzwiek zaczyna odrywac sie od kolumn, scena staje sie obszerna jak na koncercie w filharmonii, ocieplaja/ochladzaja dzwiek, sprawiaja, ze bas nagle staje sie sprezysty lub rozlazly do wyboru do koloru, wysokie tony jasnieja lub bledna, przestaja sypac piaskiem (tym morskim a nie z piaskownicy ) a srednim tona dodaja otuchy to po co kupowac dobrej jakosci glosniki, konstruowac i dopracowywac porzadne zwrotnice, robic pomiary...? Kupmy najtansze kolumny, lub idac droga diy zbudujmy kolumny na alphardach czy jak im tam i korygujmy ich niedoskonalosci kablami za kilka tysiecy zlotych/1m... Sukces gwarantowany, mozna brnac w to w ciemno
      Przepraszam-mowilem, ze to nie to forum

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
        Wielu juz probowalo wyjasnic
        No to jak wielu próbowało i pomiary nic nie pokazały ?

Bo jakoś nie bardzo wierzę, że istnieją jakieś nieznane nauce parametry przewodów, które nie zmieniając pomiarów wpływają na dźwięk ?

Zamieszczone przez palton Zobacz posta
        Pomimo wielu testów, nie wiem jak to się dzieje. Kable wpływają na dźwięk, to jest dla mnie pewne. Niestety, wąskim gardłem jest sam przełącznik, który musiałby być zrobiony z lepszej jakości elementów, niż testowane. To są koszty, których nie mogłem ponieść. Jeśli ktoś chce, mogę użyczyć przełącznik, jednak to niewiele da...
        No to wystarczy zrobić pełne pomiary kolumn z kablem a oraz kablem b ... bez przełącznika. Wszelkie słyszalne zmiany powinny być widoczne na wykresach prawda ?
        Last edited by gi; 13.11.2015, 22:03.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
          Nic nie pokazaly, sam kiedys bawilem sie w dokladanie pojemnosci do kabli, dopasowywalem impedancje we/wy i nic

ogolnie to roznice slychac, ale wynika ona z tego, ze chociazby zmieniamy polozenie glowy podczas odsluchu

akustyka ma najwiekszy wplyw na dzwiek, wystarczy niewielka zmiana polozenia glowy i juz gra nieco inaczej stad roznice to jedyne sensowne wytlumaczenie ze ktos cos tam slyszy, reszta to autosugestia

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
            akustyka ma najwiekszy wplyw na dzwiek, wystarczy niewielka zmiana polozenia glowy i juz gra nieco inaczej stad roznice to jedyne sensowne wytlumaczenie ze ktos cos tam slyszy, reszta to autosugestia
            Bardzo możliwe, ale pomiary rozwiały by wątpliwości (bo gdyby na wykresach nic nie wyszło/ewentualnie coś tam by się zmieniło, to kto by się kłócił z faktami ?). Sam bym chętnie zrobił, ale niestety warunków brak :/

Skomentuj

Takich pomiarow nie robilem, ale badalem kiedys wplyw roznych kabli sieciowych na "jakosc" napiecia oscylogramy i te sprawy

- - - - - aktualizacja - - - - -

(bo gdyby na wykresach nic nie wyszło/ewentualnie coś tam by się zmieniło
              Zmienic sie zmieni, ale beda to zmiany niemozliwe do wychwycenia

Skomentuj

Ślepe testy są bardzo dobre, dla ... niewidomych. Przeprowadziłem ich kilkadziesiąt, jak masz gorszy dzień, to nie rozpoznasz po głosie żony wśród dziesięciu kobiet. Mamy tak silnie powiązane zmysły, że pozbawiając się jednego z nich, człowiek głupieje.Podobnie ze zmysłem smaku.
                Robert nie jest to do końca prawda , bo jesli ktos słucha muzyki z zamknietymi oczyma to nie mozna powiedziec ,ze głuchnie
                przystępując do testu masz odpowiedznie nastawienie , wiesz czego masz słuchac i jestes skupiony
                pomijam kwestie niewyspania , i innych przyczyn złego samopoczucia

Skomentuj

Szkoda mojego czasu na zamknięte umysły. Pisałem wiele recenzji z różnych kabli. Słowa które tu padają mówią wprost, że musiałem kłamać a co najmniej się czymś sugerować. Wobec tego dziękuję za dyskusje.

Powtórzę na koniec, często nie warto płacić za drogie kable, ale z całą pewnością wpływają one na dźwięk. Powiem więcej, do wielu systemów zwykłe druty są lepsze. Często te droższe, mają zaokrąglony charakter, zwykły drut jest przeważnie szorstki i ostry/krzykliwy.

To tyle, pozdrawiam

W ABX odróżnisz słonia od mrówki, ale konia od zebry nie masz szans. 9/10 udało mi się odróżnić pre lampowe od pre Rotela lub Thule (nie pamiętam już). Rotela od Thule nie masz żadnych szans rozpoznać, gwarantuje Ci. A przecież jak normalnie słuchasz, różnice są spore.

Straciłem dosyć życia na takich przepychankach, naprawdę dzięki. Są mądrzejsi, niech piszą co chcą. Ja mam za sobą dziesiątki takich testów, również dziesiątki kabli i setki sprzętów. Widać za mało.

Pozdrawiam
                  R.

Skomentuj

Szkoda mojego czasu na zamknięte umysły. Pisałem wiele recenzji z różnych kabli. Słowa które tu padają mówią wprost, że musiałem kłamać a co najmniej się czymś sugerować. Wobec tego dziękuję za dyskusje.

R.
                    zastanawia mnie czemu zawsze uważasz ,ze masz rację i nie możesz przyjąc ,że ktos moze mieć inny pogląd ?

Skomentuj

Bo jakoś nie bardzo wierzę, że istnieją jakieś nieznane nauce parametry przewodów, które nie zmieniając pomiarów wpływają na dźwięk ?

No to wystarczy zrobić pełne pomiary kolumn z kablem a oraz kablem b ... bez przełącznika. Wszelkie słyszalne zmiany powinny być widoczne na wykresach prawda ?
                      To taka prawda jak ta , że wesz kaszle :)
                      Pomierzyć można co najwyżej poziom głupoty tych co nie wierzą własnemu słuchowi i usiłują to za wszelką cenę zmierzyć :)

Gdyby tylko parametry i wykresy potrafiły wskazać który przykładowo wzmacniacz jest najlepszy wszystko byłoby proste
                      Niestety bardzo często jest tak , że sprzęt o idealnych parametrach nie jest muzykalny a ten o dużych zniekształceniach gra dużo lepiej
                      Słuch jest tylko jednym ze zmysłów , a zmysłów nie da się pomierzyć i zdjąć charakterystyk :)
                      Last edited by kolmen; 14.11.2015, 00:29.

Skomentuj

No to podgrzeje atmosfere a moze nawet i wygrzeje wszystkie "grajace" kable tym wpisem...
                        Otoz rozmawialem dzis ze znajomym, ktory zajmuje sie okablowywaniem koncertow, tu gdziez studiow itp.
                        Zapytalem wprost co mysli na temat kabli glosnikowych i jaki ma stosunek do tych drogich, "grajacych" kabli... Pisze co mi odpowiedzial:

-Dobry kabel, to taki, ktory nie wnosi strat w przesylanym sygnale (niska rezystancja)
                        -Problem naskorkowosci jest calkowicie pomijalny w slyszalnym pasmie przenoszenia
                        -Kable najlepiej kupic z miedzi ofc. Dlaczego? Stosunek cena-jakosc no i poprostu jest to miedz oczyszczona, nie utlenia sie i nie wprowadza jak to on okreslil "przeszkod" dla sygnalu w przeciwienstwie do zwyklej zanieczyszczonej miedzi lub alu pokryte miedzia, gdzie plynacy przez nia sygnal musi "omijac" przeszkody w postaci jakis tlenkow itp co powoduje anomalia w odbiorze.
                        Ponoc roznice z dokladnoscia co do dziesiętnego decybela po przecinku sa jeszcze slyszalne

-Kable za kilka set zl i kilaka tysi... Ehh........ :mellow: Podobno producenci takich kabelkow robia niezla rozpierduche i tworza niezla propagande i jednoczesnie oszukuja ludzi. A dzieje sie to tak: dany producent drogich "grajacych inaczej" kabli robi slepe testy na nieswiadomych (a moze i swiadomych) testerach i recenzentach, ktorzy oczywiscie dostaja kase za to ale... Taki producent daje do porownania kable np. o tym samym przekroju, ba nawet takie same daje zlacza. Jedynie czym odrozniaja sie owe kable, to to, ze maja inna izolacje i sa innych firm lub nawet roznia sie przekrojem a nawet uzytym materialem. Jedna firma, to ta wlasciwa, ktorą reprezentuje w tescie producent. Inny kabel jest innej firmy lub tego samego producenta brandowany inna nazwa dla niepoznaki ale na potrzeby testu jest odpowiednio zmodyfikowany... Jak? A tak: Kabel innego producenta/tego samego z inna nazwa ma np. "wstawiony" rezystor zatopiony w izolacji. Faktycznie w slepym tescie nawet "gluchy" uslyszy roznice bez wzgledu na to jaki ma dzien i czy mu zona dala czy tez nie
                        I pozniej taki "autorytet" wypisuje i wygaduje bzdury (to co uslyszal) na temat wyzszosci jednego kabla nad drugim. Tak sie wlasnie utworzyl mit "grajacych" kabli i ludzie testujacy teraz kable slysza roznice, tzn jest to tylko i wylacznie autosugestia lub nieodpowiedni kabel-zle dobrany, wprowadzajacy straty itd.
                        Ogolnie rzecz biorac temat nadaje sie na smietnik jak ktos juz tutaj zauwazyl...
                        Last edited by decybelomania; 14.11.2015, 01:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez kolmen Zobacz posta
                          To taka prawda jak ta , że wesz kaszle :)
                          Pomierzyć można co najwyżej poziom głupoty tych co nie wierzą własnemu słuchowi i usiłują to za wszelką cenę zmierzyć :)
                          "Trochę" się zagalopowałeś.

Gdyby tylko parametry i wykresy potrafiły wskazać który przykładowo wzmacniacz jest najlepszy wszystko byłoby proste
                          Niestety bardzo często jest tak , że sprzęt o idealnych parametrach nie jest muzykalny a ten o dużych zniekształceniach gra dużo lepiej
                          Nie wskaże który gra najlepiej, ale wskaże gdzie są miedzy nimi różnicę. Stąd już prosta droga do znalezienia punktu wspólnego między grającymi "najlepiej" lub "najgorzej".
                          Last edited by gi; 14.11.2015, 01:06.

Skomentuj

Nie wskaże który gra najlepiej, ale wskaże gdzie są miedzy nimi różnicę. Stąd już prosta droga do znalezienia punktu wspólnego między grającymi "najlepiej" lub "najgorzej".
                            Nie istnieją takie przyrządy pomiarowe i metody pomiaru :)
                            Jeżeli nie wierzysz własnemu słuchowi to po co słuchasz ?
                            Przecież powinno Ci wystarczyć patrzenie na wyniki pomiarów i wykresy :)
                            Zawsze możesz sobie przecież wyperswadować , że to słuch Cię wprowadza w błąd bo przyrządy nie kłamią

Ja również uważam , że kupowania kabli za xxxxxxx $ jest totalnym nieporozumieniem , ale kto bogatemu zabroni ?:)
                            Natomiast nie można negować słyszalnych wyraźnie różnic w dźwięku przy zastosowaniu różnych kabli (*nie dotyczy MOIM zdaniem sieciówek) , tylko z tych w rozsądnej cenie wybrać takie które w naszych konfiguracjach dają najlepszy efekt :)

Skomentuj

Problem w tym że część wniosków poparta jest na porównywaniu właściwości przewodników np: miedzi i srebra wykonanych w określonym normą procesie obróbki.Porównując właściwości obu przewodników mozna wnioskować że różnice są niewielkie?Co jednak jeśli dany przewodnik zostanie poddany innemu procesowi obróbki?walcowanie na zimno,przeciąganie,obróbka termiczna,galwaniczna,powlekanie,użycie innych domieszek stopowych,ligur,różnych izolacji,ekranów itp?Procesy te wpłyną na właściwości jak i parametry a to może być już słyszalne:)Należało by takie przewody pomierzyć i porównać aby móc napisać sesowne wnioski.Ja jednak zaufam mojemu słuchowi i mi to wystarczy:biggrin:
                              Last edited by lklukasz; 14.11.2015, 14:49.

Skomentuj

Nie istnieją takie przyrządy pomiarowe i metody pomiaru :)
                                Jeżeli nie wierzysz własnemu słuchowi to po co słuchasz ?
                                Przecież powinno Ci wystarczyć patrzenie na wyniki pomiarów i wykresy :)
                                Zawsze możesz sobie przecież wyperswadować , że to słuch Cię wprowadza w błąd bo przyrządy nie kłamią
                                Czyli uważasz, że istnieją parametry przewodów nie znane nauce, które wyraźnie zmieniają dźwięk nie wpływając na pełne pomiary kolumny ?

Skomentuj

Czyli uważasz, że istnieją parametry przewodów nie znane nauce, które wyraźnie zmieniają dźwięk nie wpływając na pełne pomiary kolumny ?
                                  Uważam , że przyrządy jak i metody pomiaru są bardzo niedokładne i niedoskonałe
                                  Opierając się na niepełnych lub błędnych danych można dojść do tragicznie błędnych wniosków :)

A Ty uważasz , że jeżeli przy zmianie kabli (które w Twoich pomiarach nie wykazują znaczących różnic) słyszysz różnicę to znaczy iż powinieneś leczyć się u psychiatry lub laryngologa ?
                                  Bardzo proszę abyś odpowiedział na moje pytanie :)
                                  Last edited by kolmen; 14.11.2015, 11:52.

Skomentuj

Opierając się na niepełnych lub błędnych danych można dojść do tragicznie błędnych wniosków :)

A Ty uważasz , że jeżeli przy zmianie kabli słyszysz różnicę to znaczy iż powinieneś leczyć się u psychiatry lub laryngologa ?
                                    Bardzo proszę abyś odpowiedział na moje pytanie :)
                                    Które to przyrządy są tak niedokładne i niedoskonałe ? Konkretnie proszę, które parametry przewodów mają tak duży błąd pomiarowy, że nie da się ich zmierzyć ?

Uważam, że jak usłyszysz różnicę po zmianie przewodu to znaczy, że przewód ma inne parametry i musi ta zmiana być widoczna na pomiarze tak kolumny jak i parametrów przewodu.

Skomentuj

Pomiarami bez problemu jesteś w stanie wykazać różnicę do setnych, a nawet tysiącznych decybela, czego ucho już nie będzie w stanie wychwycić.

Nie na temat...
                                      W tym wątku padło już tyle różnych osądów, rzekomych wyników badań, które wsiąkły w eterze, czy nawet opinii bazujących na doświadczeniach empirycznych. Teorii już jest tyle, że w sumie moglibyśmy ustalić jakąś oficjalną wersję drogą demokratyczną. Zróbmy ankietę - "prawda", która dostanie najwięcej głosów, będzie tą "właściwą prawdą". Ile razy już wszelkie teorie były obalane, czy też uznawane za prawdziwe, tylko od "widzimisie" większej grupy naukowców

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Procab ls15 ma rezystancje 12om na kilometr
                                        Ale co komu po jednej zyle...

Skomentuj

Uważam, że jak usłyszysz różnicę po zmianie przewodu to znaczy, że przewód ma inne parametry i musi ta zmiana być widoczna na pomiarze tak kolumny jak i parametrów przewodu.
                                          Z całą pewnością będą różnice na pomiarze co nie zmienia faktu że znajdą się tacy którzy stwierdzą że są zbyt małe aby wpływały na dżwięk.Oni to wiedzą choć nie można tego w naukowy sbosób udowodnić więc koło się zamyka.......
                                          Last edited by lklukasz; 14.11.2015, 14:48.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X