Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Kiedyś były litowe wkrętarki Yokuma wyglądające jak DF330D Makita i na jakiś czas zniknęły, teraz widzę są z powrotem.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
      Nie na temat...
      Kiedyś były litowe wkrętarki Yokuma wyglądające jak DF330D Makita i na jakiś czas zniknęły, teraz widzę są z powrotem.
      Są też młotowiertarki jak Makita HR2470 - Yokuma 2470

Skomentuj

Też sobie kupiłem, taką:

Skomentuj

Mogliby zrobić trochę dokładniejszy pomiar głębokości za tą cenę :(. Średnica tulei tylko 12mm?

Skomentuj

To jest dokładnie model Hikoki Hitachi m12ve. Tuleja w zestawie tylko 12 mm.

Skomentuj

Heh, hej, robił ktoś konwersje popularnej makity na dolnowrzecionową ?
              Zamierzam przysiąść takiego patentu na swój sposób ale inspiracje mile widziane.

Skomentuj

Rt0700 nie wkladałbym pod stół gdyż ma otwory wentylacyjne pod spodem i jak tam wleci trochę wiórów to marnie skończy. Ale to moje zdanie. Kolejną sprawą jest za mała moc na frezarkę w stole. Mile widziane 1.5kW+.

Skomentuj

Z wiórami poradzić sobie można osłoną/szczotką, odciągiem. Do prostych zadań myślę że powiano być bez problemu.

Skomentuj

Te małe krawędziarki mają u dołu wydmuch chłodzenia, nic tam nie wleci z urobku.
                    Może minimalnie więcej śmieci poleci w stronę wyłącznika, gdzie są wloty.
                    Nie jest to też jakiś problem, to normalnie też tam syf leci bo frezarka łapie go z otoczenia w czasie pracy, czasami trzeba przeczyścić silniki.
                    Ale to raczej norma.

Bardziej upierdliwe będzie dmuchanie wiórami do góry, przez co bez dobrego odciągu w warsztacie będzie wesoło.

Skomentuj

W marketach Jula, jest tania i ciekawa frezarka, posiadającą funkcje miękkiego startu. Ma bardzo dobre opinie, tylko trzeba sprawdzić jak u niej z luzami na goleniach oraz zobaczyc czy mocowanie frezów jest centryczne.

https://www.jula.pl/catalog/narzedzi...-040027/#tab04

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        W marketach Jula, jest tania i ciekawa frezarka, posiadającą funkcje miękkiego startu. Ma bardzo dobre opinie, tylko trzeba sprawdzić jak u niej z luzami na goleniach oraz zobaczyc czy mocowanie frezów jest centryczne.

Mam z tej firmy wkrętarkę. Ojciec cała altankę nią zrobił. Tyle, że się odrapała. A wkrętów było naprawdę sporo.
                        Miała wadę fabryczną i po roku czasu akumulator wysiadł, przed budową altanki. Uznali gwarancje bo to jakaś partia wadliwych akumulatorów była. Jak za tę cenę spoko. Jeśli jakość frezarki zbliżona to może być spoko produkt.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Mam tej firmy wkrętarkę i zapitala aż miło od paru lat.
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

Ogladalem ja wczoraj. Wyglada solidniej niz najtansze frezarki, ale gorzej niz bosch.
                            Taka posrednia adekwatna do ceny.
                            Nie mniej, posiada minimalny luz na goleni (sprawdzalem na kilku sztukach) i tu mam dylemat. Z jednej strony minimalny luz jest ok 1-1,5mm, ale z drugiej naprawde trzeba uzyc sporej sily zeby to zauwazyc. Nie wiem czy kiedykolwiek przy frezowaniu dociskalbym tak frezarke, aby ten luz byl widoczny. Kwestia niesilowania sie z nia podczas pracy.
                            Obok stal bosch pof1200 i mial to samo.
                            Wydaje mi sie ze kazda frezarka do 500zl bedzie miala taki minimalny luz i wynika to z blokowania wlasciwie jednej strony stopy na odcinku 2-3cm. Frezarki, ktore maja blokowanie stopy na calym obwodzie wrzeciona nie maja tego problemu.
                            Last edited by dolphin123; 20.02.2019, 08:23.

Skomentuj

Dzieki za info. Wydaje sie, ze bedzie to ciekawa maszyna na poczatek :)

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              Wydaje mi sie ze kazda frezarka do 500zl bedzie miala taki minimalny luz i wynika to z blokowania wlasciwie jednej strony stopy na odcinku 2-3cm. Frezarki, ktore maja blokowanie stopy na calym obwodzie wrzeciona nie maja tego problemu.
                              Mój Kress ma blokowanie za pomocą pinu z mosiądzu, który dociska punktowo do lagi. Nie ma absolutnie żadnego luzu na dwóch stopach. Wynika to po prostu z jakości materiałów i precyzji wykonania.

Skomentuj

Wytestowałem sobie w końcu nową frezarke na nowych frezach:

Frezarka ma minimalny luz bez blokady. Ale przy ręcznym zagłębianiu ciężko coś zepsuć w materiale. Masywna, stabilna, nie szarpie. Jedynie trzeba z tą głębokością trochę powalczyć żeby było idealnie ale da się :)

Skomentuj

Ten z lewej zdecydowanie lepszy (chodzi o budowę).
                                  Ile za niego dałeś?
                                  Ja takie kupuję w Obi (LUX TOOLS).

Skomentuj

Za festoola dałem 160zł. Dedra za 9zł. Nie jest niczym odkrywczym że festoolem się frezuje dużo lepiej. Zobaczę jak jest z tym po jakimś czasie jak sie stępi. Czy lepiej kupować jednego drogiego i ostrzyć czy tanie i wymieniać na nowe, bo jeszcze takich z wyższej półki nie przerabiałem.

[ps. ręce w poliuretanie]
                                    Last edited by dzwoniec; 03.03.2019, 15:36.

Skomentuj

Ja już przerobiłem temat frezów i tanie to tylko huhao kupuję a tak to lepiej zapłacić więcej i niech materiału nic nie pali.

Skomentuj

We frezarce lidlowskiej na start są też bdb frezy na start. W ogóle cała frezarka bdb jest. Bardzo podobna do tej z juli tylko bez tych gumowych osłon i zielona a nie czerwona.

Skomentuj

Moja frezarka Lidlowska wyzionela ducha. Padly szczotki.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X