Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JPI (JIG & Preamp Integra)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pegelmesser
    Kolego flodins, ci co konstruuja układy audio naprawde wiedza o co chodzi i nie musza na google szukac...
    Ale są też tacy jak ja, którzy chcą się czegoś nauczyć. Informacje w necie często wzajemnie się wykluczając i dlatego właśnie oczekuję, że ktoś kto zna się na rzeczy konkretnie poradzi i wyjaśni dlaczego tak, a nie inaczej - po to tworzy się fora dyskusyjne ! Gdyby tak nie było to zamiast forum wisiałaby stronka z napisem: POSZUKAJ W GOOGLE :lol:

Skomentuj

Dlatego ja na google nie odsylam. Chyba ze kolege flodins.
      Podalem artykuly ktore warto przeczytac, nie bede ich przepisywal na forum.

Skomentuj

Słusznie, tylko że arty te nie traktują bezpośrednio o JPI
        Łatwiej jest się uczyć początkującemu gdy rozpatruje się konkretny przypadek, a nie sypie ogólnikami.

[ Dodano: 2009-03-15, 12:28 ]
        Na razie doszedłem tylko do tego, że muszę skrócić tor sygnału, czyli odległości między IN, C2, C9, U1, R12, C6, R13, SW4 i SW3. Pomiędzy SW4 i SW3 odległości zmniejszyć się za bardzo nie da, bo ucierpi na tym aspekt mechaniczny dlatego może wystarczy po obu stronach ścieżki sygnałowej poprowadzić równolegle ścieżki masy sygnałowej ?
        Kolejna sprawa to połączenie masy sygnałowej i zasilania w jednym punkcie - w obecnym projekcie płytki jest tu ogromny "misz-masz". Próbowałem zebrać wszystkie masy sygnałowe w jednym punkcie, ale to wcale nie jest takie proste... macie na to jakąś choćby szczątkową receptę ?
        Kolejne pytanie: czy masa zasilania powinna być prowadzona tak samo jak sygnałowa, czyli zebrana w jeden punkt ? Czy jeśli "wyleję" masę zasilania (bez względu na jej przebieg) to może to spowodować jakieś poważne konsekwencje ?
        Clou mojego problemu polega na tym, że chciałbym zachować określone rozmieszczenie wyłączników oraz gniazd, a to wymusza w pewnej mierze układ elementów. Pogodzenie tego z przebiegiem toru sygnału oraz mas jest dla mnie szalenie kłopotliwe - stąd właśnie rodzą mi się pytania o możliwe i nieszkodliwe uproszczenia w prowadzeniu masy i sygnału.

Skomentuj

najwazniejsze to jest oddzielenie masy gdzie plyna duze prady od masy gdzie plyna male sygnalowe prady a dopiero pozniej spiecie ich w jednym punkcie.
          Zazwyczaj taki cel uzyskuje sie rozdzielajac uklady od siebie czyli stosujac oddzielnie preamp, oddzielnie zasilacz itd. Integrowanie wszystkiego w jednym to wlasnie klopoty.

Skomentuj

Trudno mówić o zasilaczu gdy układ jest zasilany z baterii 9V (6F22) :)
            De facto układ ten jest preampem mikrofonowym z dopiętym na wyjściu pasywnym układem JIGa więc (przynajmniej z pozoru) jest prosty układ stanowiący w mojej opinii dobry materiał do nauki sztuki projektowania PCB

Skomentuj

Dlatego nie powinno byc klopotow. Wszystkie sygnaly nawet pradowe sa w fazie lub przeciwfazie wiec ewentualne klopoty to tylko nieznaczace pogorszenie parametrow (np przesluchy) . W najgorszym razie wzmacniacz mikrofonowy bedzie sie wzbudzal a uklad moze byc wrazliwy na zewnetrzne pola magnetyczne. Takie pole magnetyczne to niby abstrakcja ale jak ktos chce je uslyszec to niech zblizy zwykly dzialajacy wentylator komputerowy do takiego ukladu a nawet do cewki w zwrotnicy glosnika niskotonowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                uklad moze byc wrazliwy na zewnetrzne pola magnetyczne
                I to mnie trochę "boli" - czy dobre prowadzenie masy może takim historiom zapobiec całkowicie czy tylko częściowo ? Czy istnieją dodatkowe "zabiegi" uodparniające układ na działanie pola magnetycznego ?
                Jak sam zauważyłeś wystarczy zbliżyć się do wentylatora. Ja ostatnio usłyszałem z eksperymentalnej końcówki mocy pole magnetyczne włączonego monitora CRT (czemu akurat się nie dziwiłem, bo była ona zmontowana "na pałę" na pająku :)
                Chciałbym ze wszech miar uniknąć takich problemów - skoro potencjalnie korzystać z tego pomysłu ma wiele osób to nie chcę oddawać w użytek bubla - to chyba zrozumiałe

Skomentuj

wrazliwe na pola magnetyczne sa masy obiegajace cala plytke dookola dlatego masy powinno sie robic w postaci rozgalezien takich jak kozenie drzew.
                  Twoja plytka do preampa ma ten sam problem a ze jest tam przeplyw pradu zmiennego to preamp generuje dosc duzy brum sieciowym. Jedno rozciecie masy na brzegu plytki redukuje go znaczaco ale i tak czesc zasilacza powinna byc osobna a mase zasilacza powinna laczyc sie z masa ukladu jedna sciezka. Trzeba sobie wyobrazic jakby te poszczegolne uklady byly na osobnych plytkach a potem rozlozyc wszystko na jednej plytce i poprowadzic polaczenia miedzy blokami tak jakby to byly przewody.

Skomentuj

Dzięki za wskazówki :)

Skomentuj

irek więc na przykładzie płytki Questera lepiej jest zalewać masą całą płytkę, ale nie dopuszczać do powstawania zamkniętych obwodów, czy nie zalewać tam gdzie nie trzeba? Głównie chodzi mi krawędzie płytki, gdzieniegdzie można wyczytać, że takie oblanie masą (pod warunkiem nie zamknięcia obwodu) ma dobre właściwości ekranujące.

Skomentuj

Mozna zalewac plytki masa i moga powstawac w niej petle tylko trzeba uwazac zeby ta masa nie plynely zadne prady czyli wykorzystanie masy bylo typowo jako ekran statyczny.
                        Niestety nie jest to latwe zadanie i mi zalewanie masami zajmuje zazwyczaj caly dzien a zalewanie jest po kawalku z ciagla analiza przeplywu pradu i korekcja polazenia sciezek. Zalewam tez sciezki zasilania bo one sa tozsame z masami oraz sciezki pod elementami mocno sie grzejacymi bo wtedy pelnia role radiatorow.

Skomentuj

Dzięki wszystkim za pomoc i przekazanie wiedzy w zakresie projektowania PCB.
                          Ponieważ jednak nie chcę narażać Userów na niebotyczny czas oczekiwania na gotowy układ zaproponowałem w tym zakresie współpracę komuś, kto przewyższa mnie swoją wiedzą w zakresie elektroniki o całe lata świetlne :) Informuję zatem Forumowiczów, że projekt płytki PCB wykona dla nas Kolega flodins, który jak wiemy do zielonych w temacie nie należy. Oczywiście wykona go w wolnym od innych zajęć czasie, więc projekt nie będzie gotowy na jutro czy pojutrze ale gdy już będzie to możemy być pewni, że płytka jest zaprojektowana bardzo dobrze o ile nie doskonale. W związku z tym chciałbym podziękować flodins'owi już teraz za chęć bezinteresownej pomocy (sądzę, że oprócz mnie, każdy z Userów powinien docenić Jego gest).
                          Proszę zatem szanownych Forumowiczów o cierpliwość.

Skomentuj

Są już jakieś postępy w pracy?

Skomentuj

są (:

Skomentuj

flodnis i jak tam ... ?

Skomentuj

z mojej strony raczej wszystko gotowe, ew ostatni szlif i czekam na decyzje Q

Skomentuj

I trzeba jeszcze się dogadać co do tego zbiorowego zamówienia.
                                    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                                    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                                      I trzeba jeszcze się dogadać co do tego zbiorowego zamówienia.
                                      No właśnie ja już mam wakacje ( po maturze) i już mi się nudzi, pomierzyłbym sobie co nieco :wink:

Skomentuj

co jakis czas trzeba odgrzać ...

doczekamy się przed wakacjami projekciku ;p ?

[ Dodano: 2009-07-06, 02:11 ]
                                        z uporem maniaka co jakis czas się bede pytał ;p zeby nie zapomniec panowie jak tam postepy ?

Skomentuj

I jak tam front robót, dzieje się coś w temacie?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X