Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie,

Mam pytanie co do zwrotnicy z tego projektu, otóż strona polink nie działa, więc czy jako zamienniki można użyć cewek STX :
    000-1880 Cewka ind. 0,300mH +/-3% 0,430? dr.0,70mm śr.33 dł.8mm => http://stx.pl/cewka-filtr-cpk-l-0-3-r-0-5.html
    000-2025 Cewka ind. 1,200mH +/-3% 0,490? dr.0,80mm Fe 0,064kg. śr.38 dł.20mm => http://stx.pl/cewka-filtr-cpk-l-1-2-r-1-3.html

Skomentuj

EDIT

Strona zaczęła działać więc zamówiłem na polinku

Pozdr
      Last edited by rs6000; 05.03.2017, 18:33.

Skomentuj

Pytanie mam, nie znalazłem info, czy w tym projekcie należy zastosować wygłuszenie ?

Pozdr

Skomentuj

Wygłuszenie stosuje się na słuch. Sprawdzasz co Tobie pasuje.

Skomentuj

Oki, a jaka jest praktyka w tym zakresie przy tym projekcie ?

Skomentuj

w praktyce ja mam pusto :p

Skomentuj

No i o to mi chodziło :)
                Skrzynki mam gotowe, teraz albo okleina albo malowanie, musze poszukac inspiracji :)

Skomentuj

U mnie tak się prezentują :) świetny projekt Pawel.S

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Fajnie :) jakim wzmacniaczem je napędzasz ? Ja mam 3886 i odnoszę wrażenie jest trochę "za mocny" do nich.
                    Ja zrobiłem wersje z okrągłym BR czyli trochę wyższą, ale potwierdzam, projekt na start bardzo fajny :)

Pozdr
                    Slawek

Skomentuj

Wzmacniacz Technics su v3. Fajny i tani projekt. Mogę z czystym sumieniem polecić. Fornir z tego co pamiętam to orzech amerykański modyfikowany.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez rs6000 Zobacz posta
                        Fajnie :) jakim wzmacniaczem je napędzasz ? Ja mam 3886 i odnoszę wrażenie jest trochę "za mocny" do nich.
                        Ja zrobiłem wersje z okrągłym BR czyli trochę wyższą, ale potwierdzam, projekt na start bardzo fajny :)

Pozdr
                        Slawek
                        Wzmacniacz na pewno nie za mocny. Po czym to stwierdzasz?

Skomentuj

Wzmacniacz oparty na schemacie PA100 czyli 2xLM3886 na kanał.

Głośnik nie wyrabia przy basie, muszę skręcać poniżej połowy już przy około 1/2 mocy :)

Pozdr
                          Last edited by rs6000; 02.04.2017, 08:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez rs6000 Zobacz posta
                            Ja mam 3886 i odnoszę wrażenie jest trochę "za mocny" do nich.
                            Monitorki rzeczywiście dość wrażliwe na nadmierną moc. Ja napędzam amplitunerem Onkyo TXDS 494. Raptem 55W na kanał i przy głośności na poziome 80-90% potrafią sobie pierdnąć
                            Co nie zmienia faktu, że to bardzo udany projekt. Swoje zrobiłem na szybko, po tym jak moje wiekowe Gale Reference Monitor wyzionęły ducha i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym, jak te tanie przetworniki w tej aplikacji sympatycznie grają :)

Obudowa powiększona do 12 litrów, strojenie BR takie samo jak w oryginalnym projekcie. Polakierowane w kolorze jasna pistacja, kolor dobrany do koloru ścian. :) Ładnie się wkomponowały i fajnie grają już ponad rok. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez czarodziej Zobacz posta
                              Raptem 55W na kanał i przy głośności na poziome 80-90% potrafią sobie pierdnąć
                              80-90% czego?

https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

Ja napędzam amplitunerem Onkyo TXDS 494. Raptem 55W na kanał i przy głośności na poziome 80-90% potrafią sobie pierdnąć
                                standard - przesterowany wzmacniacz

Skomentuj

Macie za słabe wzmacniacze a nie za mocne...

- - - - - aktualizacja - - - - -

A monitory ładnie wyszły
                                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Mój wzmacniacz to około 80W (lub odrobinę więcej), a 14SCX w 12l potrafiły "podzwonić cewkami", sam wzmacniacz nie był przesadnie wysterowany, bo goła końcówka bez pre brała sygnał z DACa, co ciekawe ARN188 wymagają większej mocy, żeby zaczęły tłuc cewkami, a mają 4Ohmy, więc wzmaniacz ma jeszcze ciężej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Penetrator Zobacz posta
                                      80-90% czego?
                                      Pisałem, poziomu głośności.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                      Raczej nie.

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                      Mój wzmacniacz to około 80W (lub odrobinę więcej), a 14SCX w 12l potrafiły "podzwonić cewkami".
                                      O to, to , to, coś takiego, dziwny pierdliwy dźwięk przy dużym wychyleniu membrany. Co nadal nie zmienia faktu, że to bardzo fajne głośniki, tyle, że trzeba uważać z nadmierną mocą. Co wcale nie znaczy, że grają jakoś super cicho.

Skomentuj

Pisałem, poziomu głośności.
                                        A 100% to ile u Ciebie jest? Jak to określasz?
                                        https://www.olx.pl/oferta/volkswagen-passat-b5-1-6-kombi-1999-nie-dla-januszy-CID5-IDtJbaJ.html

Skomentuj

dziwny pierdliwy dźwięk przy dużym wychyleniu membrany
                                          Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          Raczej nie.
                                          A jak się objawia przesterowanie wzmacniacza?
                                          Właśnie tak.
                                          Membrana podczas przesteru wychyla się bardziej niż w przypadku podania na głośnik tyle samo mocy ze wzmacniacza nie wprowadzonego w przester, oraz głośnik wtedy wydobywa z siebie "pierdzący" dźwięk (przester - odcinki prądu stałego na wyjściu wzmacniacza), dlatego mylisz tą sytuacje z pracą głośnika który "ma już dość".

Podłącz go pod wzmacniacz 200W a zobaczysz że przy tej samej głośności głośnik nie zapierdzi.
                                          Last edited by marian; 12.04.2017, 19:59.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X