Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Galeria fornirów

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bez wątpienia najprostszy jest modyfikowany.
    Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz posta
    Trudno uzyskac rowna krawedz przy cieciu w poprzek sloja, kruszy sie
    Przyklej taśmę na miejscu cieciea i tnij z taśmą.

Skomentuj

Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz posta
      Ktos kiedys robil na tym sandalowcu?
      Robiłem dokładnie z tego sandałowca miesiąc temu.
      Ten fornir jest w dobrej cenie, ale ma miejscami pęknięcia (prześwity) wzdłuż słoi - widać to jak spojrzysz pod światło,
      dobrze jest więc przed klejeniem obejrzeć dokładnie liść i wybrać fragmenty w najlepszym stanie.

Z jednej strony liścia trafiają się poprzeczne rysy, ale jak przeszlifujesz po naklejeniu wzdłuż słoi, będzie ładnie.
      Klei się bardzo łatwo, jeśli kruszy się przy cięciu w poprzek, to utnij sobie 2mm dalej i te 2mm zeszlifuj - będzie idealna krawędź.
      Ja nie docinam wcale, po prostu po przyklejeniu przecieram z wyczuciem wzdłuż rantu klockiem z założonym papierem ściernym i to co niepotrzebne samo odpada..

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
        Paweł, a tak na marginesie nie za wysoko to tv..?
        przeciez to nie u mnie. ogladalo sie OK

Skomentuj

Makaron - no tak dokladnie sa przeswity, wlasnie ogladam scinki, poprostu trzeba dokladniej ogladac przed nalozeniem, a ja tego nie zrobilem.

Skomentuj

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
            Mam chyba jeszcze gdzieś jeden surowy liść. Przejade go dzisiaj nitro i zobaczę jak będzie wyglądać. Bo paczki które mam były malowane olejnym i może dlatego wygląda tak nietaruralnie.
            http://allegro.pl/oblog-orzech-amery...131520049.html

Zobacz na fotkę główną, jak widać odcień zależy od liścia (choć osobiście spotkałem się z tą "wyblakłą" wersją).

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
              http://allegro.pl/oblog-orzech-amery...131520049.html

Zobacz na fotkę główną, jak widać odcień zależy od liścia (choć osobiście spotkałem się z tą "wyblakłą" wersją).
              Nie no różnica w liściach i odcieniach hardokorowa:).
              Dodam też od siebie że jeśli ktoś chce sklepać coś z orzecha amerykańskiego to niech się uzbroi w cierpliwość bo w obróbce jest bardzo trudny już nie mówiąc o malowaniu na wysoki połysk:))

Skomentuj

nie mówiąc o malowaniu na wysoki połysk)
                Da radę :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                  Da radę :-)
                  hehe
                  Ja nie napisałem że nie da rady tylko że ciężko się go zalewa ze względu na ogromną ilość małych porów które doprowadzą niejednego do załamania nerwowego :))

Skomentuj

No trza lać masz rację, ale to na każdym drewnie :-)

Skomentuj

Ebony macassar w kilku innych wzorach:

Skomentuj

Nie no różnica w liściach i odcieniach hardokorowa:).
                        Dodam też od siebie że jeśli ktoś chce sklepać coś z orzecha amerykańskiego to niech się uzbroi w cierpliwość bo w obróbce jest bardzo trudny już nie mówiąc o malowaniu na wysoki połysk:))
                        To lepiej jatoby nie ruszaj!

Skomentuj

Dziwne, to chyba najłatwiejszy fornir jakim się bawiłem do tej pory ;-)

Skomentuj

Panowie, gdzie kupię taką topolę czeczot?

Najlepiej modyfikowaną.

Skomentuj

Na allegro :). Ale modyfikowany ??/ nie wiem czy można dostać...

...no i gdzie by była zabawa w zaklejaniu dziurek

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ps. Ładny fornirek, mimo że to panel podłogowy

Last edited by ruffpl; 18.08.2014, 23:52.

Skomentuj

O kuźwa jaka cena :o

Skomentuj

około 223zł za 1 m2 :) może to deska dlatego taka cena.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    Panowie, gdzie kupię taką topolę czeczot?

Najlepiej modyfikowaną.
                                    Na allegro bywa czasem w dobrych cenach.
                                    Tylko pamiętaj nie wypełniaj ubytków pyłem. Ja robiłem (żywica plus kawa ), jak wypadnie cały sęk to przeszczepiasz, niektórzy też szpachlują startą korą.

Skomentuj

I właśnie dlatego miał by być modyfikowany.
                                      Ja wiem że naturalny fornir ładniej wygląda, ale "walka" z niektórymi rodzajami mnie odstrasza.

Skomentuj

Czeczoty to tylko naturalne. Występują też modyfikowane, ale wyglądają np. tak:

Chyba, że chodzi o czeczot podklejany flizeliną, tylko szczerze mówiąc nie spotkałem się nigdy z takim czymś. Czeczot to jednak "rzeźbienie" i ta flizelina mogła by bardziej przeszkadzać niż pomagać... Ale może warto popytać u któregoś z dostawców.

Skomentuj

Te paczki zrobiłem kilka lat temu. Był to chyba najładniejszy fornir wg mnie, chociaż nie każdemu musi się podobać. Mogą być kłopoty przy nakładaniu tak wielkich liści bo potrafi być pofałdowany. Sporo sęków jest kruchych i lubią czasem wypaść. Dodatkowo dochodzi szpachlowanie i docieranie, ale docieranie zrobisz mechanicznie więc problemu nie ma. Ciekawie ten fornir wygląda bejcowany. Ja robiłem na brąz i czerwień.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X