Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX (lub PC) - projekt by Pawel S.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ad 1. dla jakiej srednicy?
    im wieksza srednica, tym dluzszy tunel

ad 2. tak, ten sam tunel w mniejszej obudowie da wyzsze strojenie. tak do 45Hz bym spokojnie zostawil, wyzej juz bedzie dudnilo bardziej
    im wyzej, tym "wiecej" basu, ale bardziej dudniacy

ad 3. tak

ad 4. 20w wystarczy
    szukaj cos ok 50w

ad 5. jest ok
    jak masz ochote sie pobawic, to zrob skrzynke z 10-12mm plyty + grubszy front. wtedy uzyskasz nieco pojemnosci
    ​​​​​​​ale wtedy obowiazkowe wzmocnienia

Skomentuj

1. Tak, to mój błąd, zasugerowałem się opisem tunelu 99*115 i założyłem że ma on 99mm średnicy wewnętrznej i taką wprowadziłem sprawdziłem teraz wymiary i jak się okazuje to jest 57mm.

2. W informacji od Ciebie Paweł są więc 2 tunele o wymiarach 57x115mm. Jeśli do programu wprowadzę 2 tunele o takiej średnicy, to według kalkulacji powinny mieć one po 47cm każdy a tutaj mamy 2 po 115mm i to jest rzecz której przyznam że nie rozumiem. W symulacji konfiguracja dwóch takich tuneli dla obudowy 15L daje strojenie na 82Hz.
      Jak więc to jest i jak to liczyć?

W pliku z wymiarami z pierwszej strony tego tematu polecany był jeden z portów:
      - STX 101x218 o wymiarach wewnętrznych 218x63mm
      - lub polink: fi-68x220mm

Te 2 porty powinny być więc sklejone po długości i dawać w sumie jeden o wymiarze 57*230mm, czy jako 2 oddzielne porty w obudowie?

2. Czy dobrze w takim razie rozumiem, że "wyższe strojenie" to strojenie na wyższą częstotliwość np 45Hz zamiast 40Hz? i w takim wypadku (przy 45Hz zamiast 40HZ) Dostajemy "głośniejszy" bas ale "niższej jakości", bardziej dudniący?

Czy jest gdzieś na forum opis tej zależności na który jeszcze nie trafiłem, a z którym powinienem się zapoznać aby lepiej to zrozumieć?

3,4, 5 dziękuję za odpowiedzi, pewnie moje pytania wydają się Wam trywialne, ale chciałbym też coś więcej się nauczyć przy okazji budowy kolumn, a nie tylko bezmyślnie je skopiować :)
      Last edited by ATX21; 29.08.2024, 22:11.

Skomentuj

2. W informacji od Ciebie Paweł są więc 2 tunele o wymiarach 57x115mm. Jeśli do programu wprowadzę 2 tunele o takiej średnicy, to według kalkulacji powinny mieć one po 47cm
        2szt szeregowo!
        nie 2szt obok siebie

wiec 2szt tworza jeden tunel w lustrzanym odbiciu!
        ale nadal to dlugi tunel, bo wychodzi 27-28cm
        na 45hz wychodzi 21cm, wiec ujdzie
        ale czy sie zmiesci?

ad 2. nie zawsz jest to nizsza jakosc
        trzeba zawsze isc na kompromis miedzy iloscia a komfortem odbioru

te kolumny na 2 wooferach teraz budowal kuzynki syn
        zadawal glupsze pytania, ale w koncu zbudowal!

Skomentuj

W lustrzanym odbiciu czyli połączone w taki sposób że wygląda to mniej więcej tak jak na poniższym szkicu?
          https://ibb.co/HnV9pWD

Jeden tunel "standardowo" a druki doklejony/zamocowany do niego w środku tak, że kołnierz, który zwykle montuje się do obudowy w tym wypadku jest "w powietrzu"?

A nie łatwiej po prostu zamontować np tunel:

Marka: MONACOR Model: BR-70HP
          Średnica wewnętrzna: 57 mm
          Średnica zewnętrzna: 96,5 mm
          Długość: 215 mm
          Średnica kołnierza: 100,5 mm
          Przekrój SV: 26,4 cm2

Lub coś regulowanego w zakresie powyżej 20cm?

Skomentuj

tak, dokladnie tak!

masz wtedy 2 zalety na raz
            wydluzony b-r i profilowanie z obu stron, przez co pracuje ciszej

mozesz dac i rure pcv

Skomentuj

witam wszystkich,
              jestem w trakcie budowy kolumn opartych o sekcje nisko-średniotonową (2x W.18.200.8.MCX_v3 równolegle ) + wysokotonowy 1x T.10.200.8.PC. Aktualnie jestem zmuszony wykorzystać zwrotnicę uniwersalną https://stx.pl/stx-zwrotnica-2d-12-4-8.html ,ponieważ nie znam się na projektowaniu zwrotnic. Czy zwrotnica z tego posta będzie lepsza/wystarczająca do tego zestawu? Może przynajmniej sekcja niskotonowa by pasowała (bo wysokotonówka z posta jest inna), pomimo finalnej impedancji 4 ohm? Przy okazji prośba też ocenę czy sama kolumna jest poprawnie wyliczona/zestrojona :) :
              • materiał: MDF 18mm
              • wymiary zew: 118cm x 23,6cm x 27cm
              • Litraż wewnętrrzny: około 37L
              • Wygłuszenie: ścianka boczna - wełna poliestrowa 2mm, ścianka tylna - mata bitumiczna + wełna poliestrowa 5mm, góra+dół - wełna poliestrowa 2mm
              • komora balastowa: 7L zasypana suszonym piaskiem kwarcowym
              • zestrojenie tunelu BR: około 44HZ - 2x 59mm średnicy i 18,5cm długości (https://stx.pl/tunel-bass-reflex-101x185.html)
              Z góry dzięki za pomoc :)

Skomentuj

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...msx-by-pawel-s

Skomentuj

Jak chcesz mieć zrobione dobrze to musisz wysłać kolumnę na pomiary (na przykład do mnie). Inaczej nie zagra to optymalnie.

Skomentuj

Ok, dzięki za porady i podesłanie podobnego projektu. Co do pomiarów to spróbuję sam sie jakoś pobawić w dostrajanie i może podłubię coś przy własnej zwrotnicy, akurat pierwszy projekt wiec jest się na czym uczyć Nie chce zbytnio zaśmiecać posta bo on nie o tym, ale ostatnie pytanie myślę wybaczycie W WinISD mi wyszło, że do tych głośników, takiego litrażu i zestrojenia potrzebuję tunel BR 2x (59mm x 185mm) .Czy podany przeze mnie powyżej tunel ma 59,85 czy 101mm średnicy? Na jaką średnicę patrzeć przy wyborze BR żeby kupić dokładnie taki tunel, jaki sugeruje program?
                    Załączone pliki

Skomentuj

Załóż swój temat i nie będzie problemu, albo moderator niech wydzieli nowy wątek. Tam pomożemy ze zwrotnicą i czym tam trzeba będzie.
                      Średnicę BR, tudzież powierzchnię portu dobieramy w zależności od powierzchni membrany Sd i jej wychylenia Xmax. No i jeszcze trochę od częstotliwości strojenia. Nie wiem jakiej wersji Winisd używasz, ale on chyba niczego nie sugeruje odnośnie średnicy portu. Wylicza jedynie długość na podstawie tego co podałeś.
                      Więc teoretycznie możesz do 20cm głośnika obliczyć tunel o średnicy 10mm i program wyliczy jego długość. Problem w tym, że prędkość powietrza w tak małym tunelu będzie za duża. Krótko mówiąc taki tunel zatka się już przy niskiej mocy i jego działanie będzie mizerne. Sama powierzchnia br wpływa też na jego efektywność, tak jak powierzchnia membrany głośnika.
                      Zrobiłem sobie kalkulator, który w przybliżeniu pokazuje jak duży port potrzebny jest dla danego głośnika i obudowy. Liczy też parę innych rzeczy.
                      Przesyłam go w załączniku i proponuję od tego zacząć, a potem dobrać rurę najbliższą temu co obliczyłeś.
                      Załączone pliki

Skomentuj

W końcu się zabrałem za budowę Głosnki już przyszly, elementy zwrotnicy także.
                        Obudowy zrobiłem z Mdf 16mm o wymiarach 22x31x34 - netto 16litrów. Czy przy tym wymiarze powinienem lub warto dać w środku jakieś wzmocnienia?

Skomentuj

wzmocnienia zawsze mile widziane

Skomentuj

Można powiedzieć że jestem na finiszu jedna kolumna jest jużprawie gotowa (został lakier lub wosk na fornir) do polutowaniu drugiej zabrakło mi kabla, jutro ją skończę. Tymczasem rozpocząłem odsłuchy pierwszej i jakość (jak na moje amatorskie ucho) jest na prawdę super. Brakuje mi tylko trochę wysokich tonów - aby cały zakres grał równo muszę podnieść je +2 (co zmienić w zwrotnicy aby nie było to konieczne? Któryś z rezystorów 3 lub 3,6Ohm?

Proszę o odpowiedź, jutro wrzucę fotki jak skonczę

Skomentuj

Zamieszczone przez ATX21 Zobacz posta
                              Brakuje mi tylko trochę wysokich tonów - aby cały zakres grał równo muszę podnieść je +2 (co zmienić w zwrotnicy aby nie było to konieczne? Któryś z rezystorów 3 lub 3,6Ohm?
                              W zależności od tego który zakres częstotliwości Tobie brakuje, szeregowy (3,6 ohm) rezystor zmieniasz na mniejszy, a równoległy (3 ohmy) na większy.

Ale ja bym tego teraz nie robił.
                              Podłącz drugą kolumnę i wtedy zdecyduj.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

W zależności od tego który zakres częstotliwości Tobie brakuje, szeregowy (3,6 ohm) rezystor zmieniasz na mniejszy, a równoległy (3 ohmy) na większy.

Ale ja bym tego teraz nie robił.
                                Podłącz drugą kolumnę i wtedy zdecyduj.
                                A w razie czego który z tych rezystorów odpowiada za jakie mniej więcej częstotliwości?

Skomentuj

Oba rezystory tłumią głośnik wysokotonowy.
                                  Rezystor równoległy tłumi całe jego pasmo, a szeregowy najniższe i najwyższe.
                                  Bez wgląd w pomiary ja bym szeregowego nie ruszał.
                                  Zwiększ równoległy o pół ohma (+1db). To będzie już zauważalna różnica.
                                  Jak nadal będzie za cicho to daj jeszcze więcej.

Skomentuj

Bardzo dziękuję za informacje :) obędzie się bez zmian. Nie do końca dobrze polutowałem zwrotnicę, chciałem aby miejsca z których będą wychodziły przewody, lub spotykają się więcej niż 2 elementy wsparte były dodatkowymi "punktami stykowymi" wykonanymi z blachy miedzianej 0.5mm przykręconej wkrętem do HDF na którym wykonałem całość, a punkt lutowniczy by byl kilka mm nad hdf (blaszka wygieta w kształt schodka) i tak to wykonałem. Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że jeśli użyję tej blachy jako przewodnika pomiędzy elementami to wprowadzi ona aż takie tłumienie. Przelutowałem elementy w obu zwrotnicach w taki sposób, aby podpierały się wraz z przewodami zasilającymi i wyjściowymi na "podpórkach", ale aby w każdym miejscu przewód i elementy stykały się bezpośrednio. Problem ustąpił, wysokie tony wyszły "z pod koca" a ja jestem zadowolony
                                    Last edited by ATX21; 28.12.2024, 04:30.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X