Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornirowanie - kleje, metody docisku oraz jego łączenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SUPER Dziekuje.
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Co jak co, ale kupowanie klejow wikolowych w marketach budowlanych, to kosmiczne przeplacanie. Ponad 20zl za 0,75 kg to jakis absurd. Dlatego kupilem wiaderko 4,5kg za 50zl kleju 303.2.

Skomentuj

PM dobrze prawi... trza przetestować te cudo...LINK

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Co jak co, ale kupowanie klejow wikolowych w marketach budowlanych, to kosmiczne przeplacanie. Ponad 20zl za 0,75 kg to jakis absurd. Dlatego kupilem wiaderko 4,5kg za 50zl kleju 303.2.
          Mógłbyś dać link gdzie kupiłeś ten klei za 50zł na allegro i olx za 68zł ?

Skomentuj

Kupilem go w moim miescie, u dystrybutora. Mam do nich kilkadziesiat metrow, wiec tam sie zaopatruje.

Skomentuj

A ja kupiłem właśnie titebond oryginal glue za galon amerykański około 3,8 l dałem 36 funtów
              Rewelacyjny klej, nie umywają się "polskie i zagraniczne białe"
              Taka oferta była na ebay.co.uk - juz nie ma.
              Ale polecam wypróbować, nie wiem na czym polega fenomen tego kleju ale jest rewelawcyjny.
              Pozdrawiam

PS.
              Nawiasem mówiąc niejaki hi_aro obiecał mi tutka nt. okleinowania czy raczej formowania w próżni. Ale widać jak na każdym forum wielu mówi, ale mało mało robi...
              Last edited by Tranzyt; 08.05.2015, 13:15.

Skomentuj

A na czym ta rewelacyjność polega?
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                  Tez jestem ciekawy?

Skomentuj

Tez jestem ciekawy?
                    Ja również mimo że sam nim ostatnio kleiłem fornir na żelazko i się przykleił, jest dobry albe gdzie tu rewelacja że klej klei ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    ..

Skomentuj

bo zagraniczny i drogi?
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

CCC - Cena czyni cuda

Skomentuj

Nie dla tego, spoina twarda szlifowalna i malowalna. A co dla mnie najważniejsze bardzo dobrze przenosi drgania.
                          Stricte przy budowie kolumn pewnie nie ma to znaczenia, ale jak pracuje przy instrumentach to kluczowy czynnik.
                          Jeszcze lepszym klejem był by skórny albo rybi, ale to juz spore kłopoty w aplikacji.

Skomentuj

Czyli nie ma co przeplacac do budowy kolumn.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
                              Jeszcze lepszym klejem był by skórny albo rybi, ale to juz spore kłopoty w aplikacji.
                              Dlaczego.. Trzeba w garze zagotować i jazda😀 swoją drogą timebond ma niezłe kleje, tylko drogie niestety. Kontaktowy to wg mnie rewelka, chodź staram się unikać tych śmierdzieli.

Skomentuj

Czyli nie ma co przeplacac do budowy kolumn.
                                Tu bym polemizował, w sytuacji kiedy chcesz zmienić barwę okleiny bejcą, a nie używać bezbarwnego lakieru, a wystąpiły miejscowe przebicia kleju, możesz mieć problem.
                                Tyczy się klejów białych.
                                Dla tego ważna jest malowalność kleju. I nie chodzi o lakier ale o bejce.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                Dlaczego.. Trzeba w garze zagotować i jazda😀 swoją drogą timebond ma niezłe kleje, tylko drogie niestety. Kontaktowy to wg mnie rewelka, chodź staram się unikać tych śmierdzieli.
                                To prawda, to są bardzo dobre kleje, mam i używam ale w określonych sytuacjach. Przyznasz przecież jak sam stosujesz że mają krótki czas otwarty. I to jest kłopot. Chyba że okleinujemy raklą, ale to bardzo stara metoda i również pracochłonna

Skomentuj

Zamieszczone przez Tranzyt Zobacz posta
                                  Tu bym polemizował, w sytuacji kiedy chcesz zmienić barwę okleiny bejcą, a nie używać bezbarwnego lakieru, a wystąpiły miejscowe przebicia kleju, możesz mieć problem.
                                  Tyczy się klejów białych.
                                  Dla tego ważna jest malowalność kleju. I nie chodzi o lakier ale o bejce.
                                  Zgadza sie, dlatego musisz uzyc takich technik, aby nie doszlo do przebicia kleju, a jesli zajdzie taka sytuacja, to trzeba uzyc dobrej przekladki, ktora wciagnie nadmiar kleju. Poza tym ja naszczescie nie uzywam w ogole bejcowania.
                                  Last edited by Pogromca mitow; 11.05.2015, 13:40.

Skomentuj

Poza tym ja naszczescie nie uzywam w ogole bejcowania.
                                    Są okleiny które nawet przy niewielkiej ilości kleju mogą przebić, te z dużymi porami. I jest to swego rodzaju loteria.
                                    Jakich przekładek używasz do odciągania kleju, to bardzo ciekawa rzecz, spotkałem się z tym nawet sam stosowałem przy laminowaniu vacuum ale tylko w wypadku żywic.
                                    Przy klejach stolarskich nie słyszałem o tym.
                                    PS. Bejca fajna rzecz, mocno rozszerza spectrum barw, ciekawym tematem jest też barwienie lakieru transparentnego - mam doświadczenie tylko w nitro. Ale gdyby ktos barwił poliuretan jestem mocno zainteresowany.

Skomentuj

Wiadomo, ze na dziurawego czeczota to nic nie pomoze, ale np duzo meczylem sie z machoniem, ktorego struktura jest jak sito i przy wiekszym docisku i zbyt duzej ilosci kleju, przebija momentalnie. Wtedy gruntuje fornir klejem, zamykajac mu pory i nic nie ma prawa przebic.
                                      Jako przekladek uzywam dosc grubego papieru z duzej rolki, uzywany np do oslaniania podlogi przed pracami malarskimi. Swietnie sie spisuje jako przekladka do klejow wikolowych.

Skomentuj

Właśnie, i tu wychodzą myki stolarskie, ja nigdy do kleju nie używam wałka tylko japońskiej szpachelki, i nie ma prawa być przebić, kładę jeden film klejowy na okleinie drugi na materiale do którego ma być klejona. Ale wtedy bardzo ważny jest docisk.

Skomentuj

Ja uzywam szpachelki i walka, w zaleznosci od potrzeb. Niestety jedno drugiego nie zastapi.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X