Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gotowa zwrotka trochę czasu zajęło ale jest....Pawel S będzie zadowolony

Prosto kawałek panela podłogowego kilka otworów i ulubione przez wszystkich trytki...pod cewke postawiona pionowo dam jeszcze trochę kleju na gorąco mało stabilnie "siedzi"
    Last edited by Damian89; 09.12.2015, 10:12.

Skomentuj

Zamieszczone przez Damian89 Zobacz posta
      pod cewke postawiona pionowo dam jeszcze trochę kleju na gorąco
      I dobrze.
      Dał bym jeszcze klej na "skrzyżowanie" opasek na górze cewki, aby się nie "rozjechały".

Skomentuj

Racja cenna uwaga, dzięki.

Skomentuj

a tam gdzie masz masę mogłeś skręcić wszystko w jedno i dopiero zalutować, to samo przy plusie GDWK, tak to Ci się rozjedzie to jak tylko będziesz chciał montować kable

Skomentuj

Dziękuję koledzy za sugestie wersja już poprawiona

Skomentuj

Pawel S będzie zadowolony

Prosto kawałek panela podłogowego
              jak poczatki killera na allegro :p

Dziękuję koledzy za sugestie wersja już poprawiona
              miales to ZALAĆ klejem a nie tylko "napluć" :p
              nie żałuj kleju

Skomentuj

Waham się nad złożeniem tych kolumn. Biorę jeszcze pod uwagę 3SM (tu mnie martwią koszty, same wysokotonowe to 200zł/szt) lub zakup kolumn na znanym portalu aukcyjnym.

Czy macie porównanie kolumn z tematu do 3SM lub używanych z allegro w kwocie do 500-600 zł?

Co najważniejsze to bardziej mam ochotę złożyć kolumny dla satysfakcji niż kupić gotowe, lecz nie wiem który projekt wybrać.

Skomentuj

3sm maja bardziej wycofane srednie tony, ale zdecydowanie wiecej basu

w zasadzie porownanie 13cm do 16cm nie ma sensu. predzej bys porownal wersje na GDN 18 SCX

3SM ma lepsze glosniki ale nie wykorzystuje ich potencjalu!
                  wiec ja bym oszczedzil i robil te monitory

Skomentuj

Po kilku miesiącach w końcu udało mi się skończyć moją wersję monitorów. Niestety nie posiadam warsztatu wiec wszystko robiłem na balkonie. Na szczęście ostatnio pogoda dopisywała i udało się skończyć.

Kolumny wykonane z MDF 16mm bez wewnętrznych wzmocnień, objętość około 10l. Tunel bass refleks 47mm długość 143mm. Na razie brak wytłumienia ale zastanawiam się nad matą filcowo-bitumiczną.
                    Całość oklejona fornirem modyfikowanym orzech amerykański na klej kontaktowy (butapren). Wykończenie to lakier poliuretanowy półmat (hartzlack z castoramy) ale wygląda jak połysk nie wiem dlaczego...

Głośników używam jako monitory komputerowe (wzmacniacz to UniAmp). Spisują się świetnie w porównaniu do mojego soundbara od della. Z wykończenia też jestem zadowolony chociaż gdzieniegdzie są zacieki i przydałoby się szlifowanie.

Jeżeli będzie ktoś zainteresowany szczegółami chętnie odpowiem na pytania, krytyka również mile widziana

Trochę odgrzebuję temat, mam nadzieje, że mi wybaczycie. Chyba konstrukcja jest zbyt powtarzalna na całkiem nowy temat :)

Efekty poniżej:

Skomentuj

Bardzo ładnie i schludnie wyszło. Przeszlifuj lakier i wypoleruj lub połóż jeszcze jedną warstwę. Podobają mi się, przypominają moje. Gratulacje!

Skomentuj

Dokładnie jeszcze zważając na warunki tym bardziej gratki. Z dźwięku zadowolony ?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

mozesz sie pobawic jeszcze troche ze zdjeciami?
                          moze by bylo cos do kalendarza

Skomentuj

@Adzik94 nie ukrywam, że trochę się przekonałem do bass-refleks po tym jak zobaczyłem Twoje wykonanie i jestem zadowolony :)

@szastal Co do dźwięku to ciężko mi porównywać z czymś lepszym. Niskie tony są wystarczające i dobrze słyszalne w całym pokoju około 25m2. Wysokie tony czasem są zbyt wyraźne ale może to ja się nie znam Wreszcie słychać głębie pomimo, że siedzę w odległości 80cm od głośników. Uniamp też się świetnie spisuje, wreszcie wzmacniacz w którym nie słyszę absolutnie żadnego przydźwięku a ciągle mam go bez obudowy.

@Pawel S. takich ładnych zdjęć jak Twoje to mi się raczej nie uda zrobić ale może coś wymyśle

Dzięki za dobre słowo. Szlifowanie MDF na balkonie to niezłe wyzwanie, potem całe mieszkanie do sprzątania nie mówiąc już o zapaszku butaprenu

Skomentuj

Mdf na ogrodzie robiłem i za drugim razem już kombinezon ubralem. 25m2 to już kawał pokoju, sam mam podobny i 18 czasem sie w nim gubią a uni to bardzo fajny wzmak. Też mi gdzieś leżą 14scx a pewnie pójdą do innych leżących wavecore 05

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez michael86 Zobacz posta
                                @Pawel S. takich ładnych zdjęć jak Twoje to mi się raczej nie uda zrobić ale może coś wymyśle
                                chodzilo mi bardziej o nieco ladniejsza kompozycje i pozioma orientacje zdjecia

4 i 5 zdjecie od konca sa OK
                                zeby tylko byly w poziomie

Skomentuj

No tak poziome zdjęcia o wiele lepiej się przegląda. Kompozycja kuleje bo zdjęcia robione na szybko w taki sposób żeby uniknąć niechcianego tła. Poniżej zdjęcie w poziomie

PS nie widział ktoś może gdzieś takich nóżek gumowych http://amptone.pl/p/126/885/nozka-gumowa-38x10.html ? Podczas zamówienia formularz ograniczył mi ilość do 6 dostępnych i teraz brakuje mi 2 sztuk do kompletu. Sprzedawca twierdzi, że będą dostępne w ciągu tygodnia ale tydzień już minął :)

Skomentuj

"każdy stół na trzech nogach stoi"
                                    tak wiec przykrec z tylu po jednej i z glowy

wyslij mi na maila zdjecie w duzej rozdzielczosci
                                    pawel-szkoda@wp.pl

jak do konca roku zrobisz lepsze to wysylaj!

Skomentuj

Bardzo mi się podoba wykonanie. Gratulacje!

Skomentuj

Na początek witam wszystkich, jako że to mój pierwszy post tutaj :)

Mam pytanie do konstrukcji michael86. Chciałbym ten projekt wykonać na moje "pierwsze" głośniki DIY. Jaki schemat zwrotnicy został tam użyty? Jest kilka polecanych na forum, ale wolałbym się upewnić, co by dobrze to polutować. Chyba, że te duże prostokąty to "pola" lutownicze? Jakie są odległości między głośnikami i BR oraz na jakiej wysokości te elementy są umiejscowione?

Oraz gdzie można kupić taki tunel br? W ofercie stx są 52x123 i 52x164 a takiego 47x143 nie mogę nigdzie znaleźć. Spodziewam się że zamontowanie "delikatnie" innych da zupełnie inną charakterystykę dźwięku, prawda?

I ostatnie, czy można coś jeszcze poprawić w tych kolumnach?
                                        Last edited by obelix94; 29.01.2017, 20:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez obelix94 Zobacz posta
                                          Na początek witam wszystkich, jako że to mój pierwszy post tutaj :)

Mam pytanie do konstrukcji michael86. Chciałbym ten projekt wykonać na moje "pierwsze" głośniki DIY. Jaki schemat zwrotnicy został tam użyty? Jest kilka polecanych na forum, ale wolałbym się upewnić, co by dobrze to polutować. Chyba, że te duże prostokąty to "pola" lutownicze? Jakie są odległości między głośnikami i BR oraz na jakiej wysokości te elementy są umiejscowione?

Oraz gdzie można kupić taki tunel br? W ofercie stx są 52x123 i 52x164 a takiego 47x143 nie mogę nigdzie znaleźć. Spodziewam się że zamontowanie "delikatnie" innych da zupełnie inną charakterystykę dźwięku, prawda?

I ostatnie, czy można coś jeszcze poprawić w tych kolumnach?
                                          Masz wszystko podane w tym temacie. Przeczytaj od pierwszej strony do końca.
                                          PS. BR zerknij w polinku.com.pl
                                          Last edited by Adzik94; 29.01.2017, 20:51.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X