I w sumie nie mogę się zdecydować którego projektu mam się czepić, bo w sumie każdy z nich znajduje się w moim akceptowalnym budżecie, pozostaje kwestia tego które z tych zestawów całościowo lepiej zagrają.
Acha i jeszcze jedno, amplituner który posiadam byłby raczej za słaby do tych kolumn, swoje lata ma, w dodatku potencjometr od volume się popsuł, nie działa jak należy, i w naprawę tego pchać się nie będę.
Jaki wzmacniacz będzie optymalny do zestawów nr. 2 i 3? Z drobnym zapasem mocy?
Dzień dobry,
Projekt wygląda bardzo ciekawie, dlatego specjalnie zarejestrowałem się na forum, żeby dołączyć się do prośby o wskazówki dotyczące budowy wersji 12l.
Jak rozumiem zwrotnica w oryginale była dostosowana do zamałej obudowy i trzebaby ją poprawić?
Czy przy MDF 18mm wewnętrzne wzmocnienia będą nadal potrzebne?
Z góry dzięki za pomoc i gratulacje za świetną robotę.
jest to druga wersja jaka publikuje (pierwsza nieoficjalnie)
w tamtej basu bylo wystarczajaco, ale w wiekszej obudowie
po odsluchaniu tej zwrotnicy w mniejszej obudowie basu bylo zdecydowanie za malo. stad zmiana
18mm bez wzmocnień w środku, wymiary dam później bo teraz zrobiłem w wolnej chwili, ale mają chyba 11.2l. Jedyna uwaga to mogłem wziąć inną wysokotonowke bo ta jest zbyt inwazyjne.
Niestety, ostatnio jestem tak zawalony, że jeszcze nie zdążyłem ich polakierowac.
Są to wymiary zewnętrzne, niestety nie pamiętam jak je składałem, napewno front i tył jest nabity na całą resztę.
Jeśli chodzi o wkładkę do br to ma około 170mm +-2mm. Wygluszenie to jedna z najtańszych mat pod panele.
Kolejne podejście. :)
Tym razem sam coś wymodziłem, ale zastrzegam, że o akustyce nie wiem nic, natomiast wizualnie pasowały by mi takie proporcje:
Zmieniłem tak wymiary, że zachowałem wewnętrzną szerokość i głębokość (przy zmianie płyty na 18mm, więc z zewnątrz jest więcej) i podniosłem całość w górę, dla uzyskania 12 litrów pojemności.
Ułożenie głośników od górnej krawędzi zostawiłem jak w oryginale, a BR znajduje się na samym dole (18mm od krawędzi ze względu na płytę 18).
Pawle co o tym myślisz?
Witam, w niedalekiej przyszłości będę się zabierał za tylne kolumny do kina domowego, i te monitory idealnie będą mi pasować. Aczkolwiek mam jedno pytanie, z racji tego, że bardzo podobają mi się kolumny z głośnikami montowanymi od wewnątrz obudowy, czy taki sposób montażu coś zmieni? I czy głośnik wysokotonowy można zamontować od wewnątrz? Głośniki średnio/niskotonowe widziałem tak montowane a wysokotonowych nie, i zastanawiam się dlaczego.
A, i czy wzmocnienia będę potrzebne przy ściance 18mm ze sklejki?
Witam, w niedalekiej przyszłości będę się zabierał za tylne kolumny do kina domowego, i te monitory idealnie będą mi pasować. Aczkolwiek mam jedno pytanie, z racji tego, że bardzo podobają mi się kolumny z głośnikami montowanymi od wewnątrz obudowy, czy taki sposób montażu coś zmieni? I czy głośnik wysokotonowy można zamontować od wewnątrz? Głośniki średnio/niskotonowe widziałem tak montowane a wysokotonowych nie, i zastanawiam się dlaczego.
A, i czy wzmocnienia będę potrzebne przy ściance 18mm ze sklejki?
Pozdrawiam.
Duzo zmieni. Nie kombinuj i rob jak jest w projekcie.
To moje pierwsze podejście do własnoręcznie budowanego zestawu monitorków, W.15.140.8.MCX + T.10.200.8.PC. Czy mogę prosić o łaskawe spojrzenie na połączenie elementów zwrotnicy (na sucho), czy czegoś nie pomyliłem. Zauważyłem, że w zestawieniu elementów kondensator 3,6uF raz jest o napięciu 100v (STX), a z Polinka 400V. Czy ma to jakieś istotne znaczenie dla całego układu?
- - - - - aktualizacja - - - - -
Na dole ma być oczywiście głośnik GDN, sorry za literówkę.
Skomentuj