Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JPI (JIG & Preamp Integra)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JPI (JIG & Preamp Integra)

Witajcie !

Dawno już zapowiadałem stworzenie integry pomiarowej. Ze względu na problemy jakie niesie ze sobą wykonanie wzmacniacza pomiarowego o dobrej jakości, jako pierwszy krok postanowiłem zrobić integrę JIGa i Preampa Wallin'a. Dzisiaj znalazłem wreszcie czas by dokończyć PCB do tego układu. Założenia i zmiany jakie poczyniłem są następujące:
    1. Rezygnacja z zacisków BP1 i BP 2 - wynika to z faktu, że obserwując ludzi dokonujących pomiary zauważyłem, że wszyscy korzystają z połączenia typu SPLIT, a to nie wymaga obecności zacisków BP1 i BP2
    2. Zrezygnowałem z montażu złącz bezpośrednio w PCB z racji tego, że taki montaż wymaga bardzo dużej precyzji w owiercie obudowy - najdrobniejszy błąd powoduje problemy z montażem
    3. W nawiązaniu do pkt.2 - złącza J1, J2, i J3 (czyli wszystkie potrzebne RCA) umieściłem na płytce jako złącza MTA100 (raster 2,54mm czyli można je zastąpić typowym złączem GoldPin)
    4. Znika konieczność posiadania przez tę integrę złącza J4 (używane do podłączenia preampu).
    5. Podłączenie złącz BP3 i BP4 zostało przewidziane jako połączenie zacisków przewodem lutowanym bezpośrednio w PCB (rzecz jasna tam także można wlutować jakieś "szpilki" - GoldPiny)
    6. Wszystkie przełączniki (a integra ma ich 5) lutowane bezpośrednio w PCB stanowią jednocześnie element montażowy - przytwierdzający układ do obudowy. Dla tych, którym taka opcja nie odpowiada przewidziałem otwory do przykręcenia płytki do obudowy niezależnie od przełączników
    7. Płytka ma wymiary 93,5x70mm oraz rozstaw otworów montażowych 81,5x58mm. Nadając jej takie wymiary dopasowałem ją do łatwodostępnej i niedrogiej obudowy ABS-78Z ( www.tme.com.pl )
    8. Niestety na tak niewielkiej płytce brakło miejsca na koszyk na 9voltową baterię, a zatem jeśli ktoś nie będzie chciał mieć baterii na zewnątrz może umieścić układ w większej obudowie ( np. ABS-75Z ) i przymocować ją jakoś w środku obudowy
    9. Rozstaw przełączników wynosi 15mm
    10. Zastosowałem 5 przełączników z racji tego, że przy kalibracji preamp powinien być odłączony od JIGa. W związku z tym mamy 3 przełączniki standardowe JIGa i oraz 2 przełączniki obsługi preampu ( 1 - włącznik, 2 - wybór wzmocnienia preampa)
    11. Złącze J1 zostało zdwojone dla uniknięcia konieczności robienia specjalnego przewodu do podłączenia JIGa (dwa wyjścia z kanału lewego). W integrze podłączamy kanał lewy karty np. do wejścia J1A, a wzmacniacz do wyjścia J2A.

Schematu i dokładnego wzoru PCB jeszcze nie będę publikował, ponieważ PCB należy zoptymalizować, a przede wszystkim przetestować JPI w działaniu. Myślę, że zanim pojawi się ostateczna wersja integry jest najlepszy czas na dyskusje o słuszności (lub nie) poczynionych przeze mnie kroków/założeń. Dla zaspokojenia choć w części ciekawości niektórych osób załączam zrzut płytki od strony opisu.

Czekam na opinie, uwagi i/lub propozycje zmian.

[ Dodano: 2009-03-08, 21:42 ]
    Dzisiaj udało mi się także chwilę czasu poświęcić na prace nad integrą JIGa z premapem.
    Zaowocowało to dopracowaniem PCB. Poniżej załączam schemat i widok płytki z obu stron.
    Jutro rano zlecę wykonanie płytki, więc przy dobrych wiatrach jeszcze w tym tygodniu wykonam prototyp. Jeśli prototyp wykaże, że nie popełniłem błędu i urządzenie będzie działać prawidłowo udostępnię pdf z rysunkiem ścieżek płytki dla "prasowaczy" :)
    Załączone pliki

10.03.2009

Ponieważ mój znajomy niestety nie mógł wykonać mi płytki musiałem to zrobić sam. A zatem nocnym posiedzeniem wykonałem PCB metodą termotransferu:

Po dokonaniu uwiertu (niestety po tym etapie nie zrobiłem zdjęcia) okazało się, że trzeba będzie powiększyć nieco niektóre pady. W zasadzie nie jest to niezbędne, ale obecna wielkość padów dla "niewprawnej ręki" może stanowić problem. Nie martwi mnie to zupełnie ponieważ i tak układ zmieni swój wygląd z powodów opisanych poniżej, więc będę miał okazję zmodyfikować rozmiary padów.

Mimo, że popełniłem karygodny błąd (o czym za chwilę) to wykonam prototyp i sprawdzę go w działaniu. Jeśli będzie wszystko w porządku to usunę wspomniany błąd.
    Dzięki czujności damiani'ego został zauważony bezsensowny wprost manewr w postaci dodania dodatkowego przełącznika odłączającego preamp od JIGa - przecież przełącznik SW3 w JIGu tego dokonuje, więc bzdurą wierutną jest dodawania kolejnego odłączania. W procesie kalibracji przełącznik ten jest bezustannie w położeniu zapewniającym brak kontaktu z preampem, a zatem przełącznik SW4 zniknie ze schematu, natomiast SW5 będzie w związku z tym przełącznikiem 3-pozycyjnym ze środkową pozycją off (by zapewnić możliwość odłączenia układu od baterii). Bardzo Ci dziękuję damiani - doceniam to, że poświęciłeś chwilę na analizę moich poczynań. Jak widać czasem warto relacjonować "na żywo" swoje poczynania by uniknąć niepotrzebnych, czasem trywialnych i bezsensownych błędów. Sam nie wiem jak mogłem przeoczyć tak oczywisty fakt :roll:

Nie na temat...
    Przy okazji utwierdzam się w przekonaniu, że dział "W trakcie budowy..." ma sens

Ciąg dalszy relacji z powstawania integry niebawem...

Skomentuj

jednak 8R/20W/1% dajesz? :) nie jestem żadnym elektronikiem i już nie wiem komu wierzyć :mrgreen:

Skomentuj

Zrobiłem uniwersalny footprint dla reza 8R/20W/1% i zwykłego 0,6W. Jeśli ktoś będzie chciał sobie inny wlutować to już będzie musiał kombinować "na własną rękę". Temat tego rezystora już mnie zmęczył bo co elektronik to inne zdanie i nie chce mi się dalej tego wałkować. Przyszło mi do głowy nawet zrobić porównanie JIGa z "dużym" i "małym" rezem - zobaczymy czy mi czas na takie zabawy pozwoli. Ja wkładam do JIGa 8R/20W/1% (stać mnie na to, a na pewno nie zaszkodzi dać lepszy rez), a co inni robią to ich sprawa
        Swoją drogą muszę się wreszcie wczytać w całą treść strony Wallin'a, i skonsultować się z Politechniką Łódzką by raz na zawsze oddzielić mity od faktów.

Skomentuj

Quester, jak skończysz i sprawdzisz i zatwierdzisz ostatecznie może byśmy jakieś zamówienie grupowe na pcb i elementy zrobili lub chociaż na samo pcb. Jest taka możliwość?
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
            Quester, jak skończysz i sprawdzisz i zatwierdzisz ostatecznie może byśmy jakieś zamówienie grupowe na pcb i elementy zrobili lub chociaż na samo pcb. Jest taka możliwość?
            Z mojej strony nie widzę przeszkód. Jak się przekonaliśmy przy okazji UniAmpa mój wykonawca oferuje dobre ceny na PCB.
            Elementy mogą stanowić pewien problem ze względu choćby na rezystor R1 w JIGu lub nietypowe 16R2, ale to akurat jest do załatwienia: R1 możemy w ogóle pominąć, jeśli będą chętni to sprowadzę rez 16R2.
            Ponadto mogę dość tanio załatwić obudowy ABS-75Z (po ok. 6,50zł szare i ok. 6,00 zł czarne - czyli taniej niż w TME), do których płytka jest dopasowana pod warunkiem, że będzie ich co najmniej 10 szt.

Skomentuj

16r2 mają tutaj http://mse.beep.pl/dzialy.php

Skomentuj

damiani dzięki za link :) W razie czego nie zaszkodzi wiedzieć.

Dzisiaj w nocy poprawiłem schemat i pcb do integry (usunąłem przełącznik SW4).
                Myślę, że w weekend przeprowadzę dokładne testy integry, którą właśnie montuję (przy okazji zrobię pewnie wreszcie rzetelne pomiary CSHC). Jeśli się sprawdzi zmontuję na szybko poprawioną PCB, szybko przetestuję i udostępnię Forumowiczom dokumentację. Jednocześnie wycenię profesjonalne wykonanie płytki i wówczas być może zorganizujemy wspólne zamówienie samych PCB lub pełnych KITów.
                Przy pomyślnych wiatrach powinienem się uporać z zadaniem do 20 marca.

Skomentuj

sprzęt pomiarowy z taaaką pętlą masy... be

Skomentuj

yyyy... gdzie tu pętla masy ? HELP :!: :roll:
                    Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                      gdzie tu pętla masy ? HELP
                      chodzi tu raczej o samą płytke :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Black
                        Jesteś pewny, że wiesz co to jest pętla masy ? :roll:

flodins jako nieelektronik projektowanie płytek mam utrudnione (z braku wiedzy), ale chętnie wysłucham wskazówek. Wiem, że ideałem jest połączenie mas w jednym punkcie (najlepiej na wejściu) ale już nie jednokrotnie spotkałem się z prowadzeniem masy w taki sposób jak ja to zrobiłem (otaczając układ). Sam na pewno wiesz, że czasem prowadzenie masy od każdego elementu do jednego punktu jest fizycznie niemożliwe (szczególnie na jednostronnych płytkach). Gdybym miał odpowiednią wiedzę, pewnie wiedziałbym kiedy, gdzie i dlaczego można zrobić wyjątek... niestety nie wiem

Nawiasem mówiąc kiedyś nawet ktoś (nie pomnę kto) poradził mi taki sposób prowadzenia masy jaki zrobiłem (nie pamiętam niestety argumentacji ale jeśli się nie mylę chodziło o redukcję impedancji masy czy coś takiego).

Skomentuj

Jesteś pewny, że wiesz co to jest pętla masy ?
                          To jest podchwytliwe pytanie? :roll: Oczywiscie wiem co to jest petla masy :wink:

A jesli chodzi o wskazowki(najlepiej ich unikac, ale to juz wiesz :razz: ) Niech ktos bardziej "oblatany" sie wypowie :razz: Ja jestem tylko elektromonterem :smile:

Skomentuj

To jest podchwytliwe pytanie?
                            Nie, ale Twoje twierdzenie kłóci się nieco z moim pojęciem o pętli masy
                            Jeśli miałaby owa pętla występować na tej płytce, to jakoś nie umiem sobie wyobrazić pętli masy dla dwóch urządzeń, z którego tylko jedno wymaga zasilania, a więc z punktu widzenia zasilania jest to jedno urządzenie. Nie ukrywam, że poczytałem sobie i doszedłem do wniosku, że projekt pcb jest faktycznie niskich lotów, bo pomieszana jest masa sygnałowa z masą zasilania, natomiast wedle wszelkich definicji pętli masy jakie znalazłem nie potrafię sobie uzmysłowić gdzie ona mogłaby na mojej płytce się znajdować. Niech mi ktoś pomoże/wyjaśni

Skomentuj

petla masy to jest to ze masa zamyka sie w petle czyli taki zwarty zwoj ktory glownie jest narazony na zewnetrzne pola magnetyczne. W tym przypadku zasilanie jest z ''czystej'' energii wiec nie ma problemow z brumami powodowanymi przez przeplyw pradow zmiennych z zasilacza. Pola magnetyczne raczej tez sie nie pojawia wiec nie powinno byc problemow.

Skomentuj

Ale jest spadek napiecia na czesci tej petli ktory dodaje sie do sygnalu uzytecznego w innym punkcie ukladu, np. do wejscia wzmacnaicza co powoduje ze na wyjsciu mamy syf i w dodatku jeszcze wzmocniony.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                                  Zamieszczone przez Black
                                  Jesteś pewny, że wiesz co to jest pętla masy ? :roll:

flodins jako nieelektronik projektowanie płytek mam utrudnione (z braku wiedzy), ale chętnie wysłucham wskazówek. Wiem, że ideałem jest połączenie mas w jednym punkcie (najlepiej na wejściu) ale już nie jednokrotnie spotkałem się z prowadzeniem masy w taki sposób jak ja to zrobiłem (otaczając układ). Sam na pewno wiesz, że czasem prowadzenie masy od każdego elementu do jednego punktu jest fizycznie niemożliwe (szczególnie na jednostronnych płytkach). Gdybym miał odpowiednią wiedzę, pewnie wiedziałbym kiedy, gdzie i dlaczego można zrobić wyjątek... niestety nie wiem

Nawiasem mówiąc kiedyś nawet ktoś (nie pomnę kto) poradził mi taki sposób prowadzenia masy jaki zrobiłem (nie pamiętam niestety argumentacji ale jeśli się nie mylę chodziło o redukcję impedancji masy czy coś takiego).

argument ze zmniejszaniem impedancji masy to pewnie odnosił sie do tzw. "rozlewania masy" masa może obiegać obwody a nawet całą płytkę o ile jest gruba i szeroka(czyli ma małą impedancję) wtedy jest to bliżej do ekranu niz do pętli ale tutaj masz cienkie sciezki obiegające wszystko w warunkach domowych poprostu trzeba to ograniczać i sprawdzać-eksperymentować bo przeciez nikt tutaj nie będzie robił symulacji fizycznych co się będzie dziać z polem (:

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins
                                    masa może obiegać obwody a nawet całą płytkę o ile jest gruba i szeroka(czyli ma małą impedancję) wtedy jest to bliżej do ekranu niz do pętli
                                    Ale to sie tyczy tylko ukladow w.cz. ew cyfrówki. W audio takie cos nie przejdzie - efekt brum nie do zniesienia.

Polecam artykuł "Problemy z masą w układach m.cz." Praktyczny Elektronik 11/2000 oraz http://www.audiomatus.com/petla_masy.pdf

Skomentuj

a ten znowu odsyła gdzieś bez dania argumentów, zmień nick na google_link może?

Skomentuj

Kolego flodins, ci co konstruuja układy audio naprawde wiedza o co chodzi i nie musza na google szukac...

Spróbuj zaprojektowac płytke pod wzmacniacz lampowy (nawet najprostszy) zeby po uruchomieniu nie było w głosniku buuuuuuu

Skomentuj

Czaruję...
                                        X