Zamieszczone przez Pogromca mitow
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Audioshow 2016
Collapse
X
-
No i pięknie, dziękuję wszystkim za towarzystwo i udane 3 dni. Szczególnie koleżankomSzacuneczek dla wszystkich za organizację. Mam świadomość, że siedzenie cały dzień w pokoju wcale nie musi należeć do najprzyjemniejszych zajęć. No i Accutony "zamiotły", :) Poziom w tym roku poszedł mocno do góry. Mam nadzieję, że za rok uda się powtórzyć sukces.
P.S. Bardzo mnie bawił widok jak parę osób już przekroczyło próg pokoju, po czym zawracali na pięcie jak tylko przeczytali napis DIY...Last edited by bociek14; 08.11.2016, 01:25.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaphilips wyznaczyl nowy poziom kiczu na audio show!
nie wiem kto byl gorszy, wielki producent, ktory wyznacza trendy w cyfrowych nosnikach muzyki...
czy swiry z alphardamiWiecznie narzekam:glare:
-Pieniądze szczęścia nie dają
-Kompromisy tym bardziej
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bociek14 Zobacz postaP.S. Bardzo mnie bawił widok jak parę osób już przekroczyło próg pokoju, po czym zawracali na pięcie jak tylko przeczytali napis DIY...
opisz przyklady
Zamieszczone przez Ven0n Zobacz postaJeszcze Manty ze swoimi "potworami" brakowało
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postapokoj 105
czyli kolejny dziwak, ktory wmawia nam jak jego procesor w "cudowny" sposob poprawia niewiarygodnie brzmienie glosnikow!
owszem, cos tam sie zmienialo... ale same glosniki graly kiepsko! no bo jak moga grac dobrze tanie tonsile wpakowane tak NIEPOPRAWNIE?!
Nawet z użyciem filtrów Horbacha-Keele’a nie chciałbym tego słuchać.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postagdzie to ma zasilacz?
radiatorek i klase D rozumiem. ale gdzie to ma zasilanie? czyzby osobno?Last edited by bolonietoperz; 08.11.2016, 09:35.audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
http://www.rane.com/note160.html
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Dziękuję wszystkim którzy przyczynili się do tego aby pokój DIYaudio znów zagościł na AVS.
Dziękuję wystawcom: KaRoL, MariuszElektro, paweł074, Paweł S., Pteterycz.
Dziękuję ludziom którzy pomagali już na miejscu: Luszti, Irek, Bocian, Meteo, Tomekk.
Miło było ponownie uścisnąć dłoń reszcie ekipy DIYaudio która pojawiła się na wystawie,
było Was tylu że nie sposób wszystkich wymienić, a i pominąć nie chciał bym nikogo.
Co do samej wystawy, uważam że było dobrze, na pewno lepiej niż rok temu.
Akustycznie pokój był lepszy, sprzęt był lepszy, muzykę mieliśmy w plikach więc było
więcej możliwości (rok temu w połowie imprezy włączaliśmy już tylko kilka płyt).
Muzyka...
Na miejscu okazało się jednak że niektóre utwory które ja zabrałem, nie grają tak jak
u mnie w domu i nie ma sensu ich włączać (np. płyta Dire Straits - "brothers in arms").
Grało, ale nic po za tym, nuda.
Na szczęście miałem sporo muzyki i tu chcę przedstawić kilka utworów które sprawdzały się najlepiej:
Eric Clapton:
https://www.youtube.com/watch?v=ZtxO1gwbHPQ + wybrane utwory z tej samej płyty.
Alice In Chains:
https://www.youtube.com/watch?v=O0wokqjIhPs + wybrane utwory z tej samej płyty.
https://www.youtube.com/watch?v=E3xMj-YTzfY
Jarek Śmietana & Wojciech Karolak - "what's going on".
Allan Taylor, Sara K., Diana Krall, Chris Jones itp.
Rockowe utwory też się podobały:
https://www.youtube.com/watch?v=CKl8rgHXgDc
https://www.youtube.com/watch?v=ViLjJ7LV-AI
A po godzinach włączaliśmy monitory Bociana wraz z moim subem i utwory które trzęsły hotelem po samą windę
https://www.youtube.com/watch?v=HWX-Mw4dbCs
https://www.youtube.com/watch?v=NoDc0RC02CQ
Niektórych utworów nie powinniśmy włączać, ale stojąc kilka godzin w pokoju człowiek może z "nudów" ześwirować, dlatego włączaliśmy coś co nas wprawiało w dobry nastrój, a i przewietrzało trochę pokój. Mowa tu o utworze "Sen" WWO oraz koncert Metaliki :)
Większości nie pasowało, ale znaleźli się tacy co słuchali z uśmiechem na twarzy i tupali
nogą do rytmu :)
...a gdy włączaliśmy rocka to padały nawet słowa: "no, w końcu jakaś normalna muzyka" :)
Wiadomo, każdemu się nie dogodzi, ale staraliśmy się włączać muzykę która sprawdzała się najlepiej, dlatego Clapton grał do znudzenia.
Mam pewne spostrzeżenia co można by poprawić za rok jeśli będziemy się znów wystawiać, ale na to jeszcze za wcześnie żeby opisywać.
Zamieszczone przez gokar83 Zobacz postaMarian jest mistrzem pakowania 1000 rzeczy w małych samochodach
Jeszcze raz dziękuję wszystkim, tak trzymać :thumbup:
Teraz pora się ogarnąć, bo mam trochę burdel w pokoju... niektóre rzeczy były robione tylko na tą wystawę i teraz nie ma na nie miejsca. Dziś będę wiercił w ścianie nowe otwory na absorbery, teraz jest ich więcej. Podesty RTV posłużą jako materiał na obudowy testowe. A co z subem, nie wiem, był plan aby go podwiesić pod sufit, ponieważ nie mam miejsca dla niego na podłodze.
Ostatni będą pierwszymi:
Nie, nie zapomniałem :)
Gokar, bez Ciebie ta jak i pierwsza wystawa by się nie odbyła, to wszystko dzięki Tobie. Brawo za ogarnięcie tego wszystkiego. Teraz trzeba się spotkać i na spokojnie porozmawiać, a jest o czym.
Dziewczyny, nie miałem okazji aby podziękować każdej z osobna, więc dziękuję tutaj na łamach forum. Byłyście niesamowite :) Gokar faktycznie miał rację mówiąc: "Marian, w tym roku załatwię jeszcze więcej fajnych dziewczyn" :)
Dziękuję i do zobaczenia :)
Jest jeszcze jedna osoba która nie czyta forum, lecz zasługuje na publiczne podziękowania... jest nią moja mama, która (co nie każdy wie) uszyła przykrycie na podesty RTV :)
DZIĘKUJĘ :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bociek14 Zobacz postaP.S. Bardzo mnie bawił widok jak parę osób już przekroczyło próg pokoju, po czym zawracali na pięcie jak tylko przeczytali napis DIY...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJest jeszcze jedna osoba która nie czyta forum, lecz zasługuje na publiczne podziękowania... jest nią moja mama, która (co nie każdy wie) uszyła przykrycie na podesty RTV
Skomentuj
-
Palton na AS pisze ze POP lecial w pokoju DIYaudio, z wypowiedzi wynika ze chyba caly czas lecial
Wyświetl postUżytkownik hi_aro dnia 08.11.2016 - 09:21 napisał
- w bezpośrednim porównaniu systemów, gdzie w obu forumowych pokojach zagrał ten sam utwór znacznie lepiej zagrał system diyaudio.pl - gratulacje!
Również gratuluję chłopakom z diyaudio, pomogłem im jak potrafiłem najlepiej. Pytanie o ich czy też nasz pokój polega na tym, jaka ma być jego idea. Później napiszę o tym kilka słów. Wracając do samego dźwięku, to ze względu na repertuar muzyczny (pop itp), nie byłem w stanie stwierdzić, jak u chłopaków gra. System na accutonach był przyzwoity, z monitorów moim zdaniem było dużo słabiej.Wyświetl postUżytkownik hi_aro dnia 08.11.2016 - 11:30 napisał
O jakim kłamstwie piszesz. Nie dryfuj i nie szukaj zaczepki.
Zgadzam się z większością Twoich wpisów na forum, co wielokrotnie zaznaczałem. Nie szukam żadnej zaczepki, skąd te słowa? To ja się przecież tłumaczę z różnych zarzutów, nie odwrotnie. Zrozumiałeś źle mój wpis, pisząc "kłamiemy", mówiłem o nas. Naprawdę, wiele osób twierdziło, że głośność jest ok, a czasami wręcz proszono o więcej. Oceniając to uczciwie, mniej więcej tyle samo było próśb o ściszenie, co o podgłoszenie, a najwięcej osób mówiło, że jest ok. W tym sensie, prosiłem, żebyś nie zarzucał nam, że kłamiemy mówiąc o poziomie głośności. O ile akustyczne utwory można słuchać dość cicho, o tyle wersje koncertowe, powinny brzmieć koncertowo. Nie wyobrażam sobie słuchanie np. rocka po cichu, tym bardziej, jeśli jest to wersja koncertowa. Nie odda się wtedy atmosfery. Rozumiem jednak, że każdy lubi inaczej, nic nikomu nie narzucam, ludzie się różnią i nic w tym złego. Wspomniałeś o chłopakach z diyaudio, tam to napradę głośno grali. Ale jak inaczej słuchać muzykę jaką puszczali?Last edited by tomekk_; 08.11.2016, 17:08.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaPalton na AS pisze ze POP lecial w pokoju DIYaudio, z wypowiedzi wynika ze chyba caly czas lecial
Tak, włączaliśmy czasem muzykę POP, np. zespół Roxette do którego Palton miał właśnie taki zarzut, ale bez przesady ponieważ POP to może z 1/8 naszej setlisty.
Po za tym po słowach Paltona (co zdażyło się w pierwszej połowie imprezy) Roxette już nie włączaliśmy.
A Michael to Michael, Jacksonowi można wybaczyć :)
Spodziewałem się że tak będzie :)
A tak w ogóle, to kolumny Paltona mi się podobały, żywy i energiczny dźwięk z lekko wypchaną średnicą.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Który to był Hi_aro?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaKtóry to był Hi_aro?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postaAuris Audio stosuje te same founteki co Boenicke Audio
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz postaAuris Audio stosuje te same founteki co Boenicke Audio
bo sa 3 wygladajace identycznie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postato wiem! ale ktore to?
bo sa 3 wygladajace identycznie
Frontowy głośnik z aluminiową membraną to model F85 Founteka, ma 4,3 cm średnicy. Ten boczny jest 14-centymetrowy, pochodzi z serii SLS Peerlesa i ma papierową membranę. Na fotkach wygląda na naprawdę spory, choć trzeba wziąć poprawkę na niedużą obudowę, która ma zaledwie 2,7 litra pojemności. W W5-kach całe pasmo jest dzielone pomiędzy dwoma przetwornikami. Ale i tak nie dzieje się to w typowy sposób. Sven wykorzystuje tylko takie głośniki, które mają na tyle dobre parametry, że nie wymagają skomplikowanych zwrotnic. Przetwornik Founteka to szerokopasmowiec, przy naprawdę głośnym odsłuchu słychać nawet niską część średnicy. Większy głośnik jest odpowiedzialny nie tylko za bas, ale i średni podzakres. Pasmo pomiędzy nimi dzieli zwrotnica pierwszego rzędu już przy 600 Hz. Za to zamontowany na tyle wysokotonowiec Tangbanda załącza się od 6 600 Hz, pracuje na zwrotnicy drugiego rzędu.audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
http://www.rane.com/note160.html
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
Skomentuj