Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    ten sam paradoks wystepuje z samym wystepowaniem tunelu b-r w obudowie.
    jak sie zmieni wymiar b-r to sie zmienia pojemnosc obudowy i znowu sie zmienia b-r :p

to wszystko da sie policzyc, lub dobrac doswiadczalnie
    Jak post wyżej niż Twój Pawełku. Już sądzę że będzie oki (się przekonam). Teraz będę składał, kleił, montował głośniki i zobaczę jak to zagra.
    Dam znać, coś nagram swoim fonem.
    Nie spodziewam się rewelacji z racji iż posiadam amplituner Technics SA GX370 (mam też starszego technicsa, typowy stereo), ale w realizacji też Irkowy Uniamp V2. Długa droga przede mną... :)
    Last edited by matrix; 03.08.2019, 23:01.

Skomentuj

ja te kolumny w pracy zasilam scalakiem na 12v. wiec mam na kolumny jakies 8W i jest ok
      mimo pracujacych 1-5 maszyn :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        ja te kolumny w pracy zasilam scalakiem na 12v. wiec mam na kolumny jakies 8W i jest ok (...)
        Jeśli do mnie piszesz drogi Pawle to ja nie martwię się o moc a o jakość dźwięku wydobywającego się z tego Technicsa. Według powiedzenia, łańcuch jest tak mocny jak jego najsłabsze ogniwo, tak i między innymi w sprzęcie audio, całość zagra tak dobrze jak najgorsza część zestawu audio. Złożę najlepiej jak potrafię i zobaczymy jak to u mnie zagra. Z czasem i uniampa uda mi się może złożyć.
        Last edited by matrix; 04.08.2019, 17:39. Powód: literówki

Skomentuj

Znowu posta pod postem, ale brak możliwości edycji po upływie określonego czasu niestety tak wygląda.
          Powoli zbliżam się do końca. Skrzynki poklejone, zwrotnicom brakuje tylko po jednym elemencie. Teraz tylko fornir, okleić, wyfrezować i finito i tu rodzi się kolejne pytanie:
          Skąd fornir i klej na tą konstrukcję ? Wiem że można fornir kupić na allegro. Widziałem też fornirowanie bez używania żelazka, ewentualnie żelazkiem drobne poprawki.

Skomentuj

Zamieszczone przez matrix Zobacz posta
            Znowu posta pod postem, ale brak możliwości edycji po upływie określonego czasu niestety tak wygląda.
            Powoli zbliżam się do końca. Skrzynki poklejone, zwrotnicom brakuje tylko po jednym elemencie. Teraz tylko fornir, okleić, wyfrezować i finito i tu rodzi się kolejne pytanie:
            Skąd fornir i klej na tą konstrukcję ? Wiem że można fornir kupić na allegro. Widziałem też fornirowanie bez używania żelazka, ewentualnie żelazkiem drobne poprawki.
            https://diyaudio.pl/showthread.php/2...t=fornirowanie

Skomentuj

Prawie wersja finalna... [emoji16]

Wysłane z mojego Huawei P20 Lite

Skomentuj

Słuchajcie, znowu po prośbie z pytaniem do Was przychodzę. Jestem praktycznie na ukończeniu monitorków i znowu mam zagwozdkę. Znowu chodzi o te nieszczęsne tunele BR.
                Siedziałem trochę przy WinISD dobierając strojenie względem długości BR i wyszło w końcu że przy strojeniu na 49Hz (najmniej tłumiona jest częstotliwość 50Hz) długość tunelu to 10,41cm bo tunel na końcu będzie miał 4,05cm (muszę go trochę obciąć) i w takim przypadku jeden tunel starczy na jedną skrzynkę. Nie muszę składać dwóch do przysłowiowej kupy. Potwierdźcie mi tylko proszę czy dobrze to wyliczone bo nie chciał bym odwalić babola a zbliżam się ku końcowi na który tak czekam.

Skomentuj

sklej z 2szt nawet sporo obcinanych. dopiero co zlozylem kolejna pare tych monitorkow i bez profilu na b-r 4cm swiszczy strasznie! :(

tak wiec bierz 2szt/kolumna i klej je w lustrzane odbicie

Skomentuj

Żeby nie być gołosłownym i żeby nie było że tylko pisałem to powiem że zrobiłem te monitorki. Pokażę jedną fotkę ale proszę, nie śmiejcie się, to moja pierwsza w życiu poważna konstrukcja kolumn głośnikowych i nie wyszło to jak Wam, ale jak na pierwszy raz to jestem zadowolony. Niestety brak dostępu do porządnego cyrkla spowodował niedoskonałości w wykonaniu frezowania pod głośniki.
                    Natomiast powiem jedno, no łoją niemiłosiernie. Korzystając ze wzmacniacza Technics SU V500 i ustawiając głośność na około 1/5 już jest tak głośno i wyraźnie że jestem w stanie dokładnie nagłośnić swój pokój o kubaturze ok 30m2. Dźwięk z nich jest tak dokładny, tak wyrazisty i czysty że jestem w szoku. Bass mocny, taki jakiego szukałem i potrzebowałem a rozlega się on dokładnie wszędzie i jeszcze nie znalazłem żadnego miejsca w żadnej części pokoju z dziurą basową.
                    A, jedna uwaga do projektu a w zasadzie nie do projektu a do głośników, nie nadają się one do słuchania dubstepu, jak włączyłem dubstepowy utwór to bas schodził tak nisko że cewka zaczynała trzepać o nabiegunnik więc szybko dubstep wyłączyłem.

Last edited by matrix; 29.12.2019, 11:17. Powód: literówki

Skomentuj

Możesz zrobić później drugi front np. obciągnięty skajem i przykleić na ten. Zamaskujesz te podfrezowania.
                      Co do wrażeń z odsłuchu to powiedz jeszcze z jakich kolumn się przesiadłeś. Obstawiam że Tonsile:)
                      Jeśli cewka stuka o nabiegunnik to może wzmacniacz jest zbyt słaby lub głośnik ma wadę.
                      Miałem już kilka tych głośników w zdarzyło się że jeden zaczynał stulać nawet przy małej głośności.

Skomentuj

Jak na pierwsza konstrukcje, to wygląda przyzwoicie. Nie ma się czego wstydzić. Teraz proponowałbym zmienić wzmacniacz, bo SU V500 to tragedia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                          Możesz zrobić później drugi front np. obciągnięty skajem i przykleić na ten. Zamaskujesz te podfrezowania.
                          Zawsze to jakieś rozwiązanie. :)

Co do wrażeń z odsłuchu to powiedz jeszcze z jakich kolumn się przesiadłeś. Obstawiam że Tonsile:)
                          Kiedyś miałem tonsile ale jeszcze przed obecnym wzmacniaczem stereo. Z ostatnich to jakieś badziewia były od gotowego zestawu kina domowego czy coś tam. Nie warto nimi zawracać sobie głowy bo to już przeszłość.

Jeśli cewka stuka o nabiegunnik to może wzmacniacz jest zbyt słaby lub głośnik ma wadę.
                          Raczej wzmacniacz jest ok i stuka tylko głośnik w jednej kolumnie, w drugiej jest ok więc chyba głośnik ma wadę.

Miałem już kilka tych głośników w zdarzyło się że jeden zaczynał stulać nawet przy małej głośności.
                          To tylko potwierdza moją obawę.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Jak na pierwsza konstrukcje, to wygląda przyzwoicie. Nie ma się czego wstydzić.
                          Dziękuję za miłe słowa.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Teraz proponowałbym zmienić wzmacniacz, bo SU V500 to tragedia.
                          Nie jest tak źle a ja uwielbiam markę Technics, to lata mojej młodości kiedy to wszyscy chcieli mieć sprzęt Technics'a więc czuję doń sentyment. Plany były takie że chciałem wstawić do środka Irkowy UniAmp v2 ale sporo miejsca na niego potrzeba a tyle raczej wewnątrz tego SU V500 nie ma.
                          Druga wersja była taka że do środka wstawię końcówkę na LM3886 bo słyszałem że te końcówki grają nawet lepiej niż nie jeden porządny wzmak stereo. Słyszałem też że te końcówki siedzą w niektórych wzmacniaczach hi-end (ale tylko słyszałem).
                          W każdym razie sądzę że wstawię 2xLM3886 jako wyjście na drugie kolumny.

Ogólnie teraz muzyka dla mnie nabrała nowego wymiaru. Dziękuję kolegom za ten projekt, pomoc i podpowiedzi.
                          Last edited by matrix; 29.12.2019, 16:48.

Skomentuj

Nie jest tak źle a ja uwielbiam markę Technics, to lata mojej młodości kiedy to wszyscy chcieli mieć sprzęt Technics'a więc czuję doń sentyment.
                            Tylko do tego modelu nie warto miec sentymentow, bo to wyjatkowo kiepski wzmacniacz.

Skomentuj

W każdym razie sądzę że wstawię 2xLM3886 jako wyjście na drugie kolumny.
                              Nie rozumiem takiego rozwiązania? Słuchanie muzyki stereo z 4 kolumn?
                              Obawiam się że napięcie zasilania nie podejdzie po LM.
                              Lepiej wrzuć coś na elementach dyskretnych.
                              Edit. Napięcia jednak chyba podejdzie.
                              Last edited by Adzik94; 29.12.2019, 19:47.

Skomentuj

We wzmacniaczu stereo jest jedna końcówka na 4 kolumny. Sądzę że tego kolega nie wiedział . Co do technicsa to się zgadzam. Prawie że wszystkie technicsy (jeśli nie wszystkie...no może oprócz tych najwyższych modeli) to tragedia brzmieniowa. Technics to może gramofony umiał robić ale nie wzmacniacze .

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                  We wzmacniaczu stereo jest jedna końcówka na 4 kolumny. Sądzę że tego kolega nie wiedział .
                                  Rozjaśnisz swój tok myślowy?

Skomentuj

Reklamuj ten głośnik ,miałem to samo,dawno temu ,przy mojej pierwszej konstrukcji , jedna kolumna potrafiła sporo przyjąć ,a druga 1/3 tego i przy utworach z większym basem problem się szybko uwydatniał ,składaj na reklamacje :)

Skomentuj

Rozjaśnisz swój tok myślowy?
                                      No ale co mam rozjaśniać? Z tego co zrozumiałem i przeczytałem "W każdym razie sądzę że wstawię 2xLM3886 jako wyjście na drugie kolumny." to @matrix chyba nie wie że we wzmacniaczu stereo jest jedna końcówka stereo nawet gdy można do niego podłączyć 4 kolumny. Co jeszcze mam wyjaśniać? Jakby zostawić w tym technicsie oryginalną końcówkę i przedwzmacniacz i do tego samego przedwzmacniacza dołączyć drugą końcówkę stereo na 2xlm to wyjdzie z tego jakiś dziwaczny ulep w ogóle bez sensu. Będzie też potrzebne 2 trafo bo to oryginalne nie wydoli itd. Krótko pisząc wyjdzie jakiś dziwny twór.
                                      Last edited by Oskar29; 29.12.2019, 22:14.

Skomentuj

No i wyjaśniłeś. Z pierwszej wypowiedzi można było zrozumieć że w każdym wzmacniaczu stereo jest jedna końcówka (jedna czyli mono) na cztery kolumny.
                                        Piszą "jedna" miałeś zapewne na myśli hybryde w której jest układ stereo. Jednak hybrydy nie są we wszystkich wzmacniaczach stereo sa hybrydy, a nawet nie wszystkie hybrydy są stereo.
                                        Wracając do tematy przeszczepu. Ma to jedynie sens w przypadku całkowitego zastąpienia oryginalnego układu końcowego innym.
                                        Last edited by Adzik94; 30.12.2019, 05:28.

Skomentuj

Nie rozumiem takiego rozwiązania? Słuchanie muzyki stereo z 4 kolumn?
                                          Może źle się wyraziłem lub też moja wypowiedź źle została zrozumiana. Nie na 4 kolumnach muzyki stereo lecz wyjścia dodatkowego wzmacniacza na LM'ach mają być skierowane na zaciski "B". Nie chce likwidować fabrycznego wzmacniacza tylko dodatkowego LM'a podłączyć tak by jego wyjście było podłączone do wyjść "B" na tylnym panelu wzmacniacza.

Obawiam się że napięcie zasilania nie podejdzie po LM.
                                          Nawet nie myślałem o tym by LM'a podłączać pod zasilanie fabrycznego trafa Technics'a. Trzeba "upchnąć" dodatkowe trafo do środka.

Lepiej wrzuć coś na elementach dyskretnych.
                                          W swojej wypowiedzi wyżej pisałem o uniampie 150V2 od Irka, ale potrzeba na niego sporo miejsca i nie wiem czy tyle znajdę w tym wzmacniaczu.

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                          We wzmacniaczu stereo jest jedna końcówka na 4 kolumny. Sądzę że tego kolega nie wiedział (...)
                                          Dokładnie zdaję sobie sprawę co mieści się wewnątrz tego Technics'a. :) Znam to niemalże na pamięć. Mało tego, wiem nawet jak jest zbudowana taka hybryda.

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta
                                          Reklamuj ten głośnik ,miałem to samo,dawno temu ,przy mojej pierwszej konstrukcji(...)
                                          Polutowałem jego końcówki, przyjmą to teraz na reklamację ?

Reasumując.
                                          Żeby rozjaśnić nieco całą sytuację i pokazać mój zamysł wystarczy spojrzeć na fragment bloku wyjściowego wzmacniacza SU V500
                                          Pozbywam się przekaźnika RL602 (niebieski prostokąt) oraz elementów zaznaczonych na czerwono jeśli będzie taka konieczność. Wyjścia wzmacniacza 2xLM3886 podłączam pod piny 3 i 4 usuniętego przekaźnika.
                                          Dzięki takim zabiegom na zaciskach "A" mam oryginalny wzmacniacz z Technicsa a na zaciskach "B" dodatkowy wzmacniacz na LM3886. Sterowanie usuniętego przekaźnika czyli piny 5 i 6 wykorzystuję do sterowania włączaniem zasilania 230VAC dodatkowego transformatora (oczywiście przez przekaźnik). Dzięki takiemu zabiegowi dodatkowy wzmacniacz pracuje tylko wówczas gdy włączę kolumny "B".

Chcę wstawić dwie takie końcówki bo wyglądają bardzo pro

PS. Przy dość dużej głośności (3/4 pokrętła) niestety strzelają obie kolumny.
                                          Last edited by matrix; 30.12.2019, 16:46. Powód: literówki

Skomentuj

Czaruję...
                                          X