Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co to znaczy,że polutowales końcówki ,masz na myśli kable że stykiem plus i minus?przecież musiałeś to podłączyć ,masz gwarancję na to chyba rok czasu , gdzie zamawiałes glosniki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
      Co to znaczy,że polutowales końcówki
      No zamiast użyć złączek (wsuwek) to kable polutowałem bezpośrednio do konektorów głośników.

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
      (...)masz gwarancję na to chyba rok czasu , gdzie zamawiałes glosniki?
      Głośniki na stronie STX'a tego roku, dokładnie 29-07-2019

Na marginesie, może ktoś przetestować poniższy utwór na takich głośnikach jakie są w tym projekcie ?
      -> POBIERZ <- to na nim mi strzelają dość mocno kolumny. Membrana tak chodzi że szok. Nawet nie wiem jaką rozciągłość pasma ma ten utwór.
      Last edited by matrix; 30.12.2019, 17:16.

Skomentuj

Jest jeszcze inna możliwość, mały głośnik z niskim xmax zamontowany w stosunkowo dużej mocno wytłumionej obudowie przekraczającej rekomendowaną przez producenta objętość. Również źle dostrojony port -inaczej jak w pierwotnej wersji autora. Głośnik nie wyrabia mechanicznie wychyla się zbyt mocno do swoich możliwości. Przy 12 litrach u wszystkich co opisywali napędzając go przyzwoitym wzmacniaczem na pełnej mocy pojawiały się problemy.
        Last edited by Flip90; 30.12.2019, 17:23.

Skomentuj

Obudowy nie tłumiłem wcale, kolega Paweł mówił że nie tłumił więc i ja nie tłumiłem. Tunel BR - po długiej dyskusji na forum, między innymi z kolegą Pawłem - dobrany na podstawie WinISD, strojenie na 49Hz i złożony na 132mm z dwóch odpowiednio dociętych tuneli żeby nie "gwizdał".

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
          Głośnik nie wyrabia mechanicznie wychyla się zbyt mocno do swoich możliwości.
          No właśnie tak to trochę wygląda bo jak pisałem, membrana wychyla się okrutnie.

Przy 12 litrach u wszystkich co opisywali napędzając go przyzwoitym wzmacniaczem na pełnej mocy pojawiały się problemy.
          Czyli co by to miało oznaczać ? Że głośnik ma jednak ciut za słabe parametry do tej konstrukcji ?

Skomentuj

Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
            No właśnie tak to trochę wygląda bo jak pisałem, membrana wychyla się okrutnie.
            Sam sobie wyjaśniłeś, w pełni wysterowany malutki głośnik jest przeciążony.

Czyli co by to miało oznaczać ? Że głośnik ma jednak ciut za słabe parametry do tej konstrukcji ?
            Nie zamierzam krytykować konstrukcji jednak spotkałem się z takimi samymi problemami przy 12 litrach ten głośnik nie wyrabiał na maksymalnych mocach. Słuchaj normalnie i zapomnij o problemie.

Skomentuj

Sam sobie wyjaśniłeś, w pełni wysterowany malutki głośnik jest przeciążony.
              Tylko że on nie jest w pełni wysterowany jeśli mowa o użyciu pełnej mocy wzmacniacza. Przy utworze jaki z'upload'owałem strzela już przy połowie mocy wzmacniacza.
              No chyba że mowa o wysterowaniu samego głośnika mocą jaka jest mu potrzebna.

Nie zamierzam krytykować konstrukcji (...)
              Ależ w żadnym wypadku ja również nawet w najmniejszym stopniu nie próbuję i nie zamierzam hejcić tego zacnego projektu, wręcz przeciwnie, jestem jak pisałem wcześniej, wdzięczny za "otwarcie mi oczu" na świat dźwięków stereo.

Słuchaj normalnie i zapomnij o problemie.
              Prawdopodobnie tak zrobię. Przecież w moim pokoju nie urządzam dyskotek a jeśli coś zacznie stukać to zawsze mogę ująć basu na korektorze.
              Last edited by matrix; 30.12.2019, 18:04. Powód: literówki

Skomentuj

Tylko że on nie jest w pełni wysterowany jeśli mowa o użyciu pełnej mocy wzmacniacza.
                Po czym to stwierdzasz? Po ustawieniu gałki lub dodaniu basu na korektorze? Wyłącz te wszystkie podbicia basów i podłącz omijając przedwzmacniacz czyli bezpośrednio dźwięk z końcówki mocy.
                Last edited by Flip90; 30.12.2019, 18:11.

Skomentuj

Prawdopodobnie tak zrobię. Przecież w moim pokoju nie urządzam dyskotek a jeśli coś zacznie stukać to zawsze mogę ująć basu na korektorze.
                  Możesz też zrobić takie kolumny na większym bracie https://diyaudio.pl/showthread.php/2...ekt-by-Pawel-S

Z mocą wzmacniacza nie jest tak że jak masz potencjometr ustawiony w połowie to jest połowa mocy.
                  Wzmacniacz może osiągać moc max już przy tej połowie lub 3/4 odkręceniu potka. Później rosną już zniekształcenia. Wzmacniacz się przesterowuje.
                  Wszystko zależy też od poziomu sygnału jaki zostanie podany na wejściu.
                  Last edited by Adzik94; 30.12.2019, 18:13.

Skomentuj

Po czym to stwierdzasz? Po ustawieniu gałki (...)
                    Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                    Z mocą wzmacniacza nie jest tak że jak masz potencjometr ustawiony w połowie to jest połowa mocy.
                    Wzmacniacz może osiągać moc max już przy tej połowie lub 3/4 odkręceniu potka. Później rosną już zniekształcenia. (...)
                    Wiem Panowie że nie jestem starym wyjadaczem na forum ale też nie bierzcie mnie proszę za kompletnego nooba w kwestii audio. :)
                    Wiem że ustawienie potencjometru głośności w żaden sposób nie odzwierciedla oddawanej mocy i wysterowania wzmacniacza. Pełne wysterowanie następuje wówczas kiedy na oscyloskopie pod obciążeniem (najlepiej sztucznym) odkręcimy potencjometr głośności do momentu kiedy da się zauważyć początek obcinania wierzchołków sinusoidy a może to nastąpić - jak sami napisaliście - nie przy pełnym odkręceniu gałki głośności ale już nawet w połowie. Dalej już nie wyrabia wzmacniacz i następuje duży wzrost zniekształceń.
                    Tylko że u mnie strzelanie przy utworze który podałem za przykład następuje już przy odkręceniu potencjometru na 1/3 (z włączonym korektorem). Muszę wypróbować z pominięciem korektora.

W każdym razie nie jest to takie bardzo ważne. Da się z tym żyć. :)

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                    Wszystko zależy też od poziomu sygnału jaki zostanie podany na wejściu.
                    Nie wiem dokładnie jaki zapodaję sygnał bo zaciągam audio z kompa po HDMI do TV i wychodzę z TV przez SCART na wejście AUX wzmacniacza. Obstawiam 0dB czyli 0,775mV w porywach do 1,3Vpp jeśli była by to jakość CD. Utwór jest w stratnej kompresji MP3 z transmisją 320kb/s
                    Last edited by matrix; 30.12.2019, 18:29. Powód: literówki

Skomentuj

Przy 12 litrach u wszystkich co opisywali napędzając go przyzwoitym wzmacniaczem na pełnej mocy pojawiały się problemy.
                      SCXa w takiej obudowie bardzo łatwo doprowadzić do charczenia i nie trzeba mieć przy tym kilowatowego wzmacniacza, do testowania wzmacniaczy zatykam BR i już można nieco większą moc ładować (oczywiście kosztem zejścia, co jest oczywiste).

No i generalnie trzeba też wziąć pod uwagę, że niektóre kawałki mają na tyle dużo niskich tonów, nawet tych niesłyszalnych, że już przy średnich głośnościach potrafią pruć głośniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                        (...)generalnie trzeba też wziąć pod uwagę, że niektóre kawałki mają na tyle dużo niskich tonów, nawet tych niesłyszalnych, że już przy średnich głośnościach potrafią pruć głośniki.
                        No i obstawiam że ten utwór co mi "stuka głośniki" ma te "subbasy" które jeszcze mogą przenieść te STX'y bo jak włączę ten utwór to membrana jak pisałem lata jak wściekła a niektórych dźwięków dosłownie widzę że nie słychać.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                          SCXa w takiej obudowie bardzo łatwo doprowadzić do charczenia i nie trzeba mieć przy tym kilowatowego wzmacniacza, do testowania wzmacniaczy zatykam BR i już można nieco większą moc ładować (oczywiście kosztem zejścia, co jest oczywiste).

No i generalnie trzeba też wziąć pod uwagę, że niektóre kawałki mają na tyle dużo niskich tonów, nawet tych niesłyszalnych, że już przy średnich głośnościach potrafią pruć głośniki.
                          Sam posiadam ushery 2 way w linii transmisyjnej i nie ma problemów z pruciem membran z 300 wattowym wzmacniaczem na kanał przy 8R :) Wręcz przeciwnie, głośniki się nie ruszają, a robią swoje lepiej niż kiedykolwiek. Ushery 8948A mają 70watt.
                          Last edited by Adam_85; 01.01.2020, 21:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                            Sam posiadam ushery 2 way w linii transmisyjnej i nie ma problemów z pruciem membran z 300 wattowym wzmacniaczem na kanał przy 8R (...)
                            No tak tylko ja bym nie porównywał głośnika za pół tysią z głośnikiem za niecałe 100zł.

Skomentuj

No tak tylko ja bym nie porównywał głośnika za pół tysią z głośnikiem za niecałe 100zł.
                              Głośniki swoją drogą i ich aplikacja, a elektronika swoją drogą.

Skomentuj

Napisałem do stx'a maila już jakiś czas temu z info ze głośnik stuka, podesłałem krótki filmik. Niestety nic mi nie odpisują już chyba z 1.5 tygodnia, czyli maja klienta w d...e.

Wysłane z mojego Huawei P20 Lite

Skomentuj

Napisz jeszcze raz tylko z innego maila.

Skomentuj

Ja kupowalem w zap ,Pan Adam mi bez problemu wymienił, nawet za przesyłkę nie płaciłem wtedy ...
                                    Zadzwoń do nich, we wtorek mają dopiero otwarte ...

Skomentuj

Niestety nic mi nie odpisują już chyba z 1.5 tygodnia, czyli maja klienta w d...e.
                                      a widziales ze mieli przerwe swiateczna?
                                      przypomnij sie zwyczajnie
                                      ewentualnie oba wyslij do sprawdzenia

Skomentuj

stx'a maila już jakiś czas temu z info ze głośnik stuka, podesłałem krótki filmik. Niestety nic mi nie odpisują już chyba z 1.5 tygodnia, czyli maja klienta w d...e.
                                        Pewnie należało by do sprawy podejsc możliwie poważnie bez podsyłania dziwnych zapytań czy też filmow. Wystarczy, że twoje zapytanie będzie mało poważne, bądź złożone w zły sposób i nikt nie da odzewu.
                                        Na reklamację wyslij w oryginalnych kartonikach na swój koszt. Na wskazany przez producenta adres, być może będzie to adres siedzimy firmy (zadzwoń zapytaj). Opisz reklamacja, dołącz dowód zakupu i opisz problem możliwie poważnie nie jak laik. Oni mają na odzew jakiś czas i muszą sprawdzic podane wady. Jeśli stwierdzą, że ich wina to uznają zaś jeśli wina lezy po twojej stronie i aplikacji nie uznają.

Puść sygnał o niskiej częstotliwości próba Hz z jakiegoś programu, sprawdź czy membrana wychyla się całkowicie bez stukow oczywiście nie na maksymalnej mocy bo wyleci Powinna ruszać się mocno wychylac i nie stukać.

Opisujesz problem, który dzieje się na jednej piosence, gdzie wcale nie musi być to przez wadliwy głośnik a tym bardziej dwa na raz.
                                        Last edited by Flip90; 12.01.2020, 14:25.

Skomentuj

Pewnie należało by do sprawy podejsc możliwie poważnie bez podsyłania dziwnych zapytań czy też filmow.
                                          To jak mam udowodnić że głośnik strzela jeśli nie podeślę filmu (link do filmu)? Jeśli film to mało poważne podejście do tematu to ja nie mam pytań.

Wystarczy, że twoje zapytanie będzie mało poważne, bądź złożone w zły sposób i nikt nie da odzewu.
                                          No to mają zajefajny support skoro jeśli tylko coś im się nie spodoba w wypowiedzi to już olewka i nic nie odpiszą.

Na reklamację wyslij w oryginalnych kartonikach (...)
                                          Oryginalne kartoniki to już nie wiedzą że istnieją.

Opisz reklamacja, dołącz dowód zakupu
                                          W tym przypadku jest podobnie jak z kartonikami (może posiadam zdjęcie paragonu)

Oni mają na odzew jakiś czas i muszą sprawdzic podane wady.
                                          To na tyle reklamacji o których słyszałem -oni zapewne też słyszeli i pewnie też mieli te głośniki jako reklamowane- nie znają jeszcze wady powodującej strzelanie membrany, wróć, cewki o nabiegunnik ? To zainteresowanie z ich strony swoim własnym produktem widzę jest olbrzymie.

Jeśli stwierdzą, że ich wina to uznają zaś jeśli wina lezy po twojej stronie i aplikacji nie uznają.
                                          Tu jestem ciekawy jak bez zbadania mojej kolumny chcą stwierdzić czy wina leży po stronie głośnika czy też mojej (w zasadzie to kolegi Pawła) aplikacji ? Chyba że wezmą pod uwagę tylko sprawowanie się głośnika, to rozumiem.

Puść sygnał o niskiej częstotliwości próba Hz z jakiegoś programu, sprawdź czy membrana wychyla się całkowicie bez stukow oczywiście nie na maksymalnej mocy bo wyleci Powinna ruszać się mocno wychylac i nie stukać.
                                          Puszczałem z YT sygnał od 1Hz do 100Hz i nic nie strzelało, ale puszczałem dość cicho. Muszę jutro powtórzyć test.

Opisujesz problem, który dzieje się na jednej piosence, gdzie wcale nie musi być to przez wadliwy głośnik a tym bardziej dwa na raz.
                                          Wspomniałem o jednej piosence ale tak naprawdę dzieje się na wielu a nawet nie tylko w trakcie słuchania muzyki ale również w trakcie oglądania filmów. Jak oglądałem jeden film, jak przyłożyło a wcale głośno nie oglądałem to aż pies mi się spod telewizora poderwał.
                                          Najzwyczajniej na tym jednym utworze zauważyłem problem stąd przytoczyłem jako przykład. No i przede wszystkim w jednej kolumnie jest to odczuwalne a w drugiej prawie wcale.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          Napisz jeszcze raz tylko z innego maila.
                                          Nie omieszkam tak uczynić. Dziękuję za podpowiedź.

Na marginesie, to jest zwykły utwór, bez podbicia basu, bez głębokiego basu i z niewielką głośnością
                                          -> VIDEO <-
                                          Last edited by matrix; 13.01.2020, 22:50.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X