ja ostatnio delektuję się piwkiem z pod znaku książęce
Mam złe wspomnienia... jak widzę "książęce" to na sam widok butelki mi się nie dobrze robi i słyszę moją symfonię którą zaprezentowałem sąsiadom w nocy... niosło się rurami że hoho
Co myślicie o linii na STX GDN-30-500-2x4-AA? Była by cholernie wielka ale efekt mógł by wyjść fajny :P Szkoda tylko że nie mam parametrów tego głośnia :/ Nawet nie wiadomo czy sie nadaje do takich zabaw...
Co myślicie o linii na STX GDN-30-500-2x4-AA? Była by cholernie wielka ale efekt mógł by wyjść fajny :P Szkoda tylko że nie mam parametrów tego głośnia :/ Nawet nie wiadomo czy sie nadaje do takich zabaw...
,
Jak na TL nie była by taka wielka jak na tl na 12', nadaje sie dobrze do tych zabaw. Nie chcesz sprzedać czasem? :)
Właśnie pytałem się Pawła czy nie warto go sprzedać i zrobić jakiegoś subika w linii ale mniejszego na 8'
Powiem Ci że muszę się zastanowić. Ciekaw jestem jak by takie 12" zagrało w TL
Dzięki wielkie. Chyba muszę poczytać o budowie TL. Da się jakimś programem wyznaczyć długość linii a potem wytłumienie dobierać na słuch? Dabyl wspominał kiedyś coś o takim programie. Niestety nie mam żadnego sprzętu pomiarowego więc wszystko było by na słuch :P
Tak, np. HornResponse, znajdź wątek o Linii Transmisyjnej na forum i przeczytaj ze zrozumieniem, miłej lektury.
A sprzęt pomiarowy przyda się na przyszłość.
Dzięki.
Mam co czytać :P Muszę jeszcze ogarnąć ten programik bo te skróty mi dużo nie mówią :)
A sprzęt pomiarowy przyda się na przyszłość.
Jak teraz skończę projekt to zacznę może składać JIG'a w sumie nie takie drogie to wszystko a bardzo przydatne.
Najgorsze to że będę musiał jakiś przedwzmacniacz składać lub kupić kartę dźwiękową po pomiary :/
HornResp to właściwie podstawa do symulacji linii transmisyjnej - ale bardzo ciekawym i równie wiarygodnym programem jest Leonard Audio. Działa on zapewne na tych samych wzorach obliczeniowych, ale jego interfejs jest dużo przystępniejszy i taki bardziej "juzer frendli" w obsłudze niż HornResp. Da się w nim symulować pracę wytłumienia - przy czym w programie jego ilość jest określana jako light, medium, heavy - w wątku o linii transmisyjnej opisałem jak to przyjmować do symulacji (mój post na ten temat znajduje się na jednej z ostatnich stron wątku).
Paweł - jeśli masz jakieś konkretne pytania - uderzaj na PW
Jak teraz skończę projekt to zacznę może składać JIG'a w sumie nie takie drogie to wszystko a bardzo przydatne.
Najgorsze to że będę musiał jakiś przedwzmacniacz składać lub kupić kartę dźwiękową po pomiary :/
Jig niezbyt przydatne urządzenie, wystarczy rezystor 10W do pomiaru impedancji i parametrów głośników oraz trochę umiejętności. To samo z kartą dźwiękową do pomiarów, wystarczy byle jaka nie zintegrowana, chociaż na nowszych integrach też pomiary wychodzą dobrze.
To jaki "sprzęt pomiarowy" proponujesz na początek? Fajnie było by zacząć samemu robić zwrotnice (łatwo się mówi) i łapać doświadczenie w tym temacie :)
Jak na sam start to jak mówiłem, sam 10R rezystor referencyjny, serce układu, ale jak masz się w to dalej bawić, to lepiej zbuduj całego jiga. A przedwzmacniacz jak chcesz - karty dźwiękowe marki soundblaster dają spory sygnał na mikrofon, wystarczający do wysterowania kopułki mikrofonowej Panasonica. Do pomiarów z metra wystarczy.
Muszę w domu poszukać części na JIG'a większość elektroniki powinna być :) Obudowy i takie pierdoły też się znajdą. Do karty dźwiękowej przymierzałem się od dawna bo integra w laptopie jest okropna :/
Właśnie skończyłem składać jeden monitor... wygląda pięknie,szkoda tylko że nie mam (jeszcze) swoich plakietek,wyglądały by wtedy jak ze sklepu :) Ich waga mnie trochę przeraża,bo wiem gdzie klient chce je położyć.
Zdjęcia nie będzie bo nie mam w tej chwili aparatu.
Skomentuj