Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lutownice i stacje lutownicze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zawsze można sobie policzyć przedział indukcyjności , ale tak na serio nie ma co oczekiwać nie wiadomo jakiej dokładności od taniego multimetru, istotną informacją nawet jest pogląd jaką mamy indukcyjność. Sam posiadam Fulke 179, fakt że to dobry mutlimetr, ale ma mniejszą dokładność np. od metexa laboratoryjnego w podobnej cenie. Najlepszym wyjściem do pomiaru tego typu elementów jest mostek RLC.

Skomentuj

Układ banalnie prosty, a i koszt wykonania takowego to grosze w porównaniu do ceny multimetru. Pomiary do excela i masz pomierzone cewki.

http://endriusite.boo.pl/projekt/18/...echniczna.html

Skomentuj

Dzięki panowie. Ten multimetr oczywiście nie jest dla mnie konieczny. Kupuję tylko stację lutowniczą w miejscowym sklepie. Możecie mi polecić tą ZD ZhongDi ZD-931 za 170zł?
        http://www.gotronik.pl/stacja-lutown...31-p-1072.html
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Kolba wydaje się strasznie masywna. Jak to miejscowy sklep do pojedź, sprawdź czy Ci waga kolby odpowiada (stacja którą wymieniałem wcześniej w tym wątku ma za***e lekką kolbę dlatego strasznie mi przypadła do gustu, podobnie jak wellery ale cena już nie ta :) ). Jak waga będzie odpowiadać to na resztę raczej nie zwracaj uwagi. Każdy chińczyk ma w środku to samo, różnią się tylko "pudełkiem" i sposobem sterowania (cyfra-analog). Ta (kolba) wydaje się dużo poręczniejsza:

http://www.gotronik.pl/stacja-lutown...xin-p-560.html

Co prawda to analog ale cyfrową też mają. Zauważyłem że te "chińczyki" mają w w/w sklepie ciekawą dopiskę:

"uwaga: elementy grzewcze (grzałki) i groty nie podlegają gwarancji ani rękojmi i ich wymiana jest odplatna."

Osobiście dysponując takim budżetem pomyślałbym o czymś "markowym" z grzałką ceramiczną. Zobacz na tą:

http://www.gotronik.pl/stacja-lutown...mon-p-558.html

No chyba że się uparłeś na cyfrową, to po prostu bierz tą która będzie miała lżejszą kolbę i bardziej giętki kabel.

Skomentuj

Zamieszczone przez bibson3 Zobacz posta
            Układ banalnie prosty, a i koszt wykonania takowego to grosze w porównaniu do ceny multimetru. Pomiary do excela i masz pomierzone cewki.

http://endriusite.boo.pl/projekt/18/...echniczna.html
            Nie osiągniesz dużej rozdzielczości pomiaru jeśli nie dysponujesz dobrymi miernikami, krótko mówiąc większą dokładność będzie miał podany wcześniej UNIT. Jeśli chodzi o samą metodę to nie uwzględnia błędów pomiarowych. W przystępny sposób bez skomplikowanych obliczeń pokazany jest sposób wyznaczania L :) http://www.kmet.agh.edu.pl/wp-conten...instrukcja.pdf

Skomentuj

Padła mi właśnie lutownica i teraz zastanawiam się co kupić. Do tej pory używałem czegoś takiego:

Z mocą 50W i regulacją temperatury, kosztowała ok. 40 zł i byłem z niej dosyć zadowolony.

Lutownica ma służyć typowo hobbystycznie, w domu i w aucie. Chętnie kupiłbym transformatorową, działa od ręki i ma światełko, idealna do lutowania przewodów ale niestety nie bardzo się nadaje do elektroniki. Z drugiej strony zawsze chciałem mieć stację lutowniczą, szybko się nagrzewa, ma regulacje i dodatkowe groty ale niestety jest mało mobilna.

Co moglibyście polecić do max. 150 zł?

Skomentuj

Miałem dokładnie taką samą lutownicę - padła grzałka. Kupiłem taką stację:
                ZD-931

http://www.gotronik.pl/stacja-lutown...31-p-1072.html
                i jestem bardzo zadowolony. Cena 170zł w miejscowym sklepie.
                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Odświeżę kotleta, bo nabyłem STACJA LUTOWNICZA LED ZHAOXIN 936D - cena 120zł.
                  Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Grot szybko się nagrzewa, regulacja temperatury przebiega płynnie. Wszystko ładnie wykończone. Aż chce sie lutować!
                  Jak sprzęcik więcej ze mną czasu spędzi to skrobnę nieco więcej.
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

tez mam taka, jak za ta cene jest naprawde spoko!
                    fajnie ze przewod od stacji do kolby jest bardzo miekki i elastyczny, dosc szybko lapie temp i jest calkiem mocna.
                    mam ja juz ze dwa lata albo lepiej, kilka wzmakow zrobilem i wszystko ok
                    do amatorskiej zabawy polecam!

Skomentuj

miKI, kupiłeś jakieś dodatkowe groty? Czy na "podstawowym" działasz
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

większość elementów lutuje tym standardowym, nawet proste SMD, do bardziej skomplikowanych smd kupiłem cienki grot.

Skomentuj

Chciałem odgrzebać temat i zapytać jaka lutownicę + dodatkowe narzędzia zakupić do mini-warsztatu elektronicznego dla właściwie zupełnego laika(lutowałem tylko trochę transformatorową). Co będzie lutowane: na początek nauka na zepsutej elektronice, później: wymiana kondów, lutowanie prostych układów, na razie bez SMD. Budżet to ~400 zł na wszystko(cyna, jakieś szczypce, lupa, odsysacz - słowem wszystko co potrzebne na początku). Stacja to myślałem o Solomonie 20. Pomóżcie:>

Pozdrawiam
                          KS

P.S.
                          Przeniosłem posta do aktualniejszego tematu;-)

Skomentuj

Ja posiadam stację Solomon SL-20 ESD i poza troszkę sztywnym przewodem i zsuwającą się gumką z kolby nie mam żadnych zastrzeżeń. Groty można dokupić za 7,50 za sztukę.

Skomentuj

Posiadam stację ZD-916. Do moich nieskomplikowanych robótek jest bardzo przyzwoita. Szybko się nagrzewa, trzyma temperaturę, tylko kabel od kolby mógłby być trochę dłuższy. Najmniejsze, co lutowałem, to 0402 i dało radę. :)
                              http://www.gotronik.pl/stacja-lutown...16-p-1148.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                Odświeżę kotleta, bo nabyłem STACJA LUTOWNICZA LED ZHAOXIN 936D - cena 120zł.
                                Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Grot szybko się nagrzewa, regulacja temperatury przebiega płynnie. Wszystko ładnie wykończone. Aż chce sie lutować!
                                Jak sprzęcik więcej ze mną czasu spędzi to skrobnę nieco więcej.
                                I jak tam sprzęt się sprawuje? Ja zastanawiam się nad kupnem ZHAOXIN 936A - bez wyświetlania temperatury.

Skomentuj

Bardzo fajnie! Polutowałem już troszkę i szczerze mogę polecić. Jedynie wkurza mnie krótki kabel zasilający od stacji, ale to taki mały mankament.
                                  marcinsywala.pl

Skomentuj

mobias, ja mam wersję 936A i śmiało mogę polecić :) Za tę kasę nic lepszego nie kupisz.

Chciałem dodać, że idę o zakład, że te wyświetlacze w wersji "D" wskazują temperaturę tak dokładnie, jak podziałka przy potencjometrze w wersji "A" :)

Skomentuj

Również posiadam chińczyka ZHAOXIN 936D. Jak za tą cenę jest naprawdę dobra i w zupełności wystarcza do domowego lutowania. Z wad to sztywne, krótkie kable, lubiące pękać w szczególności przy niskich temperaturach.

Skomentuj

Pozwolę sobie zadać pytanie. Potrzebuje jakiejś taniej lutownicy, głównie do lutowania przewodów/konektorów itd., elektroniki raczej widzieć nie będzie. Do tej pory używałem starej tranformatorówki ZDZ, ale od dłuższego już czasu ma problem z nagrzewaniem się i ostatnio nawet polutowanie przewodu do konektora przy głośniku było dla niej wielką próbą...

Skomentuj

Przeczyść styki, może drut ma słaby kontakt. Mój ojciec ma transformatówkę rok produkcji 76 i śmiga bezproblemowo, tam nie ma zabardzo co się zapsuć.
                                          Last edited by mobias; 12.12.2013, 12:45.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X