Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JPI (JIG & Preamp Integra)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

odgrzewam by nie spadło za nisko...

Skomentuj

a jak projekt autora sie spisuje ?

Skomentuj

Wspólnie z Artmiko tworzymy ISP(Integralny system pomiarowy).

Czyli wszystkie potrzebne układy wspólnej obudowie.

http://www.diyakustyk.com/forum/inte...vt891.htm#9597

Myślę, że w przeciągu 2miesięcy powinno wszystko być gotowe.

Skomentuj

Moj UniJig2 easy 2 jest juz gotowy, teraz zaczynam montowac kolejny prototyp i bede je rozsylal na testy:

http://www.fratu.pl/irek/?uni-jig-easy,67

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            Moj UniJig2 easy 2 jest juz gotowy, teraz zaczynam montowac kolejny prototyp i bede je rozsylal na testy:

marzy mi sie taki jig o drazu z kartą USB coś jak clio

Skomentuj

Jest to wykonalne, ale znacznie będzie droższe. Można by zrobić taką full opcje.

Zamieszczone przez irek

Widzę, że w twoim układzie będzie możliwość tylko pomiarów impedance i charek. Czyli tradycyjnego JIG-a nie będzie?

Skomentuj

Czegos nie rozumiem. Co nowego maja wprowadzic te wszelkie zintegrowane systemy pomiarowe ? Przeciez te obecnie sprzedawane przez Damianiego czy Piku sie niczym konkretnym od tych nie roznia. Jedyna roznica to plynna regulacja wzmocnienia oraz ewentualnie zaintegrowany wzmacniacz ( ktory wg mnie jest zbedny,gdyz wzmocnienie z karty dzwiekowej jest juz na tyle wystarczajace, ze do pomiarow w zupelnosci wystarczy )

Skomentuj

Zamieszczone przez piku16
                  będzie możliwość tylko pomiarów impedance i charek. Czyli tradycyjnego JIG-a nie będzie?
                  no to to jest wszystko co jest potrzebne, nie?

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                    będzie możliwość tylko pomiarów impedance i charek. Czyli tradycyjnego JIG-a nie będzie?
                    no to to jest wszystko co jest potrzebne, nie?
                    Nie T.s nie wykonasz, pomiaru pasywnych elementów również, to się robi za pomocą tradycyjnego JIG-a.

Czegos nie rozumiem. Co nowego maja wprowadzic te wszelkie zintegrowane systemy pomiarowe ? Przeciez te obecnie sprzedawane przez Damianiego czy Piku sie niczym konkretnym od tych nie roznia. Jedyna roznica to plynna regulacja wzmocnienia oraz ewentualnie zaintegrowany wzmacniacz ( ktory wg mnie jest zbedny,gdyz wzmocnienie z karty dzwiekowej jest juz na tyle wystarczajace, ze do pomiarow w zupelnosci wystarczy )
                    Pomiaru Onaxis bez zewnętrznego wzmacniacza nie zrobisz karty nie posiadają takiego wzmocnienia. No chyba, że znasz jakieś które mają, i wspópracują z S/W.

Skomentuj

Przy podłączeniu głośnika pod BP3 i BP4 pomiary charakterystyki wychodzą dokładnie takie jak przy podłączeniu przez wzmacniacz. No oczywiście na wzmacniaczu można sobie ustawiać różne wzmocnienia co jest w pewnych sytuacjach korzystne, ale zmienia to tylko tyle, że wykres znajduje się w innym miejscu na osi Y (no i jeszcze jak ustawimy na wzmaku za duże wzmocnienie (oczywiście w takich granicach, żeby nie przesterować mikrofonu) to łapiemy więcej odbić z pomieszczenia - ale to już jakby rzecz wtórna). Mierzę na najbardziej standardowej karcie czyli SB Live (serial 0100 czy jakoś tak) - nie wiem co na to inne karty.

Skomentuj

Jest to wykonalne, ale znacznie będzie droższe. Można by zrobić taką full opcje.

Zamieszczone przez irek

Widzę, że w twoim układzie będzie możliwość tylko pomiarów impedance i charek. Czyli tradycyjnego JIG-a nie będzie?
                        ale ja bym sie pisał i pewnie nie tylko ja jako posiadacz tylko laptopów

Skomentuj

Pomiaru Onaxis bez zewnętrznego wzmacniacza nie zrobisz karty nie posiadają takiego wzmocnienia. No chyba, że znasz jakieś które mają, i wspópracują z S/W.
                          Oczywiscie, ze takie pomiary sie wykona. Tylko nie bedzie to pomiar ~1W a okolo 0.5W, a moze mniej w zaleznosci od impedancji glosnika. Z moich testow wynikło, ze pomiary wykonane z uzyciem wzmacniacza oraz bez niego nie roznily sie niczym, procz wzrostu amplitudy.

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                            ale ja bym sie pisał i pewnie nie tylko ja jako posiadacz tylko laptopów
                            ja mam w lapku kartę Realtek HD. Mam wejście liniowe, mic i słuchawki. Da radę na tym, zrobić jakieś pomiary? Ktoś próbował może? Czy będę musiał odpalić zabytek z SB live na pokładzie?
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie T.s nie wykonasz, pomiaru pasywnych elementów również, to się robi za pomocą tradycyjnego JIG-a.
                              Nie wiem, jak w jest dokładnie w sw ale w arcie mierzy się tak samo jak impedancję głośnika (wyskakuje okienko jaką wartość ma element), od rezystora odniesienia, a ten SW jig to trochę za dużo mąci ludziom w głowach tymi przełącznikami, składanymi rezystorami z kilku wartości itp.
                              nowy1, jakby co to mogę komuś użyczyć m-audio transit do sklonowania, co prawda przetwornika akm'a już nie można kupić ale może jest jakiś zastępczy, nowszy. Z drugiej strony ten transit to pewnie nota aplikacyjna z datasheeta.

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1
                                Myslalem o tym ale male karty muzyczne we wtyczce usb maja tylko monofoniczne wejscie i to jest klopot. Zeby system pomairowy dobzer dzialal koneiczne sa dwa wejscia zeby byl sygnal pomairowy i referencyjny dzieki temu za kazdym pomairem korygowane sa niedoskonalosci karty. Z tego wzgledu nie kozysta sie z wejsc mikrofonowych a nie dlatego ze sa kiepskiej jakosci.

Pomiary pasywne i pomiary T-S to nic innego jak pomiar impedancji. Podszkol sie troche piku bo wstyd sobie przynosisz.

Zamieszczone przez dabyl
                                Przy podłączeniu głośnika pod BP3 i BP4 pomiary charakterystyki wychodzą dokładnie takie jak przy podłączeniu przez wzmacniacz.
                                Wszystko zalezy jak sile pradowo jest wyjscie karty muzycznej. Ja bym raczej nie stawial na nie dlatego potrzebny jest kawalek wzmacniacza nawet slabego o mocy np 1W. Wzmacnaicz zewnetrzny ma ta wade ze ma duze wzmocnienie ktore i tak musimy zmniejszyc volume przez co szumy wyjsciowe wzmacniacza sa bardzo duze dodatkowo powstaje petla mas co daje duzy szum np na pomiarze impedancji.

Zamieszczone przez lklukasz
                                ja mam w lapku kartę Realtek HD. Mam wejście liniowe, mic i słuchawki. Da radę na tym, zrobić jakieś pomiary?
                                Nie powinno byc problemu ja robie na zintegrowanej AC97 i jest ok. Wazne zeby bylo wejscie liniowe a potem zeby karta nie miala jakiegos dziwnego czasy reakcji co bedzie widac jako opoznienie ktoro sie ustawia programowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                  piku16 napisał/a

Pomiary pasywne i pomiary T-S to nic innego jak pomiar impedancji. Podszkol sie troche piku bo wstyd sobie przynosisz.
                                  Tak, Panie irku może Fs wyliczysz, a co z resztą gdzie Qts... . Ja przynajmniej się staram coś dla ludzi zrobić, a nie tylko dużo "gadać".

Ale, oki ja sie nie znam ty wiesz wszystko najlepiej, a więc się nie wypowiadam.
                                  Zamieszczone przez irek
                                  lklukasz napisał/a
                                  ja mam w lapku kartę Realtek HD. Mam wejście liniowe, mic i słuchawki. Da radę na tym, zrobić jakieś pomiary?

Nie powinno byc problemu ja robie na zintegrowanej AC97 i jest ok. Wazne zeby bylo wejscie liniowe a potem zeby karta nie miala jakiegos dziwnego czasy reakcji co bedzie widac jako opoznienie ktoro sie ustawia programowo.
                                  Możesz pokazać te pomiary, bo ich nigdy nikt nie widział.

Mam już dość tego czytania, jak to TY wszystko potrafisz, ale juz gorzej jest pokazać udowodnić.

Zrobiłeś systemy pomiarowe ludzie czekają... i jakoś ich nie udostępniasz, ciekawe dlaczego zdradź tajemnice.

Skomentuj

Przepraszam, za taki wylewny ton, ale czasami się chyba inaczej nie da....

Skomentuj

Jak zrobie i sporzadze odpowiednia dokumentacje to pewnie ja zamieszcze na razie pierwsze prototypy dostana zajnteresowani i obeznani w temacie. Wiec sie podszkol to moze i Ty dostaniesz. Na poczatek proponuje przejzec tutoriala do SW, 500 stron zajmie C i troche. Moze cos sie nauczysz i nie bedziesz juz pisal glupot.

Zreszta wyliczanie parametrow T-S mozna zrobic domowymi metodami pomairowymi bez zadnego kompa i kazdy wie ze polega to na pomiarze impedancji. Szkoda ze nawet takich podstaw nie znasz.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                        Myslalem o tym ale male karty muzyczne we wtyczce usb maja tylko monofoniczne wejscie i to jest klopot. Zeby system pomairowy dobzer dzialal koneiczne sa dwa wejscia zeby byl sygnal pomairowy i referencyjny dzieki temu za kazdym pomairem korygowane sa niedoskonalosci karty. Z tego wzgledu nie kozysta sie z wejsc mikrofonowych a nie dlatego ze sa kiepskiej jakosci.
                                        PCM270X lub PCM290X + kwarc + gniazdo USB i kilka kondów nie wiem czy czasami te wtyczkowe katy nie są o te układy oparte trzeba by rozbebeszyć (to by się opłacało bo karta chyba ze 4PLN a sam układ w detalu ponad 2 dychy).

Zresztą bez JIG-a też da się jakoś żyć :) Ale nie obraził bym się jak by jakiś krasnoludek za mnie potkiem kręcił i kabelki przełączał :)

Skomentuj

We wtyczkowej karcie USB jest tylko jeden scalak i to zalany duza kropla zywicy. Szkoda ze ma wejscie mono i strasznie duza czulosc przez co dosc duze szumy. W sumie to jest wejscie mikrofonowe. Na szybko nie udalo mi sie znalezc elementow odpowiadajacych za wzmocnienie to raczej wszystko jest w scalaku. Na zewnatrz sa tylko kondy sprzegajace sygnal i odsprzegajace zasilanie.

Zamieszczone przez raven1985
                                          Zresztą bez JIG-a też da się jakoś żyć :) Ale nie obraził bym się jak by jakiś krasnoludek za mnie potkiem kręcił i kabelki przełączał :)
                                          A no wlasnie po to robie unijiga, choc i tak wkurza mnie platanina kabli polaczeniowych. Ale mam juz pomysl na nowa bardziej przyjazna wersje.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X