Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC Bass-Reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Panie Pietros,czy miał Pan głośnik GDN-17-208-SW?
    Nie, nie miałem tego głośnika ale czytałem trochę na jego temat i problemów z nim związanych.

bo przecież ma 200W,i co z tego?
    Tak, wiem, że moc głośnika to tylko wytrzymałość termiczna cewki (i to tylko w określonych warunkach) i może się mieć nijak do tego co wytrzyma głośnik w naszej docelowej obudowie.
    Wiem, że 8 calowy głośnik nie służy do burzenia ścian, jednak widać że głośnik mechanicznie jest w stanie przyjąć jeszcze sporo mocy ale wtedy pojawiają się stuki.

cewka uderza o nabiegunnik,głośnik szybko osiąga swoje maksymalne wychylenie
    Tylko, że w moim przypadku głośnikowi jeszcze daleko do osiągnięcia maksymalnego wychylenia.

Gdybym rozbujał mojego stx jak na tym filmiku poniżej, to oprócz basu miałbym jeszcze piękną symfonię bliżej nieokreślonych stuków. Dodam, że te hałasy pojawiają się dużo szybciej przy mocnym i szybkim basie np. hardstyle. Postaram się jutro dodać film przedstawiający problem.

Może ktoś napisać jak gra SW.STX.10.2.400.2x2.F.S.PP w porównaniu do SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC? Czy Helix DB Two byłby w stanie go sensownie zasilać?

Skomentuj

Zamieszczone przez pietros Zobacz posta
      Wiem, że 8 calowy głośnik nie służy do burzenia ścian, jednak widać że głośnik mechanicznie jest w stanie przyjąć jeszcze sporo mocy ale wtedy pojawiają się stuki.
      i tu pojawia sie dylemat "geniuszu" sound wave'a...
      te glosniki sa zaprojektowane tak zeby zminimalizowac znieksztalcenia. ojawia sie to wlasnie tym co piszesz - "wydaje sie ze jest w stanie przyjac wiecej"
      tak wiec ludzie pompuja w niego jeszcze wiecej mocy i dlatego niszcza sie cewki, ktore wyskakuja ze szczeliny lub odrywaja sie zawieszenia...

widac ze w tanich glosnikach jednak musi zastosowac klasyczne rozwiazania i wprowadzic "charczenie" jako ogranicznik wytrzymalosci glosnika :/

jak ty takiej muzyki sluchasz to jak najszybciej zmien go na 10"
      mocy nie masz za wiele, ale duzo lepiej ci sie sprawdzi w takiej muzyce
      tak samo robie u brata bo niepotrzebnie katuje ten glosnik ;]

Skomentuj

A czy mierzył ktoś może ile ten głośnik naprawdę ma mocy rzeczywistej?

Skomentuj

A po co komu potrzebne?

Zgadzam sie całkowicie z Pawlem.
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel1304 Zobacz posta
            A czy mierzył ktoś może ile ten głośnik naprawdę ma mocy rzeczywistej?
            przeciez Sound Wave to zmierzyl i podal w karcie glosnika
            200 i 300w, zaleznie od normy
            zgodne z normalnymi warunkami sa te 200w

Skomentuj

Pytam, bo jestem ciekawy jaka bedzie optymalna moc wzmacniacza do tego glosnika.

Skomentuj

Pytam, bo jestem ciekawy jaka bedzie optymalna moc wzmacniacza do tego glosnika.
                to nie tak się to okresla
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Hmm, a jak? Bo ja mysle, ze jesli glosnik ma te 200 W RMS to raczej nie ma sensu przeplacac za wzmacniacz 500W, bo zagra tak samo dobrze ze wzmacniaczem 300W, pomijajac juz kwestie jakosci wzmacniaczow itp.

Skomentuj

a wiesz co to skutecznosc glosnika?
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

proponuje poszukac wzmacniacza o mocy MINIMUM 200w
                      kolejny paradoks tych glosnikow jest taki ze zawodnicy CA SQ pakuja w nie po 300-500w i nic sie z nimi nie dzieje
                      a amatorzy zabijaja go w 5s wzmacniaczem 100w

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        kolejny paradoks tych glosnikow jest taki ze zawodnicy CA SQ pakuja w nie po 300-500w i nic sie z nimi nie dzieje
                        a amatorzy zabijaja go w 5s wzmacniaczem 100w
                        wiem coś o tym :)

bo grać to trzeba umić
                        Last edited by lklukasz; 16.09.2012, 12:11.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          bo grać to trzeba umić
                          No i wyjaśnione.

Skomentuj

Kolega Pietros chyba zapomnial, wiec ja wstawie te stuki:

Co o tym myslicie?

Skomentuj

to akurat brzmi jak zle wycentrowana cewka
                              wlacz sinusa i sprawdz czy bedzie wystepowalo
                              aha - i nie zatykaj otworu na dole magnesu! od tego tez "stuka"

Skomentuj

To nie od tego otworu, trzymalem glosnik w roznych pozycjach, nawet do gory nogami. Przypadkowo dotknalem palcami membrany, wtedy stuka caly czas, nawet przy delikatnym ruchu membrany. Teraz nie wiem, oddawac glosnik na reklamacje?

Skomentuj

jak pisalem - wlacz sinusa i zobacz czy tez ociera/brzeczy/stuka
                                  wtedy bym odsylal
                                  np bratu wsadzilem niedawno glosnik i tez przy srednim poziomie ociera cewka. a glosnik nie rozklejony ani nic

Skomentuj

Nie podoba mi się też ten klej na dole membrany, nie wiem, może się rozkleiło?
                                    A możesz coś więcej powiedzieć o tym sprawdzaniu sinusem?
                                    Last edited by pawel1304; 19.09.2012, 13:12.

Skomentuj

Nie podoba mi się też ten klej na dole membrany, nie wiem, może się rozkleiło?
                                      klej wyglada OK. rusz palcami i sam zobacz czy sie nie rozkleilo

A możesz coś więcej powiedzieć o tym sprawdzaniu sinusem?
                                      jak nawet nie wiesz co to znaczy to odpusc sobie

Skomentuj

Z tym sinusem sobie odpuszcze:)
                                        Ale wyraznie cos jest nie tak z glosnikiem, podlaczalem tez pod domowy wzmacniacz i to samo.
                                        Chyba musze sie skontaktowac z producentem i obgadac sprawe czy w ogole przyjma na reklamacje. Orientujesz sie Pawel jak oni tam podchodza do takich spraw? Moze odsylales tam cos kiedys na gwarancje?

Skomentuj

odsylaj z kartka co i jak i czekaj cierpliwie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X