Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kit elementów do wzmacniacza UniAmp 150v2

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

I z ciekawości, ile ci to zajęło?

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
      z ciekawości, do czego będziesz używał 4szt. Uni?
      Jest to pierwszy etap tworzenia systemu aktywnego. Pozwoli mi to na wykonanie maksymalnie czterokanałowej kolumny aktywnej. Na razie i tak nie będę używał wszystkich kanałów, ale w razie czego będę przygotowany na większe konstrukcje.

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
      I z ciekawości, ile ci to zajęło?
      2 podejścia. Za pierwszym razem wlutowałem zwory, diody, rezystory i potem resztę. Podstawa to odpowiednie obcinaczki i organizacja pracy :-) Ile konkretnie czasu to zajęło to nie napiszę, bo robiąc to wypełniałem obowiązki domowe i poświęcałem uwagę dziecku. Robiłem to bez pośpiechu i starannie aby nie było problemów z uruchomieniem o czym mam nadzieję się niedługo przekonać. Elementy obcinałem przed lutowaniem aby nie osłabiać połączeń i nie generować niepotrzebnych naprężeń.
      Last edited by karmer; 08.07.2014, 08:31.

Skomentuj

Masz zamiar tym jakieś disco nagłaśniać, że kolumny aktywne z możliwością podłączenia następnych sztuk?

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
          Masz zamiar tym jakieś disco nagłaśniać, że kolumny aktywne z możliwością podłączenia następnych sztuk?
          Może się nie zrozumieliśmy :-)
          Robię dwa wzmacniacze po 4 kanały każdy. Pod Wzmacniacz będę mógł podpiąć maksymalnie czterodrożną kolumnę. Sygnał do wzmacniaczy będzie doprowadzany z zewnętrznej zwrotnicy aktywnej. Zwrotnica aktywna będzie zawierała oprócz samej zwrotnicy dodatkowo selektor wejść i regulację wzmocnienia.

Druga sprawa, to rzeczywiście będzie można podpiąć pod nie 8 kolumn pasywnych (po 4 na kanał lewy i prawy) i dyskotekę zrobić ;-)
          Last edited by karmer; 08.07.2014, 17:32.

Skomentuj

Mój uni wczoraj ruszył. Miałem zwarcie przy emiterowym. Na razie w pająku mi szumi. Muszę go ustawić w obudowie i zobaczyć czy mu pomoże czy szukam jakiegoś błędu.

Skomentuj

I jak z tymi transformatorami zalewacie czy nie jak tak to czym?

Skomentuj

właśnie gdzieś wyczytałem nie wiem być może gdzieś na diyaudio że zalewanie nic nie pomoże na brzęczenie, że to wada rdzenia , ale tak sobie wczoraj wymyśliłem że może gdyby kupić dużą opaskę "norma" i nie za mocno opasać trafo i zacisnąć to może ucichnie , myślałem też wcześniej aby odwinąć taśmę z tworzywa i zanurzyć trafo w roztworze kalafonii rozpuszczonej w izopropanolu a potem znowu owinąć .
                pzdr

Skomentuj

Zamieszczone przez Damian89 Zobacz posta
                  I jak z tymi transformatorami zalewacie czy nie jak tak to czym?
                  Zalewam, ale mam problem z puszką metalową. Szukam rury grubościennej o średnicy 110-115 mm. Jakby ktoś miał namiary to potrzebuję 4 odcinki po 50 mm.
                  Moje może uda się zalać "profesjonalnie". Ze wstępnym podgrzewaniem i podciśnieniem. Zobaczymy. Jak załatwię kubełki to będę wiedział czym będę miał trafa zalane :-)

Skomentuj

IHMO zalanie pomoże nawet jeśli to rdzeń, to powinno chociaż trochę wytłumić.
                    Gdzieś na audiostereo był wątek o używaniu puszki po paprykarzu (poważnie), ale nie udało mi się w sklepie znaleźć tak dużej średnicy.
                    A co z tym podciśnieniowym? Ktoś wie ile to podciśnienie powinno wynieść żeby było choć trochę skuteczne? Na razie mam pomysł na użycie odkurzacza jako "pompa próżniowa" i szlifierki mimośrodowej jako wibrator przyczepny. Mam dość mocny, ale nie wiem czy mu cugu starczy żeby trochę bąbelków odciągnąć. A po co podgrzewanie? Żywica się od tego raczej bardziej plastyczna nie zrobi, nie?

Skomentuj

A po co podgrzewanie? Żywica się od tego raczej bardziej plastyczna nie zrobi, nie?
                      Jak wrócę po urlopie do pracy do zapytam technologa co daje podgrzewanie. Podciśnienie z tego co się orientuję to też nie jest jakieś wielkie. Pomysł z odkurzaczem wydaje się realny.

Skomentuj

Szumieć może, jeżeli zrobiłeś pętlę masy :) a o to nie trudno. Sam zrobiłem w moim uniampie, po zlikwidowaniu jednego przewodu ucichło.

Skomentuj

Już jakoś szumy i brumy opanowałem póki co w mocno draftowej obudowie. Zostało mi tylko buczące trafo :( I totalny brak czasu, więc się póki co nie przejmuję :) Tym bardziej że uniego składałem raczej rozrywkowo i dla celów edukacyjnych.
                          Ale przy tym muszę pochwalić Irka i powiedzieć że fajnie gra. Nie wiem kompletnie o co chodziło ludziom którym z niego za mało basu? U mnie jest w sam raz, pod bardzo fajną kontrolą. A reszta (oprócz samej góry) jest szczegółowa i nawet stereofonia dość fajna. Nie to żebym był ekspertem, ale mi się podoba.

Skomentuj

Mam taką prośbę gdyby został jeden zestaw albo ktoś zrezygnował z montażu to bardzo proszę o PW. Chętnie odkupię PCB + elementy.

Skomentuj

Jak wyżej też byłbym zainteresowany jednym kompletem.

Skomentuj

mam 2 zlutowane uniampy w polowie dzialajace i torebke czesci z czego mozna zlozyc 1 sprawna sztuke jak komus chce sie bawic. a z resztek i kilku dokupionych czesci druga sztuke
                                Last edited by borekgt; 22.08.2014, 22:57.

Skomentuj

Witam panowie. Potrzebuje kupić trafo do UniAmpa (250-300W). jeśli ktoś takowe trafo ma na zbyciu proszę o info na gg lub PW.

gg:45418275

philipuz1@gmail.com

Skomentuj

Również pisałbym się na 1 komplet. Może ktoś ma odsprzedać ?

Skomentuj

Jeśli jeszcze jacyś chętni to odsprzedam swojego uniego poskładanego i działającego z radiatorem, bez trafa. Na PW.

Skomentuj

Jeśli jeszcze jacyś chętni to odsprzedam swojego uniego poskładanego i działającego z radiatorem, bez trafa. Na PW.
                                        BG1 dużo lepszy jednak ?

Skomentuj

Wg mnie tez bg1 lepszy

Skomentuj

Czaruję...
                                          X