Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2.5-drożne] 2,5 drogi na AWX-ach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

skoro juz sie posmialismy to moze kilka slow wyjasnienia
    to wlasnie zwrotnica jest odpowiedzialna za ostateczne brzmienie kolumny!
    wsadzajac dowolna zwrotnice uniwersalna mozemy w najgorszym przypadku nawet spalic glosniki wysokotonowe!
    tak wiec jak najszybciej zbieraj 150-160zl na czesci do zwrotnic i je zmieniaj (nie kupuj gotowych, zrob je sam)

Skomentuj

Zamieszczone przez macello05 Zobacz posta
      wykonane również na tych samych przetwornikach AWX. Niestety ja głośników nie dostałem do testów wiec na drugiego niskotonowca na razie nie starczyło. podobnie jest z zwrotnicami - dedykowane za drogie, także tymczasowo wrzuciłem jakieś byle dwudrożne. w przyszłości może dokupię dedykowane albo postaram się sprzedać kolumny bo finansowo założenia zostały przekroczone
      Pozostaje pytanie którą wersję 18AWX autor tego projektu zastosował 8 czy 15ohm?

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
        1. Dziękuję.
        2. Trapez o podstawach 80 i 160 i wysokości 350(to jest trapez światła kolumny)
        3. Tak.
        Bingant jak mam rozumieć "trapez światła kolumny" chodzi Tobie o wymiar zewnętrzny czy wewnętrzny z odliczeniem grubości ścianek ? oraz na jakiej wysokości jest umieszczony BR

Skomentuj

Witam
          Tyle zachwytów nad projektem, a zdjęcia na pierwszych stronach niedostępne. Jestem na forum od niedawna i chętnie bym je obejrzał.

Skomentuj

Widać kolega Bigant nie przeniósł fotek na serwer Diyaudio.pl
            Tutaj masz link do elektrody, gdzie są zdjęcia http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1623043.html

Skomentuj

Fajnie, jeśli nie musielibyśmy linkować się po zdjęcie na elektrodę..

Skomentuj

Nie na temat...
                pytalem kiedys binganta o upload zdjec na nasz serwer. twierdzil ze stracil wszystkie zdjecia...
                chyba trzeba by je zgrac z elektrody i zaladowac tutaj

Skomentuj

Nie na temat...
                  Po tym jak został tu potraktowany to nie dziwię się, że "stracił" fotki a także zapał do pisania :)
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                    Jak został potraktowany?

Skomentuj

Witam,
                      W oryginalnym projekcie w obudowie są wbudowane przegrody ukośne na dole i głośnik wysokotonowy ma zamkniętą komorę. Podobno ma to zapobiegać powstawaniu fal stojących. W tym projekcie

http://diyaudio.pl/showthread.php/16...FX-300-STX-AWX

zauważyłem że tych wstawek niema, oraz objętość obudowa ma ok 40 litrów, w oryginale 35. Chciałbym zbudować takie kolumny i nie wiem czy robić te ukośne przegrody czy nie, oraz jaką objętośc powinna mieć obudowa. Kolega w powyższym temacie pisał, że miał problemy ze strojeniem bass-reflex`u i musiał zrobić go z tyłu. Czy to nie jest spowodowane tym, że nie zastosował tej przegrody na dole?

Skomentuj

jedni to slysza, inni nie. dla swietego spokoju lepiej zrobic te skosne przegrody

AWXy maja to do siebie ze trzeba im mocno tlumic obudowe! inaczej mocno dudnia

Skomentuj

pawel a czy w komorze grze jest bass reflex powinna byc watolina?

Skomentuj

Tak, przeciez napisalem ze ta komore trzeba mocno wygluszyc
                            Fabrycznie jest tam mata bitumiczna z filcem na kazdej sciance i duzo watoliny

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              Tak, przeciez napisalem ze ta komore trzeba mocno wygluszyc
                              Fabrycznie jest tam mata bitumiczna z filcem na kazdej sciance i duzo watoliny
                              oj tak, właśnie testowałem, bez odpowiedniego wygłuszenia mimo solidnej skrzynki dudni

Skomentuj

Czaruję...
                              X