Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] Szerokopasmowce na Tang Band W4 657SC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak to powiedzial kiedys ktos madry : if the midrange is wrong - everything is wrong

Skomentuj

ale bynajmniej nie oznacza to, if the midrange is good - everything is good
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

no, oczywiscie, ale jak nie ma dobrej srednicy, to nie ma co sie spuszczac nad reszta. Od srodka pasma powinno sie zaczynac...

Skomentuj

Ten TB ma fajna charakterystyke przetwarzania, ktora mozna latwo "wyprostowac" odpowiednia obudowa. Te podbicie na niskich wysokich musi byc mordercze dla uszu, szczegolnie gdy sie dostarczy juz kilka watow.
          Jestem tez niemal pewien, ze niska srednice ma wypchnieta ten TB, ze wzgledu na BS, stad pewnie przydalyby sie pomiary, zeby dorobic odpowiedni filtr RLC.

Tutaj jest fajny dokument odnosnie tego TB ( tylko inna wersja )

http://madspeaker.com/extras/W4657SBequalized.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
            Jestem tez niemal pewien, ze niska srednice ma wypchnieta ten TB, ze wzgledu na BS, stad pewnie przydalyby sie pomiary, zeby dorobic odpowiedni filtr RLC.
            Dlatego jeśli ktoś się skusi na pomiary tego głośniczka i zaprojektuje odpowiedni filtr RLC, to będę bardzo wdzięczny za udostępnienie schematu. Zamówiłem już kolejną parkę tych głośniczków, tym razem tylko i wyłącznie na mój użytek i jestem w stanie udostępnić komuś kolumienki do pomiarów jak tylko je skończę. Projekt jest naprawdę wart zainteresowania.

Skomentuj

Rfck na diyakustyk.com robi na nich linię transmisyjną - może odezwij się do niego bo on na pewno będzie robił jakąś filtrację - wiem, że w TL'ce może być ona inna niż w Twoim monitorku ale może Rfck coś doradzi. Tylko projekt idzie mu trochę jak krew z nosa

http://diyakustyk.com/forum/viewtopic.php?t=799

Skomentuj

Popieram myśl skal_ar'a, jeśli ktoś ma możliwość niech dokona stosownych pomiarów. Zainteresowanie tematem jest duże a filtr mógłby wprowadzić znaczącą poprawę.

Skomentuj

Patrzac na pomiary RFCK beda potrzebne dwa filtry. Jeden na stlumienie tej wypchnietej srednicy ( moj zaph identycznie sie zachowuje na srednicy, tez ma tam lekkie podbicie okolo 3dB i mnie to na tyle przeszkadzalo, ze bylem zmuszony uzyc az cewki 3mH ). Dodatkowo bedzie potrzebny kolejny filtr na ten rezonans na 8Khz . O ile ten drugi filtr nie bedzie drogi numerycznie, tak ten pierwszy ze wzgledu na cewke i kondensator to juz beda wieksze koszta.
                  I tu jest pytanie, czy w glosniku za 100zl/szt jest sens robienia az tylu korekt....

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
                    I tu jest pytanie, czy w glosniku za 100zl/szt jest sens robienia az tylu korekt....
                    To tak jakbyś pytał, czy jest sens łączyć midwoofer AWX STX-a za 130 zł z Seasem 27 TBFC/g i dawać do niego zwrotkę za 100 zł/szt.... No dobra, może porównanie nie do końca trafne i może według niektórych osób warto jednak zainwestować w droższą szerokopasmówkę i nie korygować jej dźwięku aż tak mocno. Z drugiej strony niektórym osobom, w tym również mnie, może do tego stopnia odpowiadać dźwięk TB W4 657SB (bo taka wersja jest teraz w polinku), że wyłożą drugie tyle na filtry RLC. Nie będę się wypowiadał za innych, ale według mnie warto, bo dźwięk aluminiowej szerokopasmówki bardzo mi odpowiada i bardzo pasuje do muzyki jakiej słucham.

Skomentuj

Czaruję...
                    X