Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Forum Noca :) Czynny 22-6

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja w sobotę mam egzamin, z 6lat studiów, na szczęscie 'przed terminowe' podejscie

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
      ja ostatnio delektuję się piwkiem z pod znaku książęce
      Mam złe wspomnienia... jak widzę "książęce" to na sam widok butelki mi się nie dobrze robi i słyszę moją symfonię którą zaprezentowałem sąsiadom w nocy... niosło się rurami że hoho

Skomentuj

Co myślicie o linii na STX GDN-30-500-2x4-AA? Była by cholernie wielka ale efekt mógł by wyjść fajny :P Szkoda tylko że nie mam parametrów tego głośnia :/ Nawet nie wiadomo czy sie nadaje do takich zabaw...
        Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
          Co myślicie o linii na STX GDN-30-500-2x4-AA? Była by cholernie wielka ale efekt mógł by wyjść fajny :P Szkoda tylko że nie mam parametrów tego głośnia :/ Nawet nie wiadomo czy sie nadaje do takich zabaw...
          ,

Jak na TL nie była by taka wielka jak na tl na 12', nadaje sie dobrze do tych zabaw. Nie chcesz sprzedać czasem? :)

Skomentuj

Właśnie pytałem się Pawła czy nie warto go sprzedać i zrobić jakiegoś subika w linii ale mniejszego na 8'
            Powiem Ci że muszę się zastanowić. Ciekaw jestem jak by takie 12" zagrało w TL
            Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

http://stx.pl/product/productDescrip..._description/1

Tu masz parametry :) STX GDN-30-500-2x4-AA

Skomentuj

Dzięki wielkie. Chyba muszę poczytać o budowie TL. Da się jakimś programem wyznaczyć długość linii a potem wytłumienie dobierać na słuch? Dabyl wspominał kiedyś coś o takim programie. Niestety nie mam żadnego sprzętu pomiarowego więc wszystko było by na słuch :P

Skomentuj

Tak, np. HornResponse, znajdź wątek o Linii Transmisyjnej na forum i przeczytaj ze zrozumieniem, miłej lektury.
                  A sprzęt pomiarowy przyda się na przyszłość.

Skomentuj

Dzięki.
                    Mam co czytać :P Muszę jeszcze ogarnąć ten programik bo te skróty mi dużo nie mówią :)

A sprzęt pomiarowy przyda się na przyszłość.
                    Jak teraz skończę projekt to zacznę może składać JIG'a w sumie nie takie drogie to wszystko a bardzo przydatne.
                    Najgorsze to że będę musiał jakiś przedwzmacniacz składać lub kupić kartę dźwiękową po pomiary :/

Skomentuj

HornResp to właściwie podstawa do symulacji linii transmisyjnej - ale bardzo ciekawym i równie wiarygodnym programem jest Leonard Audio. Działa on zapewne na tych samych wzorach obliczeniowych, ale jego interfejs jest dużo przystępniejszy i taki bardziej "juzer frendli" w obsłudze niż HornResp. Da się w nim symulować pracę wytłumienia - przy czym w programie jego ilość jest określana jako light, medium, heavy - w wątku o linii transmisyjnej opisałem jak to przyjmować do symulacji (mój post na ten temat znajduje się na jednej z ostatnich stron wątku).

Paweł - jeśli masz jakieś konkretne pytania - uderzaj na PW

Skomentuj

dabyl na pewno pojawią się pytania :)

Pierw muszę uporać się z egzaminami a potem przystąpię do lektury i zabawy :)
                        Propo egz. chyba jakiś mam dziś o 8 zapomniałem o nim całkowicie....

Skomentuj

Jak teraz skończę projekt to zacznę może składać JIG'a w sumie nie takie drogie to wszystko a bardzo przydatne.
                          Najgorsze to że będę musiał jakiś przedwzmacniacz składać lub kupić kartę dźwiękową po pomiary :/
                          Jig niezbyt przydatne urządzenie, wystarczy rezystor 10W do pomiaru impedancji i parametrów głośników oraz trochę umiejętności. To samo z kartą dźwiękową do pomiarów, wystarczy byle jaka nie zintegrowana, chociaż na nowszych integrach też pomiary wychodzą dobrze.

Skomentuj

To jaki "sprzęt pomiarowy" proponujesz na początek? Fajnie było by zacząć samemu robić zwrotnice (łatwo się mówi) i łapać doświadczenie w tym temacie :)

Skomentuj

Jak na sam start to jak mówiłem, sam 10R rezystor referencyjny, serce układu, ale jak masz się w to dalej bawić, to lepiej zbuduj całego jiga. A przedwzmacniacz jak chcesz - karty dźwiękowe marki soundblaster dają spory sygnał na mikrofon, wystarczający do wysterowania kopułki mikrofonowej Panasonica. Do pomiarów z metra wystarczy.

Skomentuj

Muszę w domu poszukać części na JIG'a większość elektroniki powinna być :) Obudowy i takie pierdoły też się znajdą. Do karty dźwiękowej przymierzałem się od dawna bo integra w laptopie jest okropna :/

Przymierzałem się już do kupna:
                                http://allegro.pl/karta-muzyczna-cre...969881390.html co o tym sadzicie? (nie mylić z wersja Play za 59zł)
                                lub
                                używaną http://allegro.pl/creative-sound-bla...031192420.html (w sumie 5.1 jest mi zbędne)

Skomentuj

Jest też temat o kartach do pomiarów, są tam na USB bardzo dostępne modele. Poczytaj, zwłaszcza ostatnie 2-3strony.

Skomentuj

Właśnie skończyłem składać jeden monitor... wygląda pięknie,szkoda tylko że nie mam (jeszcze) swoich plakietek,wyglądały by wtedy jak ze sklepu :) Ich waga mnie trochę przeraża,bo wiem gdzie klient chce je położyć.

Zdjęcia nie będzie bo nie mam w tej chwili aparatu.

Skomentuj

Przymierzałem się już do kupna:
                                      http://allegro.pl/karta-muzyczna-cre...969881390.html co o tym sadzicie?
                                      Ta karta do pomiarów się nie nadaje, ale jak chcesz to mogę Ci taką sprzedać.

Skomentuj

z kart dźwiękowych poluję na audiotrack maye u5..ale brak kasy

Skomentuj

No dobra,macie z komórki:
                                          Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X