Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Galeria fornirów

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Powiedzmy, że dużo pracuję przy fornirach. Jeżeli chodzi o czeczot topolowy to nie występuje on w formie modyfikowanej/podklejonej fizeliną. W hurtowniach jest on w formie paczek, formatek o różnych wymiarach. Bardzo ciężki w obróbce - pofałdowany i kruchy. U seba007 czeczot topola prezentuje się wspaniale. Osobiście również będę tworzył swój pierwszy projekt i szukam u Was na forum inspiracji. Mam do wyboru kilka ciekawych fornirów jednak chyba najbardziej podoba mi się tineo - jabłoń indyjska. Mam dostęp do liści szerokich na 54cm i długich na 320cm. Fornir jest chyba raczej przyjemny w obróbce. Do wyboru jest jeszcze olivka (również na zdjęciach) oraz bubinga.

Skomentuj

Zamieszczone przez darek31 Zobacz posta
      najbardziej podoba mi się tineo - jabłoń indyjska. Mam dostęp do liści szerokich na 54cm
      to naturalne czy sklejane?
      takie wielkie liscie idealne na subwoofery czy skomplikowane konstrukcje

Skomentuj

Zamieszczone przez darek31 Zobacz posta
        Powiedzmy, że dużo pracuję przy fornirach. Jeżeli chodzi o czeczot topolowy to nie występuje on w formie modyfikowanej/podklejonej fizeliną. W hurtowniach jest on w formie paczek, formatek o różnych wymiarach. Bardzo ciężki w obróbce - pofałdowany i kruchy. U seba007 czeczot topola prezentuje się wspaniale. Osobiście również będę tworzył swój pierwszy projekt i szukam u Was na forum inspiracji. Mam do wyboru kilka ciekawych fornirów jednak chyba najbardziej podoba mi się tineo - jabłoń indyjska. Mam dostęp do liści szerokich na 54cm i długich na 320cm. Fornir jest chyba raczej przyjemny w obróbce. Do wyboru jest jeszcze olivka (również na zdjęciach) oraz bubinga.
        ja wybieralem miedzy jablonia, palisandrem i bubinga i padlo na te ostatnie :) rzadziej spotykany niz reszta liscie +50cm a wyglada zacnie zobaczymy jak pod lakierem. Ladny tez jest orzech satynowy mam ponad 5mkw ale koniecznosc laczenia lisci bo tam 26-28cm liscie wiec chyba trafi do ogloszen bo nie ma projektu dla niego :P

http://2.bp.blogspot.com/-OFYZEzm0UQ...-bubinga02.jpg
        Last edited by konradzik88; 23.08.2014, 15:12.

Skomentuj

Pawel S. liście są oczywiście naturalne, nieklejone. Wyglądają tutaj na bardzo mdłe, ale taki urok fornirów. Po ładnym położeniu lakieru kolory będą super.
          konradzik88 bubinga na Twoich zdjęciach również wygląda extra. Liście bubungi też mam w rozmiarze około 50cm i mam tego kilka paczek. Jeżeli chodzi o orzecha satynowego - też mi się podoba, ale nie chcę go raczej teraz używać. Jeżeli Ty chcesz wykorzystać swoje 5mkw to mam na uzbrojeniu spajarkę stykową Fisher-Ruckle Omnimaster. Łączenia są praktycznie niewidoczne.

Skomentuj

amerykance i te ich średniowieczne meble i fototapety na ścianie :razz:

Skomentuj

moja bubinga wyglada podobnie po przesmarowaniu woda, zobaczymy do konca roku mam nadzieje projekt bedzie skonczony jesli znajde gdzies uslugi na cnc w przyzwoitych cenach :)

darek31 satynowy wysylal mi CDO, mowili ze laczenie stykowe w transporcie sie rozpadnie, liscie maja ponad 3m dlugosci :)
              jak nie wymysle dla orzecha projektu a pewnie tak bedzie to moje pierwsze kolumny ktore robia mi za kino zmienia fornir z debowego :P

Skomentuj

Kwestia zabezpieczenia formatek. W warunkach domowych można wszystko zrobić za pomocą szarej taśmy.

Odnośnie fornirów polecam naszą galerię na stronie http://pforadomsko.pl Zaznaczam, że jest to galeria płyt fornirowanych. Nie posiadamy tych wszystkich fornirów na stanie!!! W ciągłej sprzedaży mamy tylko forniry Californir Trading.

Najpiękniejszym fornirem jaki widziałem na żywo było drzewo tygrysie z wybarwieniem jak w naszej galerii (80 euro za mkw). W polsce jeden z większych dystrybutorów sprzedaje gonzalo pod nazwą tygrysie drzewo a szkoda. Posiadam też książkę naszego dostawcy z wszystkimi (prawie) fornirami świata wraz z ich charakterystyką po niemiecku. Natura potrafi zdziałać naprawdę cuda.
                Last edited by darek31; 24.08.2014, 13:09.

Skomentuj

Ładny kawałek mahoniu

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                    Ładny kawałek mahoniu
                    Nielegalnie wycięty wprost z amazońskiej dżungli

Skomentuj

Coś w tym stylu

Skomentuj

bardzo podobaja mi sie te maskownice!
                        praktyczne, piekne i nie nachalne

Skomentuj

To popatrz na kolumny od proa forma
                          Robią fajniejsze

Mi sie te bardziej podobają
                          http://www.proaindividual.pl/audio-m...kolumny-forma/
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

w sumie latwiejsze, ale glosnikow nie widac :(

Skomentuj

A ja myślałem że to głośniki jak accuton a to maskownice orientuje się ktoś jak są montowane?

Skomentuj

Czy ktoś sie orientuje co to za fornir?

Skomentuj

Orzech amerykanski lwestia czy to fornir czy drewaniane listwy

Skomentuj

Dzięki

Skomentuj

sorry za post pod postem ale jeszcze sprawdziłem kolumny. Jest to model amati futura i faktycznie dostaje m.in. wykończenie w orzechu ale włoskim a nie amerykańskim

Skomentuj

Nie widac slojow bo zdjecie ma mocno podciagniety kontrast i czystosc a do tego mocny refleks. Przy takich paskach roznica miexzy wloskim a amerylanskim nie ma znaczenia bo i tak slojow nie widac

Skomentuj

Przy takich paskach roznica miexzy wloskim a amerylanskim nie ma znaczenia bo i tak slojow nie widac
                                          Piep.....rzenie.
                                          To mozw byc nawet jawor jak sie lkier odpowiednio podbarwi.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X