Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

może konkurs ?;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

miejmy nadzieję że max nie będzie się tyle razy powtarzać

Skomentuj

myślę ze nie powinno zmieniać sie reguł w trakcie gry.
      bo to jest dopiero niesprawiedliwe.

Skomentuj

powinno byc tak ze z pomiedzy tych co maja max zostanie rozlosowana nagroda nr 1
        pomiedzy tych co maja o 1 odp mniej nagroda nr 2 a pomiedzy tych co mniej o 2 odp to nagroda nr 3.
        W ten sposób też może się zdażyć tak, że ktoś kto ma maksa (egzekwo) nie otrzyma nagrody, więc jeden pies :-)

Czekamy na wyniki.

Skomentuj

Spoko, tylko 40 osob wiec szanse są duże. Ja bym sie raczej cieszyl z tego ze w ogole byla mozliwosc wziecia udzialu w konkursie, a nie tylko narzekanie

Moze bedą jeszcze jakies kolejne organizowane!
          pozdrawiam

Skomentuj

Nie wiem czy da rade wymyśleć zasady do konkursu z których wszyscy byliby zadowoleni...

Skomentuj

Święta racja takero jeszcze nie znalazł się taki co by wszystkim dogodził.

Skomentuj

jak bym sie znalazl w pierwszej 30 to bym sie cieszył :)

Skomentuj

No Panowie, jak wkoncu z tym rozstrzygnieciem ? Chce sie dowiedziec co i jak, gadac juz .

pozdro

Skomentuj

O część odpowiedzi sie pojawiła

Według mnie w odpowiedzi do 10 pytania jest błąd Qts zwiekszy sie o 0,06 a nie 0,6.

Takie małe sprostowanko

Skomentuj

Witam

Przepraszam za te opóźnienia, ale kilka dni byłwm po za domem, a teraz co chwila biegam...

Dziś wieczorem postaram się dokończyć wszystkie odpowiedzi. Proszę pisać jeśli jakaś odpowiedź wydaje się błędna, ja też jestem tylko cżłowiekiem.

Skomentuj

Pytanie 15: predkośc dzwieku w wodzie 1440m/s, wg literatury p. Hausdorfa

[ Dodano: 2006-01-25, 16:18 ]
                        a w odp jest 1490

Skomentuj

Z jakiego wzory było liczone zagadnienie 7 ?
                          Mój wynik to 1,25m :o)

Skomentuj

10. O ile zwiększy się dobroć całkowita głośnika o Re=6,4ohm i Qts=0,31, jeśli szeregowo z cewką włączymy
                            rezystor 1,4ohm?

q'ts=((rdc+rl)/rdc)*qts
                            q'ts=((6,4+1,4)/6,4)*0,31
                            q'ts=(7,8/6,4)*0,31
                            q'ts=0,3778125 :P

0,378-0,31=0,068

A bylo ze sie zwiekszy o 0,6

Co do pytania 15 tez tak znalazlem.Reszta jest dobrze
                            ______

SLAWOMIR:
                            Lv = (23562.5*Dv^2*Np/(Fb^2*Vb))-(k*Dv)

gdzie:
                            lv= dlugosc w cm
                            dv= srednica portu w cm
                            Np= ilosc portow
                            fb=czestotliwosc strojenia w hz
                            vb=objetosc w litrach
                            k= wspolczynnik korekcji konca portu (zwykle 0,732)
                            ta liczba 23562,5 to jest jakas stala

mozna tez z:

c = prędkość dźwięku w powietrzu (343 m/s)
                            F = powierzchnia przekroju poprzecznego otworu tunelu w cm2 (przy większej liczbie otworów suma ich powierzchni)
                            :fB = częstotliwość rezonansu obudowy w Hz
                            VB = objętość obudowy netto w I

pozdro

Skomentuj

Że tak powiem, człowiek uczy sie na błędach, wiec mam prosbe o wytlumaczenie dlaczego polipropylen ma nawieksze tłumienie wenetrzne. Jest jakies zestawienie?
                              Sądziłem, że nawiększe tłumienie ma materiał ,który jest najsztywniejszy, który nie powoduje dzielenia sie membrany,
                              Polipropylen ma wieksze tlumienie wewnetrzne od celulozy, ale również od kevlaru i od ceramiki (kevlar po odpowiednich zabiegach, duzo sztywniejsza od samego kevlaru) ???

Skomentuj

Oczywiście w pytaniu 10 chodzi o 0,06 (podałem tam wypadkowe Qts). To była literówka. Dlatego właśnie najpierw omówimy wszystkie pytania zanim będzie losowania.

Jeśli chodzi o prędkość dźwięku to Hausdorf to stare źródło. Jednak wyniki od 1400 do 1550 będą poprawne i zaliczone.

Czym sztywniejsza membrana tym mniejsze tłumienie wewnętrzne, co widać po samych charakterystykach częstotliwościowych.

Skomentuj

no to odpowiedz na ostatnie pytanko, 19.
                                  P=u^2/r
                                  P*r=u^2
                                  u=sqrt(p*r)
                                  u=sqrt(160*6)
                                  u~31V

no i mozna jechac z losowaniem

pozdro

Skomentuj

8. Co to jest zawieszenie progresywne?

Odp: Zawieszenie które chroni głośnik przed uszkodzeniem mechanicznym
                                    Pytanie w mojej opinii bardzo ciekawe, ale odpowiedź nieprecyzyjna. Każde zawieszenie w jakiś sposób chroni głośnik przed uszkodzeniem mechanicznym, bo posiada sztywność. Istota zawieszenia progresywnego (jak sama nazwa wskazuje) polega na wzroście sztywności w funkcji wychylenia membrany.
                                    Moim zdaniem do takiej formy odpowiedzi (dla precyzji tej odpowiedzi) można byłoby dodać zdanie informujące w jaki sposób zawieszenie progresywne chroni ten głośnik przed mechanicznym uszkodzeniem. Np.: poprzez właśnie wzrost sztywności wprostproporcjonalny do wychylenia membrany, lub też poprzez ograniczenie wychylenia membrany w stopniu uniemożliwiającym uderzenie cewki o dno nabiegunnkia jak i wysunięcia się cewki ze szczeliny (choć druga opcja niekoniecznie musi oznaczać zastosowanie zawieszenia progresywnego).

Zamieszczone przez js
                                    Jednak wyniki od 1400 do 1550 będą poprawne i zaliczone.
                                    Słuszne podejście. Jak wiadomo z termodynamiki prędkość rozchodzenia się dźwięku w ośrodku zależy m.in. od ciśnienia globalnego ośrodka, więc zakres odpowiedzi poprawnych jest spory (proponuję przeliczyć V dźwięku w powietrzu o ciśnieniu 980hPa i 1040hPa i zobaczyć jaka jest różnica w prędkości - jako ciekawostkę).

Skomentuj

więc zakres odpowiedzi poprawnych jest spory (proponuję przeliczyć V dźwięku w powietrzu o ciśnieniu 980hPa i 1040hPa i zobaczyć jaka jest różnica w prędkości - jako ciekawostkę).
                                      Lub na wysokości 10km

Skomentuj

2. W kolumnie dwudrożnej, dwugłośnikowej centrum akustyczne tweetera jest przesunięte do tyłu o 2cm. Oblicz przesunięcie fazowe tweetera względem woofera dla częstotliwości 2kHz?
                                        Moze ktoś powiedzieć jak dojść do odpowiedzi na to pytanko bo niewiedziałem jak sie za to zabrać.

Skomentuj

długośc fali 2kHz to jest 17cm
                                          więc 2 cm z 17cm to jest 11,76%
                                          i teraz 11,76% z 360* i wychodzi 42*
                                          ja to robiłem tak ale są moze jakies inne sposoby?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X