Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2.5-drożne] 2,5 drogi na AWX-ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KORKALHOM Zobacz posta
    "pierwsza warstwa grubo lakierem i szlif. kolejne juz cienkie bez miedzyszlifu (przy natrysku)"-a jak przy pędzlu?
    Wskazówka
    zaznacz interesujacy ciebie tekst i uzyj opcji "cytowanie selektywne" zamiast cytowac to recznie

przy zabawie pedzlem niestety musisz czekac az kazda warstwa wyschnie naprawde pozadnie i trzeba ja przeszlifowac (bardzi delikatnie papierem 240-360) zeby kolejna warstwa miala sie czego trzymac

Zamieszczone przez KORKALHOM Zobacz posta
    Nie mam dostępu do sprężarki więc takie lakierowanie odpada
    lepiej popytaj. za dobre 0,5-0,7l bys mial nieporownywalnie lepszy efekt

Skomentuj

No tak, kompresor wygrywa bezapelacyjnie z innymi metodami ale jeśli nie znajdziesz do niego dostępu to może spróbuj lakierować wałkiem? Jest to bardzo dobra alternatywa dla pędzla. Nanosi równe, cienkie warstwy i nie widać "kierunku lakierowania". Co prawda pędzlem też się da ale jednak trzeba mieć tutaj wprawę; wałkiem jest to dużo łatwiejsze.

Skomentuj

Decydując się na wałek jaki lepszy: jakaś gąbka, czy taki z włóknami? Nie chciałbym już na tym etapie spartolić.

Skomentuj

Filcowy albo gąbkowy. Z gąbkowymi jest jednak taki problem, że niektóre lakiery (zwłaszcza te z szeroko pojętej rodziny nitro) mogą je po prostu palić, topić. Filcowy jest bardziej uniwersalny ale czasami zdarza się, żę wypadają mu włoski. Tutaj trzeba popróbować ale polecam próbować w tych filcowych. Kup w sklepie ze trzy (to nie jest drogie ale możesz też zacząć od kupna jednego ) i któryś na pewno będzie OK.

Skomentuj

Dzięki za pomoc

Skomentuj

Podczas zakupu farby i lakieru do pomalowania kolumn pojawiła się jeszcze jedna niejasność.
              1. Znalazłem na półce w markecie bezbarwny podkład akrylowy do lakeru, ale teraz nie wiem na ile ten podkład naprawdę jest istotny czy można go pominąć, jeśli istotny to czy użyć go zarówno pod farbę i pod lakier (kolorystyka kolumn podobna jak w temacie z pominięciem czarnej ramki),
              2. Jakiego rodzaju farby i lakieru użyć: akryl, emalia (rozumiem jako olejnica?), czy poliuretanowy?
              Czy na podkład akrylowy kładzie się farbę również akrylową? Jaka jest różnica między tymi gatunkami?
              3. Do tej pory planowałem pomalować górę i dół oraz tył kolumny czarną farbą, a nastęnie polakierować całość, ale teraz nie wiem czy nie lepiej przed pomalowaniem położyć warstwę tego podkładu?

Skomentuj

1. Przepiękna konstrukcja.
                2. Albo jestem ślepy albo nie zdradziłeś wymiarów trapezu w podstawie.
                3. Czy pomiędzy GDWK, a resztą wzmocnienie też jest z otworami?

Skomentuj

1. Dziękuję.
                  2. Trapez o podstawach 80 i 160 i wysokości 350(to jest trapez światła kolumny)
                  3. Tak.

Skomentuj

Co daję połączenie komory wysokotonowca z średniakami(w oryginalnym projekcie są oddzielone)?

Skomentuj

kompletnie nic!
                      99% wysokotonowek jest szczelna wiec robienie dla nich komory jest bez sensu

jedyna zaleta to zyskana pojemnosc

Skomentuj

Za Pawłem + to, że w oryginalnym projekcie nikt nie walczył o wymagany litraż, aby całość zmieścić w zamierzonym kształcie obudowy.

Skomentuj

Witam.

Orginalnie przednia ścianka nie jest pochylona, a w tym projekcie jest. Czy trzeba dokonywać jakiś zmian w zwrotnicy? Czy różnica w dzwięku dla "zwykłego zjadacza chleba" jest całkowicie pomijalna między orginalną a tą konstrukcją?

Pozd

Skomentuj

wiekszy wplyw na wypadkowa ch-ke kolumn bedzie mialo polozenie wysokotonowki niz pochylenie kolumn

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              wiekszy wplyw na wypadkowa ch-ke kolumn bedzie mialo polozenie wysokotonowki niz pochylenie kolumn
                              Pawle rozumiem że mówisz o ułożeniu wysokotonówki na froncie kolumny. W orginale wysokotonówka jest przesunięta od osi, w tej konstrukcji umieszczona w osi całej kolumny. Czy różnica będzie słyszalna?

Skomentuj

bez porownania nie
                                jakbys porownywal konstrukcje oryginalna i zmodyfikowana to roznice na pomiarach beda na 100% (tylko nie wiem jak duze) ale czy roznica bedzie slyszalna? tego rowniez nie wiem - trzeba by sie przekonac

Skomentuj

o stary ware z podłogi bede musiał skrobac Bajera :)

Skomentuj

wymiary tego trapezu 80 160 i 350
                                    te 350 to odcinek A B czy wysokość h ?

Skomentuj

oczywiście, że h

Skomentuj

Strasznie mnie interesuje jedna sprawa... jak jest położony ten skaj? bo przyglądam się tego typu konstrukcjom i wiem że front jest przyklejony zazwyczaj do skrzynki. A Skaj jest kładziony później, tylko jak to jest zrobione że nie widać końca skaju? Jest to robione ja zakładkę? w jakiś sposób zawinięte pod ten front czy jak? macie jakieś fotki robione przy klejeniu tego skaju? Strasznie mnie interesuje jak to robicie, bo w za jakiś czas mam zamiar zrobić coś podobnego.

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba1 Zobacz posta
                                          zawinięte pod ten front
                                          Dokładnie tak.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X