Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x

Najpopularniejsze głośniki, na początek zabawy z DIY, zostały odświeżone. pora wiec na przetestowanie i nowy projekt

Głośniki:
    GDN 14-100-8 SCX / W.15.140.8.MCX http://stx.pl/w-15-140-8-mcx.html
    T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X / T.10.200.8.PCX http://stx.pl/t-10-200-8-pcx.html lub http://stx.pl/t-10-200-8-pc.html lub drozszy AWX

Głośniki kupiłem już jakiś czas temu. Nowe SCXy okazały się tak dobre, że uznałem za niestosowne używanie najtańszej GDWK PC. Zastosowałem więc lepszy GDWK PCX

Zalecana przez producenta obudowa to 10 litrowy b-r. Testowałem go w zakresie 6-12 litrów. Najlepiej spisuje się w nieco większej obudowie niż zalecana, czyli 12 litrów.
    Niestety monitorki robiłem dla kolegi, który ma małe mieszkanie. Starałem się więc iść na kompromis i zrobić jak najmniejsze.

Obudowa ma ok 8 litrów. Zbudowana jest z 10mm MDFu, front i podstawa jest z 19mm. W środku nie mogło zabraknąć wzmocnień z racji cienkiej ścianki.
    Tunel b-r szczelinowy na przedniej ściance - ostatnio bardzo mi się to podoba

Obudowa oklejona fornirem orzech amerykański i lakierowana lakierem nitro półmat.

projekt:

http://pawel.diyaudio.pl/michala%20m...dwk%20pcx).PDF

Zdjęcia z budowy:

zwrotnica

jest to druga wersja jaka publikuje (pierwsza nieoficjalnie)
    w tamtej basu bylo wystarczajaco, ale w wiekszej obudowie
    po odsluchaniu tej zwrotnicy w mniejszej obudowie basu bylo zdecydowanie za malo. stad zmiana

zwrotnica ta jest kompromisem miedzy iloscia basu a jakoscia brzmienia i iloscia srednich tonow
    mam nadzieje ze sie podoba

Wszystkie proponowane wysokotonówki mają zbliżone charakterystyki (im droższy tym bardziej wyrównane pasmo) stąd na jednej zwrotnicy można zastosować wszystkie 3 GDWK

Proponowane części do zwrotnicy:

stx
    http://www.stx.pl/kondensator-pet-3-6-uf-100-v-stx.html (tanszy niz w polinku)
    http://www.stx.pl/kondensator-pet-4-...kat-1-930.html (jakby ktos chcial cos lepszego niz elektrolit)

polink
    000-1880 Cewka ind. 0,300mH +/-3% 0,430? dr.0,70mm śr.33 dł.8mm
    000-2025 Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,490? dr.0,80mm Fe 0,064kg. śr.38 dł.20mm
    001-0029 Kon. 6,80µF 100VDC 10% ELE. NP MDL śr-10/ 20mm. poziomy
    001-0244 Kon. 3,60µF 400VDC 5% MKP Jantzen Cross-cap śr-17/ 36mm. poziomy (lub to samo z STXa)
    002-0301 Rez. 3,00? 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący
    002-0325 Rez. 6,20? 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący
    002-0340 Rez. 10,00? 5W 5% MOX (met) RSS Ty-Ohm śr.8,5/24 samogasnący
    014-0160 Tuleja dystansowa do obwodów drukowanych, śred.8 wys.8mm

kondensatora 0,56uF nie ma taniego w STX, a w polinku jest drogi. Proponuję więc zaopatrzyć się w lokalnym sklepie. Ja za MKT zapłaciłem 90gr!

Gotowe monitory u kolegi Michała:

gotowe monitorki w koszalińskim parku. podziękowania dla Urszuli Cienkowskiej za zdjęcia!

w tle kolega Michał wraz z moją chrześnicą

Jak to brzmi?

Nowy SCX gra skromniejszym basem niż jego poprzednik, ale za to żywszym i bardziej zróżnicowanym.
    W mniejszej obudowie ma tendencje do podbarwiania wyższego basu, więc niezbędne będzie wytłumienie. W 10-12 litrach nie zauważyłem z tym problemów.
    Basu jest wystarczająco do codziennego spokojnego słuchania. Jeżeli ktoś preferuje większe ilości basu to niech wybierze większy model.
    Średnie tony w poprzedniej wersji były nieco matowe. Teraz mamy dużo lżejsze i przyjemniejsze średnie tony z woofera.
    Wysokie tony detaliczne, ale niestety głośnik potrafi zaszeleścić :/ co nie zmienia faktu że za te pieniądze jest to znakomita propozycja o niedoścignionym wyglądzie!

Jak pisałem wyżej, zwrotnica ta jest kompromisem między ilością basu a detalicznością średnich tonów. Stąd ten mały dołek w miejscu podziału. Jak się go pozbywałem to brzmiało lepiej, ale znowu basu za mało.

podsumowując - śmiem twierdzić że obecnie sprzedawane SCXy byłyby topowymi modelami STXa 10 lat temu! Tak technologia poszła do przodu

teraz pytanie - ktore zdjecie do kalendarza?

Skomentuj

Drugie zdjecie z facetem i dzieckiem moim zdaniem
      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

mi sie podoba 3 lub ktores z michalem i wiktoria

Skomentuj

Mi się podoba 1 lub 2 zdjęcie w parku.
          Pawel może masz jakiś szkic obudowy? Wymiary i BR.
          Świetna robota i wykonanie!
          Zwrotnica trochę rozbudowana i podniesie koszty ale chyba warto. Warto?

Skomentuj

to "rozbudowanie" to maly kond i rezystor - mnie to kosztowalo 1,4zl/szt
            a jest niestety konieczne ze wzmgledu na "gorke" na skraju pasma GDNa

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
            Mi się podoba 1 lub 2 zdjęcie w parku.
            wszystkie sa w parku :p
            1 lub 2 w kolejnosci?

szkicu obudowy celowo nie dawalem bo jest troche zbyt skomplikowana jak dla poczatkujacych
            no i jak pisalem lepie dac 12 litrow a nie 8

Skomentuj

Zwrotnica to nie proble;]
              Zdjęcie 1 lub drugie na tle fontanny.
              12L to trochę duża budka się robi. Myślę na coś ok 10L.
              Próbowałeś coś z 17SCX?
              Podeślij szkic na PW jeśli możesz.

Skomentuj

Nie dość że dobre zdjecia do kalendarza będą to jeszcze ciekawa propozycja się pojawiła, wielkie dzięki, raczej nie mój krąg zainteresowania ale ale chętnie sprawdzę po 3sm

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                  Próbowałeś coś z 17SCX?
                  tak, tez mam gotowa zwrotnice. slabiej go przerobilem z braku czasu
                  mialy byc ladne obudowy, ale niestety musialem sprzedac :(
                  postaram sie zalatwic zdjecia i tez pokazac

Skomentuj

Paweł w mocnych punktach ustawione głośniki ale osoby na drugim planie też i oko ucieka, rozprasza.
                    Może jakby bokeh (mniejsza głębia) był większy by było lepiej ja bym wybrał 8 jak dobrze licze

edit

Piątka też jest ok!
                    Last edited by Pteterycz; 25.10.2014, 11:10.
                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

5 lub 8 po obróbce.

Skomentuj

8 lub 5 po obróbce.

Skomentuj

Nie namokły Ci od dołu jak je tak w liście wrzuciłeś ?
                          Moim zdaniem 14-15 bo są fajnie ustawione a na wcześniejszych ich ułożenie mi się nie podoba.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Może Pawle dyskusję o zdjęciach przeniesiecie do tematu o kalendarzu .
                            A zwrotnice fajnie by było dać do tematu z projektami .

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                              Nie namokły Ci od dołu jak je tak w liście wrzuciłeś ?
                              gumowe nozki

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Może Pawle dyskusję o zdjęciach przeniesiecie do tematu o kalendarzu .
                              po wyborze usune posty

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              mam zamiar razem z 17 scx

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                Cytat Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                mam zamiar razem z 17 scx
                                byłoby milo :) myślę że brakuje dobrej, taniej propozycji chociażby dla początkujących DIY'owców

Skomentuj

Pawle brakuje wymiarów przedniej ścianki razem z rozłożeniem głośników, masz możliwość podać wymiary albo wrzucić rysunek?

Skomentuj

gotowe monitorki w koszalińskim parku. podziękowania dla Urszuli Cienkowskiej za zdjęcia!
                                    A kto je tak zmasakrowal? Pierwszych fotek nie da sie ogladac, cztery pierwsze zdjecia maja zupelnie inne niebo, inny balans bieli, az oczy wypala :) Do poprawki!

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                      Pawle brakuje wymiarów przedniej ścianki razem z rozłożeniem głośników, masz możliwość podać wymiary albo wrzucić rysunek?
                                      celowo to pominalem
                                      pomiary byly robione w skrzynkach testowych, a nie w gotowych obudowach
                                      roznica ok 5mm od gornej scianki

rysunek postaram sie wrzucic

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Pierwszych fotek nie da sie ogladac
                                      od poczatku mowilem NIE dla photoshopa :blushing:

Skomentuj

od poczatku mowilem NIE dla photoshopa
                                        jeśli sie go używa z głową to i efekty są na plus!
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X