O tym AG też wspominałem, do wylutów czy ogólnych zastosowań bardzo fajny, bo nie szkoda go obficie nakładać.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Lutownice i stacje lutownicze
Collapse
X
-
Pisałem o tym AG z puszki, bo jest bardzo tani, ale wziąłem na próbę we strzykawce 10ml "TOPNIK-ZEL" i tu ciekawostka - nie widzę w nich różnicy, no poza tym, że taki gęsty ciężej się wyciska ze strzykawki, niż nabiera z puszki, no i że jest "lekko droższy", teraz na próbę pójdzie Kingbo RMA218, wyrób chiński, ale raz miałem chiński topnik do SMD (kto wie czy nie ten sam) i miał wyjątkowo dobrą konsystencję i nawet dało się nim lutować, także tutaj się zobaczy.
Dodatkowo wziąłem się za zrobienie pneumatycznego dyspensera i może pójdzie w ruch pasta z cyną do SMD, nie mam jeszcze fabrycznego adaptera do strzykawki, ale taki wydłubany samodzielnie na razie daje rady, jak kogoś interesuje taki temat, to mogę podrzucić zdjęcia.Last edited by ampli; 22.02.2019, 14:46.
Skomentuj
-
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaCo do za sprzęt ? Masz linka ? :)
Ma zintegrowaną grzałkę w grocie i akcelerometr, więc wyłącza się jak ją odłożysz. Potrzebny tylko zasilacz do działania :)
Firmware jest open source i można jej robić update podłączając do PC. Sterownik jest na STM32
Skomentuj
-
Zamieszczone przez giJak się sprawdza ? Gdzie dostać w dobrej cenie ?
https://pl.aliexpress.com/item/32850601075.html
mam to od roku i jest po prostu zaj...a :), porównywałem też do TS100 którego ma mój kolega :) TS jest fajny bo malutki i wszystko w rączce ale bardziej uniwersalne jest coś na klasycznych grotach T12
do tego pasują groty od hakko orginalne :)Last edited by bawolek; 25.03.2020, 12:50.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez giJak się sprawdza ? Gdzie dostać w dobrej cenie ?
Jeszcze nie miałem okazji jej odpalić ale jak przetestuję to dam znać.
Zamieszczone przez bawolek Zobacz postado tego pasują groty od hakko orginalne :)
Właśnie TS100 ma tą zaletę, że nie potrzebujesz stacji, która zawala miejsce, podłączasz akumulator od wkrętarki i możesz lutować w polu. Lutownica wielkości długopisu w zasadzie.
No i to, że po odłożeniu sama się wyłącza to moim zdaniem jest bardzo przydatna funkcja.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaW dobrej cenie to z chin, ok 170 zł
Jeszcze nie miałem okazji jej odpalić ale jak przetestuję to dam znać.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bawolek Zobacz postaja zamiast tej TS polecę
mam to od roku i jest po prostu zaj...a :), porównywałem też do TS100 którego ma mój kolega :) TS jest fajny bo malutki i wszystko w rączce ale bardziej uniwersalne jest coś na klasycznych grotach T12
do tego pasują groty od hakko orginalne :)
Bo z tego co kiedyś szukałem, to jest tylko jeden dystrybutor Hakko w Polsce i tak jakoś na szybko cennika tam nie zauważyłem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bawolek Zobacz postaja zamiast tej TS polecę
Nie miałeś problemów ze stykiem grota w uchwycie? Którego uchwytu używasz?
Skomentuj
-
Ja mam obie wersje, trochę polutowałem i nic doginać nie trzeba, kabel jak na ten budżet bajka, groty mimo ceny dają rady, wytrzymują dłużej niż w Solomonie SL10 grzałki (a tam kabel był jak z drewna).
Kusi mnie ori groty kupić jakieś podstawowe, tu używam 2 typów ze zdjęcia i to mi do większości robót starcza.
Skomentuj
-
Z tą kolbą co na moim zdjęciu czarną też się da kupić KSGERa.
Raczej bym polecał iść w tym kierunku, bo kolba z nakrętką to taki trochę wynalazek polegający na przeróbce kolby 936, a ta ze zdjęcia jest wzorowana na oryginalnej do grotów T12.
W przypadku tej z nakrętką dużo grotu wystaje niepotrzebnie.
Skomentuj
-
Nie na temat...Raczej odwrotnie, w tych bez nakrętki więcej grotu jest w samej kolbie, zła praktyka ale zdarzało się nawet odginać nóżki elementów i kolba dalej żyje.
Poza tym nakrętka może się luzować, a sam patent styków też nie jest tam wyjątkowo szczęśliwy (blaszki przylutowane do PCB).
Ja wyszedłem z bardzo prostego założenia, lepiej stosować to, co producent oryginału.
Skomentuj
-
Ja od siebie mogę polecić malutkiego bakon 950d (cena śmieszna, 70-80zł od chińczyka) mega szybko się grzeje, groty z wbudowaną grzałką (10-15zł) u mnie się sprawdza. Jedyną wadę jaką zaobserwowałem to jak jest wyłączona a ciągle wpięta do kontaktu to raz na jakiś czas (kilka godzin) mignie jakiś krzak na wyświetlaczu.
Skomentuj
-
Nie na temat...Bakon to też jest ciekawa opcja, tylko warto zauważyć, że on sprzedawany jest z grotami T13, przy czym w razie czego kolbę można sobie zmienić na T12.
Ta stacja ponoć ma zasilacz 19V w środku, szczerze powiedziawszy mam 2 stacje T12 DIY i jedna ma normalnie 24V a druga 19V, różnicę ciężko wyczuć, chyba że trafiłoby się do lutowania coś o sporej pojemności cieplnej.
Skomentuj
Skomentuj