Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Frezarki górnowrzecionowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

RT0700 przekracza w zestawie 500zł ale do dłubania jest świetnym sprzętem.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
      Znajomy kupił bodaj Makite RT0700, fajny zestaw, bo krawędziówka i zwykła frezarka jednocześnie. Bardzo zadowolony jest...
      Bardzo fajna jest... I opinie widzę ma też bardzo dobre w necie. Kojarzysz czy ten Twój znajomy kupował ja w walizce z kompletem przystawek czy samo urządzenie? Różnica to około 200 zł w cenie ~600vs~800zł. W tym droższym wariancie znowu jest pewnie dużo bardziej funkcjonalna...

Skomentuj

Lepiej w full pakiecie kupić.
        Jak będziesz chciał później uzupełnić zestaw o jakąś dodatkową stopę to wyjdzie dużo drożej.
        Kupując w walizce masz cały kompket w jedej skrzyni. Jest tam jeszcze miejsce na pudełko z frezami i cyrkiel się zmieści:)

Skomentuj

Komplet kupił.

Skomentuj

Nie na temat...
            Uwielbiam tę dyskusję forumową na temat zakupów itp. Zawsze się kończy na tym, że człowiek zakłada konkretne wydatki sobie w głowie a potem dochodzi po tygodniu mozolnego szukania do wniosku a ch*j tam biere to raz porządnie 5x droższe :lol:

Dobrze, że istnieje takie coś jak raty PayU xD

To do zestawu musiałbym dokupić od razu frezy.
            Czy spotkaliście się/ macaliście taki zestaw z Makity?
            https://allegro.pl/oferta/zestaw-fre...065-7959354734

W przełożeniu cena na jeden frez wychodzi niecałe 30zl.
            Last edited by Mzamar; 30.12.2019, 22:37.

Skomentuj

Chyba lepiej na sztuki coś kupić bo większość tych zbajerzonych z łożyskiem to się nie przyda do robienia kolumn.
              Też mam rt700 i to na prawdę fajny sprzęt.
              Wcześniej miałem lidlobadziew który nie wytrzymał jednej pary kolumn i CMI z obi, które było dużo lepsze, ale i tak przepaść do makity jeśli chodzi o kulturę pracy.
              Last edited by piotreq123; 30.12.2019, 23:38.

Skomentuj

Która Makita (RP900 vs RT700) w Waszej ocenie bardziej nadaje się do wykonania prostych obudów głośnikowych (wycinania otworów pod głośniki i inne drobne sprawy wykończeniowe)? RT700 (zwłaszcza w zestawie z akcesoriami) była w tym wątku już polecana, ale RP900 ma nieco większą moc i stąd moje pytanie.

Skomentuj

bierz sprawdzone rt700
                  ze wzgledu na dodatki sprawdzi sie duzo lepiej w DIY
                  a do rp trzeba by dorabiac co chwile cos :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    bierz sprawdzone rt700
                    ze wzgledu na dodatki sprawdzi sie duzo lepiej w DIY
                    a do rp trzeba by dorabiac co chwile cos :/
                    ok. Dzięki!

Skomentuj

Do DIY Makita RT0700CX2J którą posiadam jest OK.
                      Jest zgrabna, lekka, a to naprawdę pomaga (no i nie ma luzów).
                      Do ciężkich prac niestety nie polecam, tu już musi być coś mocniejszego.

Kupowałem z Bydgoskim sklepie technicznym DOMITACH za niecałe 800zł.
                      Last edited by marian; 04.04.2020, 22:53.

Skomentuj

bierz sprawdzone rt700
                        I to połowa narzędzia, a druga połowa to dobre frezy.

Skomentuj

Moja ma już chyba z 10 lat to pierwsza wersja ta sprzedawana jeszcze bez Skrzynki itp. Do tej pory żadnej awarii czy problemów - A naprawdę ciężko i często pracuje :)

Skomentuj

Też zaczynam się rozglądać na nową frezarką. Mój stary Performance power NT1501, co prawda nadal działa (póki co wymagał tylko wymiany oryginalnych łożysk), ale bardzo irytuje mnie w nim luz na goleniach. Łapiąc za rączki i jedną ciągnąc w górę a drugą w dół widzę, że frez przesuwa się prawo-lewo o ok 1-2mm. Druga sprawa że sprężyny w goleniach są za mocne i zwiększenie głębokości frezowania w trakcie wycinania otworów pod głośniki nie jest komfortowe. Dodatkowo przy obniżaniu trzeba pilnować właśnie tego czy frezarka nie przechyla się minimalnie na goleniach (z tego co czytam to większość ma taką przypadłość).
                            Zastanawiam się pomiędzy makitą Rp0700, Tritonem (CMC) o mocy 2400W i jeszcze makitą RP2301 (ale ta już jest w cholerę droga, ale za to luz na goleniach ma minimalny, jedna goleń jest łożyskowana, fajny test https://www.youtube.com/watch?v=MCdXXv104LA, od 5:40m jak pracują golenie a od 7:00 luzy, o których mówię).
                            W Tritionie (CMC) bardzo podoba mi się regulacja wysokości bo możemy ją komfortowo zmieniać w trakcie frezowania bez wyłączania maszyny co przydaję się jak się robi kilka przejść przy wycinaniu otworów. Dodatkowo jest jeszcze mikro-regulacja.
                            Ja frezuje głównie w sklejce (bukowa), MDF póki co nie używam.
                            Czy są osoby które posiadają Tritiona (CMC) i mogłyby się wpowiedzieć nt. wspomnianego luzu?
                            Prośba też o informację od osób które posiadają RP0700 jak jest z luzem w tej maszynce?

Skomentuj

Jeżeli możesz wydać większą kase to olej rp0700, bo mimo ze jest dobra w swojej cenie, to jednak wolalbym kupic silniejsza maszyne z mocowaniem frezow 12mm. Mala krawedziowke mozesz sobie dokupic, bo jest bardzo przydatna, a kosztuje niewiele.

Skomentuj

12mm daje olbrzymie mozliwosci. sporo pro frezow juz kupi sie na 12mm
                                ale to sa olbrzymie maszyny i raczej bym to uzywal jako druga czy trzecia frezarke :/

jakbym mial warsztat to bym kupil 12mm do stolika czy do grubszych plyt

a propo pro frezow
                                https://www.npol.com.pl/
                                wcale nie sa drogie

Skomentuj

Dokładnie, wszystko zależy od tego co chce się robić i jakie mamy możliwości warsztatowe.
                                  Przed Makitą miałem Boscha 1400, wielka i ciężka maszyna, za duża do DIY, to pierwsze na minus co zauważyłem po odpakowaniu (zakupy przez internet).
                                  Po pierwszym uruchomieniu już wiedziałem że ją oddam, była tak głośna "na sucho" że u mnie w warsztacie by to nie przeszło.
                                  O luzach na goleniach już nie będę wspominał...

Makita dla mnie jest spoko.

Skomentuj

12mm daje olbrzymie mozliwosci. sporo pro frezow juz kupi sie na 12mm
                                    ale to sa olbrzymie maszyny i raczej bym to uzywal jako druga czy trzecia frezarke :/
                                    Nie wszystkie sa takie wielkie i oczywiscie nie kazdy potrzebuje te duze modele, z duza moca. Gdybym mial sie zdecydowac na jedna, uniwersalna i porzadna maszyne to rozwazylbym AEG MF 1400 KE.

Skomentuj

Miałeś okazje porównywać ją do GMF 1600 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
                                        Miałeś okazje porównywać ją do GMF 1600 ?
                                        Niestety nie, ale to zupelnie inna polka cenowa.

Skomentuj

1600GMF -1800
                                          MF 1400 KE - 1600

podobne pieniądze ... tego typu maszyna powinna być doskonałym kompromisem wielkości do mocy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X