Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lutownice i stacje lutownicze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

O tym AG też wspominałem, do wylutów czy ogólnych zastosowań bardzo fajny, bo nie szkoda go obficie nakładać.

Skomentuj

Ja natomiast polecam Alpha OM-338 lub Alpha RMA-7

Skomentuj

RMA7 mam i też jestem zadowolony z niego.

Skomentuj

Pisałem o tym AG z puszki, bo jest bardzo tani, ale wziąłem na próbę we strzykawce 10ml "TOPNIK-ZEL" i tu ciekawostka - nie widzę w nich różnicy, no poza tym, że taki gęsty ciężej się wyciska ze strzykawki, niż nabiera z puszki, no i że jest "lekko droższy", teraz na próbę pójdzie Kingbo RMA218, wyrób chiński, ale raz miałem chiński topnik do SMD (kto wie czy nie ten sam) i miał wyjątkowo dobrą konsystencję i nawet dało się nim lutować, także tutaj się zobaczy.

Dodatkowo wziąłem się za zrobienie pneumatycznego dyspensera i może pójdzie w ruch pasta z cyną do SMD, nie mam jeszcze fabrycznego adaptera do strzykawki, ale taki wydłubany samodzielnie na razie daje rady, jak kogoś interesuje taki temat, to mogę podrzucić zdjęcia.
          Last edited by ampli; 22.02.2019, 14:46.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta

Przyszła nowa zabawka. Dla porównania kolba od xytronic 136 esd
            Co do za sprzęt ? Masz linka ? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
              Co do za sprzęt ? Masz linka ? :)
              To jest lutownica TS-100, w sieci jest mnóstwo na jej temat.
              Ma zintegrowaną grzałkę w grocie i akcelerometr, więc wyłącza się jak ją odłożysz. Potrzebny tylko zasilacz do działania :)
              Firmware jest open source i można jej robić update podłączając do PC. Sterownik jest na STM32

Skomentuj

Zamieszczone przez gi
                Jak się sprawdza ? Gdzie dostać w dobrej cenie ?
                ja zamiast tej TS polecę
                https://pl.aliexpress.com/item/32850601075.html

mam to od roku i jest po prostu zaj...a :), porównywałem też do TS100 którego ma mój kolega :) TS jest fajny bo malutki i wszystko w rączce ale bardziej uniwersalne jest coś na klasycznych grotach T12

do tego pasują groty od hakko orginalne :)
                Last edited by bawolek; 25.03.2020, 12:50.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi
                  Jak się sprawdza ? Gdzie dostać w dobrej cenie ?
                  W dobrej cenie to z chin, ok 170 zł
                  Jeszcze nie miałem okazji jej odpalić ale jak przetestuję to dam znać.

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
                  Do TS100 też pasują groty od HAKKO ale one są dłuższe.

Właśnie TS100 ma tą zaletę, że nie potrzebujesz stacji, która zawala miejsce, podłączasz akumulator od wkrętarki i możesz lutować w polu. Lutownica wielkości długopisu w zasadzie.
                  No i to, że po odłożeniu sama się wyłącza to moim zdaniem jest bardzo przydatna funkcja.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                    W dobrej cenie to z chin, ok 170 zł
                    Jeszcze nie miałem okazji jej odpalić ale jak przetestuję to dam znać.
                    Koniecznie daj znać jak toto działa, właśnie miniaturyzacja w niej jest super :)

Skomentuj

ja zamiast tej TS polecę
                      https://pl.aliexpress.com/item/32850601075.html

mam to od roku i jest po prostu zaj...a :), porównywałem też do TS100 którego ma mój kolega :) TS jest fajny bo malutki i wszystko w rączce ale bardziej uniwersalne jest coś na klasycznych grotach T12

Ma kolega jakieś dojście do oryginałów T12? (Ponoć w Europie nazywają się T15.)
                      Bo z tego co kiedyś szukałem, to jest tylko jeden dystrybutor Hakko w Polsce i tak jakoś na szybko cennika tam nie zauważyłem.

Skomentuj

Ja przymierzam się do wersji z wbudowanym zasilaczem, tylko te uchwyty wszystkie wydają się być nie za ciekawe.
                        Nie miałeś problemów ze stykiem grota w uchwycie? Którego uchwytu używasz?

Skomentuj

Używam tej stacji od około 6msc. Daje radę. Uchwyty może z 2x doginałem przez częstą podmianę grotów. Używam tych wzmocnionych "high grade". Rączka niebiesko żółta z nakrętką.

Pracowałem wcześniej na Pace st 50 i znacznej różnicy nie ma.
                          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Ja mam obie wersje, trochę polutowałem i nic doginać nie trzeba, kabel jak na ten budżet bajka, groty mimo ceny dają rady, wytrzymują dłużej niż w Solomonie SL10 grzałki (a tam kabel był jak z drewna).

Kusi mnie ori groty kupić jakieś podstawowe, tu używam 2 typów ze zdjęcia i to mi do większości robót starcza.

Skomentuj

Chyba nie sprecyzowałem. Chodziło mi o KSGER.

Jeśli chodzi o groty to z aliexpress, zwykłe od oficjalnego sklepu KSGER, a "high grade" od "QUICKO Store"
                              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Z tą kolbą co na moim zdjęciu czarną też się da kupić KSGERa.

Raczej bym polecał iść w tym kierunku, bo kolba z nakrętką to taki trochę wynalazek polegający na przeróbce kolby 936, a ta ze zdjęcia jest wzorowana na oryginalnej do grotów T12.
                                W przypadku tej z nakrętką dużo grotu wystaje niepotrzebnie.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Można też sobie ewentualnie dokupić kolbę samą i wypróbować. Ta z nakrętką może by była lepsza, bo żadnych luzów by nie było pomiędzy rączką i grotem?

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Raczej odwrotnie, w tych bez nakrętki więcej grotu jest w samej kolbie, zła praktyka ale zdarzało się nawet odginać nóżki elementów i kolba dalej żyje.
                                    Poza tym nakrętka może się luzować, a sam patent styków też nie jest tam wyjątkowo szczęśliwy (blaszki przylutowane do PCB).

Ja wyszedłem z bardzo prostego założenia, lepiej stosować to, co producent oryginału.

Skomentuj

Ja od siebie mogę polecić malutkiego bakon 950d (cena śmieszna, 70-80zł od chińczyka) mega szybko się grzeje, groty z wbudowaną grzałką (10-15zł) u mnie się sprawdza. Jedyną wadę jaką zaobserwowałem to jak jest wyłączona a ciągle wpięta do kontaktu to raz na jakiś czas (kilka godzin) mignie jakiś krzak na wyświetlaczu.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Tego Bakona to już bym dawno kupił, bo akurat czegoś takiego szukałem małego co można by np. zawiesić na ścianie i żeby dużo miejsca nie zajmowało na stole, jednak 50 W to wydaje mi się trochę mało

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Bakon to też jest ciekawa opcja, tylko warto zauważyć, że on sprzedawany jest z grotami T13, przy czym w razie czego kolbę można sobie zmienić na T12.

Ta stacja ponoć ma zasilacz 19V w środku, szczerze powiedziawszy mam 2 stacje T12 DIY i jedna ma normalnie 24V a druga 19V, różnicę ciężko wyczuć, chyba że trafiłoby się do lutowania coś o sporej pojemności cieplnej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X