Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Napięcie lepiej większe .

Skomentuj

Zamieszczone przez accipitter Zobacz posta
      Czy mogę prosić o łaskawe spojrzenie na połączenie elementów zwrotnicy (na sucho), czy czegoś nie pomyliłem.
      Jest dobrze.

Zamieszczone przez accipitter Zobacz posta
      Zauważyłem, że w zestawieniu elementów kondensator 3,6uF raz jest o napięciu 100v (STX), a z Polinka 400V. Czy ma to jakieś istotne znaczenie dla całego układu?
      Nie ma to znaczenia w tak małej konstrukcji.
      Natomiast jeśli potrzebne by były te na 400V, to lepiej brać Jantzeny, z racji tego że Jantzeny mają 5% tolerancji, a STX-y 400V już 10% tolerancji.

Skomentuj

Super, dzięki. Trochę się rozpędziłem i 3,6uF zamówiłem z 2 źródeł - w tym z STX 100V. Chyba zostawię, jak jest, a 100V wykorzystam w przyszłości :) Teraz czeka mnie przygotowanie obudowy. Jak wyjdzie z tego coś fajnego, to się pochwalę :)

Skomentuj

A to moja kopia monitorów
          Budowa skrzynek

Klejone i skręcone drewnowkretami fosforyzowanymi

Malowanie

Budowa i montaż zwrotnic

Skrzynie oklejone folia finisz - okleina jak na drzwi antywłamaniowe w kolorze złoty dąb oraz front gruba szorstka folia czarna

Kolumny zostały wygłoszone filcem technicznym na ściankach bocznych oraz gąbka piramidka na tylnej ściance.
          Port bass reflex wew. 50 dł. 143mm. Czarny polipropylen

A tak się prezentują w sypialni

Wcześniej posiadałem JBL TLX-3000
          Kolumienki z czasem dostaną podfrezowanie oraz fornir
          Polecam ten projekt DIY szybko, łatwo, miło posłuchać

Skomentuj

Zamieszczone przez Sebastian C. Zobacz posta
            A to moja kopia monitorów
            Kopia to nie jest. Wymiary rontu nie są zachowane oraz brak podfrezowań.
            Wykonanie ładne. Łanie wykonałeś zwrotnice.

Skomentuj

to juz bardziej podobne do russell k red 50

Skomentuj

Cześć,
                Od dłuższego czasu po głowie chodzi mi zrobienie głośników do komputera dla niedużego pokoju 220x280cm.
                Problemem są niestety wymiary samych skrzynek i to, że planuje zrobić 4 głośniki które muszę upchać na biurku i na półkach za plecami.

W grę wchodzą te dwa projekty Pawła:
                https://diyaudio.pl/showthread.php/2...200-8-f-a-pc-x
                https://diyaudio.pl/showthread.php/2...-AUDAX-mission

Serce mówi by kombinować i spróbować upchać większe głośniki, bo schodzą niżej i pewnie mają lepsze głośniki wysoko tonowe.
                Rozum natomiast podpowiada, że to za bardzo nie ma sensu, bo 12 litrowe skrzynki zagracą mi biurko i pewnie gorzej będzie z separacją kanałów (zbyt małe odległości pomiędzy głośnikami).
                Problemem jest też sama półka o wysokości 29cm i szerokości 40cm. Musiałbym rozszerzyć głośniki by BR wszedł na front.

Tu mam pytanie do Pawła, bo chyba jako jeden z niewielu miał możliwość posłuchania obu rozwiązań. :biggrin:
                Czy dużo stracę na jakości dźwięku wybierając bramkę nr 2?
                Czy jednak warto kombinować i próbować upchać większe głośniki?
                Rozwiązanie drugie w przyszłości mógłbym uzupełnić ewentualnie o suba na jakimś większym głośniku od STXa np. W.22.200.8.MCX_Rev.2.
                Postawił bym go obok biurka na podłodze, albo pod oknem.

Tak wygląda mój pokój i rozmieszczenie głośników:

W linii prostej od głośnika do głowy mam około 70-90cm.
                Głośniki z tyłu są dość blisko siebie rozmieszczone, ale nie bardzo mam jak umieścić je inaczej.

Jeszcze jedna sprawa. Gdzie można kupić wkładki mikrofonowe używane do pomiaru głośników?
                Kiedyś rozgryzałem temat przekopując wątek zbiorczy na forum i najtańszą ale przyzwoitą opcją było zakupienie wkładki WM61/WM61A.
                Problem w tym, że już jej nie produkują a w sieci dostępne są różne podróbki.
                Czy jest szansa że na tej aukcji są ok?
                https://pl.aliexpress.com/item/MICRO...820151041.html

Niby mają pomalowaną obudowę fioletowy flamastrem jak oryginały, ale w domu też mam flamastry :lol:

Skomentuj

Po co 4 sztuki?
                  Zamiast w ilość może lepiej pójść w jakość?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                    Po co 4 sztuki?
                    Zamiast w ilość może lepiej pójść w jakość?
                    Do filmów, gier (pozycjonowanie) i muzyki.
                    Przez kilka lat miałem 4 głośniki Diory w każdym rogu pokoju i nawet muzyka brzmiała lepiej gdy dźwięk mnie otaczał.
                    Wiem, że w systemach 5.1 często słucha się muzyki tylko na przednich, ale ja wolę jednak by wszystkie grały.
                    Tak samo mam w samochodzie ustawione głośniki bym słyszał również te tylne.

Teoretycznie dało by się przednie zrobić na większych przetwornikach tak jak w 5.1, ale jednak wolałbym, by dźwięk grał tak samo niezależnie od miejsca.
                    Pod okno mam zamiar postawić keyboard do nauki gry. Wówczas mogłoby to dziwnie brzmieć jak by lewa strona grała nieco inaczej niż prawa. Chociaż jakieś różnice i tak pewnie będą.

Skomentuj

W takim razie rób 4x MCX + PCX.
                      Do missiona trzeba robić jakiś front a trzeba jeszcze tego missiona poszukać. Cena już też nie jest tak atrakcyjna.

Nie wiem czy z czterech takich monitorków będziesz pottzebował suba, chyba że do filmów.
                      Czym to zamierzasz zasilać?

Skomentuj

Wiem, że z tymi głośnikami jest mały problem z dostępnością ale załóżmy że da się je kupić w normalnych pieniądzach.

Co do frontów, to nie jest to problem.
                        Myślałem o zrobieniu maskownicy podobnej jak poniżej:

Tylko że u mnie będzie to maskownica, a nie montaż od wewnątrz.
                        Po to też potrzebuję mikrofonu by zweryfikować czy tego typu rozwiązanie czegoś nie popsuło.

Na razie do testów mam wzmacniacz Diory WS 442.
                        Jak głośniki powstaną to dobiorę do nich odpowiedni wzmacniacz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                          W takim razie rób 4x MCX + PCX.
                          Do missiona trzeba robić jakiś front a trzeba jeszcze tego missiona poszukać. Cena już też nie jest tak atrakcyjna.
                          dokladnie, z tego samego powodu bym juz odpuscil missiony

chyba ze zrobisz skrzynki z PC/PCXem i wtedy moge zaprojektowac nowa zwrotnice

co do wyboru wooferow
                          przez dlugi czas sluchalem w pokoju 16m2 tych malych monitorkow na 11cm i basu tam nie brakowalo
                          tylko duzo szybiej konczyly sie jak chciales posluchac glosniej

oba projekty sa godne uwagi ale oba trzeba by odswiezyc

Skomentuj

Dziękuję Wam za pomoc. Przekalkuluje to sobie wszystko :)

Do szafek mógłbym upchnąć te większe głośniki, ale BR musiałby być z boku.
                            Z tego co wiem to chyba nie jest to problemem, bo każdy robi BR gdzie mu stylistycznie pasuje.
                            Półka ma pojemność około 30l, więc jakiś zapas jest. :biggrin:

Mam jeszcze tylko jedno pytanie.
                            Zakładam że głośniki W.11.100.8.MC i W.15.140.8.MCX nadają się do kolumienek bliskiego pola ( tak to się chyba nazywa ).
                            Czy W.18.200.8.MCX_v2 także można do tego wykorzystać? Różnica w cenie jest niewielka, a charakterystykę mają równą jak stół kosztem tylko 3 litrów.
                            Odległość od głośników będzie około 70 cm, czyli dość blisko.

Skomentuj

miedzy 11cm a 18cm jest olbrzymia roznica :p
                              tak wiec zastanow sie na co masz miejsce

Skomentuj

Rozważam wszystkie możliwości.
                                11 mógłbym zrobić w klasycznym ustawieniu głośników i BR. Zmieszczą się na biurko i w szafce bez kombinowania.
                                Missiony znalazłem tu http://audiovideomax.pl/glosniki-wys...m-70w/p,248185
                                Jeśli faktycznie są na stanie to byłby to bardzo fajny i nie drogi zestaw do nabrania doświadczenia w fornirowaniu i pomiarach.
                                Nie muszą być głośne, bo siedzę praktycznie obok głośników.

15 na biurko jeszcze się zmieści. Gorzej z szafkami. Tu musiałbym zrobić BR obok głośników.
                                Obecnie na biurku mam zamknięte kolumny 3 drożne diory, właśnie w 12 litrach z głośnikami 18 ( na oko ).
                                Spore paczki, ale jeszcze się mieszczą.

18 to już wymagałyby zrobienia paczek wolnostojących obok biurka. Małe przemeblowanie byłoby konieczne ale powinny się zmieścić.
                                W szafkach byłoby trochę zabawy by je upchnąć na wysokość.
                                Według projektu Lusztiego by zachować odległość pomiędzy nisko i wysoko tonowym głośnikiem musiałbym zamontować je na krawędziach obudowy, ale raczej dało by radę.

Muszę to przemyśleć, ale masz rację. 18 jak na tak mały pokój to przesada. :biggrin:
                                Last edited by SRB_PL; 18.11.2018, 12:12.

Skomentuj

Missiony jakiś czas temu kupiłem tuhttps://m.olx.pl/oferta/nowe-glosnik...ition=1&page=1
                                  Na miejscu udało się całkiem nieźle stargować cenę.
                                  Odezwij sie na PW.

Skomentuj

Adzik94 dziękuję za linka, ale do Białegostoku mam hektar drogi

Osobiście wole kupować w normalnym sklepie, bo w razie problemów zawsze jest łatwiej z gwarancją.

Skomentuj

Oczywiście Twoj wybór.
                                      Gość ma cały fabryczny karton nowych sztuk.
                                      Myślę że z 50-60zł byłbyś do przodu.

Skomentuj

za ta cene kupisz normalny glosnik z frontem :p

jak pisalem juz wyzej - zrob kolumny z PC/PCX lub czyms innym i moge to pomierzyc

jak masz czas na stolarke to tez lezy mi coaxial 18cm ktorego tez chetnie w koncu pomierze i zazwrotkuje :p

Skomentuj

4 sztuki za 100zł to już przystępna cena.
                                          Dochodzi jeszcze zabawa z tym frontem lub maskownicą.
                                          Lepiej chyba wyjdzie taki PCX.
                                          Ostatnio słuchałem ALX i mogę potwierdzić stwierdzenie że gra przyjemniej niż PCX.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X