Co to znaczy,że polutowales końcówki ,masz na myśli kable że stykiem plus i minus?przecież musiałeś to podłączyć ,masz gwarancję na to chyba rok czasu , gdzie zamawiałes glosniki?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz postaCo to znaczy,że polutowales końcówki
Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta(...)masz gwarancję na to chyba rok czasu , gdzie zamawiałes glosniki?
Na marginesie, może ktoś przetestować poniższy utwór na takich głośnikach jakie są w tym projekcie ?
-> POBIERZ <- to na nim mi strzelają dość mocno kolumny. Membrana tak chodzi że szok. Nawet nie wiem jaką rozciągłość pasma ma ten utwór.Last edited by matrix; 30.12.2019, 17:16.
Skomentuj
-
Jest jeszcze inna możliwość, mały głośnik z niskim xmax zamontowany w stosunkowo dużej mocno wytłumionej obudowie przekraczającej rekomendowaną przez producenta objętość. Również źle dostrojony port -inaczej jak w pierwotnej wersji autora. Głośnik nie wyrabia mechanicznie wychyla się zbyt mocno do swoich możliwości. Przy 12 litrach u wszystkich co opisywali napędzając go przyzwoitym wzmacniaczem na pełnej mocy pojawiały się problemy.Last edited by Flip90; 30.12.2019, 17:23.
Skomentuj
-
Obudowy nie tłumiłem wcale, kolega Paweł mówił że nie tłumił więc i ja nie tłumiłem. Tunel BR - po długiej dyskusji na forum, między innymi z kolegą Pawłem - dobrany na podstawie WinISD, strojenie na 49Hz i złożony na 132mm z dwóch odpowiednio dociętych tuneli żeby nie "gwizdał".
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaGłośnik nie wyrabia mechanicznie wychyla się zbyt mocno do swoich możliwości.
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaPrzy 12 litrach u wszystkich co opisywali napędzając go przyzwoitym wzmacniaczem na pełnej mocy pojawiały się problemy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez matrix Zobacz postaNo właśnie tak to trochę wygląda bo jak pisałem, membrana wychyla się okrutnie.
Zamieszczone przez matrix Zobacz postaCzyli co by to miało oznaczać ? Że głośnik ma jednak ciut za słabe parametry do tej konstrukcji ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaSam sobie wyjaśniłeś, w pełni wysterowany malutki głośnik jest przeciążony.
No chyba że mowa o wysterowaniu samego głośnika mocą jaka jest mu potrzebna.
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaNie zamierzam krytykować konstrukcji (...)
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaSłuchaj normalnie i zapomnij o problemie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez matrix Zobacz postaTylko że on nie jest w pełni wysterowany jeśli mowa o użyciu pełnej mocy wzmacniacza.Last edited by Flip90; 30.12.2019, 18:11.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
Prawdopodobnie tak zrobię. Przecież w moim pokoju nie urządzam dyskotek a jeśli coś zacznie stukać to zawsze mogę ująć basu na korektorze.
Z mocą wzmacniacza nie jest tak że jak masz potencjometr ustawiony w połowie to jest połowa mocy.
Wzmacniacz może osiągać moc max już przy tej połowie lub 3/4 odkręceniu potka. Później rosną już zniekształcenia. Wzmacniacz się przesterowuje.
Wszystko zależy też od poziomu sygnału jaki zostanie podany na wejściu.Last edited by Adzik94; 30.12.2019, 18:13.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaPo czym to stwierdzasz? Po ustawieniu gałki (...)Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaZ mocą wzmacniacza nie jest tak że jak masz potencjometr ustawiony w połowie to jest połowa mocy.
Wzmacniacz może osiągać moc max już przy tej połowie lub 3/4 odkręceniu potka. Później rosną już zniekształcenia. (...)
Wiem że ustawienie potencjometru głośności w żaden sposób nie odzwierciedla oddawanej mocy i wysterowania wzmacniacza. Pełne wysterowanie następuje wówczas kiedy na oscyloskopie pod obciążeniem (najlepiej sztucznym) odkręcimy potencjometr głośności do momentu kiedy da się zauważyć początek obcinania wierzchołków sinusoidy a może to nastąpić - jak sami napisaliście - nie przy pełnym odkręceniu gałki głośności ale już nawet w połowie. Dalej już nie wyrabia wzmacniacz i następuje duży wzrost zniekształceń.
Tylko że u mnie strzelanie przy utworze który podałem za przykład następuje już przy odkręceniu potencjometru na 1/3 (z włączonym korektorem). Muszę wypróbować z pominięciem korektora.
W każdym razie nie jest to takie bardzo ważne. Da się z tym żyć. :)
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaWszystko zależy też od poziomu sygnału jaki zostanie podany na wejściu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaPrzy 12 litrach u wszystkich co opisywali napędzając go przyzwoitym wzmacniaczem na pełnej mocy pojawiały się problemy.
No i generalnie trzeba też wziąć pod uwagę, że niektóre kawałki mają na tyle dużo niskich tonów, nawet tych niesłyszalnych, że już przy średnich głośnościach potrafią pruć głośniki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz posta(...)generalnie trzeba też wziąć pod uwagę, że niektóre kawałki mają na tyle dużo niskich tonów, nawet tych niesłyszalnych, że już przy średnich głośnościach potrafią pruć głośniki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaSCXa w takiej obudowie bardzo łatwo doprowadzić do charczenia i nie trzeba mieć przy tym kilowatowego wzmacniacza, do testowania wzmacniaczy zatykam BR i już można nieco większą moc ładować (oczywiście kosztem zejścia, co jest oczywiste).
No i generalnie trzeba też wziąć pod uwagę, że niektóre kawałki mają na tyle dużo niskich tonów, nawet tych niesłyszalnych, że już przy średnich głośnościach potrafią pruć głośniki.Last edited by Adam_85; 01.01.2020, 21:40.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz postaSam posiadam ushery 2 way w linii transmisyjnej i nie ma problemów z pruciem membran z 300 wattowym wzmacniaczem na kanał przy 8R (...)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez matrix Zobacz postaNo tak tylko ja bym nie porównywał głośnika za pół tysią z głośnikiem za niecałe 100zł.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez matrix Zobacz postaNiestety nic mi nie odpisują już chyba z 1.5 tygodnia, czyli maja klienta w d...e.
przypomnij sie zwyczajnie
ewentualnie oba wyslij do sprawdzenia
Skomentuj
-
Zamieszczone przez matrix Zobacz postastx'a maila już jakiś czas temu z info ze głośnik stuka, podesłałem krótki filmik. Niestety nic mi nie odpisują już chyba z 1.5 tygodnia, czyli maja klienta w d...e.
Na reklamację wyslij w oryginalnych kartonikach na swój koszt. Na wskazany przez producenta adres, być może będzie to adres siedzimy firmy (zadzwoń zapytaj). Opisz reklamacja, dołącz dowód zakupu i opisz problem możliwie poważnie nie jak laik. Oni mają na odzew jakiś czas i muszą sprawdzic podane wady. Jeśli stwierdzą, że ich wina to uznają zaś jeśli wina lezy po twojej stronie i aplikacji nie uznają.
Puść sygnał o niskiej częstotliwości próba Hz z jakiegoś programu, sprawdź czy membrana wychyla się całkowicie bez stukow oczywiście nie na maksymalnej mocy bo wyleciPowinna ruszać się mocno wychylac i nie stukać.
Opisujesz problem, który dzieje się na jednej piosence, gdzie wcale nie musi być to przez wadliwy głośnik a tym bardziej dwa na raz.Last edited by Flip90; 12.01.2020, 14:25.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaPewnie należało by do sprawy podejsc możliwie poważnie bez podsyłania dziwnych zapytań czy też filmow.
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaWystarczy, że twoje zapytanie będzie mało poważne, bądź złożone w zły sposób i nikt nie da odzewu.
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaNa reklamację wyslij w oryginalnych kartonikach (...)
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaOpisz reklamacja, dołącz dowód zakupu
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaOni mają na odzew jakiś czas i muszą sprawdzic podane wady.
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaJeśli stwierdzą, że ich wina to uznają zaś jeśli wina lezy po twojej stronie i aplikacji nie uznają.
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaPuść sygnał o niskiej częstotliwości próba Hz z jakiegoś programu, sprawdź czy membrana wychyla się całkowicie bez stukow oczywiście nie na maksymalnej mocy bo wyleciPowinna ruszać się mocno wychylac i nie stukać.
Zamieszczone przez Flip90 Zobacz postaOpisujesz problem, który dzieje się na jednej piosence, gdzie wcale nie musi być to przez wadliwy głośnik a tym bardziej dwa na raz.
Najzwyczajniej na tym jednym utworze zauważyłem problem stąd przytoczyłem jako przykład. No i przede wszystkim w jednej kolumnie jest to odczuwalne a w drugiej prawie wcale.
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNapisz jeszcze raz tylko z innego maila.
Na marginesie, to jest zwykły utwór, bez podbicia basu, bez głębokiego basu i z niewielką głośnością
-> VIDEO <-Last edited by matrix; 13.01.2020, 22:50.
Skomentuj
Skomentuj