Ja mogę szczerze polecić frezy firmy Luna. Pracowałem z kilkoma rodzajami i naprawdę dają radę :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Frezy
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaprzeszukaj aliexpress
maja sporo ciekawych bajerow
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaw castoramie pojawily sie drozsze frezy. ceny 20-80zl, ale nie uzwyalem jeszcze
Zamieszczone przez Xafu1 Zobacz postaZ tanich używałem tych z Juli i byly ok - tylko te z łożyskami się rozpadają. Jak porządne to tak jak wyżej Globus - dużo ludzi poleca, polskie i względnie tanie
Ostatnio kupiłem nową Makitę RT i chcę mieć chociaż z 1 jakiś porządniejszy frez.
Zamieszczone przez siewcu Zobacz postaMi znajomy polecał frezy marki Globus. Czy dobre - nie wiem, nie sprawdzałem, ale on zadowolony. Jak patrzyłem to cenowo nie ma tragedii.
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJa mogę szczerze polecić frezy firmy Luna. Pracowałem z kilkoma rodzajami i naprawdę dają radę :)
Dzięki wszystkim.
Skomentuj
-
kupilem 20 bubli z ali, zeby znalezc odpowiednie!
teraz zamiast placic 2x40zl za europejskie frezy, mam jeden za 10zl
https://www.aliexpress.com/store/403...146a1c24JJmuqu
troche frezow bralem z tego sklepu i raczej moge polecic
ja uzywam w pracy glownie tych
https://pl.aliexpress.com/item/32872...602180608%21sh
sprawdzaja sie znakomicie w mdf, wiorowce, sklejce, tworzywach, laminatach a nawet z przymusu w stali!
te frezy z castoramy maja nieco inaczej zrobione lozyska.
odsuniete od ostrzy, co sie przydaje np przy szablonach
- 1 lubię
Skomentuj
-
Trochę odkopię, ale do pytania temat idealny. Jak bardzo agresywna dla frezu jest płyta meblowa? Będę musiał tak czy siak kupić frez z łożyskiem na dole do pozbycia się naddatku MDF, HDF i forniru ale kolega źle zamówił płyty meblowe, i taka metoda "naprawy" wydaje się być najprostsza i najszybsza, ale jeśli ma się to skończyć tak, że jemu skrócę płyty i będę musiał zamówić drugi frez dla siebie to sensu to nie ma żadnego... Ja mam pilarkę tarczową, on ma piłę stołową, ale niestety jedna i druga ma tarcze, które nie nadają się do laminowanych płyt, stąd pomysł wykorzystaniu frezu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaspokojnie jednym tanim frezem kilka takich formatek zrobisz
Bo nie widzę tego, że frezem Dedra, których też czasem używam, najpierw skróci MDF, potem HDF a na końcu tym już tępym frezem będzie obcinał fornir.
Do forniru musi być po prostu ostry frez.
Osobiście robię tak, że jeden frez mam na skracanie formatek, jeden frez (lepszej jakości) mam do robienia frezów pod głośnik, a jeszcze jeden (tutaj może być nawet frez Dedra) do obcinania forniru.
Możesz zrobić tak, że kupisz dwa frezy, jeden dla kolegi a drugi dla siebie. I najpierw użyć frez kolegi aby mu przyciąć płyty, a potem tym samym frezem przycinać swoje płyty, po to, aby tego drugiego używać jak najmniej, aby był jeszcze ostry podczas przycinania forniru.
Skomentuj
Skomentuj