Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

drift na parkingach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No dobra, ale nie wiem do czego zmierzasz ? :)
    Czy w kierunku - prawko dla każdego bez egzaminu, czy może raczej - egzamin na prawko a'la licencja pilota :)

Skomentuj

takero, masz racje, nie moge powiedziec ze nie :) jednak to wszystko zalezy od człowieka. Ale dziwi mnie to ze boisz sie ze ktos bez prawa jazdy zrobi ci krzywde, sa napewno takie przypadki co wsiadzie koles 15lat i idzie na hardcore samochodem taty, ale jezeli juz ktos potrzebuje pojechac gdzies a nie ma prawa jazdy, ma troche kilometrow stazu na polach/placach/wiejskich drogach, to ja osobiscie nic bym do niego nie mial. Ogolnie jezeli ktos jezdzi 'bez' to bardzo rozsądnie i nie rzucająco sie w oczy bo tez nigdy nie chce sobie narobic kłopotów. Inna sprawa to jest wina kogos bez prawa jazdy w przypadku kolizji lub wypadku. Przy tym pierwszym jakakolwiek bylaby wina w przypadku posiadania prawa jazdy przez obu kierowcow, tak nawet gdyby ktos wjechal we mnie [ewidentnie jego wina, wjazd w moj bagaznik] to jest to niestety moja wina. Ryzyko kontroli drogowej w polsce jest bardzo niskie, ogolnie jezeli jedziesz prosto i nie szalejesz to cie nie zatrzymaja nawet jak cie zza kierownicy nie widac, chyba ze chlopakom ewidentnie sie nudzi.

Podsumowując ten temat, ktory tak bardzo wszystkich zainteresowal - jezdzic bez prawa jazdy sie da, ale z punktu widzenia prawa - nie wolno.

Łamiemy prawo przechodząc na czerwonym świetle, tak samo je łamiemy jezdzac bez prawa jazdy, każdy robi to na wlasna odpowiedzialnosc i za wszystko sa przewidziane kary (te 500zl w przypadku prawka jest - smieszne ... + 300zl wlasciciel samochodu)

EOT :P

Skomentuj

Digital i wszyscy inni,jak to wkoncu jest z kara za brak prawka ?(brak zrobionego a nie brak przy sobie) Jedni mowia ze 500 zł i odroczenie na kilka lat,inni ze kilka tyś itp...

Pozatym krótko mówiac,to jak kto sobie na drodze poradzi zalezy od DOSWIADCZENIA a nie od tego czy ma papierek czy nie. (nie,niemowie ze jestem mistrzem kierownicy bo niejestem...)

Michone,w moim przypadku powinienem dac po heblach bo ja bylem na asfalcie juz,i poprostu zamiast slizgnac sie dalej za krzaki i jechac,to ja wjechalem w krzaki poprostu (przytarlem przód i bok)

Skomentuj

A ja jestem za prawkiem od 16 lat:] tak jak było kiedyś. Jednak z banadniami psychologicznymi przed prawkiem i tyle. Do tego tak jak pisał takero np. okres 2 lat że kary są 2x większe.

Jednak to nasze gdybanie mało da ale wyżyć się można.

PS jestem za karami dożywotniego zakazu zrobienia prawka dla kierowców motocykli bez prawa jazdy

Skomentuj

mogliby wprowadzic jakies obowiazkowe kursy bezpiecznej jazdy czy cos-tzn jakis tor specjalny zeby ludzie wiedzieli jak sie auto zachowuje itp.

Skomentuj

Tasior, 500zł za brak dokumentu upoważniającego do prowadzenia pojazdu kat. B + 300zł dla właściciela pojazdu za udostępnienie go osobie bez uprawnień (jezeli własciciel stwierdzi, że nie wiedział nic o tym, że osoba nie ma prawa jazdy to sprawa kierowana jest do sądu a tam koszty sa znacznie większe)

Podsumowując: Będąc pełnoletnim, według taryfikatora grozi nam 500zł + 300zł mandatu. Będąc niepełnoletnim możemy dostać kare jak pełnoletni lub sprawe kieruje sie od razu do sądu dla nieletnich.

Oczywiście jest to 'postępowanie' kiedy nic nie odwalimy.

Takim przykładem dla niewsiadania bez prawka jest to, że gdy spowodujemy wypadek, w którym zostanie ranna lub nie daj boże zginie osoba to idziemy do więzienia za nieumyślne spowodowanie śmierci lub w przypadku gdy nie jestesmy pełnoletni odpowiada za nas prawny opiekun.

I tak powinno być według przepisów. Ale czasami wystarczy 100zł łapówki, czasami przy stłuczce sie dogadasz, czasami policjant wezwie kogos z prawem jazdy i po sprawie... Różne są przypadki.

----------------------

PS jestem za karami dożywotniego zakazu zrobienia prawka dla kierowców motocykli bez prawa jazdy
              dj_zibi, to akurat według róznych źródeł, w których ludzie opisują to z własnych doświadczeń - jest to mniej karane niż brak prawa jazdy kat. B

Wystarczy zajrzeć na rózne moto-fora i poczytac...

No ale co zrobić...

żyjemy w polsce, a tu prawo nigdy nie jest w 100% jasne, nie mowiac o jego przestrzeganiu i pewnie to jeszcze przed długi czas sie nie zmieni, a czy sie zmieni to my o tym zadecydujemy.

A tak na marginesie, ja rozumiem ze to dzial offtopic... ale tego typu tematy mozna poruszac na forach zwiazanych z motoryzacja a nie diy audio :) pozatym temat brzmi 'drift na parkingach' ... a to zbyt wiele z jazda bez lub z prawem jazdy nei ma wspolnego :)

[ Dodano: 2007-02-06, 18:30 ]
              Tasior, Szkoła Auto sponsored by Skoda :)

Skomentuj

wedug mnie powinno sie zmienic szkolenie kierowcow i egzainy patrzac chociarzby na zachodnich sasiasdow gdzie w kursie na prawko jest jazda po autostradzie z predkosciami powyzej 200km/h ... a te nasze szkoly to sie andaja... mnie wiecej nauczyl tato ktory jest zawodowym kierowca od 20 lat niz nauczylem sie na egzaminie...

Skomentuj

Digital,ale to niejest obowiazkowe ,ta szkola auto... (na tvn turbo chyba to leci nie?)

Upd:

Michone,gdyby u nas lecieli 200 km/h to by braklo szybko egzaminatorów i tego no... nauczycieli...(jak sie oni fachowo nazywaja zapomnialem).
                  Pozatym niema warunków,drogi... noi auta :P

Skomentuj

wracajac do tematu:

w takim jest fajne uczucie jak sie traci trakcje wszystkich 4 kół

a tu to mnie prawie z za kiery nie widac :P

Skomentuj

Pozatym krótko mówiac,to jak kto sobie na drodze poradzi zalezy od DOSWIADCZENIA a nie od tego czy ma papierek czy nie.
                      Tylko zdobywanie doświadczenie to nie zrobienie 5km po polu dziadka ,a wiele tysięcy kilometrów przejechanych po miastach, miasteczkach w różnych warunkach itd...
                      Jeśli ktoś myślał że się poślizga w zimie pare razy po parkingu i będzie pro - driverem to się pomylił...
                      Ale dziwi mnie to ze boisz sie ze ktos bez prawa jazdy zrobi ci krzywde
                      no właśnie akurat zdażyło mi się pare takich sytuacji...
                      Podsumowując ten temat, ktory tak bardzo wszystkich zainteresowal - jezdzic bez prawa jazdy sie da, ale z punktu widzenia prawa - nie wolno.

Łamiemy prawo przechodząc na czerwonym świetle, tak samo je łamiemy jezdzac bez prawa jazdy, każdy robi to na wlasna odpowiedzialnosc i za wszystko sa przewidziane kary (te 500zl w przypadku prawka jest - smieszne ... + 300zl wlasciciel samochodu)
                      Na takiej samej zasadzie można kraść samochody czy sprzedawać narkotyki lub nawet zabijać ludzi :)
                      wedug mnie powinno sie zmienic szkolenie kierowcow i egzainy patrzac chociarzby na zachodnich sasiasdow gdzie w kursie na prawko jest jazda po autostradzie z predkosciami powyzej 200km/h ... a te nasze szkoly to sie andaja... mnie wiecej nauczyl tato ktory jest zawodowym kierowca od 20 lat niz nauczylem sie na egzaminie...
                      Prawda jest taka że żaden kurs nie nauczy Cię jeździć.
                      Teraz trzeba wyjeździć 20h, jakby tą pule powiększyć do 50h i gdyby prawko kosztowało wtedy 3kpln to też nic by to nie dało...
                      Mnie już wkurza ta antypolska postawa - "te nasze szkoły", takie narzekanie jest bardzo polskie ;] Imho nie ma co oczekiwać od takiej skzoły niewiadomo czego...
                      Digital,ale to niejest obowiazkowe ,ta szkola auto... (na tvn turbo chyba to leci nie?)
                      Tasior - to jest reklama skody bardziej ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                        Prawda jest taka że żaden kurs nie nauczy Cię jeździć.
                        Teraz trzeba wyjeździć 20h, jakby tą pule powiększyć do 50h i gdyby prawko kosztowało wtedy 3kpln to też nic by to nie dało...
                        Mnie już wkurza ta antypolska postawa - "te nasze szkoły", takie narzekanie jest bardzo polskie ;] Imho nie ma co oczekiwać od takiej skzoły niewiadomo czego...
                        czyli lepiej dac jest odrazu prawko dla kazdego i po klopocie... nie mowie ze zmiana szkolnictwa zmienila by sytuacje na drogach... ale wedlug mnie do wyjezdzenia 30h z tego 15-20 trzeba spedzic na placu jest kretynstwem... jak ktos pojedzie na parking i widzi ze sie nie zmiesci to pojedzie 10m dalej i znajdzie takie miejsce ze sie zmiesci... te 15h mozna by wykorzystac na jazde po miescie...

Skomentuj

To jakies dziwne szkoły macie:] U mnie na 30h moze z 5 byłem na placu. Chyba 2x po godzinie a reszta to tak z 30min na placu i 30 na mieście:]

Skomentuj

A może jednak posłuchać sąsiadów?
                            http://motoryzacja.interia.pl/hity_d...zdy,867104,415

Skomentuj

no właśnie akurat zdażyło mi się pare takich sytuacji...
                              niestety na takich ludzi trafiles, nie jest to regułą ale pewnie zraziłeś sie przez to :) jednak jezeli wjechal w ciebie to ewidentnie jego wina i juz... ciebie najbardziej powinno interesowac ubezpieczenie a nie to czy on ma prawo jazdy, bo to tylko psuje nerwy i jest 'a gdyby on mial prawo jazdy to by we mnie nie wjechal i nie stracilbym czasu...' no niestety, nawet ktos kto ma prawo jazdy moze ci wjechac w dupsko [:)] a dla ciebie to ta sama procedura.

Na takiej samej zasadzie można kraść samochody czy sprzedawać narkotyki lub nawet zabijać ludzi :)
                              masz racje, wszystko to jest lamaniem prawa, tylko tutaj jest jedna kwestia ktorej pewny nie jestem - jazda bez prawa jazdy jest wykroczeniem czy przestępstwem? Bo napewno to co napisales, czyli kradziesz, narkotyki czy zabojstwo to są ewidentne przestępstwa za ktore nie ma wyznaczonego mandatu. Ale rozumiem, że chcialbys aby każdy kto zostanie zlapany na jezdzie bez prawa jazdy powinien byc sądzony, nie koniecznie jak zabójca, ale poprostu stawać przed sądem i składać zeznania. W sumie byloby to dość dobre rozwiązanie, przecież czasami człowiek poprostu musi wziasc samochod i juz, bo np. pali mu sie dom... ja bym sie nawet nie zastanawial tylko bym zapier... ile wlezie i nie inteersowalo by mnie zbytnio jakie zagrozenie stwarzam. Jednak racje trzeba przyznać ze jazda bez prawa jazdy, tym bardziej osoby nepełnoletniej, jest poprostu niebezpieczna dla otoczenia.

Zamieszczone przez umberto
                              A może jednak posłuchać sąsiadów?
                              http://motoryzacja.interi...azdy,867104,415
                              cos podobnego jest australi zdaje sie... ale to ma tez dobre i zle strony.. zla to wiecej niedoswiadczonych kierowcow na drodze przez co stają sie one bardziej niebezpieczne, przynajmniej teoretycznie... a dobra to ze mozna robic prawo jazdy bez problemu, a egzamin przebiega napewno w duzo mniejszym stresie niz w polsce.

[ Dodano: 2007-02-06, 21:25 ]
                              a tak juz bardziej na luzno... takero, .. poczekaj az ty w kogos wjedziesz i sie okaze ze nie ma prawa jazdy :P ucieszysz sie i polubisz takich ludzi :) w koncu to jego wina ;]

Skomentuj

Imho ten pomysł z tymczasowym prawkiem jest nawet dość pomysłowy,
                                ale ma pewne wady - po 20h wyjeżdżonych dostaje się tymczasowe prawko i można jeździć , ale z eLką, tyle że jeśli teraz ktoś początkujący jeździ z L na dachu to obok siedzi instruktor, a w przypadku gdy takiego obok kierowcy nie ma strach w pobliżi takiego nawet przejechać :)
                                Zdecydowanie nie podoba mi się prawko od 16 lat !
                                Pozatym proponuje się do WORD -u wybrać i zobaczyć jacy ludzie zdają tam egzaminy, tzn będąc po ów 20 (conajmniej) wyjeżdżonych...
                                Połowie gaśnie silnik przy ruszaniu...
                                Szczerze mówiąc to wartoby zweryfikować ten pomysł w praktyce, ale jeśli już to z pewnymi poprawkami - granica wiekowa to conajmniej 18-19 rok życia, inaczej gimnazjaliści się na drogach pojawią :|
                                Zamieszczone przez digital
                                a tak juz bardziej na luzno... takero, .. poczekaj az ty w kogos wjedziesz i sie okaze ze nie ma prawa jazdy ucieszysz sie i polubisz takich ludzi w koncu to jego wina ;]
                                niestety limit na stłuczki został już wyczerpany :)
                                Pozatym nie sądze aby taki ktoś wysiadł, pokornie przynał się do wszystkiego i pod 997 jeszcze zadzwonił, raczej z buta da i tyle go widziałęm

Skomentuj

To ja odświerze troche temat. Wcześniej zapowiadane moje wideo z zabawy na pewnym parkingu : http://video.google.pl/videoplay?doc...80075331798906 :mrgreen:

Skomentuj

Viper, te,ino mi tak w brame nie wieżdżaj :shock:

Skomentuj

umberto, bez strachu :mrgreen: wiem kiedy można sobie pozwolić na odrobine szaleństwa a kiedy nie.. Tak więc dorzuce coś jeszcze: http://video.google.com/videoplay?do...14031151616030 Niestety ze środka samochodu więc efekt już nie ten.

Skomentuj

u mnie w miescinie jest sobie taki stadion... a wiadomo ze jak jest stadion to i musi byc parking :)... a na tym parkingu gdy spadnie snieg mozna niezle bajery odwalac narazie zadnego filmiku nie posiadam ale tej zimy powinno to ulec zmianie, jak by co to sie z Wami tym podziele

Skomentuj

StuffX napisz do mnei na GG proszę. sorka za oftopa.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X